Planul urbanistic coordonator al Sectorului 6 a fost anulat în instanță de un grup de cetățeni nemulțumiți că pe spațiul verde din cartierul lor s-a aprobat construirea unor blocuri

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 16 ianuarie 2019, 10:54 Actualitate | Administratie Locala


Cartierul ANL Brancusi
Foto: Primaria sector 6
Planul urbanistic coordonator al Sectorului 6, care stabilește ce se poate construi pe fiecare teren din această zonă administrativă, a fost anulat în instanță de un grup de cetățeni din Cartierul ANL Constantin Brâncuși, nemulțumiți că spațiile verzi din cartier erau transformate în terenuri pe care se pot construi blocuri. Documentația de urbanism a fost făcută de Primăria Sector 6 și aprobată de Consiliul General al Municipiului București și Primăria Capitalei. Decizia instanței poate fi atacată cu recurs.

Potrivit motivării instanței, planul urbanistic aprobat în 2013 și modificat în 2016 avea mai multe avize expirate, iar certificatul de urbanism nu specifica toate avizele necesare.

”Sentința secției a II-a Contencios a Tribunalului București reliefează maniera barbară în care administrațiile locale care s-au perindat la Primăria capitalei își bat joc atît de spațiile verzi cît și de legea în vigoare a Statului Român, în speță Legea nr. 24/2007 privind privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor și OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului. Rezultă foarte clar că în țara românească există legi de rangul I - recursul compensatoriu și legi de mîna a II-a sau a III-a *legislația de mediu sau cea privind monumentele istorice) pe care neofanarioții de la putere le respectă doar dacă au ei chef. Rezultă din sentință că schimbarea destinației spațiilor verzi din zona cartierului ANL Constantin Brâncuși nu putea fi făcută decît pentru ”cauză de utilitate publică. În fapt, terenurile respective au fost transformate din zonă verde (V1) în M3 (mixtă 3) avînd POT 60%, CUT 2,5, Hmax P+4, pentru a da satisfacție rechinilor imobiliari”, a declarat pentru HotNews.ro Dumitru Dobrev, avocatul care i-a reprezentat pe cetățeni în instanță.


Documentațiile de urbanism 2005 vs 2013

Mai mult, sentința mai arată că Registrul Spațiilor Verzi are valoare juridic-administrativă chiar dacă PMB menționează pe propriul site că ”în prezent, Registrul Spaţiilor Verzi din Municipiul Bucureşti nu are valoare administrativă şi nu produce efecte juridice, terenurilor amenajate sau înregistrate ca spaţii verzi, indiferent de regimul juridic fiindu-le aplicate prevederile legislaţiei de mediu în vigoare.

Sentința tribunalului București a fost dată pe 26 iulie 2018, iar în urmă cu câteva zile instanța și-a motivat decizia.

Procesul a fost deschis de mai mulţi cetăţeni care locuiesc pe Aleea Domnişoara Pogany din Cartierul ANL ”Constantin Brâncuşi” . Aceştia s-au adresat instanţei revoltaţi de faptul că spaţiul verde care trebuia să existe lângă locuinţele lor a fost inclus de primarul Cristian Poteraş în rezerva de retrocedare a comisiei de aplicare a Legii nr. 18/1991 și ulterior a fost retrocedat deși în Cadastrul verde figura ca spațiu verde, și trebuia amenajat ca atare, a mai explicat Dumitru Dobrev.

Când a expirat PUZ-ul Coordonator al Sectorului 6, aprobat prin HCGMB nr. 213/2005, Consiliul General a votat un altul prin Hotărârea 278/31.10.2013 care a prevăzut în locul terenurilor încadrate ca spații verzi o zonă construibilă M2 (Mixtă 2 cu Hmax de P 14E şi cu magazine la parter, diverse mici afaceri, servicii). Documentația a fost elaborată în timpul primarului Rareș Mănescu.

Procesul a început în decembrie 2015. Între timp pe o parte din terenul care figura ca spațiu verde s-au construit câteva case și au apărut și câteva blocuri.

Cartierul „Constantin Brâncuşi” din Sectorul 6 este cea mai mare investiţie din ţară în domeniul construcţiei de locuinţe care se adresează în exclusivitatea tinerilor. Cartierul „Brâncuşi” are o suprafaţă totală de 115.000 metri pătraţi, incluzand 30 de blocuri de locuinţe cu chirie pentru tineri, însumând circa 1.680 de apartamente, 360 de unităţi locative pe credit ipotecar (grupate în 6 blocuri ) şi o zonă cu vile. Programul de construcţie a locuinţelor din Cartierul „Brâncuşi” a fost derulat prin Agenţia Naţională de locuinţe, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor Construcţiilor şi Locuinţei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9953 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  Daca (Miercuri, 16 ianuarie 2019, 12:01)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  Daca cetatenii sectorului 6 chiar vroiau spatii verzi, si nu aglomeare excesiva, atunci nu at fi fost mai bine sa fi ales in primar corespunzator?!
  • +5 (5 voturi)    
   Ba da dar (Miercuri, 16 ianuarie 2019, 13:02)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

   1. Democrație înseamnă ca votul fiecăruia contează; nu doar al celor care le pasă
   2. Mintea românului cea de pe urmă...
 • +8 (8 voturi)    
  Continuare (Miercuri, 16 ianuarie 2019, 12:36)

  mistydo [utilizator]

  Acest gest civic trebuie continuat, cel putin in Bucuresti, împotriva Primariei , pentru modul cum se dispune repartizarea fondurilor bugetare, doamna Firea nu se mai opreste in a da zeci de milioane de lei Catedralei... După ce inițial s-a stabilit o cota rezonabila din bugetul de stat și din bugetul Primăriei, PSD aloca când vrea el alte si alte sume ... cu ce scop? Nu mai dau galeti si pixuri...Dragnea este baron national....fara rusine... El nu da nimic până nu a negociat și a obținut ceea ce a vrut in beneficiul grupării lui..mafiote!
 • +9 (9 voturi)    
  Ultimul paragraf este o minciuna gogonata (Miercuri, 16 ianuarie 2019, 12:37)

  mimiloi [utilizator]

  "Cartierul „Constantin Brâncuşi” din Sectorul 6 este cea mai mare investiţie din ţară în domeniul construcţiei de locuinţe care se adresează în exclusivitatea tinerilor..."

  De fapt acest cartier a fost construit in vremea primarului pesedist darabont sub pretextul de a acoperi cererile de locuinte pentru cazurile sociale.
  In realitate tot cartierul cu exceptia a doua blocuri a fost inchiriat consilierilor din primarie si altor "oameni de bine" ai penele si pedele in vremea lui poteras. Cind poteras a venit primar s-au schimbat toate listele de prioritati care pina atunci fusesera ale pesedistilor. A iesit un scandal imens ajuns pina in presa. poteras a zis atunci despre schimbarea listelor: "da' ce? ei nu sint tot oameni?" cu referire la noii consilieri.
  Cele doua blocuri care au fost exceptia, au fost construite cu boltari de beton si ulterior fatuite ca si celelalte. Ele au fost inchiriate persoanelor considerate cazuri sociale.
  Tot sectorul 6, ca si celelalte sectoare sint devastate de lacustele politice aflate la conducere in primarii. Este o mafie in stare sa treaca cu buldozerul peste orice doar sa iasa bani. In zonele de case puz-urile au fost schimbate in p+4. Peste acest regim de inaltime consiliile locale au votat inca 2 nivele retrase. Peste aceste 6 constructorul mai pune un nivel mascat in mansarda. Casele sint pur si simplu ingropate de mastodontii aflati linga ele. Se demoleaza case aproape noi construite acum 8-10 ani pentru ca "dezvoltatorul" i-a oferit un pret bun pe teren si omul vrea sa vinda.
  In aceasta dementa a lacomiei nimeni din clasa politica nu face nimic. Este de mirare ca un grup de oameni a reusit sa se mobilizeze pina la crea o asociatie care sa actioneze in instanta primaria. De cele mai multe ori oamenilor le este frica pentru ca se confrunta cu amenintari cu bataia si moartea ori ca li se da foc la case si masini.
  • +1 (3 voturi)    
   sinitre detalii! (Miercuri, 16 ianuarie 2019, 14:59)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui mimiloi

   "De cele mai multe ori oamenilor le este frica pentru ca se confrunta cu amenintari cu bataia si moartea ori ca li se da foc la case si masini. "

   Ramane valabila intrebarea mea: daca oamenii NU at fi droit situatai asta, atuci de ce au votat cum au votat?!

   Lacustele acelea politice sunt invadatori extraterestrii? Nu sunt "d-ai nostril, dintre noi, pentru noi?"
   Cine I-a votat?!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by