- În februarie 2014 Primăria Capitalei a scos la licitație lărgirea la patru benzi a Șoselei Fabrica de Glucoză. Caietul de Sarcini stipula că lucrările vor fi executate conform specificațiilor tehnice din Studiu de Fezabilitate (SF)
Lărgirea Șos. Fabrica de Glucoză, scos la licitație în 2014. 1,8 km cu patru benzi pe sens, 1 km de drum colector și peste 400 de locuri de parcare
În februarie 2014, după ani de discuții și promisiuni, Primăria Capitalei, pe atunci condusă de Sorin Oprescu, scotea la licitație proiectul de lărgire a străzii Fabrica de glucoză, o arteră sufocată în prezent, care va avea un rol esențial pentru preluarea traficului dinspre Petricani odată deschis și ciotul din autostrada A3 spre Centură, un moment preconizat pentru finele acestui an.
Licitația pentru proiectare și execuție lansată în februarie 2014 avea la bază un Studiu de Fezabilitate realizat în 2009 de către Search Corporation. Potrivit Caietului de Sarcini se stipula clar că „lucrările se vor executa conform specificațiilor tehnice din Studiul de Fezabilitate anexat la prezenta documentație” (foto dedesubt).

Astfel, conform SF-ului (care poate fi descărcat de aici, .pdf, ~4,92 MB), proiectul prevede lărgirea la 4 benzi de circulație a șoselei Fabrica de Glucoză între Calea Floreasca și Șoseaua Petricani, la care se adaugă și o porțiune cu circa 400 de locuri de parcare și un drum colector cu două benzi pe aproape 1 km din totalul celor 1,8 km ai proiectului.
Specificațiile tehnice din SF stabilesc, printre altele, că „de la intersecția cu Intrarea Chefalului și până la intersecția cu Șoseaua Petricani este prevăzută a se proiecta o bretea locală de 12 m, din care parcare pe lățime de 5 m, încadrată cu trotuare cu lățimea de 4 m”.
Proiectul inițial prevedea că pe mai bine de 1 din cei 1,8 kilometri platforma construită să fie de 39 de metri, față de 24 de metri în rest
Specificațiile tehnice din SF stabilesc pentru acest proiect două profile transversale a viitorului drum lărgit (pag. 19-20). Pentru bucata din Calea Floreasca până la Intrarea Chefalului platforma ar trebui să aibă o lățime de 24 de metri, acesta fiind profilul transversal nr. 1.
Pentru porțiunea de la Intrarea Chefalului (de la km0+600) până aproape de Șoseaua Petricani (la km1+600m) șoseaua lărgită ar trebui să aibă o lațime de 39 de metri - profilul transversal nr. 2 din SF.


În plus, SF-ul mai stipulează că „pentru accesul din Calea Floreasca către Barbu Văcărescu este proiectată o bretea de acces de 7 m”, practic o bucată nouă de șosea cu două benzi.
Ofertele finale, depuse în aprilie 2014. Consiliul General modifică ulterior exproprierile și culoarul proiectului
Ofertele finale ale constructorilor au fost depuse în aprilie 2014, iar autoritatea contractantă - Primăria Capitalei - a intrat în etapa de evaluare a ofertelor.
La scurt timp după depunerea ofertelor însă, în contextul unor discuții aprinse privind costul ridicat al exproprierilor pentru proiect, Consiliul General al Municipiului București adopta în iunie 2014 o nouă hotărăre de exproprieri în care proiectul inițial este modificat și nu mai sunt luate în vedere realizarea drumului conex și a parcării pe cei circa 1 km din totalul celor 1,8 km din proiectul inițial.
Ulterior, în februarie 2015, CGMB a doptat și noul culoar de exproprieri pentru proiect.
Deși practic condițiile pentru realizarea proiectului de lărgire a Șoselei Fabrica de Glucoză s-au schimbat și nu mai putea fi respectată soluția tehnică din SF, Primăria Capitalei nu a anulat licitația în curs, iar procedura a rămas blocată, practic, în etapa de evaluare a ofertelor conturate pe baza soluțiilor din SF.
În ciuda modificărilor substanțiale, licitația nu este anulată. După 32 de luni, Primăria atribuie contractul către o asociere care ofertase 10 milioane de euro pentru proiectul original
Mai mult, în decembrie 2016, după practic 32 de luni (!) de eveluare a ofertelor, PMB anunță că a atribuit contractul asocierii S.C. STRACO GRUP S.R.L. - S.C. TRACON S.R.L.-S.C. PRIMACONS GROUP S.R.L. pentru puțin peste 48 de milioane de lei, peste 10 milioane de euro la valoarea de azi.
După rezolvarea contestațiilor, contractul debutează cu realizarea proiectului tehnic care, în mod normal, ar fi trebuit să reflecte oferta din licitație bazată pe soluția tehnică din SF, adică un drum de 1,8 km cu 4 benzi din care pe o lungime de un kilometru este realizat un drum colector cu două benzi și câteva sute de locuri de parcare. Dar, așa cum am explicat mai sus, culoarul de expropriere a fost modificat și realizarea proiectului inițial nu mai era posibilă.
O astfel de modificare substanțială a proiectului nu poate fi făcută după ce ofertele au fost depuse, ci doar dacă ar fi fost reluată licitația, este de părere Valeria Tudora, expert în achiziții publice consultat de HotNews.ro.
Practic, conform proiectului tehnic, lărgirea Fabricii de Glucoză nu va mai avea drum colector, nu va mai avea cele căteva sute de locuri de parcare, iar breteaua de dreapta de pe Calea Floreasca spre Barbu Văcărescu dispare.

Click pentru poză mai mare / Sursă foto: HotNews.ro
- „Contractul de proiectare și execuție a fost semnat anul trecut, după o perioadă de soluționare a situațiilor legate de exproprieri și de contestații. Au urmat unele modificări ale proiectului inițial, generate de faptul că în tot acest timp s-a construit foarte mult în zonă și s-au schimbat anumite normative în domeniu. Au fost redimensionate rețelele de apă, canal și iluminat public, iar listele de cantități, actualizate la noii parametri” - Gabriel Firea, pe Facebook: .
De ce spun reprezentanții PMB că modificarea proiectului este legală
”Primăria Capitalei nu a scos la licitație un proiect tehnic, proiectul tehnic este elaborat de această asociere care a câștigat licitația. Am scos la licitație un studiu de fezabilitate care spunea că vom avea această lărgire la patru benzi, cu tot ce înseamnă trotuare, piste, o zonă de parcări în spic care a rămas și o zonă cu drumuri colectoare de care vorbiți d-voastră, pe care Consiliul General în 2014 nu a aprobat să fie expropriată. Totul era stipulat într-un deviz general al studiului de fezabilitate. Având în vedere că CGMB nu au aprobat exproprierea și pe acel drum colector, s-a renunțat la el, fiindcă noi nu putem să facem ceva ce Consiliul General nu ne dă voie și s-a adus o ofertă și s-a căzut de acord asupra modificărilor. Această modificare este legală. Privind achizițiile publice, este foarte simplu, nu se viciază procedura de licitație publică pentru că orice constructor și orice asociere ar fi câștigat, făcea fix același lucru”, a declarat pentru HotNews.ro Marius Coaje, consilier personal pe probleme de infrastructură al primarului Gabriela Firea.
„Acel colector nefiind votat în Consiliul General, orice consorțiu ar fi ofertat pe ceea ce a rămas”, a mai spus Coaje. [n.r. Față de această ultimă afirmație, însă, trebuie să precizăm că ofertele au fost depuse de constructori înainte de modificările realizate de Consiliu]
Deputat USR: „Oprescu a făcut proiectul praf reducându-l la o simplă dublare de benzi, iar Firea a pus cireașa pe tort semnând tot pe 10 milioane de euro chiar dacă proiectul s-a înjumătățit”
Pe de altă parte, există voci care condamnă atât modificarea proiectului, cât și faptul că acesta va fi continuat pe aceiași bani, în ciuda renunțării la drumul colector și zona de parcări.
„E vorba de un proiect a cărei derulare arată foarte bine incompetența administrațiilor Oprescu și Firea”, a precizat pentru HotNews.ro deputatul USR Cătălin Drulă, fost consilier pe probleme de infrastructură în cabinetul Cioloș.
„S-a scos la licitație într-o formă maximală, cu drumuri colectoare si parcări. Ulterior, după depunere ofertelor, exproprierile s-au făcut pe o fâșie mult mai îngustă. Firma câștigătoare a licitat pentru forma cu parcări și drumuri colectoare, dar va realiza proiectul fără acestea, dar la aceeași bani. E o problemă și de legalitate și de eficiență a cheltuirii banului public”, a precizat Drulă.
„Pe scurt: Oprescu a făcut proiectul praf reducându-l la o simplă dublare de benzi, iar Firea a pus cireașa pe tort semnând tot pe 10 milioane de euro chiar dacă proiectul s-a înjumătățit. Adică plătim umflat un proiect prost. O poveste ce deja este familiară pentru administrația Bucureștiului”, susține deputatul USR.
„Dacă s-a semnat contractul pe aceeași sumă, dar proiectul final este de fapt mai mic, atunci situația nu este în ordine”, a declarat pentru HotNews.ro Ionuț Ciurea, director executiv al Asociației Pro Infrastructura, unul dintre ONG-urile cele mai active în urmărirea licitațiilor și proiectelor de infrastructură din țară.
„Asociația Pro Infrastructura solicita Primăriei Capitalei să vine cu explicații clare de ce contractul a fost semnat pe aceeași sumă, deși proiectul final este modificat și mai puțin complex, să știm pe ce se duc acești bani”, a spus reprezentantul API.

cum adica d c costa tot la fel?! pai spaga nu o bagati in calcul?! RUSINE!
nu mai poate omu sa fure din cauza unor jurnalisti!
cum sa se mai mulga bani de pe celebra str. fabrica de glucoza, acolo unde toti rechinii imobiliari au terenuri ?
hai sa mai taiem din terenul expropriat, hai sa facem lucrarea mai mica, si apoi tot tanti Virginica sau cum o cheama cu adevarat, sa obtina niste drepturi prin instanta, si sa vanda IAR terenul pe acolo altora...
cu comisionul catre primarie evident, ca doar nimic nu se intampla in bucuresti fara comisionul de rigoare la primarie
inalta tradare nu era pedepsita cu pedeapsa capitala?
Cum se asteapta primaria sa se poata face stanga pe Petricani venind de pe autostrada in conditiile de trafic infernal din zona? Sau stanga de pe Fabrica de Glucoza? Practic dublezi problemele actuale din acea intersectie si elimini solutia normala din planul initial (giratoriul din planul initial).
Daca pui semafor acolo ai rupt traficul in doua, pe acolo trec sute de masini pe minut.
Celelelate doua autostrazi intra pe bulevarde late si lungi, de unde traficul se poate disipa (Militari si Pallady). Aici versi autostrada in Farbrica de Glucoza si in Petricani, iar un pic mai departe in doamna Ghica si Lacul Tei (unde deja e dementa in orele de varf). Nordul orasului a devenit deja un haos.
Experta Valeria Tudora, menționată în articol, ar fi trebuit să încadreze renunțările în prevederile Instrucțiunii ANAP 1/2016 și 3/2017, din care să rezulte dacă modificările sunt substanțiale.
Articolul nu este profi, ci un articol de presă care conține expresii precum: „Oprescu a făcut proiectul praf”, „există voci care condamnă” și altele.
(nu te bucura, nu e vorba de tine)
Daca ai alt proiect, nu e normal sa ai alta licitatie?
Pui intrebari ... cel putin tampite.