Datoriile curente ale Primăriei Capitalei sunt 2,5 miliarde lei, iar conturile instituției sunt poprite din luna august, astfel că nu se pot face plăți pentru investiții, a declarat Nicușor Dan într-o conferință de presă susținută joi la Primăria Capitalei. Potrivit acestuia, soluția pentru această situație este ca ANAF-ul să reeșaloneze datoriile STB, circa 900 milioane lei, începând cu 2022, iar investițiile să fie finanțate din 2021 exclusiv din fonduri europene și credite.

Primaria CapitaleiFoto: Hotnews

”2,5 miliarde lei sunt datoriile curente PMB. Înseamnă aproximativ cât ar costa metroul din Drumul Taberei sau podul de la Brăila peste Dunăre sau 10.000 de apartamente. Bani pe care trebuie să-i plătim acum. Aici ne-au dus floricerile și concertele. Din cauza datoriilor, conturile sunt poprite din august, de aceea nu putem să plătim nicio lucrare de investiții. Sunt empatic cu oamenii din Prelungirea Ghencea, de exemplu, dar nu putem să continuăm lucrările până nu rezolvăm situația financiară”, a declarat Nicușor Dan.

Potrivit acestuia, soluția este ca datoria STB la ANAF să fie eșalonată începând din 2022, iar investițiile să fie finanțate din 2021 exclusiv din fonduri europene și credite.

”Nu cerem bani, adică nu cerem din bugetul de stat bani mai mult decât banii pe care îi iau alte autorităţi locale, cerem în schimb două lucruri: cerem ca datoria pe care noi o avem către ANAF prin intermediul STB-ului să ne fie eşalonată începând cu anul 2022 şi cerem să ne fie ridicat plafonul de îndatorare, pentru ca începând din 2021 investiţiile să fie finanţate exclusiv din fonduri europene şi din împrumuturi. În felul acesta, în cursul anului 2021 putem să absorbim datoria pe care o avem şi care ne duce în situaţii... este o pierdere uriaşă de energie care se poate canaliza pe alte lucruri. În fiecare zi vin solicitări, de exemplu ieri am primit o solicitare „plătiţi-ne, că sistăm furnizarea de gaz metan şi astfel nu mai funcţionează CET Griviţa”, cereri de tipul acesta sunt mai multe în fiecare zi. Deci asta este soluţia financiară, rezonabilă şi am speranţa că o s-o avem la sfârşit de ianuarie, când se va discuta legea bugetului naţional şi toate celelalte legi conexe, vom ajunge la această soluţie”, a declarat Nicușor Dan.