Ce impact va avea asupra monumentelor istorice propunerea PSD de a scoate din sfera penală intervențiile fără autorizație pe astfel de clădiri / Ordinul Arhitecților:  Nu știu să fi existat o măsură mai distructivă

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 2 aprilie 2018, 16:46 Actualitate | Administratie Locala


Hanul Solacolu - Bucuresti
Foto: Catiusa Ivanov
Mai mulți deputați PSD au depus un proiect de lege prin care elimină din Legea construcțiilor prevederea potrivit căreia intervențiile fără autorizație asupra monumentelor istorice este infracțiune, pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă. Ce impact va avea asupra patrimoniului construit, și așa aflat în pericol? Șerban Țigănas, președintele Ordinului Arhitecților din România, este de părere că ”este un atac la integritatea patrimoniului construit din România, patrimoniu care este cu greu apărat de cei care trebuie să o facă și în condițiile actuale”. Roxana Wring, consilier general București, cere deputatilor PSD să nu promoveze inițiative legislative care servesc doar rechinilor imobiliari. Primarii din Iași și Oradea spun că propunerea trebuie nuanțată, în funcție de gravitatea intervențiilor.


Șerban Țigănas, președintele Ordinului Arhitecților din România, pentru HotNews.ro: ”Când instituțiile statului nu funcționează, parlamentarii găsesc soluția: îndulcirea legii, eliminarea infracțiunii și sancționarea acesteia doar ca orice contravenție. Modificarea Legii 50/1991, a autorizării lucrărilor de construire, este în primul rând un atac la integritatea patrimoniului construit din România, patrimoniu care este cu greu apărat de cei care trebuie să o facă și în condițiile actuale. Se încurajează astfel lucrările neautorizate, nemaiexistând teama de dosar penal.

O simplă amendă va rezolva problema ireversibilă a unei lucrări neautorizate care afectează o clădire monument istoric. Motivația inițiatorilor este halucinantă: pentru a decongestiona instanțele de judecată, pentru că Inspecția de Stat în Construcții trebuie să facă prea multe dosare penale și pentru că Ministerul Culturii nu emite avizele destul de repede, adică trei instituții importante ale statului nu performează și atunci infracțiunea devine doar contravenție... Iată cum se câștigă simpatia celor certați cu legea construirii. Nu știu să mai fi existat o măsură mai distructivă împotriva integrității patrimoniului construit decât aceasta!”.

Roxana Wring, consilier general USR, membru în comisia de urbanism a consilierilor: ”Este scandalos ca în anul centenar, deputații PSD-ALDE intenționează să slăbească regimul de protecție al patrimoniului construit al României. Intervenția fără avizare asupra monumentelor istorice trebuie să rămână fapta penală pentru că numai astfel poate fi semnalată gravitatea unui astfel de demers și importantă pe care patrimoniul o are pentru identitatea națională.  Având în vedere starea dezastruoasă a patrimoniului construit, le recomand  deputaților Puterii să propună adoptarea de către Parlament a Codului patrimoniului, elaborat încă din  2017, nu să promoveze inițiative legislative care servesc doar rechinilor imobiliari. Patriotismul se probează prin fapte, nu prin vorbe”.

Mihai Chirica, primarul orașului Iași:
”Acum depinde foarte mult și ce se întelege prin intervenție. Dacă este vorba despre o lucrare de întreținere curentă care nu pune în pericol monumentul sau nu-i depreciază valoarea, atunci nu are nevoie nici pe legislația actuală de autorizație de construire. Dacă se referă la intervenții care vizează modernizări sau alte intervenții structurale, nu este potrivită o asemenea precizare pentru că ăn primul rând combate ideea de autorizare de construire. Toate intervențiile trebuie autorizate și cu atât mai mult cele pe monument. La monumente era un pic mai restrictiv pentru că se transforma într-o infracțiune și ieșea și din zona de acțiune a autorităților locale, se ducea direct spre biroul de investigații criminale. Eu nu cred că este bine pentru că riscăm să pierdem parte din patrimoniu. Să nu uităm că o mare parte din patrimoniul nașional este în proprietate privată în momentul de față, mă refer la casele revendicate, palate, biserici etc”.

Ilie Bolojan, primarul orașului Oradea:
” Faptul că orice intervenție pe monumentele istorice se dezincriminează nu este lucru bun. Ar trebui păstrate sancțiunile penale pentru cazurile grave. Practica ne arată că orice modificare neautorizată te duce într-un punct zero și nu rezolvă lucrurile, astfel că trebuie o oarecare gradare. Dacă afectezi grav un monument, să ai o repercursiune penală, dar care să fie urmată de obligativitatea de a aduce monumentul la starea inițială. Parchetele nu dau acum această soluție. Primăria Oradea a făcut până acum câteva zeci de plângeri penale pentru că legea actuală ne obligă ca în condițiile în care cineva a făcut o modificare neautorizată la o clădire monument istoric, nu vorbesc de demolare, vorbesc de schimbarea unui geam si alte lucruri de genul acesta, suntem obligați să facem plângeri penale.

Parchetele au o durată de soluționare între 6 luni și un an și jumătate. Toate plângerile penale pe care le-am făcut au fost soluționate cu NUP (neînceperea urmăririi penale). Și bineînțeles nu li se dă și obligativitatea de a reveni la starea inițială și atunci te duce într-un punct mort această procedură. De fapt varianta prin care lasă Primăria să amendeze te duce într-o zonă care are un parcurs reglementat și pe care noi l-am aplicat. Primăria îți dă o amendă, un termen șă întri în legalitate, iar dacă nu faci te dă în judecată și câștigă pe civil. Te obligă instanța să refaci. Partea de infracțiune trebuie să râmână dacă ai afectat grav un imobil”.


Citeste mai multe despre   
5182 vizualizari

 • +24 (26 voturi)    
  cum adica ce impact?! (Luni, 2 aprilie 2018, 17:08)

  liviu_ [utilizator]

  toate monumentele a caror terent e f valoros o sa devina teren de vanzare...
  simplu
  • +18 (18 voturi)    
   Totul e bishnitza in Romania lui PSD, (Luni, 2 aprilie 2018, 17:46)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   totul e de vanzare, absolut totul.

   Daramam orice, bani sa iasa.
  • +12 (12 voturi)    
   Amuzant (Luni, 2 aprilie 2018, 22:16)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Pe mine ma amuza articolul si toate cele ca acesta. Tot vad articole de genul "Ce impact are decizia/legea X a PSD/ALDE". Si realizez ca ei fie nu au facut un studiu de impact, fie nu le pasa.

   Faptul ca trebuie sa vina un tert sa le demonstreze ca-s incompetenti (urmand ca ei sa ignore complet sfaturile, ba mai mult fie sa aduca contra-argumente imbecile sau chiar sa ameninte, intimideze sau sa pedeapseasca respectivul tert) ma face sa realizez ca traim in Absurdistan.

   Nu este un secret ca nu le pasa de cetateni (nu are sens sa discutam despre dosarele Revolutiei, nu?), lege sau integritate. Au vandut tara mafiotilor, deci deja drumul tarii devine evident.

   Multe cladiri sunt in stare jalnica deci, iarasi, nu este o surpriza. Dar sa iti bati joc de istoria si patrimoniul tarii este deja lipsa de bun simt la un cu totul alt nivel.

   Cand veti fi satisfacuti? Cat mai trebuie ruinat din tara ca sa fa faceti poftele si sa fiti multumiti de "treaba bine facuta" de voi? Asta este deja prea mult...
  • +1 (1 vot)    
   monumente vs. ruine si mizerie (Marţi, 3 aprilie 2018, 8:53)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Ma uit la poza din acest articol si vad doar un zid, gata sa se prabuseasca. Nu e cladire, nu are acoperis...e doar o ruina. Nu mi se pare ca mai poate fi recuperabila, si poate fi inlocuita cu o cladire nou nouta, de aceeasi inaltime, cu o fatzada in stil retro. Multe locuri din Bucuresti arata ingrozitor din cauza ca unii au clasificat ruine ca monumente istorice. Propun sa se aleaga 20-30 % din ce e clasificat acum cladire istorica, adica chiar ce merita, si in rest sa se lase orasul sa progreseze.
 • +1 (7 voturi)    
  dar cat mai stau degeaba cu locatari dubiosi (Luni, 2 aprilie 2018, 17:19)

  alex562 [utilizator]

  ca nu le va reconstrui nimeni
 • +14 (14 voturi)    
  PSD vrea sa darame cladirile istorice (Luni, 2 aprilie 2018, 17:42)

  Kivek [utilizator]

  PSD vrea sa darama claridile isotirce ca sa construiasca blocuri.

  a mai facut cineva asta...precursorrul PSD - PCR
 • -14 (22 voturi)    
  Cred ca aici sunt 2 probleme (Luni, 2 aprilie 2018, 17:43)

  LiviuX [utilizator]

  1. Intr-adevar nu e bine sa se scoata de sub incidenta penala cladirile istorice
  2. Dar care sunt aceste cladiri? Pentru ca la noi sunt o multime de cocioabe declarate "istorice". Dar nu stiu sa aiba nimic de a face cu istoria, altceva decat vechimea.
  Dupa parerea mea, o cladire este "istorica" doar daca s-a petrecut ceva insemnat, de importanta istorica, in ea. Doar faptul ca a fost construita nu stiu cand, chiar daca are poate o arhitectura anume, nu o face istorica. Poate doar monument arhitectural, dar in nici un caz istoric. Deci sa se revizuiasca aceste asa-zis monumente istorice, iar pentru cele cu adevarat istorice sa se mentina cadrul penal si as mai sugera chiar marirea pedepselor, precum si aplicarea de sanctiuni drastice (pana la confiscare) daca nu sunt intretinute corespunzator.
  • +9 (13 voturi)    
   Tata mai pune mana pe carte ! (Luni, 2 aprilie 2018, 20:24)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   Cladirile astea lasate sa se darame cu buna stiinta, reprezinta istoria si cultura Romaniei, care nu incepe cu comunistii. Daca ar fi restaurate, am avea mii de turisti. Nu vine nimeni sa vada cladirile de doi bani din beton si sticla.
   • 0 (2 voturi)    
    bullshit (Marţi, 3 aprilie 2018, 12:36)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

    http://2014-2020.adrbi.ro/media/2885/lista-monumentelor-istorice-din-bucuresti.pdf

    Tu esti un exemplu clasic de manipulat prin propria nestiinta la care se adauga articole "misto". Crezi ca sunt monumente numai alea din centrul vechi sau Carul cu bere?!?
    Ai aici lista. Inainte sa emiti opinii sfertodocte, plimba-te prin ea si pe google maps. Ca sa-ti fie mai usor, axeaza-te pe alea unde scrie doar casa sau vila. Vei descoperi chestii care s-ar incadra ideii de monument istoric, in unele cazuri mai mult arhitectural, precum si foarte multe cladiri banale. Partea misto e ca ai incadrata la monument cladirea de pe strada x de la nr 2 si cea de la 4 nu e, desi sunt cvasi-identice si probabil facute in acelasi an, de acelasi arhitect. Sunt MII.

    Cand o sa cresti mare, poate o sa afli si cum se fac bani din monumente. Cum ar fi sa fie declarata o cladire banala si sa se faca multi bani la declasificare. Mai ai partea de proiectare "speciala" interventii, doar anumite firme "abilitate" sa intervina, avize extra si "scumpe" etc. Bine, pentru asta ar trebui sa citesti si legea, ca sa vezi limitarile care se aplica identic atat la monumente reale cat si la cele inchipuite sau zone protejate.
   • +1 (1 vot)    
    Tu stii sa citesti? (Marţi, 3 aprilie 2018, 16:34)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

    1. Ce legatura are cartea aici? Vrei sa spui ca nu exista cladiri declarate istorice fara motiv?
    2. Si eu am spus ca trebuie urmarit sa fie intretinute corespunzator.
    3. Turistii nu vin DOAR pentru cladirile istorice. Ca cele de la noi din beton si sticla sunt majoritatea de "doi bani" de acord. Dar nu cred ca poti sa spui ca de ex. America de Nord nu are turisti pentru ca nu are cladiri istorice!
  • 0 (8 voturi)    
   corect (Luni, 2 aprilie 2018, 20:58)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   O gramada de habarnisti au opinii, de turma eco feng shui.

   Sunt mii de "monumente" istorice in Bucuresti si lumea habar n-are. Cladiri facute monument numai prin prisma anului si ca sa pape si firmele "abilitate" ceva, + institutille statului, in caz ca vrei sa faci o interventie (hidroizolatie subsol, subzidire etc).

   Toti au in cap numai Arcul de Triumf sau ceva de genul, dar nu stiu cate cladiri absolut banale sunt declarate monument istoric. Banale insemnand nici macar vreo arhitectura deosebita, cum sunt multe cladiri, dar NU mii.

   Pentru cele care intr-adevar sunt monumente istorice, ar trebui sa existe facilitati cum ar fi subventionarea diferentei de pret intre o renovare normala si una respectand legea (materiale si solutii tehnice din perioada construirii), gratuitate si rapiditate avize extra, proiecte si studii etc. Practic, proprietarul isi asuma costul operatiunii aferente proprietatii si statul isi asuma diferenta de cost pentru partea de patrimoniu. win-win
 • +8 (8 voturi)    
  xxxxl (Luni, 2 aprilie 2018, 17:53)

  vorbeste lumea [utilizator]

  neputinta si superficialitate pana la ceruri ... se vede de departe ... nemaipomenire pe hartie, dezastru in realitate ...
 • +10 (12 voturi)    
  Uraaa! PCR-PSD transformă radical România! (Luni, 2 aprilie 2018, 18:10)

  Spiky [utilizator]

  Ce succesuri! România, prima țară fără infracționalitate - vor f scoase din Codul Penal și de Procedură Penală toate infracțiunile! Astfel, infracționalitatea din România va fi redusă la zero! Violurile și crimele vor deveni chestiuni ce vor ține de Codul Civil, pedepsite cu amendă sau cu vendetta, în cel mai pur stil medieval! Și așa avem baroni, un sultan Belinez de Teleormanistan, un rege și hâmpărat, deci lozinca PCR-PSD este: Back to the future of Middle Age!
 • +11 (13 voturi)    
  pai in Alexandria (Luni, 2 aprilie 2018, 23:17)

  trandafil [utilizator]

  nu prea sunt cladiri monument istoric. Daca ma gandesc bine, nu sunt chiar deloc. A fost decat o berarie in stil Art Nouveau, acum vreo suta de ani, care era chiar frumusica, dar au demolat-o demult, ca strica traditia locala a caselor de chirpici.
  https://ro.casedeepoca.com/2010/04/28/restaurant-berarie-in-stil-art-nouveau-din-alexandria-anilor-1900/
  • +6 (6 voturi)    
   A fost decat (Marţi, 3 aprilie 2018, 3:10)

   Robert M [utilizator] i-a raspuns lui trandafil

   A fost decat un analfabet care vorbea bulgareste sau turceste, nicidecum romaneste.
   • +3 (3 voturi)    
    Fereasca Sfantul sa fi fost de neam (Marţi, 3 aprilie 2018, 5:21)

    scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui Robert M

    cuman, pentru ca daca e asa, atunci Marele Descalecator il va declara rapid Monument Strategic!
   • +3 (3 voturi)    
    daca asa zice d dragnea (Marţi, 3 aprilie 2018, 8:00)

    trandafil [utilizator] i-a raspuns lui Robert M

    asa e corect! Uite, pentru ca sunt o doamna neconflictuala, nu-ti dau minus. Da' sa nu se mai intample!
   • 0 (0 voturi)    
    cred ca (Marţi, 3 aprilie 2018, 9:06)

    hollow [utilizator] i-a raspuns lui Robert M

    asta era gluma:)
 • 0 (0 voturi)    
  o noua propunere SPD (Marţi, 3 aprilie 2018, 12:26)

  Dizidentul [utilizator]

  citeva aspecte pentru specialisti in contructie din SPD.
  1- Autorizatie se aproba daca sint consultati arhitecti si specialisti in statica a constructiei.
  2-Remedierea cladirii respective se aproba cu conditia ca aspectul exterior se pastreaza cu cel initial in interior se pot face modificari.
  3-Patrimoniul national trebuie sa aprobe lucrarile.
  4-Valoarea financiara trebuie (o parte)suportata de orasele ,comunele sau judetele respective.
  Este usor din partea SPD s-a aprobe o lege fara a consulta Patrimoniul si totul s-a ajuunga pe mina celor care nu au decit un scop(banii)
 • 0 (2 voturi)    
  acu sincer (Marţi, 3 aprilie 2018, 22:44)

  clam [utilizator]

  chestia aia sinistra din imagine... e pericol public, fara nicio exagerare. ar fi trebuit demolata, si multe altele la fel. ce sa mai "restaurezi" de ea?
 • 0 (2 voturi)    
  . (Marţi, 3 aprilie 2018, 22:48)

  Ignat [utilizator]

  Prea multe "monumente" istorice.
  Orice casa mai mare si veche primeste denumirea de monument istoric si blocheaza tot.
  Intr-o economie care nu e in floare numai aceste bube nu mai lipsesc.
 • +1 (1 vot)    
  SALVAREA CASEI VICTOR EFTIMIU (Miercuri, 4 aprilie 2018, 8:07)

  Clara_Arustei [utilizator]

  https://www.petitieonline.com/scrisoare_deschis_pentru_salvarea_casei_victor_eftimiu

  Casa pe care o dețin (datând din anul 1894), situată în zonă protejată arhitectonic, grad maxim de protecție, a aparținut părinților scriitorului Victor Eftimiu (1889-1972, aromân născut în Korcea, Albania), perso­nalitate marcantă a culturii românești, acade­mician, dramaturg, tradu­cător, ­director al Teatrului Național din Cluj, ­director al Teatrului Național din București (1920-1922, 1930, 1944-1945) (și director general al teatrelor din România), președinte al Societății Scriitorilor Români ș.a.

  Gheorghe Eftimiu, tatăl scriitorului, a cumpărat acest loc și a ­construit pe el (1894) cele două corpuri de clădire (Silvestru nr. 50, Dacia nr. 136), aducându-și familia în România, ­fiind și membru fondator al asociației „Frăția de Boboșteni din ­Macedonia – Fondată la 1 ianuarie 1894. București”. În perioada 1897-1905, Victor Eftimiu a locuit în această clădire, urmând cursurile primare la Școala Generală nr. 11 (astăzi Școala Silvestru), apoi pe cele ale Liceului „Mihai Viteazul“.


  Victor Eftimiu este come­morat și astăzi în Albania, memoria sa ­fiind perpetuată atât în țara de adopție, România (prin ­Academia Română, ALAR – Asociația Liga Alba­nezilor din România, programa școlară, ­teatrele din România ș.a.m.d., de exemplu în 2015, Sala Mare a Teatrului Național București (TNB) a fost inaugurată cu spectacolul Înșir’te mărgărite, după ­Victor ­Eftimiu), cât și în țara sa natală, Albania. De ­altfel, în anul 1971, lui Victor Eftimiu, invitat special al guvernului albanez, i se acordă ordinul „Naim Frasferi” (cea mai înaltă distincție culturală albaneză) fiind ales și membru de onoare al Uniunii Scriitorilor și Artiștilor Plastici din Albania. Scriitorul încetează din viață în noiembrie 1972 ca urmare a unui acci­dent cardio-vascular declanșat în timpul unei vizite în Albania. Este adus în țară cu un avion sanitar. Academia Română coboară steagul în bernă timp de șapte zile.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version