București: Rețeaua independentă de măsurare a calității aerului a înregistrat sâmbătă noapte depășiri de aproape 700% pentru poluarea cu praf / Berceanu, consilier municipal: După incendii imense, poluarea aerului din Sydney e la fel ca în București

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Duminică, 5 ianuarie 2020, 15:57 Actualitate | Administratie Locala


Depășiri PM10 Barbu Văcărescu
Foto: Hotnews
Rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului din București - airly.eu - a înregistrat sâmbătă seară la ora zece o depășire record de până la 667% (167 ug/m3) pentru poluarea cu PM 2,5 și 478% (239 ug/m3) pentru PM10 la stația de pe bulevardul Barbu Văcărescu din Capitală. Practic este vorba despre poluarea cu praf. Și la stația de pe Șoseaua București Târgoviște s-au înregistrat valori impresionante: depășiri de 654% (163 ug/m3) pentru poluarea cu PM 2,5 și 484% (242 ug/m3) pentru PM10. La toate cele 16 stații s-au înregistrat depășiri între 200 și aproape 700% pentru cei doi indicatori.


Și rețeaua aerlive.ro a înregistrat depășiri pentru cei doi indicatori.


Rețeaua oficială de măsurare a calității aerului, aflată la Agenția pentru Protecția Mediului București, a înregistrat și ea depășiri, însă mai mici, deoarece nu este funcțională în totalitate, potrivit datelor consultate de HotNews.ro. De exemplu, pentru poluarea cu PM 2,5 a înregistrat date o singură stație din 7, cea de la Lacul Morii, aceasta înregistrând un maxim de 111.37 µg/m³ la ora 23.00, ceea ce înseamnă o depășire de peste 400%. În ceea ce privește poluarea cu PM 10, doar 3 stații au înregistrat valori (Lacul Morii, Șoseaua Mihai Bravu și Universitate) pentru acest indicator, maximul ajungând la 151µg/m³ la Universitate, ceea ce înseamnă o depășire cu 300%.

Octavian Berceanu, consilier general USR, spune că aerul pe care bucureștenii îl respiră este comparabil cu cel din Australia, după incendiile devastatoare din ultimele luni.

”Din cauza particularității stagnării aerului rece la nivelul solului concentrațiile de praf, particule fine și alte elemente toxice pentru organism aflate în suspensie, în aerul pe care-l respirăm, rămân blocate la sol într-un strat compact. Vara poluarea aerului este disipată prin curenții ascendenți calzi, iarna rămâne la 1-4 metri de sol. Statul ne minte prin furnizarea de date trunchiate, iar aceste minciuni cauzează lipsa măsurilor și 26.000 de decese anuale în România. Cei mai afectați sunt copiii care, în București sunt obligați să respire un aer la fel de toxic ca cel rezultat din incendierea pădurilor din Australia. Populația din Sydney și nu numai este în pragul revoltei din cauza lipsei de măsuri din partea guvernului pentru că oriunde încearcă cetățenii să se refugieze respiră același aer mortal, așa cum noi îl respirăm zilnic în București. În capturile de mai jos se văd clar valorile de pe aerlive de la ora 2.00 am comparabile cu valorile oficiale din Sydney. Australia nu emite date false pentru că cei răspunzători merg în pușcărie acolo”, a declarat Berceanu.


Potrivit acestuia, copiii sunt foarte afectați de această situație, iar consecințele sunt devastatoare.

”Valorile peste 60 de micrograme de particule fine existente într-un metru cub de aer fac că acestea să treacă de plămâni și să se depună din sânge direct în organe. Astfel apar bolile cardio-vasculare, crește incidența masiv a numărului de accidente vasculare, iar mortalitatea explodează. La copii, cei mai puțin protejați biologic de sistemul imunitar, poluarea se traduce prin distrugerea organelor interne, alienare mentală și boli cronice nespecifice vârstei. Copiii respiră aerul cel mai poluat din cauza concentrației duble de poluanți în primii 120 de cm de la sol, valori care nu fac obiectul măsurătorilor”, a mai spus Berceanu.

Acesta a transmis o scrisoare deschisă, ministrului Mediului, Costel Alexe, și îi cere să ia măsuri.

”Măsurătorile parametrilor calității aerului respirat din Sydney și București au valori comparabile. Suspensiile de particule PM10 / PM2.5 aduc moartea. După incendii forestiere imense, poluarea aerului din Sydney e la fel ca cea din București! Datele oficiale emise ne spun că totul e bine. Știm că personalul din Ministerul Mediului - România este numit politic și nu are nici cea mai mică aplecare spre protejarea cetățenilor și a cadrului natural. (...) Știm că Garda Națională de Mediu este o structură funcțională infracțională, stim din teren, dovadă gropile de gunoi ilegale din București si Ilfov și măsurătorile emisiilor măsluite! Știm pentru că ne îmbolnăvim și murim pe capete! (...) Domnule ministru, vrem să știm poluarea reală din orașe atunci când citim datele oficiale, nu să fim mințiți ca pe vremea lui Ceaușescu! Vrem ca datele corecte și asumate oficial să fundamenteze măsurile pe care, fără echivoc, sunteți obligat să le luați!”, se arată în scrisoarea deschisă. Alexandru Rădulescu, voluntar la Asociația Comunității pentru Schimbare "Mama Natură", a declarat pentru HotNews.ro că valori atât de mari au mai fost înregistrate în București când a avut loc incendiul de pe Șoseaua Fundeni, în urmă cu câteva săptămâni, iar Ro Alert a transmis populației să stea în casă.

”Situația de ieri este o premieră în rețeaua Airly, care monitorizează calitatea aerului din iarna lui 2018. Valorile înregistrate în seara de 4 Ianuarie până în dimineața de 5 Ianuarie sunt comparabile doar cu cele înregistrate la incendiul imens din Șoseaua Fundeni, din 20 Decembrie, numai că atunci a fost mai de scurtă durata concentrația toxică și a afectat o zona cam de 4 ori mai mică. Avem un număr important de poluatori în primii 500 din Europa și nu sunt monitorizați corect. România este printre singurele țări europene care nu raportează live datele colectate de stațiile naționale, ci o face anual, după "validarea" datelor, care înseamnă câteodată ștergerea de către ei a vârfurilor. Este o problema ce afectează siguranță națională. Am sunat la Guvern și la Garda de Mediu, nu păreau pregătiți să răspundă acestei situații și m-au trimis de la Guvern la Garda de Mediu, unde mi-au recomandat să mai sun eu să văd starea sesizării. Cum subiectul pădurilor este acum pe buzele tuturor, trebuie să educăm cetățenii României să își ceară dreptul la aer curat", a explicat Alexandru Rădulescu.
HotNews.ro a scris în noiembrie despre anomalie

HotNews.ro a scris în noiembrie că în ultimele luni au loc în mod frecvent depășiri pentru poluarea cu PM10 și 2,5, noaptea și în weekend, situație bizară în condițiile în care aceste depășiri sunt cauzate în principal de poluarea produsă de traficul rutier, la orele de vârf. Autoritățile însă nu ne-au dat nicio explicație și nu au luat nicio măsură, iar lucrurile au rămas neschimbate. Vezi aici ce au răspuns autoritățile la întrebările HotNews.ro.

După publicarea textului, reprezentanții Primăriei Capitalei au transmis Hotnews.ro un răspuns în care spun că nu este de competența lor să cerceteze cauza, iar datele înregistrate de airly.eu nu sunt oficiale.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, ce a transpus în legislația națională Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa, monitorizarea calității aerului ambiental la nivel național este realizată prin Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), constituită din stații fixe amplasate în aglomerările și zonele de evaluare a calității aerului, aflată în administrarea autorității publice centrale pentru protecția mediului. Facem precizarea datele oficiale de calitate a aerului raportate anual de România către Comisia Europeană sunt datele obținute prin RNMCA (Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului) și care sunt ulterior validate de către Centrul de Evaluare a Calității Aerului (CECA), structura aflată în cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Având în vedere rețeaua independentă airly.ro<http://airly.ro/> nu este autorizată/omologată de către autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, datele furnizate prin intermediul acesteia nu sunt oficiale. La nivelul regiunii București-Ilfov monitorizarea calității aerului este asigurată prin intermediul a 8 stații fixe, din care 6 stații în București, o stație în Balotești (de fond regional) și o stație în orașul Măgurele (de fond suburban). Totodată, aducem la cunoștință în situația producerii de poluări industriale, în conformitate cu prevederile Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale, singurele autorități abilitate cu gestionarea acestor activități sunt Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Garda Națională de Mediu, respectiv structurile teritoriale ale celor două instituții menționate mai sus”, se arată în răspunsul transmis de municipalitate.

Despre particulele PM10 și PM2,5

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid.

 • PM 2.5: 25 ug/m3 - valoarea-țintă anuală, 20 ug/m3 - valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2020
 • PM 10, valori limită: 50 ug/m3 - valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane; 40 ug/m3 - valoarea limită anuală pentru protecția sănătăţii umane


Surse naturale: erupții vulcanice, eroziunea rocilor, furtuni de nisip și dispersia polenului.

Surse antropice: activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.

Efecte asupra sănătăţii populaţiei

Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Expunerea pe termen lung la o concentrație ridicată de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

47413 vizualizari

 • +33 (41 voturi)    
  Calitatea vietii in Bucuresti INEXISTENTA (Duminică, 5 ianuarie 2020, 16:40)

  Frankie [utilizator]

  o sa murim cu totii incet dar sigur
  • -15 (29 voturi)    
   EI lasă... (Duminică, 5 ianuarie 2020, 18:03)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   că atunci când la Cluj ieșeau 20.000 de oameni in strada sa protesteze impotriva Ciumei Rosii, la Bucuresti ereau vreo 2000, restul miticilor erau la bere si mici, cu manele date la max.
   • +7 (11 voturi)    
    ! (Duminică, 5 ianuarie 2020, 21:32)

    chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    Te contrazic aici.
    Nu erau manele, erau arii de opera.
    Manele se asculta la voi.
  • +16 (24 voturi)    
   SIGUR O SA MURIM, (Duminică, 5 ianuarie 2020, 18:30)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   Dar mai repede, iar nu mai incet!
   Coana firea are grija de noi, ca sa ne termine mai repede!
  • -3 (31 voturi)    
   Și care-i problema!? (Duminică, 5 ianuarie 2020, 18:34)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   Ies miticii la manifestație când dispare câte-un parc!? Nu. Așa merită bruneciorii de mitici!
   • +4 (6 voturi)    
    Ia uite cine este arian ! (Luni, 6 ianuarie 2020, 11:24)

    Cuca [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Tayen.

    Acum stim.
   • +3 (3 voturi)    
    Ba da, am iesit! (Luni, 6 ianuarie 2020, 12:54)

    Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

    Si am fost acuzati ca "sunt atacuri politice!" si ca suntem basisti.

    Iar in septembrie 2014, chiar a binevoit sa ne raspunda Dl. Negoita: "Cui nu ii convine, nu ae decat sa se mute in lat sector!"

    In consecinta, a fost reales ca primar de sector.
    Iar pe ansamblul capitalei, am votat-o pe stirista Varanului, la care era clar cata competenta are in combaterea poluarii ...
  • -5 (19 voturi)    
   Arly=imprecisi. Măsoară lumina reflectată de praf. (Duminică, 5 ianuarie 2020, 20:12)

   Argon [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   A mai fost un articol despre concentratiile mari de praf măsurate în capitală cu senzorii Arly. Nu sunt omologati. Nu măsoară efectiv poluarea din atmosfera ci cantitatea de lumina infrarosie reflectată de praful din aer. De aici pe baza unor calibrari este calculata concentratia acestuia. Masuratoarea este indirectă. Cantitatea de lumina reflectată poate fi ușor influențată de alți factori nelegati de poluarea cu praf.
   • +7 (9 voturi)    
    senzorul e suficient de precis (Duminică, 5 ianuarie 2020, 23:48)

    paul22 [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    ce ai descris e un model mai vechi de senzor, pe care Airly cred ca nici nu l-a folosit vredata; senzorii curenti (Alphasense OPC-N2) pot detecta fiecare particula in parte (intre 0.3 si 40 microni) si estima marimea cu o precizie de 10%
   • +1 (3 voturi)    
    Si? (Luni, 6 ianuarie 2020, 11:33)

    VacsAlbina [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    Ai comparat tu cu alti senzori? Amice, exista si alte site-uri independente, ca exemplu aici: https://www.purpleair.com/map
    unde se verifica varfurile de poluare din ultima perioada.
  • +3 (7 voturi)    
   Actiune coerenta de exterminare in orasele mari (Luni, 6 ianuarie 2020, 11:34)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   Toata lumea aleasa s-a mutat subit acum vreo 15-20 de ani din Bucuresti in Ilfov, pe vremea cind inca nu era poluare.
   De ce? Ce stiau ei si nu stiam noi?

   De vreo 10 ani, cu o amplificare fulminanta in ultimii 4 ani, a inceput poluarea sistematica cu fum de pacura, biogaz, fibre de carton si praf de sticla din recilclare.

   Acum vor sa faca fix in Bucuresti cel mai mare incinerator din Europa.

   Pentru ca in Bucuresti traiesc vreo 3 milioane de oameni, 15 - 20% din populatia Romaniei.

   Adica se polueaza cu eficienta maxima.
 • +21 (25 voturi)    
  Articol (Duminică, 5 ianuarie 2020, 16:45)

  vlad.pe [utilizator]

  Asteptam un articol Rise Project despre fabricile din jurul Bucurestiului care ard materiale noaptea pentru a nu fi detectate vinovate de cresterea poluarii din oras.
  • +5 (5 voturi)    
   Mai exact (Luni, 6 ianuarie 2020, 11:38)

   Vinceroy [utilizator] i-a raspuns lui vlad.pe

   Despre complexul de la RUDENI, cine il detine, ce influenta politica are, cum e protejata si baricadata strata pe care intri in complex de interlopi cu BMW-uturi si despre protectia de care beneficiaza din partea autoritatilor.
   Intre timp, noi ramanem cu mirosul de oua clocite si jeg incinerat in fiecare noapte...
  • 0 (0 voturi)    
   Explicatia ministrului de la Mediu (Luni, 6 ianuarie 2020, 23:58)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui vlad.pe

   Ministrul Mediului, in loc sa caute poluatorii si sa le inchida activitatea, ii combate pe cei care au indraznit sa o sesizeze.

   Argumentul sau e masurarea poluarii conteaza ca medie pe 24 ore si nu pe perioade de maxime.

   Dupa logica dinsului, in Colectiv, daca se facea o medie pe 24 ore, noxele probabil ca e incadrau in limitele admise. Dar tinerii au fost intoxicati si arsi in citeva secunde.

   Asa si cu poluarea: daca dormim noapte de noapte in fum, ce conteaza ca media pe 24 ore nu e chiar atit de rea?
 • +2 (28 voturi)    
  Cancere? Boli de piele? Boli de plamani? (Duminică, 5 ianuarie 2020, 16:46)

  mircea112 [utilizator]

  Nu pasa la nimeni, si dau toti vina doar pe masini, dar nu e asa!!!
  Pe langa masini sunt si centralele de apartament si sobele pe lemne/carbuni!
  Ar trebuii luate toate in calcul.
  Ca drept dovada ca nu sunt numai masinile este ca s-a intamplat acum, cand traficul a fost scazut si se intampla si noaptea cand traficul e mic.
  Deci taxa Oxigen ar trebuii aplicata si la centrale de apartament si sobe de teracota!
  • +3 (9 voturi)    
   Centralele in condensare, cele mai toxice (Luni, 6 ianuarie 2020, 11:45)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   - Fumul lor are un PH de 3-3,4, si este prea acid pentru a fi evacuat prin hornuri de zidarie. Hornurile ar trebui captusite cu plastic sau aluminiu.
   - Condensul lor aste prea acid atit pentru tevile metalice cit si pentru cele din plastic/melamina si, inainte de a fi deversat la canalizare trebuie neutralizat.

   Si cu toate astea, cei de Mediu considera ca acest fum ultra-acid poate fi evacuat direct sub ferestrele altora, lucru interzis in toate celelalte tari europene.

   A fost dusa o campanie criminala si inselatoare de promovare a acestor centrale in condensare, desi ele nu dau randament decit daca sunt folosite pentru incalzirea unor suprafete mai mari de 100 mp si prin pardoseala.
   Cite apartamente din Bucuresti au peste 100mp si pot fi incalzite prin pardoseala?

   Cei care au mintit ca UE ar impune aceste centrale au facut-o pentru a stimula vinzarea unor produise mult mai scumpe decit cele clasice si pe care nu le mai voia nimeni in Europa.
 • +12 (20 voturi)    
  mda.. (Duminică, 5 ianuarie 2020, 17:18)

  adrian_rolland [utilizator]

  Acum vinovatii sunt tot soferii ? Ca Bucurestiul e gol de vreo 10 zile....
  • +1 (5 voturi)    
   exact (Luni, 6 ianuarie 2020, 10:15)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

   E un oras pustiu incepand de dinainte de Craciun.
   Praful e adus de vant de pe campurile din afara orasului, care sunt neacoperite de zapada. In mod normal, trebuia sa avem zapada de cel putin o luna de zile.
   Dar poluarea fantastica facuta de focul de artificii de Revelion, aia la ce se incadreaza?
   • +3 (5 voturi)    
    Poluarea cu particule e de la reciclarea incorecta (Luni, 6 ianuarie 2020, 11:09)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui revo

    Cea mai intensa poluare cu particule se inregistreaza in noptile urmatoare unor mari evenimente (concerte, sarbatori, onomastici) pentru ca atunci se colecteaza ambalajele de carton si sticlele goale de la restaurante si hoteluri cu masini care le piseaza/toaca/ zdrobesc pe loc.
 • -5 (31 voturi)    
  Miticii au ce merita (Duminică, 5 ianuarie 2020, 18:01)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  cca numai lepre ro;ii u ales ca primari si consilieri... Sa le stea noxele in nas pâna s-or destetpta
  • +3 (5 voturi)    
   Galatenii au fost cei mai batjocoriti (Luni, 6 ianuarie 2020, 12:15)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Am fost ieri la Galati. Infern e putin spus.
   Cerul, negru de nori de fum de pacura/carbune
   Sub toate geamurile cite un cos de centrala aburinda
   Pe strazi, masini care toaca reciclabile.
   Toate balcoanele "izolate" in fel si chip, transformate in cotete suspendate.

   Si au ajuns aici din lacomie prosteasca, s-au lasat amagiti de primarul PSD care, in loc sa reabiliteze sistemul de termoficare, asa cum era aprobat in strategia de dezvoltare, i-a momit pe cei mai saraci cu cite 3000 lei daca isi pun centrala.

   Asa ca s-au imprumutat de inca 5-7000 lei si si-au gaurit peretii exteriori ca pe hirtia igienica.

   Acum au si gaze arse sub geamuri si datorii si fum de pacura, intrucit CET-urile care reincalzeau aburul de la SIDEX produc acum energie electrica din pacura.
 • 0 (20 voturi)    
  Tot (Duminică, 5 ianuarie 2020, 18:31)

  Coco_papagal [utilizator]

  bat din gura ca bucale este cel mai mizerabil oras din ro, din otopeni pana in militari am o permanenta stare de voma; aceste masuratori imi confirma banuiala. Aaa...aceste masuratori nu vorbesc de particulele de materie organica aflata in descompunere care vin din resturile menajere.
 • +7 (15 voturi)    
  Dreptul la aer curat (Duminică, 5 ianuarie 2020, 18:38)

  PowerIon [utilizator]

  Hai sa cerem, de exemplu, interzicerea circulatiei pe Bd. Aerogarii, cea mai aglomerata artera din nord la orele de varf. La fel pe Barbu Vacarescu.
 • +21 (27 voturi)    
  În Primăria Capitalei sunt doar tâmpiți... (Duminică, 5 ianuarie 2020, 19:00)

  NME [utilizator]

  care ne cred pe restul tâmpiți.

  „Având în vedere că rețeaua independentă airly.ro<http://airly.ro/> nu este autorizată/omologată de către autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, datele furnizate prin intermediul acesteia nu sunt oficiale.”

  Cât timp măsurătorile sunt făcute cu niște aparate metrologizate, iar rapoartele de verificare metrologică pot fi verificate oricând, răspunsul cu „datele nu sunt oficiale” este de o tâmpenie monumentală. Este exact tipul de răspuns folosit la Cernobâl, „noi vă spunem ce valori să credeți, nu cele pe care le măsurați voi singuri”.
  Dați-l afară pe cel care a compus acel răspuns, inclusiv șefii care au aprobat ca acel răspuns să iasă în public.
  • +8 (8 voturi)    
   in plus (Duminică, 5 ianuarie 2020, 22:22)

   Levellers [utilizator] i-a raspuns lui NME

   ce e cu statutul de importator de deseuri pe care-l are Romania (Maldarestiul e doar un mic exemplu)?
 • +13 (35 voturi)    
  Calitatea oamenilor in Bucuresti INEXISTENTA (Duminică, 5 ianuarie 2020, 19:00)

  kosmia [utilizator]

  Cu țărănușii veniți la capitală cu toate rablele nu te poți aștepta să existe un aer respirabil.
 • +9 (19 voturi)    
  Evacuare gaze ardere in mijlocul Bucurestiului (Duminică, 5 ianuarie 2020, 19:05)

  clencix [utilizator]

  Lacul Morii, Ciurel, Regie, sunt pe linia de evacuare pe cosurile Centralelor termice si elecrice din Grozavesti, unde este si sediul ELCEN, noaptea nu se poate respira de praf de carbune ars.
  • +13 (19 voturi)    
   Nu exista centrale pe carbune in Bucuresti (Duminică, 5 ianuarie 2020, 20:06)

   Frankie [utilizator] i-a raspuns lui clencix

   Ci doar pe gaze naturale.
   • +3 (13 voturi)    
    Da (Duminică, 5 ianuarie 2020, 21:40)

    Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

    Pe langa centrale pe lemne (cum sunt unele chiar si pe langa cluburile sportive improvizate in corturi pe terenuri ale armatei, primariei, semilegal) chiar si centralele pe metan creeaza cantitati mari de CO2 si funingine si alti compusi. Doar in ardere cu O2 100% se creaeeaza CO2 si apa (asta pentru analfabetii care nu au timp sa caute). Sa nu mai vorbim de miile de centrale individuale cu aprobare de la primarie si autoritati care polueaza la greu. Problema e garda de mediu, care e plina de indivizi mediocri si ticalosi si care nu vor sa se vada realitatea. De aia toate sistemele de monitorizare oficiale nu functioneaza 100% si se "strica" foarte des.
   • +8 (10 voturi)    
    Gresit (Duminică, 5 ianuarie 2020, 22:06)

    silmix [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

    CET SUD arde iarna in special pacura tocmai pentru a evita consumul de gaze
    • +4 (6 voturi)    
     Arde pacura tot anul pentru profit din energie (Luni, 6 ianuarie 2020, 11:21)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui silmix

     Pacura are o putere calorica mai mare decit gazul metan, e mai ieftina, iar petriolistii din Prahova trebuie si ei sa o vinda cuiva.

     Alimentarea cu pacura se face prin conducte, asa ca noaptea, cind nu se vede fumul, se arde atit legal cit si ilegal.

     Ei (petrolistii, baietii destepti din energie, spagarii de la mediu si primarii) iau profitul, noi raminem cu cancerele si vietile distruse.
   • +9 (9 voturi)    
    gaze naturale şi păcură. (Duminică, 5 ianuarie 2020, 23:23)

    paul22 [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

    CET-urile au si instalatii care merg pe pacura. Elcen zice:
    Instalaţiile de bază şi de vârf funcţionează pe gaze naturale, păcură şi, dacă este cazul, pe combustibil lichid special (combustibil de rezervă pentru centrala cu ciclu combinat).
   • +4 (4 voturi)    
    ceva tot se arde, la mod industrial (Luni, 6 ianuarie 2020, 9:54)

    clencix [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

    Ok, n-o fi chiar praf de cărbune ars, dar in aer respirat se simt produse de combustie, mai ales spre dimineață, POLUARE TOT ESTE!
   • +3 (5 voturi)    
    Gresit. Ard pacura si au si incineratoare (Luni, 6 ianuarie 2020, 11:14)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

    Desi au fost construite cu cosuri mici, pentru gaz metan, toate CET-urile din Bucuresti (si Galati!) ard pacura pentru producerea electricitatii, nu pentru termoficare.

    In plus, in mod aberant, dispun si de incineratoare, de exemplu CET Grozavesti are incinerator pentru "distrugerea deseurilor periculoase"
    Asta, in mijlocul Bucurestiului.
  • +6 (6 voturi)    
   Nu ELCEN este de vina (Luni, 6 ianuarie 2020, 10:26)

   Vinceroy [utilizator] i-a raspuns lui clencix

   Ci protectia politica si musamalizarea de catre autoritatile Ministerului Mediului (Garda de Mediu, Agentia de Protectia Mediului) si de catre DSP (Directia de Sanatate Publica) a poluarii generate de complexul de la Rudeni.
   Stau din 1987 in Crangasi, insa pana in ultimii 6 ani nu am avut niciodata probleme. De 6 ani, aproape in fiecare noapte este imposibil de tinut geamul deschis din cauza degajarii de hidrogen sulfurat, combinat cu miros de materie organica incinerata - este o combinatie oribila, cu miros execrabil pe care il cunosc toti cei care stau in zona de NV a Capitalei.
   PM 2.5 si PM10 indica pe langa praf si arderi la temperaturi foarte inalte, aceasat fiind explicatia pentru crezterile masive pe timpul noptii.
   Acest miros se simte in toata zona de NV (cartierele mentionate de tine) insa autoritatile REFUZA sa faca ceva de 6 ani de zile.
   Pana si presa (inclusiv si din pacate, HotNews) refuza sa investigheze acest aspect, deci singura concluzie este ca are protectie la cel mai inalt nivel in statul roman, care la 30 de ani de la asa zisa "revolutie" continua sa fie inamicul numarul 1 al cetateanului Roman...
   • +4 (4 voturi)    
    sa stii ca duhoarea a ajuns si in Estul orasului (Luni, 6 ianuarie 2020, 11:34)

    revo [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

    intr-adevar, se simte mai ales noaptea. A fost asa de puternic, ca vecinii s-au alarmat ca avem scapari de gaze, la inrarea conductei in bloc.
    Dar in NV se intampla frecvent si ziua, a devenit o reguila sa puta, nu exceptie.
    Am citit ca locuitorii au chemat Garda de Mediu, sa investigheze intreprinderile de pe Centura si... n-a gasit nimic in neregula! Aerul era in paramentri normali. Normal, daca stai sa te gandesti ca i-au anuntat ca se duc in control.
    • +3 (3 voturi)    
     Au fost 2 zile anul trecut (Luni, 6 ianuarie 2020, 12:24)

     Vinceroy [utilizator] i-a raspuns lui revo

     Ai dreptate, au fost 2 zile anul trecut cand s-a simtit puternic in Pipera, probabil in functie de directia vantului si conditii meteo.
     Arderile (defapt incinerarile) si degajarile de H2S au loc insa predominant noaptea.
     Cat despre controale, in mod socant, conform legii, statul nu este obligat sa masoare H2S, ci cel care polueaza trebuie sa raporteze ce parametri a masurat. Mai mult, H2S nu este considerat d.p.d.v. legal poluant.
     Statul chiar ne crede prosti.
     Este o incalcare flagranta a articolelor 34 si 35 din Constitutia Romaniei, iar Avocatul Poporului doarme...
  • +1 (1 vot)    
   ! (Luni, 6 ianuarie 2020, 20:12)

   chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui clencix

   Noaptea nu mai respira nimeni, se da drumul la hidrogenul sulfurat de la groapa de gunoi Chiajna.
   E super nashpa aerul atunci , nu se poate respira.
   Dar nu-i pasa nimanui, in ciuda plangerilor facute chiar la ministerul sanatatii .
   Noi ne facem rezerve de aer curat pe timpul zilei .
 • +20 (26 voturi)    
  Bucurestiul, desertificat. (Duminică, 5 ianuarie 2020, 19:43)

  Just2019 [utilizator]

  Am observat, de-a lungul timpului, ca ,mass-media, nu prea se apleaca asupra acestui subiect: dezastrului pe care-l fac primarii de sector, in frunte cu primarul general al capitalei, asupra mediului inconjurator, prin defrisari masive de spatii verzi, prin taieri de mii de copaci, pentru a face loc betonificarilor si constructiilor imobiliare, atribuite clientelei politice ale acestori autoritati locale, inconstiente si hraparete, care sifoneaza banii contribuabililor, atentand la sanatatea concetatenilor. Oameni buni, treziti-va din hibernare si nu mai lasati ca cei care ar trebui sa ne servesca pe noi, sa-si faca de cap, pe banii nostri, si pe sanatatea noastra.
  • +2 (2 voturi)    
   Cine o fi de vina? (Luni, 6 ianuarie 2020, 13:01)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Just2019

   "mass-media, nu prea se apleaca asupra acestui subiect: dezastrului pe care-l fac primarii de sector,"

   Inainte de 1989, mass-media zicea numai ce vroia Tovarasul.
   Dar de 30 de ani suntem in libertate, in economia de piata. Faptul ca TOATA mass-media, nu doar oa anumiat televiziune sau o publicatie, IGNORA acest subiect, arata clar ca asta cere publicul!
   Desertificare, defrisarile, betonizarea nu intereseaza pe nimeni!
 • +8 (10 voturi)    
  si petardiada (Duminică, 5 ianuarie 2020, 22:36)

  Levellers [utilizator]

  spalatilor pe creier, la care autoritatile s-au facut ca ploua, e mai toxica decat cred bucurestenii.
 • +1 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 ianuarie 2020, 0:07)

  [anonim]

 • +5 (5 voturi)    
  Munte de pamant si deseuri pe Petricani (Luni, 6 ianuarie 2020, 10:07)

  Westbam [utilizator]

  In Bucuresti nu se mai poate locui...
  Cu ocazia asta poate investigati si ce e cu acel munte de pamant si deseuri de pe soseaua Petricani, sunt sigur ca are de-a face cu poluarea cu praf, practic la cea mai mica adiere de vant praful este ridicat si purtat spre Barbu Vacarescu.
 • +4 (4 voturi)    
  Bai , cine explica poluarea din Bucuresti in anii (Luni, 6 ianuarie 2020, 12:34)

  deval [utilizator]

  astia, cand aproape ca nu mai exista activitate productiva, industrie ?!!
  Se recicleaza corect deseurile in aria asta, Bucuresti-Ilfov sau se recicleaza cumva, ceva ? Cine ne spune si noua ceva ?
  Eu sunt unul dintre tampitii care de foarte multi ani , selecteaza gunoiul. Fac asta ca pe ceva firesc desi am convingerea ca mai departe nu se face absolut nimic. In timp am ajuns sa nu mai am in sectorul 5 (Cotroceni) modalitati de predare a gunoiului selectat decat pentru plastic si hartie pe care le ridica Rebu , de la poarta sapramanal in niste saci. Metalele, sticla , nu intereseaza pe nimeni dar macar cu plasticul si hartia , ce se face mai departe in afara de raportari false???!!!
  • +4 (4 voturi)    
   Tocmai ca sortarea gunoiului creste poluarea (Luni, 6 ianuarie 2020, 13:32)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui deval

   Gunoiul menajer "umed" este preluat de masini de gunoi obisnuite. Fiind "umed" nu imprastie pulberi si fum.

   In schimb, gunoiul sortat este preluat de masini specializate care toaca si preseaza hirtia/cartonul/sticla in momentul colectarii - in stare uscata - imprastiind fum, pulberi, zgomot.

   Paradoxal, eticheta de "ecologic" a devenit din ce in ce mai inselatoare.

   Arderea gunoiului este mult mai putin poluanta decit reciclarea facuta incorect, dar reciclarea (incorecta, desigur) este mai banoasa.

   Pe de alta parte, produsele obtinute din materiale reciclate sunt ele insele produse toxice: acel plastic toxic care pute, acei pantofi chinezesti, acele haine care dau senzatia de arsura rece...

   Si atunci, de ce si pentru cine reciclam?
   • 0 (0 voturi)    
    Exista sortare in Bucuresti? (Luni, 6 ianuarie 2020, 16:39)

    Vinceroy [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Poate doar cei care isi duc singuri la centrele de reciclare deseurile sortate, ca la bloc, "sortarea" inseamna sa colecteze toti separat, puse in tomberoane separate si apoi aruncate la gramada in aceeasi masina de gunoi "clasica".
    Bineinteles, asta unde exista aceasta "sortare", ca in realitate nu exista, se arunca la gramada totul in acelasi recipient.
    • 0 (0 voturi)    
     Da. Hotelurile, restaurantele, supermarketurile (Luni, 6 ianuarie 2020, 20:50)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

     Au tomberoane separate pentru cartoanele de la ambalaje si pentru sticle si plastice.

     Din pacate, intrucit poluarea provocata de masinile care le colecteaza si apoi se pitesc pe stradute ca sa le toace nu justifica reciclarea la nivel social.

     Dar este rentabila la nivelul afaceristilor, ce le pasa lor de sanatatea noastra..

     Chiar credeti ca s-ar bate atita moneda cu reciclarea si ecologia (gresit aplicata), daca nu ar iesi niciun ghiseft din asta?
    • 0 (0 voturi)    
     Indolenta cat cuprinde (Luni, 6 ianuarie 2020, 22:45)

     Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

     Chiar daca exista cetateni care vor sa sorteze, am vazut numerosi oameni venind la locurile de depozitare sortata chiar si cu portbagajul plin, indolenta primarilor cum este Mutu e total de necuprins. Deseurile se ridica o data pe saptamana, insuficient. Pur si simplu, cel putin in sectrorul 6, colectarea este de ochii lumii. Administratorii se plang ca desi aduna sticle de plastic trebuie sa rezolve problema colectarii doar cu aurolacii care mai scot cate un ban din asta. Deci cine-i de vina??? Evident primarii si garda de mediu care nu-i controleaza!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by