Primăria Sectorului 2 a început o amplă acțiune de dublare a bordurilor de la spațiile verzi de pe marile bulevarde. În Sectorul 6, pe bulevardul Iuliu Maniu se aplică aceeași tehnică. În Sectorul 4, câteva trotuare au fost înălțate chiar cu 3 rânduri de borduri. În Sectorul 3, începând cu 2013 primăria a înlocuit aproape toate bordurile de spațiile verzi cu celebrele diafragme roșii înalte. Acum, primarul Robert Negoiță a ajuns la concluzia că tot bordurile erau mai bune, însă deocamdată nu le schimbă. Întrebați de HotNews.ro despre utilitatea acestor amenajări, primarii au susținut că fac aceste lucrări fie pentru a împiedica mașinile să urce pe trotuar și pe spațiile verzi, să distrugă și sistemele de irigații și gazonul, fie pentru ca noroiul să nu se scurgă în stradă.Primarul Sectorului 2, Toader Mugur Mihai, a explicat pentru HotNews.ro că face această operațiune pentru a împiedica mașinile să parcheze pe spațiul verde, iar iarna, pentru a proteja gazonul de materialele folosite la deszăpezire.
Borduri Doamna Ghica, Sector 2
Explicațiile primarului Sectorului 2, Toader Mugur Mihai: ”Sunt explicațiile specialiștilor de la ADP. Este nevoie de înălțare pentru protejarea spațiilor verzi pe timp de iarnă și pe timp de vară, pentru că anumiți cetățeni parchează pe spațiul verde. Iarna, se dă cu material antiderapant, care dacă ajunge pe spațiul verde îl distruge. Punem sistem de irigații pe toate aliniamentele și am avut foarte multe situații în care au intrat mașinile pe spațiul verde și au distrus și sistemul de irigații. Merită investiția, se face în toate sectoarele pentru protejare, dacă faci o investiție este păcat ca pe urmă să fie distrusă”.
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a declarat pentru HotNews.ro că nu mai face celebrele diafragme roșii și că tot bordurile erau mai bune. Edilul spune că este nevoie de borduri înalte/diafragme pentru ca pământul să nu se scurgă în stradă, dar și pentru a împiedica șoferii să distrugă spațiul verde.

Explicațiile primarului Sectorului 3, Robert Negoiță: ”Eu nu mai fac nicio diafragmă că nu mai este nevoie, le-am făcut la vremea lor. Acolo unde este necesar, le facem. Eu am înlocuit bordurile cu etaj, că erau două borduri una peste alta, și am pus o diafragmă mai înaltă, că alea se strâmbau, creștea iarbă printre ele, arătau urât. De asta am pus diafragmele astea, care nu sunt o soluție bună. Tot bordurile sunt o soluție bună. Dar acum 6-7 ani când le-am schimbat era isteria cu bordurile și am zis să fac diafragme, a fost o greșeală. Tot bordurile sunt mai bune. Deocamdată le las așa, nu îmi place cum arată, dar am alte priorități. Le-o veni rândul și lor . Este nevoie ca bordurile să fie mai înalte acolo unde este terenul în pantă și îmi curge la vale pământul, trebuie să punem diafragma ca să oprim curgerea pământului. Și în anumite zone unde sunt spații verzi este bine să am zonă mai ridicată, că este bordură sau diafragmă, pentru a descuraja șoferii să urce cu mașina pe ele. Cu amenda nu merge, îi amendezi când îi prinzi, iar până îi prinzi îți distrug sistemul de aspersie. În București, vara, nu rezistă spațiile verzi fără aspersie, iar dacă a intrat cu mașina și a călcat aspersoarele, trebuie să le schimbi pe toate. Este o muncă de Sisif. Degeaba îl amendez cu 500 lei că pe mine mă costă 5000 de lei să repar ce a stricat el”.
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, spune că bordurile cu trei etaje nu sunt opera sa, acestea fiind moștenite, iar în timpul lucrărilor de reabilitare a bulevardului au fost doar reconstruite.

Explicațiile primarului Sectorului 4, Daniel Băluță: ”Sectorul 4, în ultimii 3 ani, a reușit să lărgească trei bulevarde extrem de importante pentru traficul din București: Șoseaua Berceni, Șoseaua Turnu Măgurele, Șoseaua Luică. De asemenea a reabilitat bd. Constantin Brâncoveanu, Obregia, Tineretului, Emil Racoviță și tronsonul I din Șoseaua Giurgiului, obținând peste 10.000 de locuri de parcare. În procesul tehnologic, cu certitudine s-a intervenit inclusiv la borduri. Nu au fost făcute însă cheltuieli inutile așa cum cu tristețe constat că sugerează anumite persoane. În legătură cu imaginile prezentate, ele sunt de pe bd. Cantemir unde Sectorul 4 nu a făcut altceva decât să remedieze statusul anterior pe care acele pastile le avea. Acele pastile, în formula aceasta, sunt prezente acolo de mai mult de șapte ani, însă de-a lungul timpului structura s-a deteriorat și a dispărut și nu am făcut altceva decât să le refacem. Ele au rolul de a împiedica parcajul. Ele au fost prevăzute când bulevardul a fost reabilitat de către Primăria Municipiului București acum 7 ani. Nu discutăm de mai mult de 5 pastile de o asemenea structură. Cele noi au altă structură și a fost identificată o altă soluție tehnică de a împiedica parcarea mașinilor”.

Pe bulevardul Dimitrie Cantemir din Capitală, Primăria Sector 4 a reamenajat colțurile de trotuar, la fiecare intersecție a bulevardului cu străduțele adiacente, și le-a păstrat înălțate pentru ca șoferii să nu poată parca pe colț, pe trotuar.
Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a luat decizia de înălța bordurile de pe bd. Iuliu Maniu pentru a împiedica șoferii să parcheze pe spațiul verde, dar și pietonii să traverseze neregulamentar.
Explicațiile primarului Sectorului 6, Gabriel Mutu: ”Înainte să ne apucăm de reabilitarea bulevardului, pe scuar erau montate garduri, gardurile au fost montate tocmai pentru a proteja scuarul de cei care nu înțeleg că acolo nu este loc de parcare sau pentru a traversa bulevardul neregulamentar. Pentru că acele garduri arătau foarte urât am decis să nu mai montăm garduri și să ridicăm bordura astfel încât să nu se mai poată intra cu mașina sau traversa neregulamentar”.
La noi este mereu exceptia si se vine cu explicatii sa justifice sifonul.
Lucrari serioase nu se apuca nimeni sa faca, probabil le este greu de sifonat de acolo si atunci se prefera lucrarile mici si inutile.
Nu vede nimeni ca in cativa ani , din cauza cresterii densitatii urbane a Bucurestiului, acesta se va bloca.
Nemernicii astia nu numai ca fura, dar fura sfidator, este manifestarea ciumei rosii dupa sloganul lor "fiindca putem". Sa distrugi trotuare si borduri care sint bune si sa le inlocuiesti in timp ce strazi laturalnice sint pline de gropi sau neasfaltate este imposibil de inghitit fara motivul furtului pe ultima suta de metri in care mai sint la putere.
-varianta oficiala: ridicam Marele Zid chinezesc sa nu ajunga materialul antiderapant pe spatiul verde, etc., bla-bla-bla;
-varianta reala: sifonam si noi niste bani. Iau firmele de casa banisorii si ne intorc si noua ceva, atat cat sa nu se prinda DNA-ul.
Nu ne vindecam de gena furtisagului, degeaba sunt milioane de romani plecati afara, nu au cum sa schimbe cancerul din tara, intretinut de un sistem politic malignizat.
Tot asa cum nici unde in Europa nu vei vedea niciodata cum dobitocii lor isi parcheaza masinile cum ii taie capul asa cum fac dobitocii nostri.
Ai nostri ar fi in stare sa-si parcheze masinile langa patul conjugal daca ar putea.
Sa nu aud tampenia aia ca "pot sa cada" sau cealalata tampenie "au scorburi". Orice poate sa cada, inclusiv stalpii, mai toti pomii au scorburi mai mari sau mai mici.
2) De ce betoneaza Negoita spatiul verde?
Sa nu aud tamapnia aia cu "locuri de parcare". Sunt locuri gramada in Bucuresti, doar ca nu sunt in stare sa le amenajeze.
3) De ce toarna (primarii de sector sau Firea, nu stiu) asfalt aiurea pe unde nu e stricat apoape deloc? De ce inlocuiesc dale sau beton cu dale de proasta calitate care nu se pot nivela si care, prin marginile ridicate impiedica lumea?
MMM
Stiu raspunsul:
a) din prostie si incultura pura - oameniii astia urasc spatiul verde mai rau decat pe Johanis
b) din interes ("sa se vada ca facem si noi ceva" = voturi)
Adica, atunci cand ati pus sistemul de irigatii, trebuia sa sapati si sa-l ingropati sub nivelul pamantului, si deci al bordurii, nu sa-l puneti deasupra si sa turnati pamant peste el.
Ati lucrat PROST, pentru ca sunteti... nu prosti, ci hoti si rau intentionati.
este cea mai sigura metoda de furat bani din bugetul primariei. zeci de firme de apartament paraziteaza bugete de sute de milioane. intre timp nu sunt bani de reparat scoli si gradinite, nu sunt bani de spitale si sute de strazi din capitala nu au nici macar canalizare!
6 milioane de euro costa amenajare de pe iuliu Maniu.
Parcul de 20.000 de metri promis in drumul taberei, dupa ce s-au dat autorizati ide costruire pentru blocuri unde vecinii pot discuta de la un balcon la altul sau pot intinde rufele intre blocuri, este plin de pavele.
Cu 6 milioane de euro se putea face celebra strada a fabricii, dar nu au interes penan nu termina de dat autorizatii de constructie pe pe toata lungimea vechii cai ferate. Sunt , si cred ca nu exagerez, afaceri imobiliarde ce ating usor miliardul de euro.
Cu 6 milioane se continua lejer drumul catre centura de la noul pasaj.
Cu 6 milioane se puteau face lucrari de infrastructura.
Dar nu sunt capabili decat de produs borduri.
Atat ii duce capul pe cei care sprijina financiar PSD.
Cata vreme votam modelul, nu vom scapa de borduri.
Am avut: PNL multi ani, PSD la fel de multi cel putin in calitate de consilieri.
E timpul sa oprim acest model al borduriadei, se poate face metrou, se pot face lucruri inteligente cu bani putini. este 25 de lei metrul patrat de gazon, oare cat s-au scremut sa gaseasca acesta metoda de a face bani...
Minte putina.
Dar, amenajarea cu inca un rand de borduri a bd iuliu maniu e o cheltuiala inutila pt buget si probabil f profitabila pentru altii. N-am vazut niciodata o masina urcata pe spatiul verde de pe mijloc (nu neg ca la un moment dat e posibil sa se intample si asta), la fel cum n-am vazut ca pamantul din scuar sa ajunga pe bulevard (explicatia primariei pentru adaugarea a inca unui rand de borduri). Ba mai mult, abia de acum pamantul este mult inaltat si fata de al doilea rand de borduri, deci riscul e mai mare sa ajunga in strada.
Parcatul nergulamentar se amendeaza de catre politie, sa vina ZILNIC sa dea amenzi pentru parcare neregulamentara si distrugere (a spatiului verde - eventual sa plateasca re-plantarea si materialele la preturile platite de primarie). Intra si bani la buget si asa educi pe majoritatea sa nu mai parcheze aiurea (nici pentru parchez 5 minute bo$$).
Si iarna de unde sa incep?:
- cand ninege abundent zapada tot pe spatiu (fost) verde va fi depozitata sau impinsa de utilajele de dezapezire sau soferii care isi dezapezesc masina.
- lamele utilajelor nu intra prea aproape de borduri din motive de siguranta.
- materialele antiderapante de obicei sunt imrastiate pe mijlocul benzii auto nu pe laturi, implicait pe spatiu "verde".
- cand vine primavara, toate primariile platesc pentru replantare, fie ca e vorba de gazon, floricele, pomi, puieti, etc.
Asa ca aici vorbim despre cheltuirea fără cap a banului public.
Sa se coaca si sa respire praf pana cand i se vor bulbuca ochii si pana cand nu va mai putea dormi din cauza sufocarii.
L-as condamna sa viseze numai si numai copaci verzi care cad peste ei si ii rup spinarea, sa urle in chinuri in cosmare toata noaptea si a doua noapte sa pateasca la fel.
Sa isi plimbe copiii si nepotii prin soare, inecati in praf si nora sa sa se zvarcoleasca tusind de praf in timp ce isi tine copiii de mana,
+++
Sa nu aud ca i-am vrut raul prin aceasta postare. Ce i-am dorit este exact binele pe care el il doreste celor din sectorul sau. Nu mai mult, nu mai putin.