Primăria Capitalei prin Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București – Proedus va încheia un parteneriat cu Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu pentru realizarea proiectului ”Centenarul Marii Uniri Explicat Tinerilor”, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat miercuri de Consiliu General. Acesta presupune tipărirea a 120.000 de cărți de istorie care vor fi date în școlile gimnaziale și liceele din București. Cărțile sunt scrise de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop și de Magda Stan, autoarea manualului de istorie de clasa a VI-a plin de greșeli. Primăria Capitalei va plăti pentru acest proiect circa 2,5 milioane lei, iar Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu 100.000 lei.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Proiectul îşi propune editarea şi distribuirea a două cărți: Istoria Ilustrată a României pentru elevi, autoare Magda Stan şi Istoria Ilustrată a românilor pentru tineri, autor loan-Aurel Pop - două proiecte editoriale originale la nivel național - și oferirea câte unui exemplar din acestea elevilor bucureşteni din ciclurile gimnazial și liceal, cu ocazia zilei de 1 Decembrie 2018. De asemenea, tot în cadrul proiectului, sub genericul Pe urmele istoriei neamului, se doreşte desfăşurarea unei caravane itinerantă în minimum 20 de instituţii şcolare din Bucureşti, la care vor participa personalități ale vieții academice și culturale românești, care le vor vorbi elevilor despre impactul Marii Uniri asupra statului român modern şi a istoriei Europei. Totodată, se doreşte organizarea unui concurs în rândul elevilor bucureşteni atât pentru evaluarea rezultatelor proiectului cât și pentru asigurarea sustenabilității proiectului și a fixării cunoștințelor dobândite prin acţiunile prezentului proiect.Un obiectiv specific important al proiectului este distribuirea către 120.000 de elevi a acestor cărți, realizate la cele mai înalte standarde de calitate științifice și tipografice”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat.

Cele 120.000 de cărți vor fi împărțite astfel: maxim 58.000 de elevi de gimnaziu vor primi Istoria Ilustrată a Românilor pentru elevi, iar maxim 62.000 de elevi de liceu vor primi câte un exemplar al volumului Istoria Ilustrată a Românilor pentru tineri.

Asociația va mai organiza o serie de dezbateri și un concurs pentru elevi. html

Consilierii USR spun că nu vor vota proiectul.

”În ședința CGMB din această săptămână, Gabriela Firea pune pe ordinea de zi un proiect prin care se vor plăti 2,5 milioane de lei pentru două lucrări coordonate/scrise de Ioan Aurel Pop. Pentru cine nu știe, Ioan Aurel Pop este președintele Academiei Române și un om contestat pentru viziunea sa asupra istoriei și asupra societății în general. Între altele, este cel care s-a opus verdictului de plagiat acordat lui Victor Ponta și care se pare că și-a amenajat o relație confortabilă cu PSD. Nu întâmplător a fost numit recent „cetățean de onoare” al Capitalei. Însă alta este problema acum. De fapt, altele. Pentru că sunt mai multe: 1. De ce plătim din bani publici o lucrare care stă nevândută pe rafturile librăriilor? 2. De ce elevii bucureșteni vor primi cărți de istorie care ar putea fi orientate ideologic, date fiind „antecedentele” lui Ioan Aurel Pop? 3. Care este garanția că prețul de peste 20 de lei pe exemplar este unul corect, în condițiile în care nu există nicio analiză de cost și cu atât mai puțin o procedură transparentă de achiziție? USR București nu va vota acest proiect pentru că nu răspunde niciuneia dintre nevoile reale pe care le au bucureștenii. Singurii care sigur câștigă din acest proiect sunt autorii, editura și, eventual, Gabriela Firea, care mai dă ceva gratis bucureștenilor. Altfel, sunt încă 2,5 milioane de lei tocați aiurea de actualul primar”, a postat roxana Wring, consilier USR, pe pagina de Facebook.

HotNews.ro a scris aici despre greșelile din manualul de istorie de clasa a VI-a.

G4media.ro a scris aici despre faptul că Magda Stan, autoarea uneia dintre cărțile dedicate centenarului, este și autoarea manualului de istorie plin de greșeli.