Gabriela Firea, după ce Ministerul Sănătății le-a recomandat bucureștenilor să nu folosească apa de la robinet: Voi trimite Corpul de control să verifice ce s-a întâmplat/ Apa Nova: Nu a fost niciun risc pentru populație, apa este potabilă

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 31 ianuarie 2019, 11:48 Actualitate | Administratie Locala


Gabriela Firea
Foto: PMB
Primarul Gabriela Firea a anunțat joi că trimite Corpul de control pentru a verifica dacă apa furnizată de Apa Nova este potabilă sau nu și ce s-a întâmplat în ultimele zile. "Cred că este treaba organismelor statului să verifice dacă avem de a face cu informații menite să alerteze inutil populația", a declarat Firea, după ce Ministerul Sănătății le-a cerut bucureștenilor să nu folosească apa de la robinet, care miroase puternic a clor, pentru băut, prepararea hranei sau igiena personală. Mai mult, Gabriela Firea a susținut că dacă cineva riscă să mintă, contractul cu Apa Nova poate fi reziliat. La rândul lor, reprezentanții Apa Nova au susținut că apa furnizată bucureștenilor este potabilă.

”Azi vor veni rezultatele din laborator. Am dat o dispoziție ca reprezentanții Corpului de control al primarului general să înceapă o verificare a celor întâmplate. AMRSP va face propria evaluare. Am și eu întrebări ca orice cetățean, cine a poluat râul Argeș, cum s-a deversat acea cantitate de amoniu, cum s-a ajuns să regleze apa cu clor, de ce nu am fost informați așa cum prevad protocoalele”, a declarat primarul Gabriela Firea la începutul ședinței de Consiliu General de joi.

Savin Mihai, director adjunct al Apa Nova, prezent la ședința de Consiliu General, a declarat că apa furnizată este potabilă.

”Rezultatelele probelor prelevate începand cu 29 ianuarie nu indică depăsiri ale clorului. În fapt a existat o depășire pe râul Argeș a indicatorului amoniu. Măsură cea mai urgență sau rapidă a fost creșterea dozei de clor, care a dat în numite puncte din Sectorul 6 un miros de clor. Ulterior am trecut la alimentarea orașului București preponderent din râul Dâmbovița. Monitorizăm permanent ce se întâmplă în rețeaua de distribuție. Apa este potabilă și bună de folosit. Nu cunoaștem pe ce se bazează afirmațiile Ministerului Sănătății, nu am primit nicio notificare. Nu există niciun pericol pentru sănătatea publică”, a declarat directorul Apa Nova.

Miercuri seară, Ministerul Sănătății a transmis, printr-un comunicat de presă, că recomandă bucureștenilor să nu folosească apa de la robinet, care miroase puternic a clor, pentru băut, prepararea hranei sau igiena personală. ​

"Distribuitorul de apă potabilă pentru București a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară în condițiile în care în cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă", a anunțat miercuri seară Ministerul Sănătății, după ce Direcția de Sănătate Publică București a primit, de la locuitorii din sectoarele 5 și 6, sesizări privind calitatea apei potabile. "Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare", arată Ministerul Sănătății.

"Până la obținerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialiștii recomandă locuitorilor Capitalei ca apa din rețeaua publică să nu fie folosita pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. Aceștia recomandă utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea 'apa este bună de băut' ", a anunțatMinisterul Sănătății.

"În cursul zilei de 30 ianuarie 2019, au fost primite la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București( DSPMB) mai multe sesizări privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 si 6 din Capitala. În urma sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din rețeaua de apă potabilă în cele două sectoare", arată Ministerul Sănătății.

Reprezentanții Ministerului Sănătății precizau însă că, potrivit specialistilor Institutului Național de Sănătate Publică în domeniul apei potabile, "rezultatele parțiale nu reprezintă un motiv de îngrijorare a populației privind posibilele efecte ale consumului de apă din rețeaua publică de distribuție. Conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății, a fost dovedit faptul că în cazul consumului de apă hiperclorinată, măsura aplicată în acest moment de operatorul de apă, nu există riscul de apariție a unor efecte acute sau cronice asupra sănătății. Aceeași sursă informează că valoarea crescută cu peste 0,5 mg la litru a clorului determină doar apariția disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat și miros si nu există alte efecte pe termen lung".

Ministerul Sănătății mai precizează că Direcția de Sănătate Publică București "analizează zilnic probe de apă din rețeaua publică sau de la stațiile de tratare pentru parametrii microbiologici, dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) și clorul total. Din cele 10 probe de apă prelevate in data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 București, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecție. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate in 48 de ore de la recoltare."

Bucureşteni din sectoarele 5 și 6 ale Capitalei s-au plâns miercuri pe reţele de socializare că apa furnizată de Apa Nova miroase foarte puternic a clor, nefiind adecvată pentru gătit sau băut.

Reprezentanţii Apa Nova au recunoscut că este o problemă din cauza topirii bruşte a depunerilor de gheaţă şi zăpadă şi spuneau că s-au luat măsuri suplimentare de tratare, dar susțineau că apa este potabilă şi respectă standardele de calitate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3471 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  O decizie corecta (Joi, 31 ianuarie 2019, 11:57)

  Martinezu [utilizator]

  In paralel cu acest control trebuie sa aloce 25 milioane lei catre catedrala.
  • +3 (3 voturi)    
   Si cateva biserici?.. (Joi, 31 ianuarie 2019, 12:36)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   Se pare ca nimeni nu este deranjat de cauza problemei - poluarea chimica sistematica a raurilor. Poate totusi ar mai trebui cateva biserici in plus, preventiv, in caz ca e nevoie de mai multe slujbe de inmormantare in paralel.
  • -2 (4 voturi)    
   Savin Mihai, (Joi, 31 ianuarie 2019, 13:18)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   Oare Savin Mihai, director adjunct al Apa Nova, bea apa de la robinet ?
 • +11 (11 voturi)    
  Gabriela Firea, da-ti demisia !!! (Joi, 31 ianuarie 2019, 12:00)

  Frankie [utilizator]

  Te rugam din suflet !!! Esti degeaba pe aceasta planeta !!!
  • +3 (3 voturi)    
   Doarme linistita (Joi, 31 ianuarie 2019, 12:34)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   O sa trimita "corpul de control" si la 24h dupa cutremur? De fapt au trecut aproape 48h de cand Apa Nova a suplimentat clorul din apa bucurestenilor si madam Pandele inca nu stie ce se intampla.
 • +4 (8 voturi)    
  Demisiile, URGENT! (Joi, 31 ianuarie 2019, 12:07)

  lasa [utilizator]

  Dupa aberatiile din presa si din comunicatele oficiale (extrem de grav) nu se poate concluziona decat ca guvernarea este incompetenta, corupta si manipulatorie.Dna Firea sa isi mute sediul in Voluntari, Dna PM sa-si dea odata demisia, cu tot analfabetii si lichelele din guvern.
  Draga SRI,ai ocazia sa faci o schimbare, in bine, sper!
 • +8 (8 voturi)    
  Firea nu gândește. (Joi, 31 ianuarie 2019, 12:12)

  asavreau [utilizator]

  Și nici consilierii ei.Nu Apa Nova este vinovată.Apa Nova a făcut cât poate.Asigurarea unui perimetru de protecție sanitară severă în jurul surselor de apă potabilă este treaba autorităților,în primul rând Ministerul Sănătății,Ministerul Mediului și pe urmă primăriile și consiliile locale.Repet,Firea sa înconjurat de consilieri proști și face prostii.Cu încălzirea a făcut și face prostii.Începe și cu apa.Ce se vede,că nu există o colaborare între Primăria București și furnizorii de servicii publice.Ce sa întâmplat,Firea trebuia să știe înaintea oamenilor.Stilul ei zeflemitor,arogant o face să cadă în capcană.Dacă reprezinți oamenii asumă-ți responsabilitatea.
  • -2 (2 voturi)    
   ApaNova a facut cat a putut? (Joi, 31 ianuarie 2019, 14:03)

   Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Apa nova ne-a anuntat ca totul e ok, in conditiile in care nici nu pot sa ma apropii de apa de la robinet, atat de urat miroase.

   Nu prea inteleg cum se poate ca topirea zapezii sa polueze apa din rau cu amoniu, si asta numai in raul Arges.
   • +2 (2 voturi)    
    Dacă nu știi nu înseamnă că nu există. (Joi, 31 ianuarie 2019, 16:01)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

    ApaNova a procedat corect și nu spun asta din auzite ci dintr-o îndelungată practică în domeniu.Explicațiile sunt mai multe,dar este obligatoriu ca atunci când sunt ploi torențiale,topiri bruște de zăpadă să faci supraclorinare.Din păcate,în cazul apei din București,fiind apă de suprafață influențată de temperatura mediului,apa este prea rece și supraclorinarea nu se poate face bine rămânând cantități de clor gazos(clorul este un gaz nu lichidul de la magazin)care vine pe conductă odată cu gazul.Cantitățile sunt mici ,nu au nici-un efect negativ,nu-i nici-un pericol.
 • +9 (9 voturi)    
  Facem o companie municipala? (Joi, 31 ianuarie 2019, 12:22)

  Vinceroy [utilizator]

  Se rezolva!
 • 0 (0 voturi)    
  amoniu vs. clor (Joi, 31 ianuarie 2019, 12:32)

  masterhaos [utilizator]

  Daca apa e contaminata cu amoniu, se scoate cu clor? Clorul nu e folosit ca dezinfectant (omoara bacteri, virusi, etc.)? Poate explica cineva care se pricepe, cum se scoate amoniul si ce treaba are cu concentratia de clor?
  Din ce vad toata treaba asta pare mai mult dezinformare si musamalizare a ceva mult mai grav.
  • +2 (2 voturi)    
   daca cauti pe net (Joi, 31 ianuarie 2019, 14:08)

   Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui masterhaos

   o sa vezi ca prezenta amoniului e un posibil semnal de contaminare si cu alte substante/bacaterii, probabil de aia baga mai mult clor.
   Mi se pare evident ca e ceva putred in conditiile in care MS spune ceva, apanova altceva, iar apa la robinet pute.
   • 0 (0 voturi)    
    Amoniu nu-i așa periculos. (Joi, 31 ianuarie 2019, 18:28)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

    Amoniu,ulterior se transformă în azotat de amoniu și azotit de amoniu care ,la copii dau //boala albastră// și mor,la adulți are efecte negative asupra creierului,dând demență.Odată transformat în azotat și azotiți nu mai poți face nimic.Amoniu poate fi eliminat din apă cu ajutorul clorului producându-se clorura de amoniu care este un precipitat.Nu-i periculos la manevrare,dar ca orice produs chimic trebuie să te protejezi.Unii poate au auzit de țipirig,asta-i clorura de amoniu.
  • +1 (1 vot)    
   Clor plus amoniu. (Joi, 31 ianuarie 2019, 16:07)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui masterhaos

   Sunt gaze dizolvate în apă.Clor plus amoniu egal clorură de amoniu,un produs solid care sedimentează și poate fi eliminat.Mai multe explicații găsești în cărți de specialitate.Să știi că și apa unui izvor de munte,limpede,curată conform analizelor făcute este obligatoriu să fie clorinată dacă o introduci într-o rețea publică de apă.
 • +1 (1 vot)    
  Doamne ajuta (Joi, 31 ianuarie 2019, 12:56)

  JustinCase [utilizator]

  Vorbeste lumea ca la Catedrala se ofera servicii de sfintit si dezinfectat apa, contra unei sume de 20 milioane de euro.
 • +1 (3 voturi)    
  e..ce atata forfota.. (Joi, 31 ianuarie 2019, 12:58)

  Mistrelutz [utilizator]

  e un pic de clor peste limita in apa.
  nu e ca si cum ar fi toxic pentru oameni..
 • +1 (3 voturi)    
  de la un ing.chimist (Joi, 31 ianuarie 2019, 13:24)

  Toni_Romania [utilizator]

  -la orice companie de apa care dezinfecteaza apa cu clor pot aparea momente cand in retea este un exces de clor rezidual
  -asa o apa are miros si gust rau dar e ok pt.dus si gatit
  -in multe orase din vest apa potabila are gust rau, desi e utilizabila la baie si gatit (de aia se vinde asa bine apa minerala la pet)
  (-Nu tin partea lui Apanova)
  • +1 (1 vot)    
   Nu-i musai sa tii partea lui Apanova (Joi, 31 ianuarie 2019, 14:02)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Dar poti sa presupui ca or avea ingineri mai buni decat primaria si decat are MS pe domeniul asta, dat fiind ca sunt implicati in practica permanent si nu numai la aratat cu degetul aia nu, aia nu, cum sunt "autoritatile"!
   Niste ignoranti au isterizat lumea, obsevand ca s-au depasit limitele prevazute de reglementari, ca si cum limitele astea sunt definite asa "la limita" - daca treci peste ... mori.
   S-a ajuns la a sfatui populatia sa nu utilizeze apa nici pentru igiena personala, de parca ar fi fost vorba de cine stie ce contaminare.
   Si la asta ca si la gaze pragurile de semnalizare sunt puse mult mai jos decat limita suportabila pentru organismuele cele mai sensibile, astfel incat sa permita luarea unor masuri inainte de a se fi pus realmente in pericol viata sau sanatatea.
   Pana una alta madam firea (spre uimirea mea) a avut o comunicare mai de bun simt decat altii, desi ma asteptam ca ea este cel mai pe dinafara.
 • 0 (2 voturi)    
  "Conducere" PSD, reactie standard la probleme... (Joi, 31 ianuarie 2019, 13:52)

  taro [utilizator]

  Pentru problema.........trimit Corpul de Control/Inspectie la............

  Un primar dintr-un oras cu apa contaminata se duce direct la furnizorul de apa nu trimite functionari.
 • +2 (2 voturi)    
  Fai copitato, (Joi, 31 ianuarie 2019, 14:42)

  PuieMonta007 [utilizator]

  Cand tipai la tembelizor la Pubela3 acum cativa ani ca erau sectii goale de vot in diaspora fix dupa ce venisem de la o coada de 3 ore cam cati ani trebuia sa ti iei? Stai calma ca din restu' "bucatelor" ti am dat destul.

  Da' cand cu Halep cu huiduielile ai cerut fah puscarie pt cineva?
  Ti'ai ... de scursuri
 • +2 (2 voturi)    
  Dar pentru aerul toxic din zona Garii de Nord (Joi, 31 ianuarie 2019, 14:49)

  D-or [utilizator]

  cine raspunde? Si asta-noapte si chiar acum cins scriu, aerul este irespirabil la etaj.

  Daca apa poate fi imbuteliata, aerul, nu.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu ne pasă. (Joi, 31 ianuarie 2019, 16:11)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   În Voluntari aerul nu-i toxic.Glumesc,încerc să răspund în locul lui Gabi.Ai dreptate,dar cu apa să știi că-i un zvon tâmpit.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by