Primăria Capitalei dă anul acesta circa 12 milioane de lei pe decorațiunile și târgul de Crăciun, însă nu este singura administrație din Capitală care alocă bani pentru luminițele de sărbători. Fiecare primărie de sector din București cheltuiește la rândul său alte câteva sute de mii de lei pentru a împodobi unele locuri, parcuri sau zone din oraș. HotNews.ro a aflat de la fiecare administrație câți bani au fost alocați, mai puțin de la sectoarele 1 și 5 care au ales să țină sumele la secret.

Decoratiuni in parcul IORFoto: Hotnews

Sectoarele din București cheltuiesc în acest an cel puțin 1,5 milioane de lei, conform informațiilor furnizate de reprezentanții administrațiilor la solicitarea HotNews.ro.

Singurele sectoare care nu au comunicat sumele alocate sunt Sectorul 1 și Sectorul 5 care nu au răspuns solicitărilor HotNews.ro până la momentul publicării articolului.

Sectorul 1 - Câți bani au fost dați pe decorațiuni?

În privința sectorului 1, cu toate că purtătorul de cuvânt al Primăriei Bogdan Tamaș a precizat că ne va oferi cât mai rapid informațiile, acestea nu au fost trimise până la momentul publicării acestui articol.

Chiar și-așa, unele informații privind decorațiunile plătite de secbtorul 1 au ajuns în spațiul public. Europarlamentarul USR, Clotilde Armand, fost consilier local la Sectorul 1, a scris pe Facebook că administrația va cheltui 120.000 de lei pe diverse decorațiuni care vor împodobi sectorul.

Astfel, conform unei postări publicate de Armand pe 14 decembrie, Sectorul 1 urma să achiziționeze:

„40 bucați - Înger

1 bucată - Panou foto Moș Crăciun Gigant

1 bucată - Ren Zburator cu efect de Flash

1 bucată - Brad Imperial Luminos

1 bucată - Cutie cadou

5 bucăți - Perdea luminoasă

Total: 120.000 lei”

Decorațiuni în Parcul Cișmigiu

---

Sectorul 2 - 24.000 de lei pe decorațiunile „reutilizabile”

Administrația Domeniului Public (ADP) Sector 2 a declarat că anul acesta decorațiunile de Crăciun sunt „reutilizabile și au generat cheltuieli nule de achiziționare”.

Totuși, până în acest moment, s-au cheltuit 23.760 de lei, care reprezintă „manoperă montaj și cost cu utilaje” pentru parcurile Tei și Obor, conform ADP.

Sumele cheltuite nu se opresc aici, deoarece se vor mai plăti: consumul de energie electrică, demontarea decorațiunilor și depozitarea acestora până anul viitor.

Sectorul 3 - 200.000 de le pentru decorarea parcurilor

Primăria Sector 3 a alocat 201.936 de lei pentru decorarea parcurilor Alexandru Ioan Cuza, Titan, Titanii și Gheorghe Petrașcu, au precizat reprezentanții administrației locale la solicitarea HotNews.ro

Am fost în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) și am întrebat și trecătorii ce părere au despre decorațiunile de Crăciun.

„Sunt aceleași ca anul trecut. Nu înțeleg această investiție în condițiile în care sunt oameni care nu au apă caldă în acest sector”, a declarat tatăl a 2 copii, venit la plimbare în parc.

„Cele din Drumul Taberei sunt mult mai frumoase. Pentru ce au dat atâția bani?!”, a fost reacția unui pensionar.

---

Sectorul 4 - 650.00 de lei pentru luminițe

În Sectorul 4 primăria a cheltuit 643.000 de lei pentru decorațiunile din acest an, bani plătiți pentru închirierea de instalații pentru iluminatul festiv firmei Luxten Lighting Company, așa cum a anunțat HotNews.ro încă din 26 noiembrie. Contractul a fost încheiat pe 14 octombrie 2019 (sursa - aici).

„Investiția este prea mare”, este de părere o angajată dintr-un club din apropierea Parcului Lumea Copiilor, poate cel mai animat parc din sector.

„Prea multă opulență. Se puteau găsi decorațiuni mai ieftine. Banii ar fi trebuit îndreptați către întreținerea unei baze sportive sau investiți în spitalul Marie Curie. Eu circul zilnic prin acest parc și am observat că au schimbat băncile, cu toate că cele vechi arătau impecabil, deci nu este prima dată când sunt cheltuieli nejustificate. În trecut am lucrat la o bază sportivă din apropiere. Acum este abandonată. Nu își permit să o redeschidă, dar își permit să dea 600.000 de lei pe decorațiuni?!”, a declarat femeia reporterului HotNews.ro.

Sectorul 5 - ?

Primaria Sectorului 5 nu a răspuns solicitărilor HotNews.ro referitoare la cheltuielile din acest an pe decorațiunile de Sărbători.

În Parcul Sebastian, unul dintre cele de pe raza Sectorului 5, oamenii pe care i-am întrebat nu au apreciat că administrația nu comunică pe ce și cât a cheltuit.

„Mă deranjează că nu au spus câți bani s-au consumat. Sunt banii cetățenilor, merităm să știm!”, ne-a declarat o pensionară.

Sectorul 6 - jumătate de milion de lei pe decorațiuni

În Sectorul 6 Primăria va plăti circa 530.00 lei pentru închirierea de produse și servicii de montare/demontare echipamente pentru „Iluminat festiv pe perioada sărbătorilor de iarna 2019-2020” în Parcul Drumul Taberei, așa cum a anunțat HotNews.ro încă din 26 noiembrie. Contractul a fost semnat pe 12 noiembrie 2019 cu firma EURO-AUDIT SERVICE.

Cel mai cunoscut parc din Sectorul 6 este Parcul Drumul Taberei, iar acolo oamenii pe care i-am întâlnit s-au declarat mai degrabă nemulțumiți de banii băgați în luminițe.

„S-au mai făcut investiții inutile în acest parc. Nici măcar nu sunt calitative decorațiunile, iar prețul este mult prea mare”, a spus o mamă pe care am întâlnit-o în parc.

„Îmi plac, dar de fiecare dată sunt foarte scumpe. Sunt convinsă că se putea investi această sumă în altceva”, a fost de părare o altă femeie.

Cea mai entuziasmată a fost o elevă de 10 ani, venită în parc cu mama și surorile. Ea s-a declarat mulțumită de Moș Crăciunul din sanie.

---

Primăria Capitalei dă și ea 12 milioane de lei pe decorațiunile de Crăciun

Dincolo de achizițiile fiecărei Primării de Sector, Bucureștiul a fost ornat cu luminițe pe marile bulevarde după ce Primăria Capitalei a cheltuit circa 12 milioane de lei pentru acest an, potrivit informațiilor furnizate de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

De acești bani municipalitatea a organizat Târgul de Crăciun din Piața Constituției și a închiriat și cumpărat 10 milioane de LED-uri desfășurate pe 920 de kilometri, figurine 2D și 3D, simboluri fotbalistice, brazi gigant și reprezentareaSistemului Solar. Lucrările au fost făcute de Compania Municipală Iluminat Public. Mai multe despre cheltuielile Primăriei Generale cu luminițele de Crăciun, aici.