Consiliul General al Municipiului București a aprobat, la ședința de săptămâna trecută, extinderea sediului istoric al Academiei Române de pe Calea Victoriei nr. 125-127 cu un corp nou de clădire ce va avea subsol, parter și patru etaje, dar și o nouă aulă. Pentru soluția de arhitectură (felul în care vor arată cele două clădiri), se va organiza un concurs de arhitectură, potrivit planului urbanistic zonal aprobat. Clădirea Academiei este monument istoric, Calea Victoriei este zona protejată, iar cele două construcții vor fi edificate practic în parcul instituției.

Ilustrare de tema Academia Romana 1Foto: Academia Romana

Cum arata parcul Academiei (imagine Google Maps) si unde ar urma sa apara noua aula si cladirea de patru etaje

Elaboratorul planului urbanistic este Ora Design Concept, iar beneficiar este Academia Română. Potrivit documentației afișate pe site-ul Primăriei Capitalei, clădirea de 4 etaje va avea o înălțime de maxim 18 metri, suprafață construită de 200 mp, iar suprafață desfășurată de 1000 mp. Aula va avea o înălțime de maxim 16 metri, suprafață construită de 1.400 mp. Indicatorii urbanistici propuși sunt: POT - 40% și CUT 2 mp ADC/mp teren. Potrivit planului de situație de pe site-ul Primăriei, pe bucată de teren unde ar urmă să se construiască aula sunt peste 30 de copaci.

Deși corpurile noi de clădire se vor construi practic pe un spațiu verde, Agenția pentru protecția Mediului București a considerat că proiectul nu necesită evaluare și aviz de mediu.

"Soluția spațial - volumetrică și de arhitectură se va definitivă prin concurs de soluții, cu avizul Ministerului Culturii și identității Naționale, la faza de autorizare, cu următoarele condiționări:

- fără afectarea vegetației cu valoare peisagistică mare, rezultată din Studiul peisagistic;

- tratarea cu atenție a alinierii construcției propuse, în raport cu alinierea construcțiilor existente, învecinate (printre care enumerăm: Sediul Central al Academiei Române, edificiile semnate de Duiliu Marcu, construcția din Str. Mihai Moxa nr. 3-5);

- organizarea întregii incinte, care să corespundă unui spațiu cu caracter public, cu menținerea/protejarea zonei centrale ( dinspre Calea Victoriei/B-dul Dacia), astfel încât să fie în acord cu valoarea ridicată a Ansamblului", se arată în avizul de urbanism dat de Primăria Capitalei, pe 5 februarie 2018, pentru proiect.

Ilustrare de tema, cum ar putea arata cele doua cladiri propuse; Foto: Academia Romana