Cum să construiești mai puțin, pe aceiași bani: Lărgirea unei străzi din Capitală costă tot 10 milioane de euro, deși s-a renunțat practic la jumătate din proiectul scos inițial la licitație și pentru care constructorul a depus ofertă

de Victor Cozmei, Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 8 august 2018, 8:42 Actualitate | Administratie Locala


Intrarea A3 in Capitala si continuarea pe Sos Fabrica de Glucoza
Foto: Captura YouTube
Proiectul actual de lărgire a Șoselei Fabrica de Glucoză din Capitală va costa tot 10 milioane de euro, deși lucrările au fost înjumătățite față de proiectul inițial scos la licitație și pentru care constructorul câștigător a depus oferta. Autoritățile bucureștene au decis anii trecuți, după ce au lansat licitația și constructorii au depus ofertele finale, să renunțe la realizarea unui drum colector, a circa 400 de locuri de parcare și a unei bretele cu două benzi dinspre Calea Floreasca. În ciuda modificărilor, licitația nu a fost anulată și relansată, ci contractul a fost semnat așa. Acum constructorul a realizat noul proiect, mai puțin complex, dar Primăria anunță că valoarea contractului este aceeași cu cea din oferta licitației pentru proiectul inițial.


Click pentru poză mai mare / Sursă foto: HotNews.ro

Informația pe scurt:

    - În februarie 2014 Primăria Capitalei a scos la licitație lărgirea la patru benzi a Șoselei Fabrica de Glucoză. Caietul de Sarcini stipula că lucrările vor fi executate conform specificațiilor tehnice din Studiu de Fezabilitate (SF)

    - În SF se arăta că din cei 1,8 km ai proiectului, pe circa 1 km, pe lângă cele patru benzi, va fi realizat un drum colector cu două benzi și circa 400 locuri de parcare. Pe acest kilometru platforma proiectului de drum este de 39 de metri, față de 24 de metri căt e pe restul de drum lărgit.

    - Constructorii și-au întocmit ofertele în baza acestor specificații și le-au depus final în aprilie 2014.

    - Autoritățile Bucureștene au modificat ulterior detaliile proiectului: au stabilit un nou culoare de expropriere și au decis ca drumul colector, parcările și o bretea cu două benzi de pe Calea Floreasca să nu se mai facă, dar nu au anulat licitația în ciuda modificărilor.

    - După 32 de luni, contractul este atribuit pe circa 10 milioane de euro. Practic, firma câștigătoare care a depus o ofertă pentru proiectul cu specificațiile din SF - cu parcări și drumuri colectoare - realizează acum proiectul fără acestea, dar la aceiași bani.

    - HotNews.ro a obținut noul proiect și îl pune în oglindă cu ce ar fi trebuit să fie de fapt proiectat.

    - Primăria susține că modificarea proiectului nu este ilegală, dar experți în achiziție consultați de HotNews.ro spun că după o astfel de modificare a soluției tehnice nu doar că licitația inițială trebuia refăcută, ci și că SF-ul ar fi trebui actualizat înainte de realizarea proiectului tehnic.

    - „Oprescu a făcut proiectul praf reducându-l la o simplă dublare de benzi, iar Firea a pus cireașa pe tort semnând tot pe 10 milioane de euro chiar dacă proiectul s-a înjumătățit. Adică plătim umflat un proiect prost” - deputat USR.


Lărgirea Șos. Fabrica de Glucoză, scos la licitație în 2014. 1,8 km cu patru benzi pe sens, 1 km de drum colector și peste 400 de locuri de parcare

În februarie 2014, după ani de discuții și promisiuni, Primăria Capitalei, pe atunci condusă de Sorin Oprescu, scotea la licitație proiectul de lărgire a străzii Fabrica de glucoză, o arteră sufocată în prezent, care va avea un rol esențial pentru preluarea traficului dinspre Petricani odată deschis și ciotul din autostrada A3 spre Centură, un moment preconizat pentru finele acestui an.

Licitația pentru proiectare și execuție lansată în februarie 2014 avea la bază un Studiu de Fezabilitate realizat în 2009 de către Search Corporation. Potrivit Caietului de Sarcini se stipula clar că „lucrările se vor executa conform specificațiilor tehnice din Studiul de Fezabilitate anexat la prezenta documentație” (foto dedesubt).

Astfel, conform SF-ului (care poate fi descărcat de aici, .pdf, ~4,92 MB), proiectul prevede lărgirea la 4 benzi de circulație a șoselei Fabrica de Glucoză între Calea Floreasca și Șoseaua Petricani, la care se adaugă și o porțiune cu circa 400 de locuri de parcare și un drum colector cu două benzi pe aproape 1 km din totalul celor 1,8 km ai proiectului.

Specificațiile tehnice din SF stabilesc, printre altele, că „de la intersecția cu Intrarea Chefalului și până la intersecția cu Șoseaua Petricani este prevăzută a se proiecta o bretea locală de 12 m, din care parcare pe lățime de 5 m, încadrată cu trotuare cu lățimea de 4 m”.

Proiectul inițial prevedea că pe mai bine de 1 din cei 1,8 kilometri platforma construită să fie de 39 de metri, față de 24 de metri în rest

Specificațiile tehnice din SF stabilesc pentru acest proiect două profile transversale a viitorului drum lărgit (pag. 19-20). Pentru bucata din Calea Floreasca până la Intrarea Chefalului platforma ar trebui să aibă o lățime de 24 de metri, acesta fiind profilul transversal nr. 1.

Pentru porțiunea de la Intrarea Chefalului (de la km0+600) până aproape de Șoseaua Petricani (la km1+600m) șoseaua lărgită ar trebui să aibă o lațime de 39 de metri - profilul transversal nr. 2 din SF. 


Practic, pe aproape un kilometru din cei 1,8 km ai proiectului platforma proiectului urma să fie mai mare cu 63% față de restul drumului.

În plus, SF-ul mai stipulează că „pentru accesul din Calea Floreasca către Barbu Văcărescu este proiectată o bretea de acces de 7 m”, practic o bucată nouă de șosea cu două benzi.

Ofertele finale, depuse în aprilie 2014. Consiliul General modifică ulterior exproprierile și culoarul proiectului

Ofertele finale ale constructorilor au fost depuse în aprilie 2014, iar autoritatea contractantă - Primăria Capitalei - a intrat în etapa de evaluare a ofertelor.

La scurt timp după depunerea ofertelor însă, în contextul unor discuții aprinse privind costul ridicat al exproprierilor pentru proiect, Consiliul General al Municipiului București adopta în iunie 2014 o nouă hotărăre de exproprieri în care proiectul inițial este modificat și nu mai sunt luate în vedere realizarea drumului conex și a parcării pe cei circa 1 km din totalul celor 1,8 km din proiectul inițial.

Ulterior, în februarie 2015, CGMB a doptat și noul culoar de exproprieri pentru proiect.

Deși practic condițiile pentru realizarea proiectului de lărgire a Șoselei Fabrica de Glucoză s-au schimbat și nu mai putea fi respectată soluția tehnică din SF, Primăria Capitalei nu a anulat licitația în curs, iar procedura a rămas blocată, practic, în etapa de evaluare a ofertelor conturate pe baza soluțiilor din SF.

În ciuda modificărilor substanțiale, licitația nu este anulată. După 32 de luni, Primăria atribuie contractul către o asociere care ofertase 10 milioane de euro pentru proiectul original

Mai mult, în decembrie 2016, după practic 32 de luni (!) de eveluare a ofertelor, PMB anunță că a atribuit contractul asocierii S.C. STRACO GRUP S.R.L. - S.C. TRACON S.R.L.-S.C. PRIMACONS GROUP S.R.L. pentru puțin peste 48 de milioane de lei, peste 10 milioane de euro la valoarea de azi.

După rezolvarea contestațiilor, contractul debutează cu realizarea proiectului tehnic care, în mod normal, ar fi trebuit să reflecte oferta din licitație bazată pe soluția tehnică din SF, adică un drum de 1,8 km cu 4 benzi din care pe o lungime de un kilometru este realizat un drum colector cu două benzi și câteva sute de locuri de parcare. Dar, așa cum am explicat mai sus, culoarul de expropriere a fost modificat și realizarea proiectului inițial nu mai era posibilă.

O astfel de modificare substanțială a proiectului nu poate fi făcută după ce ofertele au fost depuse, ci doar dacă ar fi fost reluată licitația, este de părere Valeria Tudora, expert în achiziții publice consultat de HotNews.ro.

Mai mult, potrivit acesteia, o modificare a soluției tehnice precum renunțarea la drumul colector și zona de parcări ar fi trebuit să ducă la refacerea SF-ului, și nu direct a Proiectului Tehnic.

---

HotNews.ro a obținut planul proiectului la zi de la Primăria Capitalei, iar traseul proiectat este puternic modificat față de ce era prevăzut în Studiul de Fezabilitate că va fi (foto mai jos).

Practic, conform proiectului tehnic, lărgirea Fabricii de Glucoză nu va mai avea drum colector, nu va mai avea cele căteva sute de locuri de parcare, iar breteaua de dreapta de pe Calea Floreasca spre Barbu Văcărescu dispare.Click pentru poză mai mare / Sursă foto: HotNews.ro

Deși proiectul este mult simplificat față de ce a fost scos la licitație, Gabriela Firea, primarul General, notează pe Facebook că valoarea actualizată a contractului este aproape neschimbată, „circa 47 milioane de lei fără TVA”, adică tot aproape 10 milioane de euro.

 • „Contractul de proiectare și execuție a fost semnat anul trecut, după o perioadă de soluționare a situațiilor legate de exproprieri și de contestații. Au urmat unele modificări ale proiectului inițial, generate de faptul că în tot acest timp s-a construit foarte mult în zonă și s-au schimbat anumite normative în domeniu. Au fost redimensionate rețelele de apă, canal și iluminat public, iar listele de cantități, actualizate la noii parametri” - Gabriel Firea, pe Facebook: .

De ce spun reprezentanții PMB că modificarea proiectului este legală

”Primăria Capitalei nu a scos la licitație un proiect tehnic, proiectul tehnic este elaborat de această asociere care a câștigat licitația. Am scos la licitație un studiu de fezabilitate care spunea că vom avea această lărgire la patru benzi, cu tot ce înseamnă trotuare, piste, o zonă de parcări în spic care a rămas și o zonă cu drumuri colectoare de care vorbiți d-voastră, pe care Consiliul General în 2014 nu a aprobat să fie expropriată. Totul era stipulat într-un deviz general al studiului de fezabilitate. Având în vedere că CGMB nu au aprobat exproprierea și pe acel drum colector, s-a renunțat la el, fiindcă noi nu putem să facem ceva ce Consiliul General nu ne dă voie și s-a adus o ofertă și s-a căzut de acord asupra modificărilor. Această modificare este legală. Privind achizițiile publice, este foarte simplu, nu se viciază procedura de licitație publică pentru că orice constructor și orice asociere ar fi câștigat, făcea fix același lucru”, a declarat pentru HotNews.ro Marius Coaje, consilier personal pe probleme de infrastructură al primarului Gabriela Firea.

„Acel colector nefiind votat în Consiliul General, orice consorțiu ar fi ofertat pe ceea ce a rămas”, a mai spus Coaje. [n.r. Față de această ultimă afirmație, însă, trebuie să precizăm că ofertele au fost depuse de constructori înainte de modificările realizate de Consiliu]

Deputat USR: „Oprescu a făcut proiectul praf reducându-l la o simplă dublare de benzi, iar Firea a pus cireașa pe tort semnând tot pe 10 milioane de euro chiar dacă proiectul s-a înjumătățit”

Pe de altă parte, există voci care condamnă atât modificarea proiectului, cât și faptul că acesta va fi continuat pe aceiași bani, în ciuda renunțării la drumul colector și zona de parcări.

„E vorba de un proiect a cărei derulare arată foarte bine incompetența administrațiilor Oprescu și Firea”, a precizat pentru HotNews.ro deputatul USR Cătălin Drulă, fost consilier pe probleme de infrastructură în cabinetul Cioloș.

„S-a scos la licitație într-o formă maximală, cu drumuri colectoare si parcări. Ulterior, după depunere ofertelor, exproprierile s-au făcut pe o fâșie mult mai îngustă. Firma câștigătoare a licitat pentru forma cu parcări și drumuri colectoare, dar va realiza proiectul fără acestea, dar la aceeași bani. E o problemă și de legalitate și de eficiență a cheltuirii banului public”, a precizat Drulă.

„Pe scurt: Oprescu a făcut proiectul praf reducându-l la o simplă dublare de benzi, iar Firea a pus cireașa pe tort semnând tot pe 10 milioane de euro chiar dacă proiectul s-a înjumătățit. Adică plătim umflat un proiect prost. O poveste ce deja este familiară pentru administrația Bucureștiului”, susține deputatul USR.

„Dacă s-a semnat contractul pe aceeași sumă, dar proiectul final este de fapt mai mic, atunci situația nu este în ordine”, a declarat pentru HotNews.ro Ionuț Ciurea, director executiv al Asociației Pro Infrastructura, unul dintre ONG-urile cele mai active în urmărirea licitațiilor și proiectelor de infrastructură din țară.

„Asociația Pro Infrastructura solicita Primăriei Capitalei să vine cu explicații clare de ce contractul a fost semnat pe aceeași sumă, deși proiectul final este modificat și mai puțin complex, să știm pe ce se duc acești bani”, a spus reprezentantul API.-----------------

Documente:


Referință:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


14574 vizualizari

 • +39 (41 voturi)    
  ce oameni... (Miercuri, 8 august 2018, 8:49)

  liviu_ [utilizator]

  va rog frumos domnilor de la hotnews sa va cereti scuze DE URGENTA! pmp...
  cum adica d c costa tot la fel?! pai spaga nu o bagati in calcul?! RUSINE!
  nu mai poate omu sa fure din cauza unor jurnalisti!
  • +20 (24 voturi)    
   DUamna Gabi vrea trafic revolution (Miercuri, 8 august 2018, 9:10)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   In drum spre Inaugurarea Marii Betonale a Mantuirii Neamului pentru a Le Testa Credinta prin Andurantza!
   • +3 (3 voturi)    
    pai (Miercuri, 8 august 2018, 15:08)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    sa mearga firea pe coate si-n genunchi pana la catedrala, ca sa dea exemplu propriu.
   • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 8 august 2018, 16:36)

    [anonim] i-a raspuns lui un domn

 • +21 (23 voturi)    
  mda (Miercuri, 8 august 2018, 8:51)

  SoulSearcher [utilizator]

  pai na...

  cum sa se mai mulga bani de pe celebra str. fabrica de glucoza, acolo unde toti rechinii imobiliari au terenuri ?

  hai sa mai taiem din terenul expropriat, hai sa facem lucrarea mai mica, si apoi tot tanti Virginica sau cum o cheama cu adevarat, sa obtina niste drepturi prin instanta, si sa vanda IAR terenul pe acolo altora...

  cu comisionul catre primarie evident, ca doar nimic nu se intampla in bucuresti fara comisionul de rigoare la primarie
 • +22 (24 voturi)    
  si melescanu (Miercuri, 8 august 2018, 8:53)

  un_cetatean_cinstit [utilizator]

  nu intelege ce vor aia de ies in strada.

  inalta tradare nu era pedepsita cu pedeapsa capitala?
 • +19 (21 voturi)    
  Pai no.. (Miercuri, 8 august 2018, 8:55)

  Aphex [utilizator]

  Trebuie sa mance si gura noastra ceva..
 • +27 (29 voturi)    
  Si giratoriul din Petricani? (Miercuri, 8 august 2018, 9:09)

  teopaul [utilizator]

  Din cate vad, in noul proiect a disparut si giratoriul din Petricani, ceea ce este o aberatie maxima.
  Cum se asteapta primaria sa se poata face stanga pe Petricani venind de pe autostrada in conditiile de trafic infernal din zona? Sau stanga de pe Fabrica de Glucoza? Practic dublezi problemele actuale din acea intersectie si elimini solutia normala din planul initial (giratoriul din planul initial).
  Daca pui semafor acolo ai rupt traficul in doua, pe acolo trec sute de masini pe minut.
  • +14 (14 voturi)    
   Corect (Miercuri, 8 august 2018, 10:04)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui teopaul

   De altfel cam toate intrarea asta e o chestie gresit gandita. Versi o autostrada intr-o zona inghesuita, care deja e cumplit de aglomerata in orele de varf, datorita zonelor de birouri din Pipera-Tunari care sunt legate de estul Bucurestiului prin Soseaua Petricani si Doamna Ghica, strazi care nu pot sa preia prea mult trafic.

   Celelelate doua autostrazi intra pe bulevarde late si lungi, de unde traficul se poate disipa (Militari si Pallady). Aici versi autostrada in Farbrica de Glucoza si in Petricani, iar un pic mai departe in doamna Ghica si Lacul Tei (unde deja e dementa in orele de varf). Nordul orasului a devenit deja un haos.
   • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 8 august 2018, 16:37)

    [anonim] i-a raspuns lui sile_v

 • +24 (28 voturi)    
  Pista de biciclete mai e in plan? (Miercuri, 8 august 2018, 9:15)

  teopaul [utilizator]

  As face pariu ca e scoasa si pista de biciclete din plan, ca aia e hipstereala curata!
  • +13 (13 voturi)    
   Buna idee! (Miercuri, 8 august 2018, 10:24)

   Gojifruit [utilizator] i-a raspuns lui teopaul

   Sa punem si pista in plan pe inca 2 milioane Euro :) Duamna Gabi va multumeste pentru sugestie.
 • +9 (9 voturi)    
  Bravo Hotnews (Miercuri, 8 august 2018, 9:58)

  CetateanExilat [utilizator]

  un articol foarte bine documentat. Nu numai ca ne ajuta pe noi cetatenii de rand sa intelegem fenomenul coruptiei la nivelul administratiei centralel cu un exemplu concret (cum ar putea fi fara corupti vs. cum e realitatea), dar poate ii ajuta si pe procurorii anti-coruptie sa se autosesizeze...
  • -12 (16 voturi)    
   Nu e bine documentat (Miercuri, 8 august 2018, 11:48)

   Cheie primara [utilizator] i-a raspuns lui CetateanExilat

   Lipsesc listele de prețuri din cadrul contractului și chiar corpul contractului. Presupun că e un contract de tip FIDIC galben. Eu cred că existând renunțări, nu se va plăti integral prețul contractului. Dar sunt doar presupuneri, deoarece n-am văzut contratul, nici măcar DA.

   Experta Valeria Tudora, menționată în articol, ar fi trebuit să încadreze renunțările în prevederile Instrucțiunii ANAP 1/2016 și 3/2017, din care să rezulte dacă modificările sunt substanțiale.

   Articolul nu este profi, ci un articol de presă care conține expresii precum: „Oprescu a făcut proiectul praf”, „există voci care condamnă” și altele.
   • +3 (7 voturi)    
    pentru o Cheie Franceza (Miercuri, 8 august 2018, 14:29)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Cheie primara

    ma adresez la Cunoscatori !
    (nu te bucura, nu e vorba de tine)
 • +8 (10 voturi)    
  clarificare (Miercuri, 8 august 2018, 10:03)

  mistydo [utilizator]

  Acum stim mai clar de unde are Firea bani pentru catedrala si alte actiuni de campanie electorala cu pensionariii.... Toti psd-distii sunt in cursa besmetica sa-i dovedeasca lui Dragnea ca stiu sa puna in aplicare metodele de Teleorman... Ani de zile Dragnea era cel mai bun la procente... dar in realitate populatia din Teleorman fugea in strainatate.... De unde a scos Dragnea un numar de votanti record?
 • +5 (9 voturi)    
  Intrebare pentru expertii in achizitii (Miercuri, 8 august 2018, 10:04)

  Cheie primara [utilizator]

  În baza cărei legi se actualizează SF-urile?
  • 0 (2 voturi)    
   daca (Miercuri, 8 august 2018, 15:13)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Cheie primara

   ai alt proiect, nu e normal sa refaci studiul de fezabilitate?
   Daca ai alt proiect, nu e normal sa ai alta licitatie?
   Pui intrebari ... cel putin tampite.
 • +12 (12 voturi)    
  din poza hotnews (Miercuri, 8 august 2018, 11:20)

  mmmircea [utilizator]

  identific usor una din marile probleme de trafic de pe acea strada: lipsa locurilor de parcare. Sunt masini parcate si pe stanga si pe dreapta. Daca se va dubla strada, unde se vor muta acele masini ? cumva pe prima banda ?
 • +5 (5 voturi)    
  comisioane!? (Miercuri, 8 august 2018, 12:24)

  ilie57 [utilizator]

  Si pe Bd. Aviatorilor s-a asfaltat un trotuar de vreo 6 m latime desi arata bine (nu era nevoie de asfaltare) in loc sa se afalteze o strada. Clientul primariei efectueaza lucrari mai mici desi incaseaza bani pt. lucrari mari. Diferenta poate ca intra in buzunarele clientului si psd-ului.
 • +2 (2 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 8 august 2018, 16:29)

  qwerasdf [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Comment sters de user (Miercuri, 8 august 2018, 17:09)

  un_deget_de_secaturi [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Volgutza a spus clar, invatati matematica (Miercuri, 8 august 2018, 17:54)

  Parzivall [utilizator]

  Matematica pesedista. Dar nah, Ijah are de dat mult statului, pas fura foarte putin, de la stat...asta e lohgica piesede.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by