Planul urbanistic coordonator al Sectorului 6, care permitea construirea pe mai multe spații verzi și blocuri între case, a fost anulat în instanță. Documentul a fost elaborat de Primăria Sectorului 6 și aprobat de Consiliul General al Municipiului București, unde PSD avea majoritatea, în februarie 2020. Procesul a fost intentat de un ONG, Uniunea Salvați România și mai mulți cetățeni. Decizia instanței poate fi atacată cu recurs.

Pietoni pe bd. Iuliu ManiuFoto: Hotnews

”Instanța admite cererea formulată de reclamanţii ASOCIAȚIA „SALVAȚI ZONA VERDE DOMNIȘOARA POGANY" şi Chiricescu Sabin Doru în contradictoriu cu Consiliul General al Municipiul Bucuresti, Primarul Sectorului 6 București, Agenția pentru Protecția Mediului București şi Primarul General al Municipiului Bucureşti. Admite excepţia de nelegalitate în ceea ce priveşte Decizia etapei de încadrare nr.116/19.12.2018. Anulează Hotărârea Consiliului General nr.68/14.02.2020. Anulează Certificatul de Urbanism nr. 862/1513388/12.07.2017.(...) Dispune suspendarea executării HCGMB nr.68/14.02.2020 şi nr.336/14.08.2020 până la soluţionarea definitivă a cauzei. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare”, a decis Tribunalul București pe 17 noiembrie.

Avocatul Dumitru Dobrez, care a reprezentat în instanță cetățenii și ONG-ul a scris pe pagina de Facebook că în acest moment dezvoltatorii imobiliari nu mai pot obține autorizații în baza PUZ Sector 6.

„Atenție mare, dezvoltatorii nu pupă autorizații de construire decât în baza PUG-ului Capitalei pentru că Tribunalul București, pe lângă faptul că a anulat PUZ-ul coordonator S6, a dispus și suspendarea pe perioada judecării recursului. (...) Dacă aș fi procuror DNA și n-aș avea prea mult de lucru la birou, m-aș interesa puțin de firmele astea mirifice de arhitectură, ale unui bun samaritean, care tot fac PUZ-uri coordonatoare pe un pol pentru PMB. Tare interesante trebuie să fie licitațiile alea pentru un reprezentant al Ministerului Public!”, a scris Dobrev pe pagina de Facebook.

Alexandru Gâdiuță, consilier general USR și parte în proces, a mulțumit cetățenilor pentru implicare.

”Am câștigat procesul împotriva Primăriei Capitalei, a Primăriei Sectorului 6 și a Agenției pentru Protecția Mediului București în legătură cu Planul Urbanistic Zonal aprobat la inițiativa administrațiilor Firea-Mutu-PSD în februarie în cadrul Consiliului General al Municipiului București. (...)Au fost anulate în primă instanță Hotărârile CGMB nr.68/14.02.2020 prin care a fost aprobat PUZ-ul şi nr.336/14.08.2020 care prevedea mai multe modificări, amândouă hotărârile fiind și suspendate până la soluționarea definitivă a cauzei. Totodată, instanța a constatat nelegalitatea Etapei de încadrare nr.116/19.12.2018 prin care Agenția Pentru Protecția Mediului a avizat proiectul. (...) Vreau să îi felicit pe domnul Chiricescu Sabin și Asociația Salvați Zona Verde Domnișoara Pogany pentru spiritul civic de care au dat dovadă, fiind un exemplu de mobilizare al societății civile împotriva abuzurilor autorităților. Împreună cu colegii mei consilieri din USR București am menționat încă de la începutul anului că PUZ-ul aprobat în februarie de majoritatea din Consiliul General este unul extrem de nociv, un asalt asupra spațiilor verzi și o posibilă sursă de puncte de haos în zone deja cu probleme precum Prelungirea Ghencea sau Grozăvești. Mă bucur că instanța ne-a dat dreptate”, a scris Gâdiuță pe pagina de Facebook.

Rămâne de văzut dacă Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, și Primăria Sectorului 6, condusă de Ciprian Ciucu, vor face recurs.

Și vechiul PUZ Coordonator al Sectorului 6 a fost anulat în instanță, în 2019, de un grup de cetățeni din Cartierul ANL Constantin Brâncuși, nemulțumiți că spațiile verzi din cartier erau transformate în terenuri pe care se pot construi blocuri. Citește aici mai mult.