FOTO O casă construită în perioada interbelică în zona Aviatorilor, demolată cu autorizație de la Primăria Capitalei - rețeta succesului / Dan: „Autorizația e ilegală” / Wring: „Continuă distrugerea patrimoniului”

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 11 septembrie 2019, 7:40 Actualitate | Administratie Locala


Casa demolata - strada Muzeul Zambaccian
Foto: Google Maps
Primăria Capitalei a dat autorizație de demolare pentru o clădire construită în perioada interbelică pe strada Muzeul Zambaccian din Capitală, în spatele bulevardului Aviatorilor. Imobilul a fost pus la pâmânt zilele trecute. Autorizația a fost dată pe 18 martie, la câteva săptâmâni după ce Planul Urbanistic Zonal care proteja zona de rechinii imobiliari a expirat, iar primarul Gabriela Firea nu a pus pe ordinea de zi a ședințelor de Consiliu General un proiect de prelungire a acestuia, inițiat de USR, pentru a apăra patrimoniul construit.

În Planul Urbanistic al Zonei protejate casa avea grad mediu de protecție, adică erau posibile intervenții pe clădire, însă nu demolarea ei. Primăria Capitalei a emis autorizația de demolare pe 18 martie 2019, iar beneficiar este Domus Mex SRL. Potrivit termene.ro, societatea este deținută de Dan Șucu, proprietarul Mobexpert, și Viorel Fătu. Primăria Capitalei încă nu a dat autorizație de construire pentru un nou imobil pe parcelă, potrivit datelor de pe site.

Deputatul Nicușor Dan și vicepreședintele Asociației Salvați Bucureștiul este de părere că imobilul trebuia păstrat și că autorizația de demolare ar fi ilegală.

"Clădirea din Zambaccian 15 era construită în anii 20 - 30 ai secolului trecut. Fără să fie monument istoric, era o clădire care constituia, împreună cu cele din jur, substanța zonei construite protejate, căci e absurd să protejezi o zona dar nu și casele din ea. Reglementarea din 2009, în urmă studiului specialiștilor, spunea explicit că este nedemolabila. Reglementarea a expirat în februarie 2019, primarul Firea a refuzat să o prelungească, și în martie 2019 primarul Firea a emis autorizația de desființare. Autorizația este și așa ilegală, căci orice act administrativ trebuie motivat și nu poate există o motivare a demolării când cu 10 ani înainte specialiștii spuneau că clădirea este nedemolabila", a declarat Nicușor Dan pentru HotNews.ro.

Și Roxana Wring, consilier general USR, contestă decizia.

"Continuă distrugerea patrimoniului construit al Bucureștiului în goana după câstiguri financiare din ce în ce mai mari. Primăria promovează urbanismul derogatoriu. Direcția de cultură și Comisia Zonală a monumentelor istorice nu iau în serios responsabilitatea conservării și protejării patrimoniului. Am propus prelungirea proiectului de hotărâre care proteja zona. Nici măcar nu l-au pus pe ordinea de zi a ședințelor de Consiliu General. Acum vedem de ce au refuzat! Pentru că imobile nedemolabile să devină demolabile. Cum este posibil să demolezi o vila valoroasă din punct de vedere arhitectural perfect adaptată contextului într-o capitală care se vrea europeană doar ca să obții mai mulți metri pătrați?!", a declarat Roxana Wring pentru HotNews.ro.Cum a rămas zona fără protecție

Consiliul General al Municipiului București a aprobat în 2009 un plan urbanistic zonal care detalia regimul tehnic al construcțiilor din 12 zone protejate: Calea Griviţei, Magheru, Lascăr Catargiu, Labirint, Icoanei, Vatra Luminoasă, Filipescu, Bonapate-Mora, Parcelarea Mornand, U.C.B, Domenii și Bastiliei.

Mai exact, planul urbanistic inventariază fiecare casă din cele 12 zone protejate, stabilește ce regim de protecție are (dacă trebuie păstrată ca atare, se poate interveni parțial sau poate fi demolată, dacă nu are nicio valoare) și ce se poate construi în zona respectivă. Primăria Capitalei a luat decizia de a face acest inventar deoarece cele 12 zone protejate erau cele mai amenințate, fiind foarte mulți dezvoltatori imobiliari care cumpărau case vechi, cu valoare de patrimoniu, le demolau și doreau să construiască în loc blocuri cu 5-6-10 etaje, distrugând astfel zona protejată. Planul avea termen de valabilitate 10 ani și expira pe 18 februarie 2019.

Înainte de această dată, consilierii USR au depus la secretariatul Consiliului General un proiect de hotărâre pentru prelungirea planului urbanistic zonal care protejează cele 12 zone protejate, însă primarul Gabriela Firea nu a pus proiectul pe ordinea de zi, iar acesta a expirat dând frâu liber rechinilor imobiliari care vânau zona de peste 15 ani.

HotNews.ro a scris aici despre subiect și a atras atenția despre posibilele pericole.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12189 vizualizari

 • +24 (26 voturi)    
  Betonati si Cismigiul. (Miercuri, 11 septembrie 2019, 7:56)

  Sati [utilizator]

  Macarale rad in soare. Blocuri si asfalt sa ajunga la tot boborul.
  • +18 (18 voturi)    
   Cișmigiul va fi (Miercuri, 11 septembrie 2019, 9:21)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Sati

   Baza Sportiva pentru Eficientă FC Voluntari
   Astfel DUamna Gabi va avea Pâine și Circ la fereastra biroului gol al ei
  • +7 (7 voturi)    
   nu-i o idee rea (Miercuri, 11 septembrie 2019, 9:49)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Sati

   o s-o propun la urmatoarea sedinta de consiliu
   :-(((
   • +8 (8 voturi)    
    Cică (Miercuri, 11 septembrie 2019, 10:27)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

    Un Totem Mov in forma de penis a comandat Principele de Voluntari ce se va sculpta din trunchiul unui copac cu vedere la DUamna Gabi, fereastra biroului ei
 • +17 (27 voturi)    
  Miticii primesc ce-au votat. (Miercuri, 11 septembrie 2019, 8:06)

  prec [utilizator]

  Să se bucure de cea care le este primar.
  • +11 (11 voturi)    
   Caitala rosie (Miercuri, 11 septembrie 2019, 9:55)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Sase primari pesedist, plus PG ex-mancatoare de r*t la Latrinele securistului Voiculescu
  • +8 (12 voturi)    
   Exact (Miercuri, 11 septembrie 2019, 9:59)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Trebuie sa recunoastem ca Firea a ajuns primar al Bucurestiului pentru ca a primit mai multe voturi decat alti candidati. Degeaba plangeti acum, ea reprezinta optiunea majoritatii bucurestenilor.
   • +6 (8 voturi)    
    Mulți dar Inepti (Miercuri, 11 septembrie 2019, 10:25)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui florinos

    Parafrazând pe Lăpușneanu
   • -1 (3 voturi)    
    Absenteism și Decât un tur (Joi, 12 septembrie 2019, 9:09)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui florinos

    Au votat doar 1 din 3 adulți, iar Firea a luat ușor sub 43%. Nu prea e majoritate.
  • +9 (9 voturi)    
   Bukresht in limba turca... (Miercuri, 11 septembrie 2019, 10:37)

   Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Asa se intampla cand alegi in functii administrative oameni care nu iubesc educatia ci descurcareala superficiala balcanica si furatul, care prefera maneaua si cocalarismul in detrimentul culturii, care aleg obscurantismul religios ortodox retrograd in locul progresului stiintific.... si ca toate cele de mai sus sa poarte un nume, acesta este GABRIELA FII REA! in timp ce Miticii au ales la locale trecutul (care se soldeaza acum cu demolarea trecutului valoros, si asa cam subtire reprezentat), vedem cum orase din Ardeal au ales viitorul , iar diferentele se adancesc tot mai mult...
 • +14 (14 voturi)    
  Oare cât mai e ? (Miercuri, 11 septembrie 2019, 8:07)

  nick24 [utilizator]

  Să nu pui pe ordinea de zi prelungirea?
  Se iau bani mai mulți dacă nu faci ceva, decât dacă faci!
  De asta nu avem nimic făcut la timp prin București și prin toată țara...
 • +9 (13 voturi)    
  SPAȚII VERZI (Miercuri, 11 septembrie 2019, 8:16)

  nick24 [utilizator]

  “Primaria Capitalei încă nu a dat autorizație de construire pentru un nou imobil pe parcelă, potrivit datelor de pe site. “

  1) De ce vă grăbiți cu critica? Primarul va autoriza înființarea UNUI PARC pe acea zonă, pt câ Bucureștiul nu are destule spații verzi și vom fi amendați de UE.

  2) se va construi un bloc pe tot terenul, inclusiv fosta curte, până la trotuar și de cel puțin două ori mai înalt decât vechea clădire.

  1 sau 2 ?
  • +3 (3 voturi)    
   Parc privat? (Miercuri, 11 septembrie 2019, 9:15)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Pe maxim 1500mp? Un vis...
  • +4 (4 voturi)    
   2) clar (Miercuri, 11 septembrie 2019, 10:24)

   Popescu19 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   2) clar
 • +13 (15 voturi)    
  Casa din Volutari a lu DUamna Gabi (Miercuri, 11 septembrie 2019, 8:34)

  un domn [utilizator]

  Din ce bani sa se întrețină ? Din salariul de la PMB
 • -17 (25 voturi)    
  hai bre "progresistilor" (Miercuri, 11 septembrie 2019, 9:03)

  Stefan534324 [utilizator]

  lumea mai si evolueaza, nu putem tine case de la 1900 pline de sobolani, din care cade tencuiala pe tine, in buricul targului... sau voi sunteti "progresisti" doar cand vine vorba de gay.

  De ex 80% din centrul vechi ar trebui daramat, sunt ruine pline de romi si prostitutie, care oricum cad la primul cutremur, cu risc de a omori oameni.
  • +6 (8 voturi)    
   tampit (Miercuri, 11 septembrie 2019, 10:47)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Tampitel trateaza-te, dar mai intai du-te sa-ti iei simbria de postac,,,
  • +5 (7 voturi)    
   tocmai pentru ca lumea evolueaza (Miercuri, 11 septembrie 2019, 10:58)

   gicad [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Ar trebui renovate cladirile vechi, arhitectura vremii pusa in valoare, circuite turistice organizate si bani adusi la bugetul local.
   Urmarind logica d-voastra ar trebui sa daramam Roma, Paris, Madrid etc pentru ca sunt cladiri de la 1400 sau 1500 ( in Roma sunt cladiri din mileniile trecute) si sa construim, eventual in locul Colloseumului sau a palatului Louvre un bloc modern, numai sticla si beton, plin de birouri.
   Ce-i lipseste Bucurestiului de ani de zile este un arhitect sef adevarat, cu un plan de urbanism adevarat, care sa poata si sa vrea sa refaca zonele protejate. Din pacate banii se aloca altor obiective si nu celor ce ar putea arata gloria trecuta a tarii noastre. VOrbim de romanism si de sentiment patriotic si facem tot ce putem sa ne stergem istoria vizibila cu ajutorul buldozerelor.
   • -3 (11 voturi)    
    Compari Louvre cu casa lu' Speraclu? (Miercuri, 11 septembrie 2019, 12:05)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui gicad

    Compari Louvre cu casa lu' Speraclu?

    Dumnezeule, ce inseamna sa fii #rezist romanesc!
    • +4 (4 voturi)    
     stil neoromanesc, coloane, chestii? (Miercuri, 11 septembrie 2019, 17:23)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Asta avem, nu am fost natie de cuceritori sa avem catedrale din secolul 11 si sa mai si reziste.
     Dar o casa cu ceva bun gust nu ar trebui rasa dintr-o zona cu alte case istorice si inlocuita de un bloc. In mod sigur, stilul n-o sa aiba nicio treaba cu restul.
    • 0 (4 voturi)    
     situatia e putin mai complexa (Joi, 12 septembrie 2019, 10:49)

     gicad [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Vad ca nu aveti bagajul intelectual necesar pentru a intelege ceea ce am scris. Nu compar Louvre cu aceasta casa, vorbesc de o situatie care s-a instaurat in Romania in general si in Bucuresti in special: demolarea a tot ce incurca proiecte viitoare imobiliare si venituri pentru noii regi imobiliari.
     Nu stiu ce inseamna #rezist si la ce va referiti. Inafara Romaniei oamenii se preocupa cu adevarat de istoria tarilor lor, indifererent despre ce tara vorbim ( ma refer la tarile dezvoltate, club din care credem ca facem parte). In Romania, din putina mea experienta recenta, o parte a locuitorilor este animata de spiritul patriotic, dar din pacate doar pe hartie. Patriotism pana la portofel. Progres balcanic cu orice pret. Acuze imediate si generalizari. Sa speram ca reusim, ca natie, sa ne domolim demonii si sa avansam in directia dorita, indiferent care este aceea. Raman trist cand o noua pagina de istorie ( buna sau rea) dispare sub lama unui buldozer. SI, ca incheiere, trebuie sa recunosc ca nu l-am cunoscut pe d-nul Speraclu dar se pare ca ati fost intim si cunoasteti in detaliu casa lui si motivul pentru care a fost demolata. Probabil ca , la cat si-a folosit numele, nu se mai inchidea usa. O zi buna.
   • +2 (10 voturi)    
    nu vorbim de monumente istorice (Miercuri, 11 septembrie 2019, 13:05)

    Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui gicad

    ci de manelistii perioadei interbelice, care si-au facut casoaie in mijlocul orasului si din care acum cad caramizi in capul oamenilor.

    Vorbesc la modul general, recunosc ca nu stiu cazul particular al acestei case, dar, privind pozele, ea nu are nicio valoare arhitecturala. Daca USR se implica, cel mai probabil inseamna ca are un interes in acea locatie, atata tot.
    • 0 (4 voturi)    
     unde vezi caramizile cazand? (Miercuri, 11 septembrie 2019, 17:47)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

     Casa era perfect locuibila, sunt putine case cu tencuiala asa buna, iar asta are 3 etaje si nu poti repara fara schela.

     Coloanele de la etaj?
     Porticul de la demisol?
     Chiar si gratiile de la intrarea laterala nu arata rau.

     Manelist esti tu ! @#$%
 • +13 (19 voturi)    
  Distrugeti Bucurestiul istoric (Miercuri, 11 septembrie 2019, 9:31)

  Victtor [utilizator]

  Toate cladirile vechi si frumoase trebuie distruse la ordinul celor veniti din mediul rural.
  Satenii parveniti nu inteleg importanta cladirilor istorice intr-o capitala europeana, ei vor sa rada orice urma de veche civilizatie la care nu au participat.
  Este o razbunare a opincarilor doritori de imbogatire rapida, prin orice mijloace.
  • +9 (9 voturi)    
   Voluntari este un Principat (Miercuri, 11 septembrie 2019, 9:51)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Unde Pandele Întâiul Domnește
   Am vrut Monarhie ? Monarhie Avem !
  • +5 (7 voturi)    
   gresit (Miercuri, 11 septembrie 2019, 10:50)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Gresit, cei care distrug Bucurestiul nu sunt "opincari". Aceea stau in blocurile construite pe vremea socialismului, sunt niste rechini imobiliari sustinuti de primaria PSD-ista....
 • +10 (10 voturi)    
  astia au ceva gena ceausista (Miercuri, 11 septembrie 2019, 9:48)

  iodixit [utilizator]

  de-s tot pusi pe demolat case si construit blocuri.
 • +8 (10 voturi)    
  Ciuma Rosie distruge tot (Miercuri, 11 septembrie 2019, 9:54)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  NU doar in Bucuresti, ci si in Iasi unde Nichita si Chirica au distrus patrimoniul si spatiile verzi in cârdasie cu mafia imobiliara, contra șpăgi grase. In special Chirica 7 case !
 • +2 (4 voturi)    
  foarte bine (Miercuri, 11 septembrie 2019, 11:06)

  murangura [utilizator]

  va pute sa votati opozitia? ba ca nu-s experimentati politic, ba ca au zis nush ce propozitie care nu v-a convenit.
  na de luati psd cu paine.
 • +6 (6 voturi)    
  Voiculescu... (Miercuri, 11 septembrie 2019, 11:39)

  Zgabeartza Iftode [utilizator]

  ... isi scoate parleala cu condamnarea. Casa a fost sediu Partidului Conservator. Firea i-a dat autorizatie fostului ei sef... Asta s-ar putea cerceta cumva inclusiv de DNA, zic...!
 • +3 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 11 septembrie 2019, 12:53)

  Elfu [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Casa... (Miercuri, 11 septembrie 2019, 16:07)

  sim18 [utilizator]

  Nu avea un proprietar?
  • 0 (0 voturi)    
   grupul Nastase (Joi, 12 septembrie 2019, 16:26)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui sim18

   Ca proprietarii de drept nu pupa ei d-astea

   http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1190463-alte-casoaie-pentru-grupul-nastase.htm
 • +1 (1 vot)    
  Totusi (Joi, 12 septembrie 2019, 17:17)

  Mihai2303 [utilizator]

  Ma uit la casa asta demolata. Nu are nimic special. Nu vad o problema in cazul asta sa fie demolata. Este important intr-adevar ce se construieste dupa. Adica nici ceva prea mare/inalt. Ideal sa aiba si o arhitectura frumoasa.

  Si modern poate fi chiar foarte frumos.

  Lucrurile trebuie apreciate de la caz la caz.

  Nicusor Dan si Wring ar tb. sa inceapa sa gandeasca si modern. Ar fi pacat de restul calitatilor pe care le au.

  Proprietatea trebuie totusi respectata. Nu poti interzice unui proprietar sa isi foloseasca terenul.
  • 0 (0 voturi)    
   cati dintre romani (Joi, 12 septembrie 2019, 19:51)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Mihai2303

   Cati dintre romani au avut in cartier macar o astfel de casa?
   Cati romani au locuit intr-o atfel de casa?
   Cati romani ar locui acum in acea casa?

   Foarte multi au trait in cutii de bloc comuniste, adesea sub nevoile de spatiu decent sau in case modeste, daca nu chiar darapanate. Casa asta a fost pana la retrocedare ambasada, apoi sediu de firma, deci nu e nepractica - doar ca zona conteaza mult la pretul terenului.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by