Adrian Bold, arhitectul-sef al Capitalei demis de Oprescu in 2008, a fost repus in functie de primarul interimar al Capitalei, Razvan Sava. Anuntul a fost facut in cadrul unei dezbateri ce a avut loc vineri la Primaria Capitalei. Fostul arhitect-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu a iesit la pensie, acesta implinind recent varsta de 65 ani, iar Bold a atacat in instanta documentul prin care a fost suspendat de Oprescu, obtinand castig de cauza in 2010, astfel ca municipalitatea era obligata sa-l repuna in functie.

Bucurestiul vazut de susFoto: Hotnews

Adrian Bold a fost demis de primarul Sorin Oprescu prin Dispozitia nr. 1106/2008 pe motiv ca:

documente

Raport Demitere Adrian Bold

(20 Mar 2016) PDF, 359KB

- a contribuit la aprobarea unui plan urbanistic zonal prin care baza sportiva Spartac a devenit teren construibil (HCGMB 9/2002). Acum pe acest teren se ridica un mall;

- nu ar fi regularizat taxele si impozitele care tineau de domeniul sau;

- a intarziat la serviciu si a lipsit nemotivat;

- ar fi adus Municipalitatii un prejudiciu de 300.000 de dolari fiindca nu ar fi permis unui proprietar din vecinatatea Cathedral Plaza sa construiasca o cladire asemanatoare. Mentionam ca Planul Urbanistic General permitea doar in locul unde s-a construit Cathedral Plaza o asemenea inaltime, in rest fiind prevazute cladiri joase. Proprietarul respectiv a dat in judecata Primaria Capitalei si a castigat cerand despagubiri de circa 300.000 dolari.

Adrian Bold era functionar public. Acesta a contestat in instanta, in 2008, Dispozitia de demitere semnata de primarul general si Tribunalul Bucuresti i-a dat dreptate, obligand astfel Primaria Capitalei si primarul general sa-l reintegreze in functie. In plus, Primaria Capitalei si primarul general erau obligati la plata sumei de 77.897,06 lei cu titlu de cheltuieli judiciare si sa-i plateasca lui Bold drepturile salariale aferente incepand din 21 iulie 2008 pana la data reincadrarii efective in functie, suma la care se adauga si dobanzi. Decizia a devenit definitiva printr-o sentinta a Curtii de Apel Bucuresti din decembrie 2010.

Adrian Bold a fost arhitect-sef al Capitalei in perioada 1997 - 2008. In 2008, in locul lui Adrian Bold, Sorin Oprescu l-a numit atunci pe Gheorghe Patrascu, fost director general al Directiei de Dezvoltare Teritoriala a Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL).

Proiecte controversate semnate de Adrian Bold

In cei 10 ani cat a fost arhitect-sef al Capitalei, Adrian Bold a ajuns de mai multe ori in atentia presei si a societatii civile, semnatura sa regasindu-se pe proiecte de urbanism controversate.

Bloc de 5 etaje pe str. Christian Tell

documente

PUZ Christian Tell 16-18

(20 Mar 2016) PDF, 262KB

Doua cladiri construite in 1895 si 1920 de pe str. Christian Tell 16-16 A , zona Piata Amzei, au fost demolate in 2013 pentru a face loc unei cladiri de 5 etaje. Autorizatia de demolare a fost semnata de Sorin Oprescu. Blocul de 5 etaje a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti prin Hotararea 119/2009. Avizul de urbanism este semnat de Adrian Bold. Prin hotararea din 2009, indicatorii urbanistici au fost majorati astfel: inaltimea maxima de la 16 m la 22,5, Procentul de Ocupare al Terenului de la 65 la 67 la suta, iar Coeficientul de Utilizare al Terenului de la 2,5 la 3,9. Elaboratorul PUZ-ului este arhitectul Mihnea Vasile Marcu.

Foto: Florin Balteanu

Bloc de 7 etaje peste casa Spiru Haret

documente

PUZ GH. Manu 7

(20 Mar 2016) PDF, 326KB

Pe 29 mai 2008, Consiliul General al municipiului Bucuresti a aprobat un bloc de circa 27 de metri inaltime peste casa lui Spiru Haret din str. Gheorghe Manu nr. 7. PUZ-ul avea la baza avizul de urbanism semnat de Adrian Bold. Primaria Capitalei, condusa de Sorin Oprescu, a emis pe 24 decembrie 2012 autorizatia de construire pentru consolidarea cladirii vechi si ridicarea blocului de 7 etaje. Acum cladirea este ridicata.

Blocuri de noua etaje pe str. George Enescu 11 - 11A

documente

PUZ George Enescu 11

(20 Mar 2016) PDF, 259KB

In 2008, Consilul General al Municipiului Bucuresti a aprobat pe acest teren (circa 1.500 mp) un ansamblu de cladiri cu inaltimea maxima de 9 etaje si trei subsoluri cu 135 locuri de parcare. PUZ-ul are la baza avizul de urbanism semnat de Adrian Bold. Pe parcela sa aflau doua case vechi. Una in stil eclectic, construita la sfarsitul secolului XIX , blocurile de 9 etaje urmand sa fie construite in spatele si in lateralul ei.

Pe locul unde s-a aprobat blocul de 9 etaje a existat pana in urma cu cativa ani o casa la fel de veche care a ars misterios in 2006, ruina ei ramanand inca cativa ani pe teren, dupa care a disparut pe nesimtite.

In prezent, casa veche a fost restaurata, iar blocul a fost ridicat. Autorizatia de construire a fost semnata in mandatul lui SOrin Oprescu si Gheorghe Patrascu.

Terenul pe care s-a construit blocul de 9 etaje face parte din Zona Protejata Amzei. Potrivit regulamentului urbanistic afarent, indicatorii urbanistici reglementati erau: Procent de Ocupare al Terenului : 45%, Coeficient de Utilizare al Terenului: 2,5, inaltime maxima: 16 metri. Indicatorii urbanistici aprobati de Primaria Capitalei sunt aproape dubli: Procent de Ocupare al Terenului : 52%, Coeficient de Utilizare al Terenului: 4,5, inaltime maxima: 42 metri.