​​FOTO Un bloc cu 7 etaje ar putea fi construit pe Calea Victoriei, lângă casa Manu, monument istoric. Primăria Capitalei a dat aviz de oportunitate

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 11 septembrie 2019, 11:10 Actualitate | Administratie Locala


Calea Victoriei 192 A
Foto: Google Maps
Un bloc de 6 etaje ar putea fi construit pe Calea Victoriei 192 A, lângă casa Florescu-Manu, monument istoric, potrivit unui proiect aflat în curs de avizare la Primăria Capitalei. Instituția a dat deja aviz de oprtunitate pentru proiect. În jur sunt nu mai puțin de 7 clădiri monument istoric, toate cu înălțimea de maxim parter și două etaje și mansardă, clădiri construite în principal înainte de anul 1900.Potrivit proiectului aflat în curs de avizare, blocul cu 3 subsoluri, parter și 7 etaje, din care unul tehnic, ar urma să se construiască în spatele casei Florescu-Manu, monument istoric, la o distanță de cel puțin 8 metri. Față de stradă, retragerea propusă este de 43 metri. În spatele parcelei, se află un alt monument istoric deosebit de valoros, casa Niculescu-Dorobanțu, iar blocul ar fi la o distanță de 14 metri față de aceasta. Indicatorii urbanistici ceruți sunt: clădire cu înălțimea de trei subsoluri, parter, 4 etaje, etajele 5 și 6 retrase și un etaj 7 retras. Înălțimea maximă: 29,5 m. Indicatori urbanistici: POT 65%, CUT 3,4.


Unde ar urma să se construiască blocul de 7 etaje, pe Calea Victoriei

Casa Niculescu-Dorobanțu, strada Gheorghe Manu


Pe 12 iulie 2019, Primăria Capitalei a dat aviz de oportunitate pentru proiect pentru indicatorii urbanistici ceruți, urmând ca înălțimea exactă a noi clădiri să fie stabilită în urma studiului istoric, studiului de înălțime și însorire. Avizul este semnat de arhitectul șef al orașului Ștefan Dumitrașcu și aprobat de primarul Gabriela Firea.

Beneficiarul proiectului este District Development SRL, iar proiectant Western Outdoor.

Calea Victoriei este zonă protejată, iar înălțimea maximă permisă de reglementările de urbanism pentru această zonă este de 16 metri.
 • Alte proiecte aprobate sau în procedură de aprobare pe Calea Victoriei

Calea Victoriei 200 - bloc de 5 etaje lângă Casa cu Cariatide

Un bloc cu 5 etaje ar putea apărea la această adresă, lângă celebra Casă cu cariatide, monument istoric, și lângă biserica Sfintei Cruci și a Sfântului Vasile cel Mare. Primăria Capitalei a dat deja avizul de oportunitate, planul urbanistic zonal fiind în faza de avizare. Vizavi se află și Muzeul Național George Enescu, o altă clădire superbă care figurează pe lista monumentelor istorice.

Avizul de oportunitate a fost dat pe 6 noiembrie 2018 și este semnat de viceprimarul Aurelian Bădulescu și arhitectul șef, Ștefan Dumitrașcu. Beneficiarul este World Building Real Estate, iar proiectant Vego Concept Engineering - urbanist Odette Voinea. Pe teren se află o construcție de peste 100 de ani vechime, iar în avizul de oportunitate se menționează că aceasta va fi extinsă, modernizată, consolidată și supraetajată. Avizul de oportunitate nu precizează un anume regim de înălțime și procent de ocupare a terenului, însă beneficiarii doresc să construiască un bloc cu 5 etaje, cu funcțiune mixtă (locuire, birouri, comerț).
Avizul de oportunitate este primul pas în aprobarea unui plan urbanistic zonal. După obținerea acestuia se trece în faza de avizare a proiectului, în final acesta urmând să fie supus aprobării Consiliului General.

Imobilul de pe Calea Victoriei 200 se află în zona Protejată Calea Victoriei, unde regimul maxim de înălțime este de 16 metri iar procentul de ocupare a terenului maxim 65%. Gradul de protecție este maxim.

Calea Victoriei 125-127 - clădire de 16 metri înălțime în Parcul Academiei Române

Consiliul General al Municipiului București a aprobat, în aprilie 2018, extinderea sediului istoric al Academiei Române de pe Calea Victoriei nr. 125-127 cu un corp nou de clădire care va avea subsol, parter și patru etaje, dar și o nouă aulă. Pentru soluția de arhitectură (felul în care vor arată cele două clădiri), se va organiza un concurs, potrivit planului urbanistic zonal aprobat. Clădirea Academiei este monument istoric, Calea Victoriei este zona protejată, iar cele două construcții vor fi ridicate practic în parcul instituției.


Cum arata parcul Academiei (imagine Google Maps) si unde ar urma sa apara noua aula si cladirea de patru etaje

Planul urbanistic a fost elaborat de Ora Design Concept, iar beneficiar este Academia Română. Potrivit documentației afișate pe site-ul Primăriei Capitalei, clădirea de 4 etaje va avea o înălțime de maximum 18 metri, o suprafață construită de 200 de metri pătrați și o suprafață desfășurată de 1000 de metri pătrați. Aula va avea o înălțime de maximum 16 metri și o suprafață construită de 1.400 de metri pătrați. Potrivit planului de situație de pe site-ul Primăriei, pe bucata de teren unde ar urmă să se construiască aula sunt peste 30 de copaci.


Cum ar putea arăta cele doua cladiri propuse; Foto: Academia Romana


Deși corpurile noi de clădire se vor construi practic pe un spațiu verde, Agenția pentru protecția Mediului București a considerat că proiectul nu necesită evaluare și aviz de mediu. Citește aici mai mult.

Calea Victoriei 176- bloc de 5 etaje lângă Casa Cesianu

Proiectul a parcurs procedura de avizare și urmează să fie supus din nou aprobării Consiliului General, după ce a fost respins la ședința din martie. Acesta propune construirea unui bloc cu 3 subsoluri, parter și 5 etaje pe Calea Victoriei, lângă Casă Cesianu - monument istoric. Clădirea va adăposti birouri și servicii. Investitor este Victoriei 174 Business Development, iar proiectant Adest Architecture.Investitorii dețin și casa Cesianu, care va fi restaurată. Corpul de pe bulevardul Dacia va fi supraetajat până la 3 etaje. Autorizația de restaurare a fost emisă de Primăria Capitalei în iunie 2018.

Strada Episcopiei 1-3: Hotelul Athenee Palace va fi extins

La finalul lunii ianuarie 2019, Consiliul General al Municipiului București a aprobat extinderea hotelului Athenee Palace Hilton cu un corp nou de clădire cu două subsoluri, parter și 5 etaje (înălțime maximă 22 metri). Inițiatorul proiectului este Ana Hotels, care aparține omului de afaceri George Copos.

Parcare subterană la Sala Palatului

Consiliul General al Municipiului București a aprobat în 2016 construirea unei parcări subterane sub spațiul verde de la Sala Palatului. Indicatorii tehnici ai proiectului au fost aprobați la începutul acestui an. Potrivit proiectanților, parcarea de la suprafață va fi desființată, iar mașinile vor fi duse în subteran. În fața Sălii Palatului vor fi amenajate gradene și fântâni arteziene.


Simulare cum va arăta spațiul verde după reamenajare

Cele două părculețe din stânga și din dreapta Sălii Palatului vor fi și ele reamenajate, iar vizitatorii vor putea sta în două spații - "acvarii de sticlă, transparente" - unde vor putea bea un ceai sau o cafea. Din 406 arbori și arbuști existenți pe amplasament, se propune distrugerea a 137. La final, însă, ar trebui să se ajungă la 428 de arbori și arbuști prin replantări.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8027 vizualizari

 • +12 (16 voturi)    
  Pe cine Alege bcurestenii la anuu ? pe DUamna (Miercuri, 11 septembrie 2019, 11:13)

  un domn [utilizator]

  Gabi Evlavioasa Demolatoare de Monumente Istorice !

  #coolPoporInept
 • -9 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 11 septembrie 2019, 11:34)

  [anonim]

  • +3 (7 voturi)    
   se scrie corect (Miercuri, 11 septembrie 2019, 12:05)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui

   clasa a IV-a
   • +1 (7 voturi)    
    corect (Miercuri, 11 septembrie 2019, 14:01)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    se scrie corect in clasa a patra.
    dupa ce treci examenul de patru clase, nu'ti mai cere nimenea, vorbesti ca toata lumea...
  • +5 (9 voturi)    
   nu (Miercuri, 11 septembrie 2019, 12:06)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui

   a reprodus vorbirea a peste doua treimi de bucalezi, cei ce'au ales'o pe tov. firea-pandele..
   din famelie de primari si venitoare de la latrina varanului...

   fetitze dulci, din bucuresti...
   spunea cantecul...
   • +4 (6 voturi)    
    Hai, nu fiti rai ! (Miercuri, 11 septembrie 2019, 13:29)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    Firea este dovada vie a firii tolerante a bucurestenilor.
    Orice taran/taraca din fundu' ... tarii poate ajunge cineva, aici. Inclusiv primar sau chiar primministru
    Mai xenofobi sunteti voi "provincialii"
    • +1 (5 voturi)    
     ridica ochii din apa (Miercuri, 11 septembrie 2019, 15:01)

     nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

     aleasa este inversu' la tolerata.
     aleasa cu voiosie, cu...zdrobitoare majoritate.
     da, asa'i, bucurestenii alege bine.:-))
     facand o judecata logica, daca dansa a fost aleasa de o mare majoritate a bucurestenilor, fiind cunoscuta de la latrina , concluzia este ca, majoritatea bucurestenilor e fani latrinisti. :-))
     de manelisti, se stia.

     pacat ca nu catindeaza si varanul.....pariu ca la vara va fi realeasa. se va inscrie si in marea uniune a salvatorilor, la nevoie.:-)
     • +3 (5 voturi)    
      A fost aleasa de o majoritate minima (Miercuri, 11 septembrie 2019, 16:05)

      Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

      Te faci ca nu stii.
      Nici pe departe majoritate zdrobitoare.
      Varanul a concurat de cateva ori si a reusit procente penibile cu partidul lui, asa ca...

      Chiar serios vorbind, de ce va place sa puneti etichete asa de categorice ... va simtiti superiori in felul asta?
      Bucurestiul este plin de provinciali - cu bune si cu rele - nu sunt mai mult de 25% mai vechi de doua generatii.
      As zice ca este reprezentata in mod egal fiecare regiune a tarii, motiv pentru care nu ar trebui sa ne auto-complimentam doar pentru faptul ca nu suntem bucuresteni.
      Mai aveti si alte argumente / calitati?
      • +4 (4 voturi)    
       As zice ca e extrem de plin (Miercuri, 11 septembrie 2019, 16:38)

       Cuca [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

       de oameni nascuti in afara orasului. La servici 90% din colegii mei sunt de prin Oltenia sau mai ales Moldova. Am o multime de colegi de prin Piatra Neamt, Buzau, Bacau, Tecuci, Vaslui, Ramnicu Valcea, Turnu Magurele, Alexandria, etc.

       Si asa a fost si la serviciul anterior.

       Asa ca eu zic ca 25% de Bucuresteni nascuti in Bucuresti este un procent destul de mare.
       • +2 (2 voturi)    
        am vrut sa fiu retinut (Miercuri, 11 septembrie 2019, 18:00)

        Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

        Orasul are o istorie, ca oras, de cca 200 de ani, iar mare parte dintre cladirile care sunt obiectul acestor polemici au fost niste kitch-uri si la vremea lor si stau sa cada pentru ca nu sunt facute nici urmand canoanele meseriei, nici ale artei constructiilor. Sa nu mai vorbim ca nu mai sunt sustenabile din toate punctele de vedere. (nu aud pe nimeni ca ar incerca sa incalzeasca o astfl de magaoaie)
        Dar, ... sa zicem ca asta este specificul.
        In cazul asta ar trebui sa inconjuram cu gard gropile din asfalt, pentru ca s-ar putea, generatiile urmatoare sa piarda acest farmec.
      • +1 (3 voturi)    
       aha (Miercuri, 11 septembrie 2019, 18:09)

       nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

       atunci nu bucurestenii au ales'o, ci nou venitii, care o stiau de dama bine si combatea la latrina, f. populara in tzara.
       in principiu ai dreptate, numai ca tolerata nu prea bate. tolerat este cand zici: e prost, dar e prostu' nostru.
       la dansa nu e cazul, a fost aleasa. cu voturile celor cu drept de vot in buc.

       si o vor mai alege odata, ca e dama bine.

       chestia cu varanu, fu asa, o gluma.el ar mai avea studii de completat la rahova si jilava.

       s'auzim de bine !
       • +2 (2 voturi)    
        hehe (Miercuri, 11 septembrie 2019, 21:17)

        Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

        Acuma, te repezi si tu ca lovercraft.
        Chiar nu stii de gluma?
        Zlabe zberanze pentru firea.
        E terminata, chiar daca mai face trei catedrale si mai planteaza 3000 de iepurasi roz giganti, la pastele viitor (care pentru ea s-ar putea sa fie al cailor).
        Daca faci un bilant observi ca totusi, psd nu prea a avut succes la primaria bucurestiului. Daca compari cu alte orase mari, nu sta asa de rau cum le place unora sa se dea mari pe-aici.
        Firea a fost un accident. Opozitia are o vina substantiala, dar si-a luat (sper) lectia.
        Asa ceva nu mai "pupa" pesedeu' in veci.
        Ma rog, am iesit din subiect, ca nu despre asta era ...
        Si, din pacate, coruptia nu se termina cu firea/pandele/psd.
        Deschideti ochii mari si priviti si din unghiul opus. Veti avea o imagine mai 3D si va puteti misca mai bine!
  • +1 (5 voturi)    
   Gigele... (Lovecraft) (Miercuri, 11 septembrie 2019, 13:35)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui

   tu esti capabil sa intelegi o ironie ?
  • +2 (4 voturi)    
   . (Miercuri, 11 septembrie 2019, 14:28)

   albastru de Romania [utilizator] i-a raspuns lui

   pt tine a scris asta, ca sa inteleaga si tu si famelea ta din voluntarili
 • +8 (10 voturi)    
  Unele lucruri (Miercuri, 11 septembrie 2019, 11:34)

  Appollodor [utilizator]

  Chiar trebuie făcute în zonele istorice, numeroase clădiri având nevoie urgentă de restaurare. Nu mai vorbesc de nevoie de parcări subterane și imensa problemă a clădirilor cu risc seismic, total ignorate de primăria generală. Mă tem însă că "restaurările" propuse de Firea și ai săi vor echivala mai degrabă cu o mutilare totală a ambiantului istoric pe care pretind că îl conservă.
  • +3 (7 voturi)    
   ce restaurare sa faci la cocinele alea (Miercuri, 11 septembrie 2019, 13:19)

   Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui Appollodor

   pline de romi si prostituate? Multe din ele au proprietari, sa si le faca singuri, ca la mine acasa nu vine primaria sa-mi renoveze apartamentul.
   Nu ai nevoie de nicio parcare subterana, berbecii parcheaza tot unde au nevoie, iar parcarile subterane stau goale. S-a facut park&ride la straulesti, si e mereu gol, ca berbecul e puturos de fel, si, dupa ce si-a luat BMW la mana a 7-a nu mai are 10 lei de parcare. La mall-uri se parcheaza pe primele 2 benzi, desi au parcari uriase.. construirea unei parcari costa bani.. mergi la dezvoltator si da 15 000 de euro pe un loc de parcare la bloc, sa vedem iti convine? Ala e pretul de piata al unui loc de parcare. Vreti toti sa va faca statul pe gratis ca domne voi platiti 50 de lei impozite pe an si de aia trebuie sa fiti tratati regeste. In tarile cu adevarat dezvoltate ca sa-ti cumperi o masina de 30K trebuie sa mai platesti de 2 ori pe atat taxe, si abia atunci sa te vaiti ca nu ai parcari.
  • +2 (4 voturi)    
   Ce pretentii aveti de la Firea? (Miercuri, 11 septembrie 2019, 13:44)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Appollodor

   Daca majoritatea comentariilor nu sunt decat vaicareli sau reprosuri (meritate, in sine) dar nu am vazut/auzit niciun plan / propunere / concret (cu baza tehnica si materiala, inclusiv finantare) de valorificare in vreun fel, a acestor cladiri.
   E usor sa zici, din taste, sa fie protejate...
   • +2 (6 voturi)    
    Ce putere am eu, simplu cetatean ? (Miercuri, 11 septembrie 2019, 16:43)

    Cuca [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

    Trec ocazional prin cartierele "vechi" ale orasului, si ma apuca jalea - marea majoritate a cladirilor sunt intr-un stadiu extrem de degradare.

    Si da, nici Calea Victoriei si nici Magheru (bdul Balcescu) nu arata mai bine.

    Asta este vina noastra de natie impotenta - orasul arata ca dupa un bombardament. Zici ca de-abia s-a terminat razboiul civil.

    Dar totusi - ce pot eu face ca sa se renoveze casele vechi si frumoasa ajunse darapanaturi ?

    Si ridicarea unor cladiri generice, "moderne", stil "office building" nu este o solutie, ci o barbarie, in acest context. Alea sa se faca in Pipera, nu pe Calea Victoriei.
   • +3 (5 voturi)    
    am o propunere (Miercuri, 11 septembrie 2019, 18:12)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

    sa'l votati pe neicusor dan, caruia ii pasa, intradevar
    • +1 (3 voturi)    
     Corect (Miercuri, 11 septembrie 2019, 18:47)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     Precizat
     • -1 (3 voturi)    
      Probabil tuturor ne pasa (Miercuri, 11 septembrie 2019, 21:24)

      Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      Macar alora care ne contram pe-aici.
      Mai este nevoie sa si avem un plan realist.

      @Cuca
      N-ai ce sa faci in mod direct, ca simplu cetatean trecator, (doar n-o sa te apuci sa pui caramzile la linie, cum n-au fost puse nici macar de la inceput, ca poate n-ar fi cazut) doar sa cauti sa faci diferenta intre cineva care vorbeste sa se afle in vorba si cel care stie CUM se face; si, pe acela sa-l ajuti sa ajunga sa faca.
 • +5 (9 voturi)    
  PSD ciuma rosie (Miercuri, 11 septembrie 2019, 11:35)

  Zimbru [utilizator]

  PSD-ul nu stie cum sa mai distruga cultura si istoria tarii de dragul banilor. Bucurestenii trebuie sa isi aleaga un primar adevarat care sa aiba grija de patrimoniul arhitectural al orasului. In 30 de ani Bucurestiul nu avut niciun primar bun.
 • +1 (5 voturi)    
  eu zm zis... (Miercuri, 11 septembrie 2019, 12:04)

  liviu_ [utilizator]

  au distrus justitia si aucm o sa fure ca-n codru...
  si la vot... nu m-ar mira sa nu avem prima vaca presedinta...
 • +10 (12 voturi)    
  bai, incetati cu blocurile (Miercuri, 11 septembrie 2019, 12:08)

  ella111 [utilizator]

  incetati! ati distrus si sufocat orasul. nu exista si nu va exista infrastructura! incetati.
 • +1 (3 voturi)    
  Viitorul arhitecților (Miercuri, 11 septembrie 2019, 15:50)

  Casargoz [utilizator]

  Azi am avut o stire cu urmatorul continut: O maimuță a fost semnalată în Sectorul 5 din București, ASPA nu a reușit să o captureze / Reacția Gabrielei Firea: ”Sper să nu fie într-un lan de ambrozie, să nu-i curgă ochii”
  In 2025 stirile vor asa:
  Trei arhitecti au fost semnalati în Sectorul 5 din București, ASPA nu a reușit să-i captureze , se pare ca ieseau din primarie, doi au fost prinsi de functionari din primarie.
  /Reacția Gabrielei Firea despre arhitectul in liberate: ”Sper să nu fie într-un lan de ambrozie, să nu-i curgă ochii”
 • +1 (5 voturi)    
  In Bucuresti au aparut bancuri cu arhitecti (Miercuri, 11 septembrie 2019, 16:10)

  Casargoz [utilizator]

  Ordinul Arhitecților din România are bucuria de a anunța lansarea selecției naționale a Premiilor Cuburile de Aur 2019-2020
  Intrebare la Radio Erevan:
  De cati arhitecti ai nevoie ca sa faci un cub?
  Radio Erevan raspunde:
  Unul singur cu capul patrat dar mai bine alege-ti unul plecat.
  Intrebare la radio erevan:
  Ce este soluția de arhitectură?
  Radio Erevan raspunde:
  Multe primarii au recomandat cetatenilor sa stranga solutiile de arhitectura romanesti de pe strada, este valabil si pentru posesorii de pisici.
 • +4 (4 voturi)    
  Western Outdoor - Sorin Gabrea! (Miercuri, 11 septembrie 2019, 16:40)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Western Outdoor este firma lui Sorin Gabrea, membru in comisia tehnica de urbanism de pe langa Primaria Capitalei, care isi prezinta proiectele spre a fi votate in comisia din care face parte.
  Iar individa asta sinistra Firea nu se dezminte. Cica exista si PDS-sti buni!!!!


Abonare la comentarii cu RSS
14:21 ​Erată
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by