Primele declaratii ale primarului Gabriela Firea despre Uber si Taxify: Aceste firme trebuie sa intre in legalitate. In acest fel, noi garantam ca masinile sunt verificate tehnic, iar conducatorii auto au pregatirea necesara si comportamentul adecvat
"In ceea ce priveste decizia Curtii Europene pentru Justitie, servicul de transport persoane prin intermediul aplicatiilor de pe internet reprezinta de fapt serviciu de taximetrie care a fost pana acum mascat in serviciu de transport, ceea ce consider ca este o ilegalitate. Aceste firme trebuie sa intre in legalitate si sa-si depuna documentele pentru a obtine autorizatia de transport si licenta de taxi. In acest fel, noi garantam ca masinile sunt verificate tehnic, iar conducatorii auto au pregatirea necesara si comportamentul adecvat. Nu ma sperie si nu ma face sa renunt toata campania de denigrare si defaimare care a fost lansata deja", a declarat primarul Gabriela Firea, miercuri.
"Este deranjant ca in continuare mai sunt voci care considera ca Primaria Generala favorizeaza una sau alta dintre firme sau vine in avantajul unora sau altora dintre companii. Resping categoric aceste afirmatii. Primaria generala are in responsabilitate si va face acest lucru pe mandatul meu, tot ceea ce se intampla in Bucuresti si in primul rand noi suntem responsabili de viata si de confortul bucurestenilor, a celor care vin in Capitala la scoala sau la serviciu si a turistilor. Noi nu am venit la Primaria Capitalei sa favorizam sau sa defavorizam o firma. Toate societatile care respecta legea sunt partenerele noastre. Toate societatile care nu respecta legislatie trebuie sa-si schimbe acest comportament, iar dupa ce vor respecta legislatia vor deveni partenerele noastre de a doua zi. Sub nicio forma nu ne dorim sa ne intoarcem la taximetria de acum 10-15 ani in care sunam la un serviciu dispecerat, ne raspundea o doamna sau un domn, amabil sau nu, ne lasau sa ascultam o muzica nu stiu cat timp si ne informau ca nu exista nicio masina in zona. Regret faptul ca in mod intentionat se transmite un astfel de mesaj pentru a ne defaima si a ne pune intr-o situatie neplacuta in fata cetatenilor. Noi ne dorim ca serviciul de taximetrie, indiferent de cine este oferit, fie ca este vorba despe conducatori auto care sunt angajati ai unor societati sau colaboratori ai unei societati, ori practica taximetria prin sistem de aplicatie, sa respecta legea, sa asigure in primul rand siguranta cetatenilor, confortul, un transport civilizat", a mais pus primarul general.
"Atrag atentia Politiei Locale ca trebuie sa fie mult mai atenta, vigilenta, si sa inceapa deja controalele in trafic. Ii rugam si pe cetateni sa foloseasca telefonul verde pe care l-am instituit - 0800.800.868 si sa semnaleze cazurile in care taximetristii refuza curse, negociaza tariful, daca taximetristii dau dovada de un comportament care nu este adecvat, muzica de proasta calitate, mirosuri urate, o stare precara a autoturismului", a mai spus primarul general.
In acest context, edilul sef a anuntat ca acei taximetristi care nu au posibilitatea achizitionarii unei aplicatii, vor putea primi de la Primaria Municipiului Bucuresti o aplicatie pe care Compania Municipala de Management al Traficului o va finaliza.
Pe 19 decembrie, Consiliul General al municipiului Bucuresti, la propunerea primarului Gabriela Firea, a aprobat modificarea regulamentului de taximetrie din Bucuresti astfel incat pe teritoriul municipiului Bucuresti serviciile de dispecerat sa devina obligatorii pentru toate taxiurile transportatorilor autorizati de Autoritatea de Autorizare a Primariei Municipiului Bucuresti. Aceasta prevedere va afecta Clever si Star Taxi, posibil si Uber si Taxify, care nu sunt dispecerizate. Citeste aici mai mult.
Mai multe voci au afirmat ca aceste reglementari avantajeaza de faptmarile despecerate de taximetrie.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Ia zi-ne, Duamna, cum e cu verificarea tehnica si comportamentul adevcat al masinilor deja omologate? pe cate degete putem sa numaram taximetristii cu pregatirea necesara pentru acest serviciu care au comportamentul adevcat, atat in trafic cat si fata de client?
huo!!!
Asta e comportamentul adegvat' de care vorbeste duamna?
D-Nna Firea, decat sa ingraditi Uber si Blackcab, care au totusi un comportament mai civilizat si masini destul de bune, mai bine ati face ceva cu ghertoii si nesmtitii de taximetristi, CA NU II MAI SUPORTAM NICI CAND SUNTEM CLIENTI, NICI CAND SUNTEM SOFERI, NICI CAND SUNTEM PIETONI.
Si la subiect - ok, mergem mai departe cu Uber. Cazanele galbene sa astepte pe dreapta la intersectie si sa decida daca accepta sau nu cursa :).
Este chiar o idee interesanta care cred ca ar trebui legiferata. De fiecare daca cand un taximetrist face o prostie raspunderea se imparte intre taximetrist (sau firma de taxi) si primarie.
Dexonline:
GARANTÁ, garantez, vb. I. Tranz. și intranz. A da cuiva siguranța că va avea ceva; a asigura (cuiva ceva); a răspunde de valoarea, de calitatea unui obiect. ♦ A se angaja să mențină în stare de bună funcționare, pe o durată determinată, un aparat, un mecanism etc. vândut. ♦ A răspunde pentru faptele sau pentru comportarea altuia, a da asigurări că... ♦ Intranz. A-și lua răspunderea cu averea sa că datoria făcută de altul va fi achitată conform obligațiilor stabilite. – Din fr. garantir.
Deci ... " A răspunde pentru faptele sau pentru comportarea altuia, a da asigurări că... "
P.S. Buna gluma cu "legalitatea", ne-a facut sa radem...
darr..stie sa se apere de toti care denigreaza intentiile institutiei! ea e pretena tutulor, numai daca intra in legalitate, ce nu pricepeti?
Pentru o cursa care in mod normal costa 15 RON , ei cereau 50-60 RON .
Cum se poate rezolva aceasta problema , ca sa nu mai pomenesc de faptul ca sunt taximetristi refuza sa te duca dintr-un loc in altul .
Sper sa reuseasca sa se extinda in toata tara!
Uber este si mai bun cand mergi in strainatate: esti in siguranta, exact pentru motivele de mai sus. La fel si pentru strainii care vin in Romania! Smecherii de taximetristi de la aeroport si Gara de Nord nu mai au cum sa-i jecmaneasca!
Taximetristii care vor sa fie corecti, curati si sa aiba clienti sa se incadreze la Uber! Garantez ca voi apela la serviciile lor!
De altfel, sunt sigur ca si taximetristii folosesc Uber cand merg in alte tari!
Taxiurile bucurestene sunt bombe ecologice si tehnice. Pe langa faptul ca scot fum ca un furnal de la Sidex, caci ce sa vezi ne place motorina maxim, mai bat si din toate alea ca la fiecare curba ai impresia ca il vezi pe Sf Petru si pe Isus cum pariaza ca li te alaturi.
Din perspectiva mea bucurestenii ar trebui sa fie solidari cu uberistii si cu taxify ca un protest fata de ghertoii de pe taxiuri. Oricum pana nu ii scot in ilegalitate eu nu mai merg decat cu Uber asa doar ca se le fac in sic jigodiilor care cer de revelion 100 de lei pe cursa.
Si sa stiti doamna primar ca masinile de pe Uber sunt verificate chiar de Uber si au o vechime de pana in 7 ani in conditiile in care ele nu au facut taxi inainte. Deci masinile de la Uber dau clasa oricarui taxi din Bucuresti; si ce sa vezi mai miros si frumos si masinile si soferii.