In ultimii 2 ani in Bucuresti s-au deschis trei noi mall-uri, ultimul - Veranda Mall - fiind inaugurat joi. Acesta a fost construit vizavi de Piata Obor, pe str. Ziduri Mosi, accesul facandu-se din aceasta straduta cu o banda pe sens, si asa superaglomerata in weekend si in preajma sarbatorilor din cauza pietei. Cel putin in ziua inaugurarii, traficul in zona a fost de cosmar. Si la celelate doua mall-uri noi - Park Lake (pe Sos. Liviu Rebreanu) si Mega Mall (Soseaua Pantelimon) apar blocaje rutiere, desi arterele pe unde se face accesul sunt mai mari.

HotNews.roFoto: Hotnews

In Bucuresti sunt 11 mall-uri, cinci fiind construite in ultimii sase ani. Mall-ul de la Piata Eroii Revolutiei s-a inchis din cauza problemelor financiare, iar mall-ul Liberty Center din Rahova are si el probleme de cativa ani. La fel si Grand Arena Mall din sudul Capitalei.

In plus, se doreste construirea a doua noi mall-uri: Dambovita Center (la Casa Radio, in centrul orasului) si un centru comercial de dimensiuni mai mici pe Calea Victoriei, la Palatul Stirbei.

Daca in Romania astfel de centre comerciale primesc aprobare cu usurinta, in alte tari un astfel de proiect este bine cantarit de autoritati, luandu-se in considerare traficul pe care il genereaza, cum deranjeaza vecinii, poluarea. Pentru ca sunt generatoare de trafic, de obicei se construiesc in afara orasului, la periferie si in zone usor accesibile. Aceasta masura este luata si pentru a proteja magazinele din centrul orasului.

Desi bucurestenii isi petrec o buna parte din timpul liber la mall, in special in sezonul rece, si o parte dintre ei sunt multumiti ca s-au construit astfel de centre comerciale in cartierul lor (au unde isi face cumparaturile, sa petreaca timpul liber, pretul apartamentelor din zona a crescut), sunt si multi nemultumiti, principalul argument fiind traficul.

Unde credeti ca ar trebui construite noile mall-uri si ce conditii trebuie sa indeplineasca?

Ce mall-uri sunt in Bucuresti si unde

Veranda Mall - zona Bucur Obor

Veranda Mall a fost inaugurat pe 27 octombrie 2016. Centrul comercial are o suprafata de 30.000 de metri patrati, incluzand aproximativ 100 de spatii comerciale. Mall-ul mai are un hipermarket Carrefour, o zona de restaurante, spatii de joaca pentru copii, doua banci, saloane de infrumusetare, o curatatorie ecologica, etc. Vizitatorii centrului comercial au la dispozitie aproximativ 1.200 de locuri de parcare.

Mall-ul are o esplanada de 15.000 de metri patrati cu locuri de joaca, restaurante, cafenele si un patinoar. Iarna se va organiza aici un targ de Craciun, iar vara vizitatorii vor putea practica diferite sporturi in aer liber.

Cladirea a fost proiectata de arhitectii englezi Chapman Taylor si Studio 10M, iar interiorul poarta semnatura Square One.

Centrul comercial s-a putut dezvolta prin relocarea fabricii de mase plastice si produse chimice, Prodplast, de langa piata Obor pe platforma industriala Faur.

Dezvoltatorul mall-ului este Andrei Pogonaru, iar investitiile in proiect sunt de circa 60 de milioane de euro.

ParkLake - cartierul Titan

ParkLake - construit in zona Dristor-Titan, a fost inaugurat pe 1 septembrie 2016. Mall-ul adaposteste circa 220 de magazine, unele venite in premiera pe piata din Romania, un cinematograf multiplex, 23 de restaurante in zona de food court, un hipermarket Carrerfour, un club WorldClass, locuri de joaca pentru copii, terenuri de tenis padel, 2.450 de locuri de parcare si un patinoar pe timp de iarna.

Mall-ul se afla pe Bd. Liviu Rebreanu, aproape de intersectia cu bd. Camil Ressu, chiar langa Parcul Titan, accesul fiind posibil si din parc. Din Piata Unirii cel mai simplu se poate ajunge cu metroul, pana la statia Dristor, apoi 10 minute de mers pe jos.

Centrul comercial este dezvoltat de Sonae Sierra si Caelum Development, investitia ridicandu-se la circa 180 milioane de euro. Citeste aici mai mult.

Mega Mall - Cartierul Pantelimon

Mega Mall, mall-ul din cartierul bucurestean Pantelimon, a fost inaugurat in mai 2015. Centrul comercial se desfasoara pe 4 niveluri si pune la dispozitia vizitatorilor 3.000 de locuri de parcare, dispuse pe 6 niveluri. Dintre acestea, 1.000 sunt situate pe acoperis.

Acoperind in total 230.000 metri patrati, mall-ul gazduieste peste 200 de magazine printre care si un hypermarket Carrefour, potrivit dezvoltatorilor.

La Mega Mall, bucurestenii au uncinematograf Cinema City cu 14 sali, o sala de sport World Class cu piscina semi-olimpica si peste 10.000 mp de food court. Cei mici au la dispozitie un loc de joaca pentru copii, Gymboland. Zona de entertainment cuprinde si un centru de distractie, Magic Arena, dedicat intregii familii, unde vizitatorii vor viziona in direct transmisiuni sportive si se vor bucura de concerte live. Tot aici bucurestenii se vor recrea in zonele de bowling pentru adulti si pentru copii.

Mega Mall este detinut de fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI), dezvoltatorii investind aici circa 165 milioane de euro. Citeste aici mai mult.

Promenada Mall - Cartierul Aviatiei

Promenada Mall se afla intre bd. Barbu Vacarescu si Calea Floreasca, la iesirea dins statia de metru Aurel Vlaicu. Centrul comercial a fost inaugurat in 2013.

Promenada Mall are o suprafata inchiriabila de 35.000 de metri patrati, 140 de magazine, o zona de restaurante si cafenele, un supermarket Billa, o spalatorie auto si o sala WorldCass. Clientii au la dispozitie 1.300 de locuri de parcare subterane.

Centrul comercial Promenada a fost construit de grupul austriac Strabag si face parte din proiectul Floreasca City, dezvoltat de Raiffeisen evolution. Investitia s-a ridicat la circa 130 milioane de euro. Citeste aici mai mult.

Sun Plaza - Piata Sudului

Sun Plaza a fost dezvoltat in urma unei investitii de 200 de milioane de euro, in 2010. ACesta se afla in Piata Sudului si adaposteste 140 de magazine, o zona de restaurante, loc de joaca pentru copii, o spalatorie auto, cinema, un supermarket si 2000 de locuri de parcare. Citeste aici mai mult.

Mall-ul este detinut de compania austriaca S Immo AG, centrul comercial fiind realizat in urma unei investitii de 200 milioane euro.

Anul acesta proprietarii au anuntat ca vor renova o suprafata de 11.000 mp din mall, renovari ce vor conduce la crearea a 40 de magazine noi. Lucrarile se vor finaliza in 2018.

AFI Palace Cotroceni - Cartierul Cotroceni

AFI Palace Cotroceni se afla pe bd. Vasile Milea, in cartierul Cotroceni, si a fost inaugurat in 2009. Potrivit Wikipedia, AFI Palace Cotroceni are o suprafata inchiriabila de aproximativ 82.000 metri patrati si cuprinde peste 300 de magazine, 2.500 de locuri de parcare, un hypermarket Auchan deschis non stop, 20 de sali de cinema, restaurante, o pista de carting, doua cazinouri, un patinoar de aproximativ 1.000 de metri patrati, un perete de escalada, un lac artificial, un teren de joaca pentru copii, o pista de role, bowling si snooker

Foto: AFI Palace Cotroceni

Mall-ul este detinut de compania AFI Europe.Citeste aici mai mult.

Grand Arena Mall

Grand Arena Mall, aflat pe B-dul Metalurgiei, in sudul Capitalei, a fost inaugurat in 2009. Construit pe o suprafata totala de 120,000 mp, dispusi pe 2 nivele si 2100 de locuri de parcare Grand Arena Mall adaposteste peste 100 magazine, restaurante, loc de joaca pentru copii, wellness & fitness area.

Centrul comercial Grand Arena a intrat in insolventa la finalul anului 2012. Citeste aici mai mult.

Liberty Center - Cartierul Rahova

Liberty Center se afla in cartierul Rahova a fost inaugurat in 2008. Centrul comercial are trei etaje pentru shopping, entertainment, restaurante si servicii si 600 locuri de parcare. Malll-ul a avut si un cinematograf insa acesta s-a inchis.

Liberty Center din Rahova a fost cumparat in 2012 de catre bancile creditoare in urma unui dosar de executare silita.

Baneasa Shopping City - cartierul Baneasa

Baneasa Shopping City se afla la marginea Bucurestiului, pe Soseaua Bucuresti - Ploiesti, dupa aeroportul Baneasa. Mall-ul a fost inaugurat in 2008. Citeste aici mai mult.

Plaza Romania - bd. Timisoara

Plaza Romania se afla pe bd. Timisoara si a fost inaugurat in 2004. Centrul comercial adaposteste 105 de magazine, un supermarket - MEGA IMAGE, o zona de restaurante si cafenele, cinema Movieplex cu 11 ecrane, cazinou, jocuri electronice, centru fitness World Class. Clientii au la dispozitie 1.850 locuri de parcare. Citeste aici mai mult.

Bucuresti Mall - zona Vitan

Primul mall din Capitala a fost deschis in zona Vitan in 1999. Adaposteste 115 de magazine, supermarket- MEGA IMAGE, restaurante, cafenele, fast food si cinema Hollywood Multiplex cu 10 ecrane. Mall-ul are o parcare de 1,850 locuri. Citeste aici mai mult.