Primăria Capitalei vrea să ridice mașinile staționate neregulamentar pe drumurile publice, potrivit unui proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică pe site-ul instituției. Activitatea urmează să fie prestată de Compania Municipală Managementul Traficului București. Tariful de ridicare este de 200 lei pentru mașinile sub 5 tone, cel de transport 150 lei, iar cel de depozitare de 150 lei/zi. Hotărârea va intra în vigoare după ce va fi aprobată de Consiliul General al Municipiului București.
În București, mașinile parcate neregulamentar blochează în mod frecvent prima bandă, stațiile mijloacelor de transport în comun, trecerile de pietoni, trotuarele, chiar și linia de tramvai. HotNews.ro a scris în mai multe rânduri despre aceste situații.
Documentul se află în dezbatere publică până pe 3 ianuarie.
”În decursul anului 2018, Direcţia Generală de Poliție Locală şi Control a Municipiului Bucureşti a primit un număr de aproximativ 2.930 sesizări cu privire la autovehiculele staţionate neregulamentar care stânjeneau circulația rutieră şi blocau căile proprii de rulare a mijloacelor de transport în comun. Totodată, poliţiile locale de sector au înregistrat în acelaşi interval de timp 13.500 sesizări primite de la cetăţeni care reclamă autoturisme oprite/staţionate neregulamentar, solicitându-le intervenţia pentru deblocarea zonelor din preajma trecerilor de pietoni ori a staţiilor S.T.B. Menţionăm că lipsa unei reglementări în domeniu a făcut practic imposibilă luarea unor măsuri legale pentru îndepărtarea acestora”, se arată într-un document anexat proiectului de hotărâre.
Primăria Sectorului 3 ridică de pe 3 mai mașinile staționate neregulamentar printr-un un departament din Primărie în prezența Poliției Locale. Taxa pe care șoferii trebuie să o plătească pentru recuperarea mașinii este de circa 500 lei, pentru vehicule de pana la 5 tone. Mașinile sunt depozitate într-un spațiu special amenajat pe str. Releului nr. 4.
Primăria Oradea a început ridicarea mașinilor staționate neregulamentar de la 1 februarie 2017.
Tariful perceput pentru ridicare, transport si depozitarea mașinii parcate nelegal este de 300 de lei, la care se adaugă plata custodiei de 2 lei/ora in primele 48 de ore, iar daca șoferul apare la masina si operațiunea de ridicare nu se finalizeaza, acesta va achita 150 de lei. La aceste taxe se adaugă sancțiunea amenzii de 4 puncte pentru staționare interzisa (1 punct echivalând cu 10% din salariul minim pe economie) si inca 3 puncte penalizare, in jur de 145 de lei x 4.
Primăria Cluj a aplicat această măsură din 9 februarie 2017. Cuantumul sancțiunii pentru ridicare-transport-depozitare este de 547 de lei. In cazul in care utilizatorul sau proprietarul se prezinta la autovehicul si nu se mai efectuează transportul si depozitarea, sancțiunea e de 294 de lei.
Traiasca Primaria!
Am am ridicat masina in aceasi zi. La ridicare am platit amenda (parcare neregulamentara) plus taxa de ridicare/transport.
Nu a fost nevoie de niciun dosar, cerere sau alte prostii. N-am zabavoit pe acolo mai mult de 10 min, evident ca eram un butoi cu pulbere gata sa explodeze iar ei stiau asta. Au incasat banii si la revedere...
Lasand la o parte exagerarea mea voita de mai sus... faptul ca primaria pune din burta niste tarife/amenzi fara sa ofere alternative, nu mi se pare un lucru facut cu capul ci doar o alta modalitate de a sustrage bani de la cetateni fara a oferi nimic in schimb.
Tu te bucuri ca ti-au luat banii repede si ti-au returnat masina... bravo. Eu nu ma bucur. Eu nu inteleg de ce ridicam fara sa oferim alternative. Mareste impozitul pentru cei cu mai mult de 1 autoturism pana la 1000% de exp. La ce ti-ar trebui 2 masini? Creaza-mi locuri de parcare cu plata, sa pot plati 50 de lei dar sa stiu ca masina este sigura in parcare. Nu.... banii parcarilor platite ajung in buzunarul unor dubiosi (stiti voi care). Amendeaza dezvoltatorii care s-au imbogatit nerespectand legile si au creat blcuri mai dese decat ciupercile si fara locuri de parcare. Baga-i la puscarie pe cei care le-au dat autorizatii... Pana la a ridica masina mea... mai ai multe de corectat, draga primarie.
Dar daca voi va bucurati ca va ridica masinile parcate neregulamentari si ca se poate plati imediat pentru ridicarea ei... bravo voua.
Fericiti cei saraci cu duhul, caci a lor va fi imparatia lui dragnea si a psd-ului. AMIN!
Problema e alta: nenumaratele abuzuri pe care le vor comite aceste firme de samsari. Ei sunt firme private, doresc sa ridice cat mai multe masini ca sa aiba cifra de afaceri cat mai mare, motiv ptr care vor ridica masini de-a valma, si care incurca, si care nu incurca....toate la intamplare
sau 2000 lei pe an blocat toata ziua locul..., iar de banii astia facute parcari supraterane etajate.
Astfel bulevardele s-ar deloca natural.
Drumul Taberei e un cimitir de masini de la 6 seara la 6 dimineata.
As interzice masinile cu totul, in Bucuresti. Sa alerge meltenii, ca mersul pe jos face piciorul frumos.
Stiai ca exista o hotarare a primariei capitalei prin care toti dezvoltatorii imobiliari sunt obligati sa creeze spatii de parcare in proprtie de minim 1 loc parcare pe apartament daca suprafata este mai mica de 100m2 si minim 2 daca suprafata este maimare de 100m2? 90% din locurile de parcare sa fie construite in subsolul cladirii si 20% la suprafata. Daca nu respecta legea, trebuie sa plateasca primariei 10.000 de euro pt fiecare loc de parcare lipsa iar acei bani trebuie folositi la crearea de locuri de parcare. Ai vazut undeva aplicata legea asta? Ai auzit de vreo amenda? NU!
Nu, dar in schimb vii si ma amendezi pe mine si-mi ridici masina ca si daca vreau nu am unde parca in bucuresti ... si nu-mi veniti cu texte ca sa las masina acasa.
PS. Cred ca exista si o hotarare de guvern in privinta asta.- HG525
Da, am vazut aplicata acea hotarare in complexul in care locuiesc. Toti cei care au dorit au putut cumpara loc de parcare o data cu apartamentul. Unii au preferat sa iasa mai ieftin si sa parcheze pe stradute. Acum tipa ca dezvoltatorul nu vrea sa le mai vanda si ca e greu sa gaseasca loc sa lase masina seara. Mai da si Politia din cand in cand amenzi, ca sa fie bine.
2. Daca ai deja apartament si nu ai loc de parcare, de ce-ti cumperi masina?
De ce e obligatia statului sau a primariei sa-ti asigure pentru bunurile tale un lux suplimentar?
Nu cred ca a cerut nimeni parcare la scara blocului dar cand tu nu ai nicio parcare cu plata pe o raza de 2km si doar locurile de la "bulevard" ... ce faci?
Ofera un transport in comun "Ceas" si peste tot. atunci ma motivezi sa las masina pentru transportul in comun. dar cand ma sufla vantul in el si cand vine dupa un orar pe care nineni nu l stie ... imi iau masina.
pune norme de poluare ... nu mia lasa masini sub EURO4 in capitala pana la 2025, dupa 2025 sub Euro5 si tot asa...
sa vezi cum evoluam si cum o sa gasim cu totii locuri de parcare si transport in comun.
Nu toata lumea are masina. Unii soferi au platit pentru un loc de parcare in blocurile noi, altii au garaj, altii au curte. Deci primaria trebuie sa-ti faca un favor tie si sa ia din spatiul public pentru ca tu nu ai loc de parcare?
Daca eu nu am masina, ce primesc la schimb pentru ca nu mai am loc pe trotuare, pentru ca se betoneaza parcurile, pentru ca taie copacii pe bulevarde ca sa faca loc parcarilor in spic? Ca doar nu ma plimbi cu masina ta.
nu stiu ce contine proiectu, poate nu e rau... dar om vedea....
sunt curios cat e facut pt fluidizarea traficului si cat pentru bani la buget....
daca ne apucam iar sa luam masini parcate ok, doar ca nu e pus acolo explicit semnu de parcare nu am facut nimic...
intrebare:
e loc trasat de primarie ca loc de parcare EXACT langa trecerea de pietoni....
e legal sau e ilegal?!
ma refer la faptul ca primaria considera parcat ilegal orice masina parcata oriunde altundeva decat in locurile marcate EXPLICIT ca locuri de parcare...
chiar nu pricep d c primesc minusuri...
dar na... oamenii vad ca nu vreau sa-i ard pe rug pe toti cei care parcheaza ilegal si gata minus...
daca mai zic si ca nu-s de acord cu tarcurile de ori numite garduri de pe linia de tramvai deja o sa fiu eu ars pe rug....
NU poarchez ilegal, NU depasesc linia continua, pe la refugiu etc... dar gardurile de pe linia de tramvai si amenzile astea i se par O TAMPENIE!
ar putea.... fi o idee buna daca s-ar face cu cap.... =dar ghici ce?! NU se fac cu cap!
Si atunci, aceasta masura buna va fi retrasa din primele zile, la fel cum a fost si cu banda unica de ratb.
Masura asta trebuie luata abia dupa ce s-au implementat alte masuri care sa duca la reducerea semnificativa a numarului de masini din oras, ca de exemplu introducerea unei VIGNETE de oras, cresterea numarului de autobuze preorasenesti, etc.
Dar ca orice politician fricos, Firea se teme de taxe, cu speranta ca nu-si va afecta negativ popularitarea. Ii transmit ca se inseala, si ca are consilieri foarte prosti sau care nu lucreaza de fapt pt ea.
Oricum am vazut multe prostii de la primarie in ultima vreme. Pe Pantelimon de la Morarilor nu poti sa intorci decat la Cora (dupa cativa kilometri). Au mai lasat un loc unde poti sa intorci la spitalul Pantelimon dar au pus interzis pana la urma si la ala. Lumea nu mai are unde parca, dar au facut 4 benzi de circulatie pe Pantelimon(dar se intra pe ele de pe 2 benzi...). Eu sunt sigur ca daca se interzice parcarea si intoarcerea in tot Bucurestiul traficul o sa fie foarte fluid, dar nu ii foloseste nimanui fluiditatea, ci si partea practica conteaza.
In Berceni numai sensuri unice intre blocuri inghesuite, chiar si pe strazile care erau cu 2 benzi. In loc sa mearga lumea 100 de metri cu masina intre blocuri acum fiecare merge cate 200-300 de metri, tot esapamentul intra pe geamuri.
„Acces blocat” - probabil cei care parchează în spic pe trotuar, cu bonus de stil portbagajul în ușa unui bloc și scuza „stau dăcât cinci minute, boss!”
„Treceri de pietoni” - „era singurul loc și mă grăbeam”, și scuza de mai sus
„Obstrucționarea traficului” - ce înseamnă asta? Doar parcarea pe linia de tramvai, că restul pot ocoli? Colțul intersecției se pune la obstrucționarea traficului? Sau prima bandă? Dublarea primei benzi, pentru cei care merg să-și ia doar o cafea?
Ah, poate parcarea pe un loc cu plată, ce aparține altcuiva? Aici nu s-ar impune ridicarea mașinii?
Cum v-ați simți dacă ați veni seara, v-ați găsi locul ocupat, fără număr de telefon în geam, fără nimic? Mergeți și vă căutați alt loc de parcare, sau chemați platforma să vă elibereze locul plătit?
„iti dau eu tie stat talhar amenda ca nu imi oferi loc de parcare”
În ce lege scrie negru pe alb că statul e obligat să-mi ofere loc de parcare? Pe lângă locuri de parcare, ce mai e obligat statul să ofere? Iar dacă-mi oferă mie, presupun că e obligat să ofere tuturor celor cu mașini. Și, probabil, și celor fără mașini, că altfel face discriminare. Spuneți-mi și mie, că mă interesează.
„iti dau eu tie stat talhar amenda, ca in loc sa fac 10 min dintr un loc in altul tin motorul pornit 1.30h”
Deci statul e de vină că, pe lângă dvs, mai sunt și alții care vor să folosească infrastructura în același moment, în aceeași direcție.
Statul, probabil, ar trebui să prevadă vârfurile de trafic și să creeze autostrăzi de 50 de benzi pe sens, ca să nu mai fie aglomerație la orele de vârf și să permită tuturor să ajungă oriunde vor în 10 minute? Sau să interzică restul de mașini, ca să poată Gigi Grozavu să ajungă unde vrea el, neincomodat de restul de participanți la trafic?
PS. Așa, informativ, vă enervează cei care merg încet, respectă regulile de circulație, eventual lasă și loc între ei și mașina din față?
am incercat intr-o zi sa nu blochez intersectia Mosilor/Eminescu, unde se gatuie traficul dinspre Foisor catre Romana, pentru ca ramane o singura banda din 3-4 si era deja coada pana in intersectie inainte sa se faca verde. m-au luat toti din spate la claxoane, cativa mai hotarati m-au ocolit, au blocat tot.. pana s-a facut verde din nou erau tot in intersectie si claxonau ca retarzii. asta este nivelul de civilizatie din Bucuresti.