Rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului din București - airly.eu - a înregistrat sâmbătă seară la ora zece o depășire record de până la 667% (167 ug/m3) pentru poluarea cu PM 2,5 și 478% (239 ug/m3) pentru PM10 la stația de pe bulevardul Barbu Văcărescu din Capitală. Practic este vorba despre poluarea cu praf. Și la stația de pe Șoseaua București Târgoviște s-au înregistrat valori impresionante: depășiri de 654% (163 ug/m3) pentru poluarea cu PM 2,5 și 484% (242 ug/m3) pentru PM10. La toate cele 16 stații s-au înregistrat depășiri între 200 și aproape 700% pentru cei doi indicatori.

Depășiri PM10 Barbu VăcărescuFoto: Hotnews

Și rețeaua aerlive.ro a înregistrat depășiri pentru cei doi indicatori.

Rețeaua oficială de măsurare a calității aerului, aflată la Agenția pentru Protecția Mediului București, a înregistrat și ea depășiri, însă mai mici, deoarece nu este funcțională în totalitate, potrivit datelor consultate de HotNews.ro. De exemplu, pentru poluarea cu PM 2,5 a înregistrat date o singură stație din 7, cea de la Lacul Morii, aceasta înregistrând un maxim de 111.37 µg/m³ la ora 23.00, ceea ce înseamnă o depășire de peste 400%. În ceea ce privește poluarea cu PM 10, doar 3 stații au înregistrat valori (Lacul Morii, Șoseaua Mihai Bravu și Universitate) pentru acest indicator, maximul ajungând la 151µg/m³ la Universitate, ceea ce înseamnă o depășire cu 300%.

Octavian Berceanu, consilier general USR, spune că aerul pe care bucureștenii îl respiră este comparabil cu cel din Australia, după incendiile devastatoare din ultimele luni.

”Din cauza particularității stagnării aerului rece la nivelul solului concentrațiile de praf, particule fine și alte elemente toxice pentru organism aflate în suspensie, în aerul pe care-l respirăm, rămân blocate la sol într-un strat compact. Vara poluarea aerului este disipată prin curenții ascendenți calzi, iarna rămâne la 1-4 metri de sol. Statul ne minte prin furnizarea de date trunchiate, iar aceste minciuni cauzează lipsa măsurilor și 26.000 de decese anuale în România. Cei mai afectați sunt copiii care, în București sunt obligați să respire un aer la fel de toxic ca cel rezultat din incendierea pădurilor din Australia. Populația din Sydney și nu numai este în pragul revoltei din cauza lipsei de măsuri din partea guvernului pentru că oriunde încearcă cetățenii să se refugieze respiră același aer mortal, așa cum noi îl respirăm zilnic în București. În capturile de mai jos se văd clar valorile de pe aerlive de la ora 2.00 am comparabile cu valorile oficiale din Sydney. Australia nu emite date false pentru că cei răspunzători merg în pușcărie acolo”, a declarat Berceanu.

Potrivit acestuia, copiii sunt foarte afectați de această situație, iar consecințele sunt devastatoare.

”Valorile peste 60 de micrograme de particule fine existente într-un metru cub de aer fac că acestea să treacă de plămâni și să se depună din sânge direct în organe. Astfel apar bolile cardio-vasculare, crește incidența masiv a numărului de accidente vasculare, iar mortalitatea explodează. La copii, cei mai puțin protejați biologic de sistemul imunitar, poluarea se traduce prin distrugerea organelor interne, alienare mentală și boli cronice nespecifice vârstei. Copiii respiră aerul cel mai poluat din cauza concentrației duble de poluanți în primii 120 de cm de la sol, valori care nu fac obiectul măsurătorilor”, a mai spus Berceanu.

Acesta a transmis o scrisoare deschisă, ministrului Mediului, Costel Alexe, și îi cere să ia măsuri.

”Măsurătorile parametrilor calității aerului respirat din Sydney și București au valori comparabile. Suspensiile de particule PM10 / PM2.5 aduc moartea. După incendii forestiere imense, poluarea aerului din Sydney e la fel ca cea din București! Datele oficiale emise ne spun că totul e bine. Știm că personalul din Ministerul Mediului - România este numit politic și nu are nici cea mai mică aplecare spre protejarea cetățenilor și a cadrului natural. (...) Știm că Garda Națională de Mediu este o structură funcțională infracțională, stim din teren, dovadă gropile de gunoi ilegale din București si Ilfov și măsurătorile emisiilor măsluite! Știm pentru că ne îmbolnăvim și murim pe capete! (...) Domnule ministru, vrem să știm poluarea reală din orașe atunci când citim datele oficiale, nu să fim mințiți ca pe vremea lui Ceaușescu! Vrem ca datele corecte și asumate oficial să fundamenteze măsurile pe care, fără echivoc, sunteți obligat să le luați!”, se arată în scrisoarea deschisă. Alexandru Rădulescu, voluntar la Asociația Comunității pentru Schimbare "Mama Natură", a declarat pentru HotNews.ro că valori atât de mari au mai fost înregistrate în București când a avut loc incendiul de pe Șoseaua Fundeni, în urmă cu câteva săptămâni, iar Ro Alert a transmis populației să stea în casă.

”Situația de ieri este o premieră în rețeaua Airly, care monitorizează calitatea aerului din iarna lui 2018. Valorile înregistrate în seara de 4 Ianuarie până în dimineața de 5 Ianuarie sunt comparabile doar cu cele înregistrate la incendiul imens din Șoseaua Fundeni, din 20 Decembrie, numai că atunci a fost mai de scurtă durata concentrația toxică și a afectat o zona cam de 4 ori mai mică. Avem un număr important de poluatori în primii 500 din Europa și nu sunt monitorizați corect. România este printre singurele țări europene care nu raportează live datele colectate de stațiile naționale, ci o face anual, după "validarea" datelor, care înseamnă câteodată ștergerea de către ei a vârfurilor. Este o problema ce afectează siguranță națională. Am sunat la Guvern și la Garda de Mediu, nu păreau pregătiți să răspundă acestei situații și m-au trimis de la Guvern la Garda de Mediu, unde mi-au recomandat să mai sun eu să văd starea sesizării. Cum subiectul pădurilor este acum pe buzele tuturor, trebuie să educăm cetățenii României să își ceară dreptul la aer curat", a explicat Alexandru Rădulescu.

HotNews.ro a scris în noiembrie despre anomalie

HotNews.ro a scris în noiembrie că în ultimele luni au loc în mod frecvent depășiri pentru poluarea cu PM10 și 2,5, noaptea și în weekend, situație bizară în condițiile în care aceste depășiri sunt cauzate în principal de poluarea produsă de traficul rutier, la orele de vârf. Autoritățile însă nu ne-au dat nicio explicație și nu au luat nicio măsură, iar lucrurile au rămas neschimbate. Vezi aici ce au răspuns autoritățile la întrebările HotNews.ro.

După publicarea textului, reprezentanții Primăriei Capitalei au transmis Hotnews.ro un răspuns în care spun că nu este de competența lor să cerceteze cauza, iar datele înregistrate de airly.eu nu sunt oficiale.

”În conformitate cu prevederile Legii nr. 104/2011 privindcalitatea aerului înconjurător, ce a transpus înlegislațianaționalăDirectiva 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurătorși un aer maicurat pentru Europa, monitorizarea calității aerului ambiental la nivel național este realizatăprinRețeauaNațională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), constituitădinstații fixe amplasate înaglomerărileși zonele de evaluare a calității aerului, aflatăîn administrarea autorității publice centrale pentru protecția mediului. Facem precizarea că datele oficiale de calitate a aerului raportate anual de RomâniacătreComisiaEuropeanăsunt datele obținute prin RNMCA (RețeauaNațională de Monitorizare a Calității Aerului) șicare sunt ulterior validate de către Centrul de Evaluare a Calității Aerului (CECA), structuraaflatăîn cadrul AgențieiNaționale pentru Protecția Mediului. Avândîn vedere cărețeauaindependentă airly.ro nu este autorizată/omologată de către autoritatea publicăcentrală pentru protecția mediului, datele furnizate prin intermediul acesteia nu sunt oficiale. La nivelul regiunii București-Ilfov monitorizarea calității aerului este asigurată prin intermediul a 8 stații fixe, din care 6 stațiiînBucurești, o stațieînBalotești (de fond regional) și o stațieînorașulMăgurele (de fond suburban). Totodată, vă aducem la cunoștințăcăînsituația producerii de poluări industriale, în conformitate cu prevederile Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale, singurele autorități abilitate cu gestionarea acestor activități sunt AgențiaNațională pentru Protecția Mediului șiGardaNațională de Mediu, respectiv structurile teritoriale ale celor douăinstituțiimenționate mai sus”, se arată în răspunsul transmis de municipalitate.

Despre particulele PM10 și PM2,5

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid.

  • PM 2.5: 25 ug/m3 - valoarea-țintă anuală, 20 ug/m3 - valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2020
  • PM 10, valori limită: 50 ug/m3 - valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane; 40 ug/m3 - valoarea limită anuală pentru protecția sănătăţii umane

Surse naturale: erupții vulcanice, eroziunea rocilor, furtuni de nisip și dispersia polenului.

Surse antropice: activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.

Efecte asupra sănătăţii populaţiei

Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Expunerea pe termen lung la o concentrație ridicată de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.