​Primăria Capitalei și-a exprimat intenția de a cumpăra ELCEN, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, într-o conferință de presă susținută joi. Acesta spune că este nevoie de acordul Consiliului General, a Ministerului de Finanțe și a Ministerului Energiei.

Nicusor Dan, in sedinta CGMB onlineFoto: Facebook - Nicusor Dan

„Noutatea în zona de termoficare este că ne-am exprimat intenția de a cumpăra ELCEN. E un desiderat care a apărut în spațiul public de foarte mult timp, inclusiv la administrațiile anterioare, avem instrumentele să-l realizăm. Există disponibilitatea pe care am exprimat-o formal din partea Primăriei, este nevoie de acordul CGMB și de acordul Guvernului prin Ministerul Finanțelor și Energiei. Sunt optimist că această preluare va avea loc”, a declarat joi Nicușor Dan.

”În cel mai fericit scenariu, undeva în luna mai ar trebui să avem achiziţia făcută. Pentru a reface acea evaluare termenul este de o lună, o lună şi jumătate, şi în rest toţi ceilalţi sunt paşi procedurali, adică o hotărâre de Consiliu, hotărârea Consiliului creditorilor, o decizie din partea Ministerului, aviz de la Consiliul Concurenţei, toţi ceilalţi sunt paşi procedurali”, a explicat Nicușor Dan.

Acesta spune că va fi făcută o nouă evaluare a companiei, ca municipalitatea să plătească un preț corect.

”În anunţul de intenţie pe care l-am făcut către ELCEN, am pus o condiţie: ELCEN a fost evaluat în anul 2016 undeva la un miliard de lei. Din 2016 valoarea aceasta evident că nefiind făcute mari lucrări de investiţii trebuie să fie mai mică şi o condiţie pe care am pus-o în intenţia pe care am exprimat-o a fost să facem o reevaluare a activelor pe care vrem să le preluăm, deci mă aştept să fie sub un miliard de lei. Atât ELCEN, cât şi creditorii lui, în momentul în care vechea administraţie a pus această problemă, au fost de acord cu o eşalonare a acestui preţ. Deci probabil că dacă vom ajunge să facem această preluare pe care eu mi-o doresc, preţul pe care va trebui să-l plătim în cursul anului 2021 este undeva la 200-250-300 de milioane de lei. Şi asta face parte din acea solicitare către Ministerul Finanţelor pentru a ne extinde gradul de îndatorare. Pe de altă parte, în opinia mea, este exact ce trebuie să facem, pentru că am dori să avem un producător de energie a cărui politică să fie, dincolo de reduceri de costuri, două contabilităţi, două rânduri de directori şi aşa mai departe, am dori să avem o companie de producţie a energiei termice a cărei strategice să fie calată pe nevoile de căldură şi apă caldă ale Bucureştiului. În momentul acesta, ELCEN este o companie care vrea să facă profit din energie electrică şi din căldură”, a declarat Nicușor Dan.

În ceea ce privește fondurile de modernizare pentru ELCEN, primarul general spune că acestea există deja odată ce ELCEN iese din insolvenţă, fie că e singur, fie că e preluat de Termoenergetica.

”Datoriile curente nu sunt extrem de mari în acest moment, erau 500 de milioane, dar după toate acele compensări pe care le-am făcut cu Ministerul Finanţelor, sunt undeva la 100 de milioane, deci aici nu este o mare problemă. În al treilea rând, în ceea ce priveşte cheltuielile de exploatare ale ELCEN şi de angajaţii lor, acestea vor fi mai mici în momentul în care vor fi preluate de către Termoenergetica şi, aşa cum am spus, chiar la nivelul de acum ELCEN-ul este profitabilă ca entitate”, a mai spus primarul.