FOTOGALERIE Proiecte imobiliare care vor schimba fata Bucurestiului: Majoritatea PSD- ALDE din Consiliul general a aprobat mai multe proiecte controversate, respinse pana acum

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 23 decembrie 2016, 12:55 Actualitate | Administratie Locala


Maria Rosetti 4 - cladire existenta
Foto: Hotnews
La ultima sedinta inainte de Craciun, majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General al Municipiului Bucuresti a pus pe ordinea de zi suplimentara si a aprobat mai multe proiecte controversate de urbansim, contestate de unele ONG-uri.

Printre proiectele aprobate se numara: demolarea partiala a unei case construita in 1903 pe strada Maria Rosetti si construirea in loc a unui bloc cu parter si  5 etaje; construirea unui bloc cu patru subsoluri, parter, mezanin si 7 etaje in zona Piata Presei - acesta este dublu ca inaltime fata de cladirile langa care este construit; un bloc cu 4 etaje in cartierul Primaverii, desi exista o disputa intre vecini; un cartier de blocuri cu inaltimea maxima de 12 etaje pe malul lacului Pantelimon, pe Sos. Dobroiesti.

Consilierii generali USR au sesizat la fiecare proiect ce probleme sunt si au cerut consilierilor PSD-ALDE sa nu le aprobe, insa fara niciun rezultat.

In plus, alesii locali au aprobat construirea a trei cartiere rezidentiale: unul pe Sos. Progresului, care cuprinde un turn de 18 etaje, unul pe malul lacului Grivita pe strada Fabrica de Caramida, si unul pe strada Meteorologiei, in Baneasa.

In ultimii ani, acestea au fost respinse de mai multe ori de alesii locali, inclusiv de actualul consiliu.


 • Ce proiecte care au starnit controverse de-a lungul timpului au fost aprobate:

Un bloc cu subsol, demisol si 4 etaje pe strada Maxim Gorki nr. 28-30 (Cartierul Primaverii)

Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pe  Str. Maxim Gorki nr. 28-30, sector 1. Proiectul prevede construirea la aceasta adresa a unui bloc cu patru etaje.

Proiectul are un aviz dat in 2013 de fostul arhitect sef Gheorghe Patrascu, iar la dezbaterea publica vecinii s-au opus deoarece acestia motiveaza ca in zona sunt doar locuinte, iar proprietarii acestui teren doresc sa construiasca mascat o cladire de birouri. Acestia au amenintat de mai multe ori ca vor da in judecata Primaria Capitalei si Consiliul General daca aproba proiectul.

Beneficiar: Astalrom
Elaborator: BIA Dragos Mihail
Suprafata teren: 657 mp

Indicatorii urbanistici aprobati existenti

- inaltimea maxima: 13 m plus un etaj retras de 3 metri.
- Procent de Ocupare al Terenului : 40%
- Coeficient de Utilizare al Terenului: 2,5mp ADC/mp
- Functiune: Zona Protejata parcelarea Monnet - locuinte

Indicatorii urbanistici propusi

- inaltimea maxima: subsol plus demisol plus parter plus 4 etaje;
- Procent de Ocupare al Terenului : 40%
- Coeficient de Utilizare al Terenului: 2,5mp ADC/mp
- Functiune: reprezentanta comerciala, birou pentru profesiuni liberale si consultanta.

Bloc cu patru subsoluri, parter, mezanin si 8 etaje pe Sos. Bucuresti - Ploiesti nr. 1-1B, in apropiere de Muzeul Nicolae Minovici, monument istoric


La aceasta adresa, in 2007, Consiliul General al MUnicipiului Bucuresti a aprobat printr-un Plan Urbanistic Zonal un bloc cu doua subsoluri, parter si 5 etaje (inaltimea de 24 de metri), ce urma sa adaposteasca birouri. In 2009, constructia a fost autorizata de Primaria sectorului 1, apoi reautorizata de doua ori de Primaria Capitalei , in 2012 si 2013. In urma celor trei autorizatii cladirea a ajuns cu 4 subsoluri, , parter si 6 etaje dintre care ultimul tehnic.

Acum, desi proiectul a fost respins de mai multe ori in ultimii 2 ani, majoritatea PSD ALDE din Consiliul GEneral al Municipiului Bucuresti a aprobat adaugarea a inca doua etaje, astfel incat imobilul a ajuns sa aiba 4 subsoluri, parter, mezanin si 7 etaje. IMobilul este deja in executie, fiind ridicat, cele doua etaje in plus urmand sa se puna deasupra.

Blocul va fi pracrtic dublu ca inaltime fata de un cartier de birouri construit alaturi (cu ionaltimea de patru etaje). In vecinanate se afla si Muzeul Nicolae Minovici, monument istoric, iar vizavi parcul Herastrau, monument istoric.

Terenul are o suprafata de 3.386 mp si apartine firmelor Monolit Plaza si BASP Property (omul de afaceri Petre Bajenaru). Elaboratorul avizului este Aviz sprint.

Demolarea partiala a unei cladiri de peste 100 de ani de pe str. Maria Rosetti si construirea unui bloc de 5 etaje

Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un Plan Urbanistic Zonal care permite demolarea partiala a unei case construite in 1903 si construirea in interior a unui bloc de 5 etaje.


Functiuni avizate:
- la  nivelul parterului + etajul 1: comert, alimentatie publica, cultura, servicii si/sau locuinte
- la nivelurile peste etajul 1: servicii si/sau locuinte

INDICATORI URBANISTICI AVIZATI:
- POTpropus=max.  75%,
- CUTpropus=max. 4 mpADC/mpteren,
- Hmax.=22,00m pentru RHmax.= S+P+5Er, cu respectarea Codului  Civil;
- desfiintarea   partiala a constructiei   existente Sp+P+Mp, rezultand un imobil
  cu  regim de inaltime RHmax.= S+P+5Er;

Terenul are o suprafata de 320 mp, iar acum pe teren se afla o casa cu o amprenta la sol de 158 mp, cu subsol, parter si pod.Casa a fost construita in 1903 si de atunci nu a suferit mari modificari, insa nu a fost clasata pe lista monumentelor istorice.

Proprietarul casei si al terenului este firma Optim Invest, iar proiectantul planului de urbanism este biroul de arhitectura PZP. Avizul de urbanism a fost dat inn 2015 de fosttul arhitect sef al Capitalei, Gheorghe PAtrascu, iar de atunci proiectul a fost respins de mai multe ori de Consiliul General.Blocuri de 12 etaje pe Soseaua Dobroiesti - malul lacului Pantelimon


Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat  pe Şoseaua Dobroieşti nr. 86, sector 2, pe malul lacului Pantelimon, un ansamblu rezidential cu trei blocuri:  doua cu doua subsoluri, parter si 12 etaje si unul cu subsol, parter si 5 etaje. Retragerea fata de malul lacului este de 30 m.


Foto: Google maps

Initiator: Crybad
Proiectant: Western Outdoor
Indicatori urbanistici ceruti:
POT: 60%
CUT; 2,8
Inaltime maxima - 40 m.

 • Proiecte respinse:

Consiliul General al Municipiului Bucuresti  a respins insa miercuri doua proiecte controversate:
- Un bloc cu inaltimea maxima de 5 etaje - 26 metri - in Centrul Istoric al Capitalei, pe strada Selari nr. 4;- Planul Urbanistic Zonal - Str. Piata Lahovary 8 prevedea construirea unui bloc de 23 de metri in Piata Lahovary din Bucuresti, in fata unei case vechi, parter si etaj, si la doar trei metri de curtea Casei Oamenilor de Stiinta. Cladirea veche ar fi urmat sa fie consolidata, iar la cladirea noua erau prevazute trei nivele in subteran, demisol, parter si patru etaje. Imobilul ar fi urmat sa adaposteasca locuinte, hotel, birouri, comert si cazinou. Proprietarul este firma Falcon Consulting, iar proiectant este Facultatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu.

Societatea Falcon Consulting a solicitat in 2012 Tribunalului Bucuresti sa oblige Consiliul General al Municipiului Bucuresti sa emita un Plan Urbanistic Zonal care sa permita construirea proiectului, insa in 2014 a pierdut procesul.


Foto: Google maps

Ambele proiecte au fost criticate dur de societatea civila, argumentele fiindca sunt prea inalte si masive pentru a fi construite in aceste zone protejate, cu cladiri istorice.

Proiectele nu au fost aprobate fiindca le lipsea un singur vot.Alesii locali au aprobat si 3 cartiere rezidentiale:

- un cartier de blocuri cu subsol, parter si patru etaje pe malul Lacului Grivita, pe strada Fabrica de Caramida, pe un teren de 5,6 hectare. Beneficiarul proiectului este AMCOR Estate, iar elaborator ARhiforum -urbanist Barba Octavian Vasile.

- un cartier rezidential cu blocuri de 10 etaje pe Strada Progresului, la intersectia cu str. Spatarul Preda (cinci blocuri de zece etaje). Proiectul cuprinde si un bloc de 18 etaje (68,8 m). Initiatorii proiectului sunt Prasa Romania si Prasa Muntenia, iar elaboratorul PUZ-ului este Oro Design Proiect. Terenul are o suprafata de circa 5,7 ha.


Foto: Google maps

- strada Meteorologiei nr -17-21: un ansamblu rezidential cu cladiri cu doua subsoluri, parter, patru etaje si al cincilea etaj retras. Initiatorul proiectului este Maristar Com, iar elaboratorul planului de urbanism: Metropolitan International Architects. Terenul are o suprafata de 3.859 mp.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

30608 vizualizari

 • +24 (32 voturi)    
  Felicitari, votanti ai ciumatilor rosii! (Vineri, 23 decembrie 2016, 13:06)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  MAREA DISTRUGERE continua. Mafia imobiliara a castigat din nou, Pe cind un bloc P+5 in CIsmigiu? Komisareasa din Volinit va aproba orice, daca e vorba de interesul clientelei ei.
  • +6 (6 voturi)    
   Cadou de Craciun! (Vineri, 23 decembrie 2016, 20:44)

   Chiar Eu [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   La fel se intampla de Craciun si pe vremea lui Oprescu. Tot in perioada asta se votau si se puneau in dezbatere publica diverse porcarii!
   Firea promitea viata ca la Viena. Luati de-aici!
   Alegeri intr-un tur si "dezamagiti" care nu voteaza!
  • +7 (7 voturi)    
   ... (Vineri, 23 decembrie 2016, 23:13)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   komisareasa n-ar avea ce aproba daca n-ar exista mafia din randul profesiei arhitectilor.
   Ia aveti o curiozitate si vedeti cine sunt semnatarii proiectelor.
 • +24 (30 voturi)    
  Comuniștii nu țin cont (Vineri, 23 decembrie 2016, 13:26)

  mr_mojo [utilizator]

  Au ras ei cartiere întregi, nu le pasă de câteva case. Vine Crăciunul, nimeni nu se uită, să curgă șpaga!
 • +12 (18 voturi)    
  adac votezi PSD - poate fac si niste MOSCHEI (Vineri, 23 decembrie 2016, 13:36)

  Kivek [utilizator]

  sper eu sa sufere cat mai multi votanti PSD si Alde, sa aiba 4 ani de suferinta altfel degeaba i-au mai votat
 • -9 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 23 decembrie 2016, 15:17)

  [anonim]

  • +3 (9 voturi)    
   huiduhu (Vineri, 23 decembrie 2016, 15:58)

   albastru de Romania [utilizator] i-a raspuns lui

   ai gresit forumul unde scrii,

   aici nu e latrina 3
   • +2 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 23 decembrie 2016, 19:21)

    [anonim] i-a raspuns lui albastru de Romania

    • -1 (3 voturi)    
     Ceea ce uiti cu desavarsire (Sâmbătă, 24 decembrie 2016, 11:14)

     George3000 [utilizator] i-a raspuns lui

     Este ca se dau spagi si se incalca legi pentru respectivele proiecte imobiliare.
     Nu e vorba de hipsterime si alte tampenii, e vorba despre legi incalcate si proiecte care sunt usor blocate in instanta daca cineva isi bate capul sa zica ceva.
     Si nu stiu cum naiba se face ca nu imi aduc aminte de niciun proiect din asta facut care sa aiba vreo noima, ca sa nu mai zic ca nu inteleg de ce dracu nu dau jos blocurile alea comuniste urate cu spume ca sa faca ceva nou, frumos.
  • +2 (12 voturi)    
   ghertzoii in oras (Vineri, 23 decembrie 2016, 16:07)

   mano74 [utilizator] i-a raspuns lui

   Esti din Voluntari, nu?!
   • +2 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 23 decembrie 2016, 19:17)

    [anonim] i-a raspuns lui mano74

  • +5 (5 voturi)    
   hipsterii s-au bulucit in parlament, dupa bani (Vineri, 23 decembrie 2016, 18:11)

   U_swamp [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu, acum orasul e numai al vechii gasti de urbanisti Gabrea, Cavarnalli, Enache, Machedon careia i se adauga noua viceprimarita Tomnita Florescu (fiica ministrului ceausist al industriei chimice sau asa ceva) sau fostul arhitect sef Puiu Patrascu, obliterat o vreme din ochiul public de o functie de ss la min. Educatiei (?). Lor li se mai alatura deja celebre famiglii mafiote de arhitecti cum ar fi basarabenii Captari si care daca ar primi imobilul acesta "pricajit" aflat linga magaoaia de bloc proiectat de actualul rector de la Ioan Mincu (Moiceanu), l-ar pastra neatins si surmonta de un turn modern si minunat.
   Aceste gasti care dimineata predau studentilor bune practici iar dupa-amiaza fac puzuri "controversate" pe bani frumosi sint realii stapini simbolici ai orasului.
  • +3 (5 voturi)    
   P+5 în centrul vechi? (Vineri, 23 decembrie 2016, 22:32)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui

   Tu măcar ai trecut pe acolo, sau vorbești din auzite? În alte țări civilizate ai fost? Nu zic că țigănia de acum e ok, dar P+5?
   Românu' e frate cu betonu'; dacă nu toarnă beton nu e construcție și nu se cheamă că a folosit cum trebuie terenul.
   • 0 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 24 decembrie 2016, 1:25)

    [anonim] i-a raspuns lui mr_mojo

  • +3 (3 voturi)    
   Vrem o capitala ca la tara! (Sâmbătă, 24 decembrie 2016, 4:14)

   SorinNica [anonim] i-a raspuns lui

   Ce nu intelegi! :))
   Sa nu cumva sa ajungem ca ororile acelea de orase americane.
   Azi cinci etaje, maine zgarie nori.
 • +8 (12 voturi)    
  .. (Vineri, 23 decembrie 2016, 16:07)

  Andrei_Bucuresti [anonim]

  "Multumesc" tuturor celor care nu au fost la vot.
  In vara PSD a castigat primaria cu 42.97% din 33.31%, adica ~ 14.31% din totalul votantilor din Bucuresti.
  Nu ati avut jumatate de ora sa va duceti? Sau sa va intoarceti de la mare cu 3-4 ore mai devreme. Ati fost prea "anti sistem", acum toti suferim.
  Multumesc...
  Acum, dupa 6 luni rezultatele inactiunii voastre.
 • +4 (8 voturi)    
  Multumim USR (Vineri, 23 decembrie 2016, 16:07)

  RazvanNicolae [anonim]

  De la PSD nu aveam nicio asteptare, dar de la USR da.
  Multumim USR, i-am votat la primarie ca sa faca opozitie PSD iar ei si-au dat demisie ca sa se duca putin mai sus. Timp in care PSD au actionat.
  • +1 (3 voturi)    
   . (Vineri, 23 decembrie 2016, 19:04)

   Toate nickname-urile erau luate [utilizator] i-a raspuns lui RazvanNicolae

   Au fost în permanență în minoritate.
  • +4 (4 voturi)    
   Nu ai dreptate! (Vineri, 23 decembrie 2016, 20:47)

   Chiar Eu [utilizator] i-a raspuns lui RazvanNicolae

   PSD si ALDE au majoritate in consiliu. Sunt sigur ca cei de la USR nu au votat proiectele, dar mai mult nu aveau ce sa faca.
   Nu au televiziuni de partid unde sa faca scandal!
   Cred ca li se cere prea mult. Numai Nicusor Dan si in alt consilier au mers in parlament, din cate stiu!
   • +4 (4 voturi)    
    asta ati votat, asta aveti (Vineri, 23 decembrie 2016, 22:52)

    ddm [utilizator] i-a raspuns lui Chiar Eu

    PSD-ul a votat in bloc pentru aprobarea tuturor pudurilor si puzurilor.
    Cum s-a votat puteti vedea aici:
    http://www4.pmb.ro/wwwt/institutii/CGMB/sedinte/ordinea_de_zi/db/PV/pv_20161221.pdf
    In plus, au fost introduse pe hoteste, peste ordinea de zi. Deh, spagile luate i-au ajuns din urma.
    http://www4.pmb.ro/wwwt/institutii/CGMB/sedinte/ordinea_de_zi/ordinea_de_zi.php
 • +10 (10 voturi)    
  Bucuresti Ploiesti Mina MInovici (Vineri, 23 decembrie 2016, 16:21)

  Casargoz [utilizator]

  Este interesant nu faptul ca s-a dat autorizatie de constructie pentru un bloc de 7 etaje. Interesant este ca s-a dat autorizatie de constructie pentru un bloc care are deja 7 etaje. Iar investitorul a asteptat doi ani pana a primit autorizatia de constructie. Timp de 2 ani nimeni nu s-a sesizat ca blocul are 7 etaje desi este situat la sosea, si mai mult decat atat casa si parcul monument istoric Mina Minovici au fost reabilitte la umbra constructiei fara aprobare. Si mai interesant este cum s-a dat aprobare sa fie carate materiale prin curtea muzeului si si mai interesant cum au fost "toaletati" pomii din curtea muzeului pentru a face loc constructiei.

  Spaga! Spaga! Spaga! DNA nu are ochi sa te vada.
 • 0 (6 voturi)    
  Stop constructiilor mari din Bucuresti! (Vineri, 23 decembrie 2016, 20:07)

  Ion2050 [anonim]

  Orasul a ajuns deja supraaglomerat, infrastructura nu mai face fata unei vieti normal.
  Nu trebuie date autorizari proiectelor ce depasesc anvergura unei case cu un etaj.
  • +3 (3 voturi)    
   E chiar rasfirat (Sâmbătă, 24 decembrie 2016, 4:22)

   SorinNica [anonim] i-a raspuns lui Ion2050

   Dar sunt probleme cu traficul pt. ca nu se platesc locurile de parcare (ce aberatie!) si pentru ca nu exista vignieta pentru acces.
   Isteria impotriva constructiilor noi este legata de sindromul caprei vecinului, nu de calitatea proiectelor. Amuzant este ca cei care nu vor sa se contriuasca nimic, evident, locuiesc in niste case/blocuri oribile.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by