Primarul orașului Comarnic, una dintre localitățile puternic afectate de traficul de pe Valea Prahovei, ar dori să introducă o taxă de acces / vinietă pentru mașinile din București și Ilfov, similar cum primăria Capitalei dorește să taxeze toate mașinile care nu sunt înmatriculate în București și Ilfov. Contactat de HotNews.ro, secretarul orașului a precizat însă că administrația locală nu poate lua o astfel de măsură întrucât DN1 nu ține de Comarnic, ci de Compania de Drumuri Naționale.

Valea PrahoveiFoto: Captura Realitatea TV

”Pe noi ne poluează la fel de mult ca și în București, pentru că stau mașinile cu orele pe raza orașului Comarnic. Vom face și noi o hotărâre de consiliu, că este ușor de făcut, prin care să impunem viniete pentru cei din București și Ilfov. Așa aducem și noi niște bani la buget”, a declarat Sorin Popa, primarul orașului Comarnic, pentru ph-online.ro

Contactat de HotNews.ro secretarul orașului Comarnic a declarat că într-adevăr primarul ar fi menționat o astfel de intenție, însă acest lucru nu s-ar putea aplica.

„Drumul național nu aparține de localitatea noastră, aparține de drumurile naționale (n.r. Compania Națională de Drumuri CNAIR)”, a declarat pentru HotNews.ro Ioana Velcea, secretarul orașului Comarnic.

„Primarul a fost întrebat, dânsul a zis că va discuta cu compartimentele de specialitate oportunitatea introducerii acestei taxe. Venind și discutând cu noi am stabilit că nu avem cum să introducem această taxă”, a mai spus secretarului orașului prahovean.

Proiectul de hotărâre prin care Primăria Capitalei vrea să introducă vinietă pentru mașinile din alte județe care intră în București și să interzică accesul mașinilor cu normă de poluare sub Euro 3 în zona centrală a fost pus în dezbatere publică pe site-ul instituției. Termenul până la care persoanele interesate pot transmite puncte de vedere este 30 septembrie. Dacă vor fi aprobate de Consiliul General, taxele ar urma să intre în vigoare de pe 1 ianuarie 2020.

Printre altele, proiectul prevede introducerea unei viniete pentru toate autovehiculele neînmatriculate în București și Ilfov în cuantum de 10 lei pe zi sau de 1.900 de lei pe an. Proiectul a stârnit aspre critici în mediul online din momentul în care a fost anunțat.