HARTA Cum sunt ciopartite parcurile din Bucuresti de retrocedari si constructii. Capitala risca sa piarda pana la 10% din marile parcuri

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 16 martie 2015, 11:56 Actualitate | Administratie Locala


Parcurile din Bucuresti, pe cale de disparitie
Foto: Hotnews
Circa 30 de hectare din marile parcuri bucurestene risca sa fie distruse ca spatii verzi si construite daca autoritatile nu vor lua masuri urgente. Este vorba de bucati din parcurile Tineretului, Titan, Circului, Plumbuita si Verdi care au fost retrocedate. Acestora li se adauga alte zeci de hectare pentru care exista cereri de retrocedare sau litigii in curs: 7 hectare din parcul Herastrau si mai multe bucati din parcurile Bazilescu si Floreasca. Solutia pentru salvarea acestor spatii verzi ar fi rascumpararea sau exproprierea, insa nici Primaria Capitalei, nici primariile de sector si nici Parlamentul Romaniei nu si-au manifestat nicio intentie in acest sens. Asta in conditiile in care primariile din Bucuresti cheltuiesc sute de milioane de lei anual pentru plantarea de pansele si "intretinerea spatiilor verzi".Parcurile din Bucuresti unde au fost retrocedate terenuri. Harta realizata de Victor Cozmei

In 2014, Parlamentul a adoptat Legea 135/2014, publicata in Monitorul Oficial in octombrie 2014, care spune ca  Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor se modifica astfel:

"Terenurile inscrise in cartea funciara ca fiind in categoria curti-constructii, terenuri ce se afla in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spatii verzi, in sensul legii, decat dupa indeplinirea procedurii de expropriere conform legislatiei in domeniu".

In aceste conditii, practic municipalitatea nu va mai putea intabula ca spatii verzi terenurile proprietate privata, inclusiv cele peste 30 de ha de parcuri.


Apoi, de curand Primaria Capitalei a scos de pe site Registrul spatiilor verzi (asa zisul Cadastru Verde), pentru a fi actualizat, in sensul scoaterii de acolo a terenurilor verzi proprietate privata, aceasta masura fiind impusa printr-un Ordin al Ministerului Dezvoltarii dat in 2010.

"Primaria Capitalei prin Directia de Mediu isi propune actualizarea registrului spatiilor verzi al Municipiului Bucuresti"  care printre obiectivele generale are completarea acestuia conform  prevederilor Ordinului nr. 1466/2010 - anexa 3. Acest Ordin ne cere si situatia juridica a terenurilor, astfel ca vom scoate din Registru terenurile retrocedate pe spatiile verzi. Procedura de achizitie publica privind realizarea Cadastrului verde al municipiului Bucuresti a fost demarata in anul 2007, inainte de aparitia Ordinului 1466/2010 privind aprobarea normelor tehnice pentru elaborarea Registrului local al spatiilor verzi, astfel ca noi nu am putut trece asta de la inceput. Mentionam ca in conformitate cu art. 3 din legea nr. 24/2007, au fost inventariate si introduse in Registrul Spatiilor verzi toate tipurile de spatii verzi apartinand domeniului public si privat al Municipiului Bucuresti.

Referitor la scoaterea de pe site-ul PMB a Registrului spatiilor verzi, va comunicam ca se are in vedere operarea modificarilor survenite, conform cerintelor legale.Totodata, Registrul Spatiilor Verzi al Municipiului Bucuresti va fi corelat cu prevederile planurilor urbanistice generale si ale regulamentelor de urbanism intocmite conform Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

In plus, reprezentantii municipalitatii spun ca Registrul spatiilor verzi nu are nicio valoare juridica in sensul protectiei spatiilor verzi, reprezentand strict un inventar al arborilor de pe domeniul public. Asta in conditiile in care Primaria Capitalei a platit pentru Registrul spatiilor verzi 9.332.898 lei, iar la inceput documentul a fost anuntat drept un salvator al spatiilor verzi. Reamintim ca zeci de hectare de spatii verzi, in special cele aflate intre blocuri, au fost defrisate in ultimii ani deoarece nu erau trecute in niciun document oficial ca spatii verzi. De la aparitia Regisrului Spatiilor verzi o parte dintre primariile de sector se foloseau de acest document mentionand ca anumite terenuri sunt neconstruibile pe motiv ca figureaza ca spatii verzi in Registrul Spatiilor Verzi.

"Realizarea Cadastrului Verde este un pas inainte care opreste defrisarea Bucurestiului. E un inceput bun si o sa fie si mai bun cand se va lucra pe el", spunea primarul Sorin Oprescu in 2011, la lansarea Registrului Spatiilor verzi.

Ce parcuri a pierdut Bucurestiul in ultimii ani


Primaria Capitalei a pierdut la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) procesul impotriva mostenitorilor care au revendicat terenul de circa 4 hectare din Parcul Plumbuita (cu o suprafata totala de circa 80 ha), decizia pronuntata anul trecut fiind definitiva si irevocabila. Terenul a fost revendicat de familia Barbulescu, care se judeca din 1999 pentru el cu Primaria Capitalei si Primaria sectorului 2.

Din Parcul Titan au fost retrocedate 12 hectare din cele circa 85 ha ale parcului, Parcul Verdi in suprafata de 5,6 hectare a fost retrocedat in totalitate, din Parcul Tineretului au fost retrocedate aproape 7 hectare din cele 200 ha, din Parcul Circului cu o suprafata de 26 ha - aproape un hectar, iar in parcurile Bazilescu si Floreasca sunt solicitari de retrocedare in curs de solutionare.Parcul Tineretului - bucata retrocedata; Foto: Salvati Parcul Tineretului/Facebook

Acestora se adauga situatia incerta a celor 7 ha din Parcul Herastrau. Parcul are o suprafata de 110 ha din care 74 sunt ocupate de lac. In 1999, printr-un ordin al Ministerului Tineretului si Sportului, condus la vremea respectiva de Crin Antonescu, Biroul de Turism si Tranzactii S.A. (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului in suprafata de sapte hectare din Parcul Herastrau.

Dupa ce BTT a intrat in posesia terenului, s-a asociat cu firma Domino 94 Impex SRL pentru exploatarea bazei sportive si realizarea unor investitii. Imediat dupa, Domino 94 Impex SRL a dat in judecata BTT, motivand ca aceasta nu si-a respectat obligatiile luate in cadrul asocierii si a cerut instantei sa oblige BTT sa vanda activele si terenul. Intrucat BTT nu s-a prezentat la proces, spun surse apropiate cazului, instanta a dat castig de cauza societatii comerciale si a obligat BTT sa vanda cladirile pentru 100.000 de dolari, iar terenul de circa sapte hectare pentru 1,5 milioane de dolari. Actionarii firmei Domino 94 Impex SRL sunt: Ion Petre (5%), Olimpia Ulrich (45%) si Mihaela Carmen Finis (50%). Carmen este sotia lui Bartolomeu Finis, controversat om de afaceri, apropiat al lui Dorin Cocos si Alexandru Bittner.

In 2002, reprezentantii Clubului Sportiv Sportul Studentesc, sectia de Yachting, (club ce se afla in subordinea Ministerului Educatiei si care isi desfasurau activitatea sportiva pe acest teren), au dat in judecata BTT si Ministerul Tineretului si Sportului, sustinand ca instrainarea terenului s-a facut ilegal deoarece nu a apartinut niciodata MTS. In proces a intervenit si Primaria Capitalei, iar urmatorul termen in proces este pe 17 martie 2015.

Practic, in acest moment peste 30 de ha din parcurile din Bucuresti sunt proprietate privata, iar alte zeci de hectare sunt intr-o situatie incerta. Daca aceste spatii verzi vor ramane fara protectie, potrivit ultimilor modificari legislative, iar municipalitatea va fi obligata sa dea autorizatii de construire, Bucurestiul ar putea pierde pana la 10% din suprafata de parcuri.

Daca in Parcul Tineretului proprietarii au inceput deja sa construiasca, celelalte parcuri ar putea fi salvate de autoritati prin expropriere sau despagubirea proprietarilor, insa pana in prezent nici Primaria Capitalei, nici Parlamentul, nici Primariile de sector nu au aratat vreun interes in acest sens.

Oana Grigore, sefa Directiei de Mediu din cadrul Primariei Capitalei, spune ca aceste spatii verzi sunt protejate in continuare de Legea spatiilor verzi, care interzice construirea pe spatiile verzi si ca in cazul unor litigii in instanta, municipalitatea ar avea castig de cauza.

Ordonanta 114/2007, transpusa in lege, spune ca nu ai voie sa construiesti pe spatiile verzi amenajate, insa acest articol a generat numeroase litigii si controverse si uneori se aplica, alteori nu, iar daca un spatiu verde nu este trecut ca atare in documentatiile de urbanism, reprezentantii primariilor spun in certificatele de urbanism ca respectivul teren este construibil.

Oana Grigore spune ca deocamdata spatiile verzi nu sunt de utilitate publica, potrivit legii, deci nu la pot expropria, astfel ca singura solutie ramane rascumpararea. Oana Grigore spune ca un pas important pentru salvarea spatiilor verzi ar fi modificarea legislatiei, astfel incat acestea sa fie de utilitate publica. In plus, Administratia Fondului Pentru Mediu ar trebui sa aloce bani pentru amenajarea de parcuri si spatii verzi, ceea ce nu se intampla in prezent la nivelul municipiului Bucuresti, o mare parte din bani mergand la programul RABLA.

Pana acum, autoritatile locale si centrale nu au gasit niciodata bani pentru exproprierea sau rascumparerea spatiilor verzi motivand ca nu exista banii necesari.

In comparatie insa, primariile cheltuiesc sume imense pentru intretinerea spatiilor verzi. Astfel, Primaria Capitalei prin Administratia Lacuri Parcuri si Agrement a incheiat la sfarsitul anului trecut trei acorduri-cadru in valoare de circa 120 milioane lei. Cele trei contracte-cadru au fost incheiate pe o perioada de 4 ani, iar firmele care vor presta aceste servicii sunt: Garden Center Grup, Romprest Service si Cris Garden.

Printre spatiile verzi pe care Primaria Capitalei le are in administrare se numara: Parcul Herastrau, parcul Cismigiu, Parcul Carol, parcul Circului, Fantana Miorita, Floreasca, Tineretului, Bordei, Izvor, Unirii, spatiile verzi de pe Nicolae Balcescu, Magheru si Lascar Catargiu, spatiul verde din Piata Universitatii.

Primariile de sector din Capitala platesc in medie circa 100 milioane lei anual pentru intru intretinerea spatiilor verzi si a parcurilor pe care le au in administrare. Citeste aici mai mult.

Cat spatiu verde are Capitala

Potrivit Registrului Spatiilor Verzi, facut public de municipalitate in 2011, Capitala are 23,21 metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, iar cea mai mare suprafata de spatii verzi este in sectorul 1 - 77,19 mp/cap de locuitor. La polul opus se afla sectorul 2 cu doar 12,43 mp/pe cap de locuitor. In Bucuresti sunt 3.174 hectare de spatii verzi, 669 hectare de parcuri si 668 hectare de padure.

Pana in 2013, cantitatea de spatiu verde pe cap de locuitor, potrivit normelor Uniunii Europene, trebuia sa ajunga la 26 mp, insa in conditiile in care nu s-a mai construit niciun parc, iar parcurile existente sunt distruse, aceasta prevedere nu a fost respectata.

Poitrivit informatiilor furnizate de municipalitate la lansarea Cadastrului verde, norma de 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor poate fi atinsa doar daca vor fi inverzite 443 hectare de teren. Acest obiectiv ar putea fi atins in mare parte doar prin inverzirea a 367,7 hectare de teren degradat, cat a iesit din masuratorile cadastrale.

Si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a oferit la vremea respectiva solutii pentru atingerea normei de spatiu verde de 26 de metri patrati pe cap de bucurestean. El a spus ca numai din inverzirea malurilor Dambovitei si a luciului de apa ar rezulta o suprafata de 499 de hectare de plante plutitoare. El a mai spus ca pe terenurile degradate se pot amenaja noi parcuri iar in alveolele de pe strazi se pot planta copaci.

Reamintim ca anul trecut, Comisia Europeana a lansat procedura de infringement impotriva Romaniei deoarece tara noastra nu isi protejeaza cetatenii de poluarea cu particule fine (praf, PM 10) si a cerut autoritatilor sa ia masuri urgent. Una dintre principalele masuri pe care tara noastra ar trebui sa le ia este protejarea spatiilor verzi. Dupa cum se vede, acest lucru nu se intampla.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13480 vizualizari

 • -2 (10 voturi)    
  Asta este campania parcuri contra hemoroizi!! (Luni, 16 martie 2015, 12:10)

  ION [anonim]

  N-avem noi pamant ptr cati hemorizi pot fi despagubiti in Romania!!!
 • +3 (17 voturi)    
  Sa iesim in strada ! (Luni, 16 martie 2015, 12:20)

  Popescu [anonim]

  Unde e ministeriul mediului ? Unde sunt ONG-urile de mediu ? unde e remus cernea ? Unde e green peace ?
  Unde sunt bucurestenii care ieseau la Rosia Montana ?

  Iesiti in strada ...daca va pasa !
  • 0 (6 voturi)    
   au iesit! (Luni, 16 martie 2015, 17:08)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Popescu

   Tu ai fost acolo?
 • +6 (10 voturi)    
  Clanul Sportivilor si tatal lui "Dinamo" (Luni, 16 martie 2015, 12:29)

  miro [anonim]

  Dar cum a fost posibil ca luciul de apa din Parcul Tineretului sa fie retrocedat ? Unde s-a mai pomenit asa ceva ? Acolo a fost mahala, de unde atatea retrocedari.
  A fost suficient un ministru al mediului influent probabil PNL ca mafia sa puna mana pe acest parc prin bajatul lui.
 • +10 (12 voturi)    
  Expropriati si lasati panselutele! (Luni, 16 martie 2015, 12:40)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Trebuie expropriate aceste bucati de parcuri, dar si verificat daca "retrocedarile" sunt legale. Asta chiar e motiv de organizare civica si de a pune presiune pe autoritati. Lasari panselutele ca in curand n-o sa mai aveti unde sa le plantati! Domn' mare prina doctor Oprescu se aude? Pe la sectoare: Negoita, Chiliman, Manescu, Ontanu, "Piedone"... se aude?
 • +8 (10 voturi)    
  Traiasca BORCEA! (Luni, 16 martie 2015, 13:01)

  Johanis [utilizator]

  Parcul Ciurel - luat de Borcea - Saloane de nunti!
  Parcul Dr. Taberei - luat de Borcea - Saloane de nunti!

  Bine nu le transforma in cimitire!
 • +3 (5 voturi)    
  harta parcurilor retrocedate (Luni, 16 martie 2015, 13:53)

  DAN TRIFU [anonim]

  un articol foarte bun dae un pic incomplet.

  ---in parcul tineretului nu ies la inventar 25 de ha in parcul palatului copiilor-lumea copiilor sub denumirea actuala, prin ,,omiterea" lor in pug-ul din anul 2000 si a altor 20 de ha furate prin falsificarea puz-ul parcul tineretului, toata partea de coasta din dealul martisorului.
  cu exceptia a 4ha intreaga zona este edificata.

  ---jumatate din parcul politehnicii, 3ha, retrocedat. este portiunea de la metrou politehnica marginita de vasile milea si soseaua grozavesti, lipit de zona de protectie sanitara severa.
  a fost prezentata documentatie puz pentru cateva turnuri cu 25-27 de etaje.

  ---parcul prisaca dornei, retrocedate 6ha, in prezent edificate.

  ---in cadrul parcului titan activa si baza sportiva spartac, 8 ha, in prezent se construieste un mall.

  ---toate pepinierele capitalei, sute de ha retrocedate in totalitate, inclusiv 3 ha in snagov despre care nu se stie la cine sunt.

  ---parcul poligrafiei, cateva ha retrocedate.


  ---zeci de baze sportive, une;le chiar in parcuri

  ---un numar mare de retrocedari pe spatiile verzi ale blocurilor.

  ---etc
  • -2 (4 voturi)    
   si daca...... (Luni, 16 martie 2015, 14:33)

   doom [anonim] i-a raspuns lui DAN TRIFU

   Domnule Trifu, daca ati fi avut dreptul la o mostenire atunci n-ati mai fi croncanit atat. Asa....sa moara capra vecinului ca noi suntem poporu'si avem dreptate.....la fel ca-n '47. Mi-e sila de voi
   • -2 (2 voturi)    
    Dan Trifu (Luni, 16 martie 2015, 17:11)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui doom

    Daca Dan Trifu "avea dreptul la o mostenire" pe un spatiu verde, facea acolo parc - sau altceva asemanator (tot conservand cat mai mult spatiu verde)!!
    Si mie "mi-e sila de voi"!!
   • +1 (1 vot)    
    Stii ceva ? (Luni, 16 martie 2015, 18:06)

    Nene [anonim] i-a raspuns lui doom

    Cindva s-a facut o nedreptate, de acord ! Da' ia cauta matale pa net si-ai sa vezi cam cum arata zona, spre exemplu, din parcul Titan pe vremea lu' '47 cind le-a luat statul ceausist si cum arata acu citva ani, inainte de ciumpavire ! Si mie mi-e sila de astia ca voi care acum vreti repararea erorii prin alta eroare ! Te intreb eu : daca acolo erau tot balti si jeg la margine de Bucuresti, tot la fel iti era de sila ? Valabil si pentru Herastrau, Tineretului, etc., terenuri care au valoare acum datorita TOCMAI a modului in care arata acum ! Dar, corect, de ce sa mai avem un parc cind putem avea mai multe mall-uri, mai multe blocuri cu birouri, mai multe circiumi, etc ?? pt voi as da lege clara: despagubire in bani sau teren in zone disponobile ! Parcurile sa fie declarate zone protejate, nerestituibile !
    • +1 (3 voturi)    
     prea tarziu (Luni, 16 martie 2015, 20:51)

     Cryogen [anonim] i-a raspuns lui Nene

     La legile retrocedarii in integrum nu s-a opus nimeni cu astfel de argumente si prin urmare au fost adoptate bine-mersi. Era limpede ca daca restitui o zona verde sau un parc, proprietarul va dori sa o valorifice imobiliar, deci soarta ii era pecetluita. Tin minte cum dl Videanu,dupa ce a fost ales primar general in 2005, se justifica ca nu are incotro si trebuie sa respecte legea (de restituire a imobilelor, inclusiv parcuri), desi tot el, in calitate de vicepremier al guvernului, fusese anterior in pozitia de initiator al aceleiasi legi...
 • +5 (5 voturi)    
  pepiniera Tei Toboc (Luni, 16 martie 2015, 14:00)

  Cristian [anonim]

  Au defrisat tot cu exceptia copacilor de la strada.Ciudat este ca excavatoarele si buldozerele doar noaptea lucreaza.
 • +2 (4 voturi)    
  si asa povestea continua cu... (Luni, 16 martie 2015, 14:40)

  ..13 [utilizator]

  .. decorarea Primarul General al Capitalei - sa ne traiasca el si aleasa Ambasada a Frantei care a ales sa il decoreze

  De altfel noi, cetatenii urbei, NU AVEM NICI UN MOTIV de mandrie cu Oprescu.Atuinci de ce franta l-a decorat????

  Pentru ca franta este tara cu dreptatea, egalitatea si fraternitatea - sper ca nu a borfasilor - sa ne spuna ea si noua, fraierilor din Bucuresti, in mod transparent DE CE L-a DECORAT pe Doctor????

  Vedem ca dispar parcurile, vedem ca se reasfalteaza ceea nu este normal sa se asfalteze, basca ca au inceput rebordurarea - dar de ce toate acestea dl. Oprescu???

  Si mai ales pana cand domnule Oprescu?
 • +4 (4 voturi)    
  Unele parcuri au noroc (Luni, 16 martie 2015, 15:19)

  Observer [anonim]

  Daca Central Park din NY ar pica pe mana lor, in cativa ani n-ar mai ramane nimic din el
  • -3 (3 voturi)    
   nu ti teme... (Luni, 16 martie 2015, 17:13)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Observer

   Acolo e "padure urbana" - lasa, ca vine randul si la Baneasa, CE crezi ca a facut pe acolo Tziriac? :P
 • -1 (3 voturi)    
  tu, stat roman! (Luni, 16 martie 2015, 22:26)

  farty [utilizator]

  Eu ca proprietar de parc retrocedat (confiscat de comunisti ilegal), ce pot sa fac cu el? Bani sa-mi fac bloc nu am, nici sa imi pun cortul pe el nu pot... asa ca il vand oricarui cumparator, e treaba lui ce face mai departe. De ce? Fiindca statul nu ma ajuta. Nu vrea sa investeasca in spatiu verde, nu vrea sa investeasca in cetatean, ci vrea sa investeasca doar in interesele lui personale! Nici sa tin un pamant pentru care sa platesc impozit la nesfarsit nu pot... Desi, pentru statul roman e o idee minunata.
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Duminică, 7 august 2016, 11:24)

   RaduDobrescu [anonim] i-a raspuns lui farty

   Perfect de acord
 • 0 (2 voturi)    
  BAI TAMPITULE (Marţi, 17 martie 2015, 7:21)

  sun [utilizator]

  Asa se face un reportaj? pai in tineretului consiliul mun buc i-a dat cu dedicatie 7 ha in compensare lui MICSUNEASA! MAFIE MARE MARE LA BUCUREti Si nu zici nimic
 • 0 (2 voturi)    
  asa e frumos... (Marţi, 17 martie 2015, 10:18)

  liviu [anonim]

  si cand o sa mori cu cativa ani mai devreme decat media o sa te intrebi cu ce ai gresit...
 • 0 (0 voturi)    
  nu inteleg (Duminică, 7 august 2016, 11:22)

  Radu [anonim]

  Nu inteleg de ce va agitati atata?Oamenii au avut terenuri acolo luate cu japca de regimul comunist...sunt 2 variante, ori ii lasa sa construiasca pe ele, ori primaria ii despagupeste LA VALOAREA PIETII


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by