Adrian Bold, noul arhitect-sef al Capitalei. De ce a fost demis de Oprescu in 2008 si ce proiecte girate de el au fost criticate de societatea civila

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Duminică, 20 martie 2016, 12:59 Actualitate | Administratie Locala


Bucurestiul vazut de sus
Foto: Hotnews
Adrian Bold, arhitectul-sef al Capitalei demis de Oprescu in 2008, a fost repus in functie de primarul interimar al Capitalei, Razvan Sava. Anuntul a fost facut in cadrul unei dezbateri ce a avut loc vineri la Primaria Capitalei. Fostul arhitect-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu a iesit la pensie, acesta implinind recent varsta de 65 ani, iar Bold a atacat in instanta documentul prin care a fost suspendat de Oprescu, obtinand castig de cauza in 2010, astfel ca municipalitatea era obligata sa-l repuna in functie.

Adrian Bold a fost demis de primarul Sorin Oprescu prin Dispozitia nr. 1106/2008 pe motiv ca:

documente
(20 Mar 2016) PDF, 359KB
- a contribuit la aprobarea unui plan urbanistic zonal prin care baza sportiva Spartac a devenit teren construibil (HCGMB 9/2002). Acum pe acest teren se ridica un mall;

- nu ar fi regularizat taxele si impozitele care tineau de domeniul sau;

- a intarziat la serviciu si a lipsit nemotivat;

- ar fi adus Municipalitatii un prejudiciu de 300.000 de dolari fiindca nu ar fi permis unui proprietar din vecinatatea Cathedral Plaza sa construiasca o cladire asemanatoare. Mentionam ca Planul Urbanistic General permitea doar in locul unde s-a construit Cathedral Plaza o asemenea inaltime, in rest fiind prevazute cladiri joase. Proprietarul respectiv a dat in judecata Primaria Capitalei si a castigat cerand despagubiri de circa 300.000 dolari.

Adrian Bold era functionar public. Acesta a contestat in instanta, in 2008, Dispozitia  de demitere semnata de primarul general si Tribunalul Bucuresti i-a dat dreptate, obligand astfel Primaria Capitalei si primarul general sa-l reintegreze in functie. In plus, Primaria Capitalei si primarul general erau obligati la plata sumei de 77.897,06 lei cu titlu de cheltuieli judiciare si sa-i plateasca lui Bold drepturile salariale aferente incepand din 21 iulie 2008 pana la data reincadrarii efective in functie, suma la care se adauga si dobanzi. Decizia a devenit definitiva printr-o sentinta a Curtii de Apel Bucuresti din decembrie 2010.

Adrian Bold a fost arhitect-sef al Capitalei in perioada 1997 - 2008. In 2008, in locul lui Adrian Bold, Sorin Oprescu l-a numit atunci pe Gheorghe Patrascu, fost director general al Directiei de Dezvoltare Teritoriala a Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL).

Proiecte controversate semnate de Adrian Bold

In cei 10 ani cat a fost arhitect-sef al Capitalei, Adrian Bold a ajuns de mai multe ori in atentia presei si a societatii civile, semnatura sa regasindu-se pe proiecte de urbanism controversate.

Bloc de 5 etaje pe str. Christian Tell

documente
(20 Mar 2016) PDF, 262KB
Doua cladiri construite in 1895 si 1920  de pe str. Christian Tell 16-16 A , zona Piata Amzei, au fost demolate in 2013 pentru a face loc unei cladiri de 5 etaje. Autorizatia de demolare a fost semnata de Sorin Oprescu.  Blocul de 5 etaje a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti prin Hotararea 119/2009. Avizul de urbanism este semnat de  Adrian Bold. Prin hotararea din 2009, indicatorii urbanistici au fost majorati astfel: inaltimea maxima de la 16 m la 22,5, Procentul de Ocupare al Terenului de la 65 la 67 la suta, iar Coeficientul de Utilizare al Terenului de la 2,5 la 3,9. Elaboratorul PUZ-ului este arhitectul Mihnea Vasile Marcu.


Foto: Florin Balteanu

Bloc de 7 etaje peste casa Spiru Haret

documente
(20 Mar 2016) PDF, 326KB
Pe 29 mai 2008, Consiliul General al municipiului Bucuresti a aprobat un bloc de circa 27 de metri inaltime peste casa lui Spiru Haret din str. Gheorghe Manu nr. 7. PUZ-ul avea la baza avizul de urbanism semnat de Adrian Bold. Primaria Capitalei, condusa de Sorin Oprescu,  a emis pe 24 decembrie 2012 autorizatia de construire pentru consolidarea cladirii vechi si ridicarea blocului de 7 etaje. Acum cladirea este ridicata.Blocuri de noua etaje pe str. George Enescu 11 - 11A


documente
(20 Mar 2016) PDF, 259KB
In 2008, Consilul General al Municipiului Bucuresti a aprobat pe acest teren (circa 1.500 mp) un ansamblu de cladiri cu inaltimea maxima de 9 etaje si trei subsoluri cu 135 locuri de parcare. PUZ-ul are la baza avizul de urbanism semnat de Adrian Bold. Pe parcela sa aflau doua case vechi. Una in stil eclectic, construita la sfarsitul secolului XIX , blocurile de 9 etaje urmand sa fie construite in spatele si in lateralul ei.

Pe locul unde s-a aprobat blocul de 9 etaje a existat pana in urma cu cativa ani o casa la fel de veche care a ars misterios in 2006, ruina ei ramanand inca cativa ani pe teren, dupa care a disparut pe nesimtite.

In prezent, casa veche a fost restaurata, iar blocul a fost ridicat. Autorizatia de construire a fost semnata in mandatul lui SOrin Oprescu si Gheorghe Patrascu.

Terenul pe care s-a construit blocul de 9 etaje face parte din Zona Protejata Amzei. Potrivit regulamentului urbanistic afarent, indicatorii urbanistici reglementati erau: Procent de Ocupare al Terenului : 45%, Coeficient de Utilizare al Terenului: 2,5, inaltime maxima: 16 metri. Indicatorii urbanistici aprobati de Primaria Capitalei sunt aproape dubli:  Procent de Ocupare al Terenului : 52%, Coeficient de Utilizare al Terenului: 4,5, inaltime maxima: 42 metri.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17398 vizualizari

 • +18 (32 voturi)    
  Nici o speranta (Duminică, 20 martie 2016, 13:12)

  Heruvim [utilizator]

  Pentru cei care mai spera ca lucrurile se vor indrepta in tara asta, aveti dovada palpabila ca NICIODATA. Animalu asra care a desfigurat Bucurestiul, capitala tarii este primit inapoi ca arhitect sef, in loc sa fie in puscarie.

  Brancusi a avut dreptate. Inca sunteti saraci si prosti. Eu imi fac bagajele.
  • +6 (20 voturi)    
   OK (Duminică, 20 martie 2016, 13:43)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Heruvim

   Sa scuipi si sa pleci fara sa privesti inapoi, sa uiti ca te-ai nascut inttro tara de mafioti si hoti. ROMANIA NU MERITA UN LOC PE HARTA. Dovada este acest IMPOSTOR care iata, este adus de securistii lui inapoi, dupa tot cce a facut.
  • +8 (8 voturi)    
   Nu asa se rezolva problema! (Duminică, 20 martie 2016, 19:20)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui Heruvim

   Trebuie schimbata legea, sa existe concursuri pentru astfel de posturi si evaluari, iar arhitectii sefi sa poata sa fie demisi prin decizia primarului sau prin votul Consiliului General.
   Inteleg dezamagirea, dar astfel de lucruri se intampla pentru ca legea e stramba si trebuie schimbata.
   • +2 (2 voturi)    
    cine sa schimbe legea si sa faca concursuri? (Luni, 21 martie 2016, 17:20)

    federal [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

    legea o fac tot aia care pun scheleti pe functii de genul asta. tot ei isi pun in comisii si comitete "ocrotitii" pentru ca sa se voteze ce vor ei la final.

    cate ong-uri au incercat cu adevarat sa schimbe ceva( inclusiv legea si concursurile) si au reusit sa schimbe definitiv ceva cu adevarat?
    zero barat.

    cate grupari de interese mai exista in spatele lor , ca la vale s-au dus doar cateva brate ale caracatitei( tai un brat si cresc doua la loc)?
    prea multe sa le numeri.

    vorbim vorbe.

    n-o sa schimbe nimeni legea cat timp se poate fura ; si se fura continuu si fara oprire ,(poate un pic mai putin ca inainte ca e "criza") ,DNA-ul nu-i sperie.
    DNA-ul e la capatul tevii dar la inceputul tevii si pe parcurs e jale ( nici nu ar avea cum sa se ocupe DNA de administrarea a tot si toate, nu asta e rolul lui).
    asta stie si caracatita si pe asta se bazeaza.

    trebuie facut cu totul altceva.
    dramatic,brusc si irevocabil.
 • +16 (18 voturi)    
  De ce oare l-o fi demis.... (Duminică, 20 martie 2016, 13:12)

  gigiN [utilizator]

  ...primarul Golanescu ? Probabil,pentru ca nu o fi vrut sa fure atat cat vroia "seful"!!!
  • +10 (12 voturi)    
   corect (Duminică, 20 martie 2016, 13:40)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   si plauzibil !
   • +2 (4 voturi)    
    Ei As (Duminică, 20 martie 2016, 18:45)

    Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Tipul asta e un adevarat tehnocrat (cu ochi labastri) din alta haita decat domn doctor si n-a vrut sa imparta, in aroganta lui, spaga!!
 • -14 (28 voturi)    
  Fara vechituri (Duminică, 20 martie 2016, 13:28)

  Victtor [utilizator]

  Tot ce este vechi trebuie demolat, noi avem nevoie de cartiere noi si piste de biciclete.
  • +9 (17 voturi)    
   incepe cu casa poporului (Duminică, 20 martie 2016, 14:18)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   probail ai tai sunt amatori de a demola...
 • +9 (13 voturi)    
  cand (Duminică, 20 martie 2016, 13:40)

  zot [utilizator]

  a fost mai daunatoare, ptr tara, prezenta acestui "cui":
  - cand era arhitect sef al capitalei?
  -cand i se plateau niste bani fara sa presteze?
  altfel, vorba dlui heruvim, fiind saraci si prosti ....
  apropo, daca e numai sarac, ce bagaje o fi facand?
  concluzie: plecand nu aratam decat fata reala
 • +14 (18 voturi)    
  Din pacate... (Duminică, 20 martie 2016, 15:01)

  R.Stoian [utilizator]

  A revenit ca arhitect sef un nimeni care a nenorocit orasul asta. Din fericire, anul acesta sunt alegeri locale. Insa totul depinde de cine va iesi primar.
  • +2 (2 voturi)    
   FIREA-o moldoveanca buna degura (Luni, 21 martie 2016, 8:13)

   sun [utilizator] i-a raspuns lui R.Stoian

   care are in spate o sleahta nesatula!
  • 0 (0 voturi)    
   exista candidat! (Marţi, 22 martie 2016, 22:47)

   gaba [utilizator] i-a raspuns lui R.Stoian

   Dan Nicusor? Ca el i-a mai oprit, cu legea in mana, de la magarii, si a mai salvat ce s-a putut..!
 • +1 (3 voturi)    
  nimic, nimic despre spaga? (Duminică, 20 martie 2016, 18:36)

  IancuJianu [utilizator]

  ?
 • +7 (7 voturi)    
  comment nooo (Duminică, 20 martie 2016, 21:27)

  Mateiul [utilizator]

  nu va ingrijorati. castiga tovarasa G.Firea alegerile si pune ea un arhitect calumea... :))))))))))))))))))))
 • +2 (2 voturi)    
  asta (Luni, 21 martie 2016, 0:15)

  gopo111 [utilizator]

  si cu oprescu nu sint aia de le promitea bucurestenilor ca le fac autostrazi suspendate? ca au crezut prosti si l-au votat?
 • +6 (6 voturi)    
  INCHIS (Luni, 21 martie 2016, 8:10)

  sun [utilizator]

  Pai arhitectii Bucurestiului inclusiv cei de la sectoare si primarii ar trebui toti inchisi pt dezmatul intamplat! Or ei se lafaie in averi colosale! sect 3 si 4 cred ca bat recordul! ex> la Piata sudului cladire langa centrul de transmisiuni care nu respecta aliniamentul de retragere si este cu et.1 in strada! mai jos pe Vacaresti se construieste tot asa un bloc fara retragere in trotuar! mai sus pe Oltenitei un bloc de 7 scari infipt intre doua blocuri ceausiste ! ese incredibil! sincer astia merita sa infunde pe viata puscaria! si totusi in tara asta nu se intampla decat pt televizor!
 • +6 (6 voturi)    
  sud (Luni, 21 martie 2016, 9:34)

  Vlad123 [utilizator]

  In sectorul 4 este jale. Se dau dau autorizatii pentru construire blocuri pe starzi inguste si pline de case. Exemple: Paltinisului, Alunisului (mai multe blocuri in cosntructie).


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță
Ar trebui să-mi fie rușine că vreau să călătoresc în pandemie? Despre „travel shaming” și „călătoriile ne-esențiale”

Schimbările RCA la decontarea directă ar putea fi inutile și costisitoare: Cât costă acum acest serviciu și ce pericol este în proiectul de OUG inițiat de autorități

Elicoptere grele pentru IGSU: Lockheed Martin propune 12 elicoptere Black Hawk construite în Polonia și cu mentenanța la Romaero pentru 273 milioane de euro / Ce alte oferte au fost depuse

Cum a început „nebunia Ivermectinei” în România și ce știm până acum despre acest medicament. Medic: Nu trebuie să plecăm de la ideea că e miraculos înainte să i se demonstreze clar eficiența

De ce nu are România credite bancare pentru studenți? Cum funcționează un asemenea mecanism în alte state

Ce conține o doză de vaccin Pfizer, în afară de ARN mesager: Grăsimi, sare și zahăr / La ce folosesc ”ingredientele”

Claudiu Năsui i-a solicitat premierului Cîțu numirea unei persoane acuzată de colaborare cu Securitatea în funcția de secretar general / De ce orice numire de secretar de stat nu poate respecta acum legea- Documente

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață

UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by