S-a dat verde la construirea pe spatiile verzi. Parlamentul a dat o lege care risca sa transforme Romania intr-o mare de betoane

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 24 octombrie 2014, 14:17 Actualitate | Administratie Locala


Parcul IOR
Foto: Hotnews
Spatiile verzi proprietate privata, care in cartea funciara figureaza in categoria curti-constructii, nu vor putea fi inventariate sau declarate ca spatii verzi fara ca terenurile respective sa fie expropriate, potrivit unei legi adoptate de Parlamentul Romaniei si promulgata de presedintele Traian Basescu la mijlocul lunii octombrie. Aceasta lege condamna la betonare sute de hectare de spatii verzi din Capitala, in special spatiile verzi dintre blocuri, care sunt inscrise astfel in cartea funciara. In plus, aceasta lege ar putea genera procese pe bucatile de parc retrocedate, acestea fiind trecute ca spatii verzi in documentatiile de urbanism, dar nu se stie cum au fost inscrise la cartea funciara.

Potrivit Legii 135/2014, publicata in Monitorul Oficial pe 16 octombrie, Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor se modifica astfel:

Facsimil Monitorul Oficial
Foto: Hotnews
"Terenurile inscrise in cartea funciara ca fiind in categoria curti-constructii, terenuri ce se afla in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spatii verzi, in sensul legii, decat dupa indeplinirea procedurii de expropriere conform legislatiei in domeniu".

Cu alte cuvinte, spatiile verzi proprietate privata, inscrise in cartea funciara in categoria curti - constructii nu vor putea fi inventariate sau declarate ca spatii verzi. Or, in aceasta categorie sunt inscrise majoritatea spatiilor verzi dintre blocuri, parculete amenajate in cartierele de locuit, squaruri si chiar bucati de parc, toate retrocedate in ultimii 15 ani, desi era evident ca nu trebuie construite.

Printre marile parcuri retrocedate se numara: 12 hectare din Parcul Titan, tot Parcul Verdi din cartierul Floreasca, 9.000 metri patrati din Parcul Circului si 7 hectare din Parcul Tineretului. In ceea ce priveste spatiile verzi dintre blocuri, cele mai amenintate cartiere sunt Floreasca,  unde zeci de bucati de spatiu verde au fost retrocedate unele si construite pana in prezent, Stefan cel Mare, Dorobanti, Iancului, etc. Si scuarurile publice, sau micile parculete din zonele de case se afla in aceasta situatie.


Legea interzice construirea spatiilor verzi, insa majoritatea spatiilor verzi din Capitala, printre care si cele enumerate mai sus, cu exceptia parcurilor,  nu au aceasta calitate in documentele oficiale.

Pentru a le proteja, anul trecut, Primaria Capitalei a scos la licitatie inventarierea spatiilor verzi aflate pe domeniul privat din Bucuresti, cele mai amenintate de betonare, pentru a fi recunoscute oficial in acte si a le oferi protectie.

Or, odata ce a a fost aprobata aceasta lege, majoritatea spatiilor verzi dintre blocuri, scuaruri si parculetele dintre blocuri, nu vor mai putea capata aceasta calitate fara expropriere, deci vor putea fi construite.

Pana acum, autoritatile locale si centrale nu au gasit niciodata bani pentru exproprierea spatiilor verzi desi au fost retrocedate bucati din marile parcuri, iar cetatenii si sociatatea civila au cerut insistent pastrarea lor ca spatii verzi. Despre spatiile verzi dintre blocuri retrocedate nici macar nu s-a vorbit vreodata de expropriere.

Reamintim ca in urma cu cateva saptamani, Comisia Europeana a lansat procedura de infringement impotriva Romaniei deoarece tara noastra nu isi protejeaza cetatenii de poluarea cu particule fine (praf, PM 10) si a cerut autoritatilor sa ia masuri urgent. Una dintre principalele masuri pe care tara noastra ar trebui sa le ia este protejarea spatiilor verzi. Dupa cum se vede, acest lucru nu se intampla.


Dan Trifu, vicepresedintele Ecocivica, spune ca aceasta lege este o forma mascata de a da liber la construirea pe spatiile verzi.

"Aceasta lege este o forma mascata de a da liber la construirea pe spatiile verzi. Vazand ca Romania a intrat in procedrura de infringement, acum parlamentarii au recurs la modificarea legii cadru a spatiilor verzi pentru a construi ce si-au dorit dintotdeauna. Sunt afectate de aceasta lege toate categoriile de spatii verzi retrocedate, indiferent ca sunt amenajate sau nu. Vom incerca sa inlaturam acest articol. Este un dezastru pentru spatiile verzi.Vom informa urgent Uniunea Europeana sa vedem ce se poate face. Aceasta lege este dovada clara ca mafia imobiliara actioneaza impreuna cu legiuitorul deoarece autoritatile locale nu vor avea bani sa exproprieze aceste terenuri, iar acestea vor fi construite. Atat timp cat articolul care interzice construirea spatiilor verzi nu a fost declarat neconstitutional, nimeni nu poate spune ca se incalca dreptul la proprietate daca ti se interzice sa construiesti in parc sau pe spatiile verzi", a declarat Dan Trifu.

Cine a initat legea si cine a votat pentru ea

Aceasta lege a fost initiata in 2011 de sase deputati de la PDL, PNL, PSD si PC. Insa, in forma initiala nu avea articolul care permite betonarea spatiilor verzi si nici in forma adoptata de Senat.

Acesta a fost introdus in aceasta vara, la Comisia Juridica de la Camera Deputatilor, legea fiind adoptata de Camera Deputatilor pe 17 septembrie2014 cu 330 de voturi pentru, 4 abtineri si un vot impotriva.

"Curtile-constructii nu apar identificate ca spatii verzi - parcuri, gradini zoologice, rigola, gradina botanica. In practica sunt probleme, fiindca daca un teren era liber desi era proprietate privata si trecut la categoria curti-constructii - primaria l-a trecut ca spatiu verde. Omul cand s-a dus sa construiasca, primaria i-a spus ca este spatiu verde. Apoi omul s-a dus in instanta. Daca primaria vrea sa faca parc acolo, sa il exproprieze", au motivat deputatii de la Comisia Juridica.

Comisia Juridica de la Camera deputatilor are urmatoarea componenta:
     
 • Ciuca Liviu-Bogdan (PC-PLR) - presedinte;    
 • Nica Nicolae-Ciprian (PSD) - vicepresedinte;     
 • Nicolescu Theodor-Catalin  (PNL)- vicepresedinte;
 • Schelean Valeria-Diana (PDL) - vicepresedinte;
 • Adam Ioan  - PSD     
 • Adam Luminita-Pachel - PSD     
 • Barbulescu Daniel-Ionut - PSD     
 • Cataniciu Steluta-Gustica  - PC-PLR     
 • Culetu Danut - PDL     
 • Cupsa Ioan - PNL     
 • Fenechiu Catalin-Daniel     - PP-DD     
 • Florea Daniel - PSD     
 • Gorghiu Alina-Stefania - PNL     
 • Ibram Iusein - Minoritati     
 • Ionescu Aurelian - PC-PLR     
 • Manolache Marius - PSD     
 • Marocico Ion - Mino
 • Mate Andras-Levente - UDMR     
 • Mihailescu Ion-Bogdan - PSD     
 • Mocioi Niculina - PDL     
 • Necula Cosmin - PSD     
 • Nicolicea Eugen - PSD     
 • Roman Victor - PSD     
 • Stefanescu Elena Catalina - PSD     
 • Varga Vasile - PNL

De ce s-au retrocedat spatiile verzi

Cauzele acestui fenomen isi au radacinile in urma cu mai bine de 10 ani, cand a inceput retrocedarea proprietatilor (in special a terenurilor) confiscate de regimul comunist. Desi era evident ca oamenii isi doreau terenurile inapoi ca sa construiasca pe ele, bucati de parc si spatii verzi dintre blocuri au fost retrocedate, desi solutia cea mai rationala ar fi fost rascumpararea lor fiindca erau de utilitate publica.

Odata intrati in posesia terenurilor, corect sau nu, proprietarii s-au dus la primarii sa ceara autorizatii de construire. In anumite situatii, spatiile verzi nefigurand ca atare in documentele oficiale, primariile au dat autorizatii de construire. In alte cazuri acestea erau trecute explicit ca spatii verzi si astfel s-a ajuns in situatia absurda ca proprietarii terenurilor sa ceara ca instanta sa oblige administratia locala sa emita documentul in baza caruia puteau construi. Unul dintre cele mai celebre cazuri este cazul Constanda, unde omul de afaceri Costica Constanda a obtinut in instanta o hotarare prin care obliga Primaria Capitalei sa emita autorizatie de construire pentru ridicarea unui ansamblu de blocuri in Parcul Bordei.

In urma acestor retrocedati nepotrivite s-a ajuns in situatia in care proprietarilor li s-a dat un teren cu care nu pot face nimic. Unii au reusit sa ocoleasca legea si sa construiasca pe spatiile verzi. Altii stau cu pamantul, platesc impozit si se uita la el. Pentru a se evita aceasta situatie, fie trebuia pusa o interdictie clara, sa nu se retrocedeze spatiile verzi, iar proprietarii sa fie despagubiti, fie in cazul in care terenurile s-au retrocedat, sa fie rascumparate de autoritatile publice.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26909 vizualizari

 • -6 (14 voturi)    
  mare scofală (Vineri, 24 octombrie 2014, 14:36)

  Mazeta [utilizator]

  Până acum nu exista legea lu' pește și tot s-a betonat în draci. Apa Nova, 2013: „Față de '97-2000, suprafata impermeabila a orasului a crescut cu circa 60%”.
  • +12 (14 voturi)    
   acum se legalizeaza treaba (Vineri, 24 octombrie 2014, 14:20)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   in majoritatea tarilor europene asa ceva este inadmisibil.

   O sa respiram un aer maroniu cat de curand.
   Nu-i bai, toti o sa crapam la un moment dat. daca aveti insa copii poate va mai ganditi un pic.
  • +9 (9 voturi)    
   este mare scofala (Vineri, 24 octombrie 2014, 16:11)

   gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   dar macar era ilegal si exista o mica posibilitate ca DNA sa se autosesize legat de autorizatii/avize, acum e legal, nu crezi ca e mare scofala? o sa ajungem la 80% betoane ca deh e legal.
 • -11 (25 voturi)    
  asa si? (Vineri, 24 octombrie 2014, 14:42)

  Nevermind [utilizator]

  Planteaza-ti copaci in casa TA, ca sa salvezi pamantul. Este normal sa fie cu expropriere, comunisto de "dreapta", atat timp cat pretul este corect pentru ambele parti si mai ales cel real.

  Da... sa pastram spatii verzi, dar nu cand asta inseamna PROPRIETATEA altuia. Nu am vreo bucata din ior, dar pot ca extrapolez si sa ma gandesc cum ar fi sa am x mp pamant si sa se faca protectia mediului si a sufletelor sensibile pe banii mei, obligatia mea fiind doar aceea de a plati impozit. Imi ajunge ca fac protectie sociala prin lege in locul statului pentru defavorizati bronzati in casa nationalizata si aia nu platesc nimic de 7 ani.

  Mi-e scarba de mentalitatea asta infecta parfumata frumos ca sa nu puta si colorata cu printzipii corecte ca sa nu se vada maroul sangeriu.

  Aaaa... ca unele retrocedari sunt frauduloase? Este alta problema si nu are legatura cu cei care sunt in drept, mai putin cand considera vreo comunistoida ca bunul altuia trebuie sa fie comun fara vreo despagubire.

  Nu vreau sa dispara parcuri si mi se pare normal ca proprietarii lor sa fie despagubiti la justa valoare de catre primarie. Se planteaza mai putine panselute intre borduri noi si exista bani pentru exproprieri. In ceea ce-i priveste pe blocatarii ultragiati ca nu mai pot parca pe terenul altuia sau nu mai se mai pot bucura de spatiul verde pe baii altuia, sa puna mana de la mana si sa faca oferta de cumparare. Dar... cam nasol cand trebuie sa cotizezi pentru confortul personal...
  • +9 (11 voturi)    
   corect.. si totusi?.. (Vineri, 24 octombrie 2014, 14:07)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   mai putin partea cu 'comunista de dreapta'... cineva trebuie totusi sa traga un semnal de alarma, nu?

   cand stii ca ai o problema generala cu retrocedari ilegale, mai pui paie pe foc si cu o lege care permite distrugerea ireversibila a acelor terenuri? nu ar trebui sa repari mai intai ce e stricat? datoria statului este sa apere interesele tuturor cetatenilor, nu ale unei minoritati.
   nu cred ca e normal daca ai un apartament intr-un bloc langa parc sa te trezesti a doua zi ca terenul de langa bloc a fost retrocedat si apare inca un bloc la 2 metri de balcon, apoi parcul e retrocedat si se pune pe el o cladire comerciala...
   problema ta si a celor care gandesc ca tine ('comunisto'...) este ca nu intelegeti ce inseamna democratie si libertate. ca nu poti sa iti exerciti drepturile fara sa-ti pese de cei din jur..

   oricum o dam, legea spune si cat % din amprenta cladirilor trebuie sa fie spatiu verde, ce distanta trebuie sa existe intre anumite categorii de cladiri etc. deci gigel care vrea sa-si betoneze curtea si nu poate va fi oricum blocat pe viitor, dar borfasii care au platit pentru amendamentul de lege vor putea sa betoneze linistit parcurile retrocedate ilegal..
   • -8 (12 voturi)    
    libertatea ta se termina unde incepe a altuia (Vineri, 24 octombrie 2014, 15:49)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Cam asa si proprietatea.

    Legea nu spune nimic de spatiu verde, pot-ul se refera doar la amprenta cladire. Poti betona linistit.

    Sigur ai citit ce am scris? Daca au exista retrocedari ilegale, ce-ti da dreptul sa ingradesti proprietatea celor care au avut in mod real? Si inca pe gratis... ca de... asa e in democratie si libertate. Am auzit ca s-a furat o masina albastra, deci toate masinile albastre sunt de furat si ce sa ma mai chinui sa gasesc hotul... le confisc pe toate. Misto logica. Nu crezi ca mai degraba ar trebui anchetate/judecate/confiscate retrocedarile ILEGALE?

    Nu am zis sa se betoneze parcurile, dar e greu de citit tot. Nimeni nu impiedica statul sa cumpere la valoarea reala (nu mai mult si nu mai putin) ca sa pastreze parcul. Nefacand asta, este un altfel de nationalizare, doh. Cum ar fi cea facuta de comunisti, apropo de comunistoida. Doar ca asta iti da drepturi ca proprietar sa-ti platesti impozitul pe teren :D Pana si comunistii erau mai corecti, daca stau sa ma gandesc. Au nationalizat si nu si-au permis sa vanda proprietatea furata vreme de zeci de ani. Lasa ca a venit psd-ul si au desavarsit pnl si pdl. Ca si a lui base e ca a lui ilici... pe L112.

    Democratia si libertatea nu insemna pe banii si pe proprietatea altuia... Si datoria statului este sa nu toace bani aiurea, ci sa exproprieze acolo unde este vorba de interesul tuturor cetatenilor, doh.

    Oare va este atat de greu sa inlocuiti terenul cu un bun al vostru si sa vina "statul" la voi sa il ia in timp ce altii care nu au (din diferite motive - lene/venit social minim garantat sau lipsa mosteniri) sa aplaude? Este doar un mic exercitiu de gandire. Mic mic mic...
    • +3 (3 voturi)    
     amice, esti confuz.. (Vineri, 24 octombrie 2014, 22:14)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     aici nu se dezbate decat o singura modificare a legii. citeste din nou articolul. daca ai una bucata spatiu verde si e trecut ca spatiu verde, nu ai voie sa construiesti pe el. daca ai spatiu verde si te-ai descurcat sa-l treci 'curte', ai voie sa construiesti. practic. prin aceasta modificare, legiuitorul spune ca spiritul legii e irelevant si litera o respecta doar fraierii.
     cat despre restul comentariului tau, amesteci prea lejer mere cu pere si proprietatea publica cu cea privata. retrocedarile s-au facut aiurea si stim cu totii asta. azi doar se mai bate inca un cui in cosciugul dreptului de proprietate real. prin nationalizari, comunistii au distrus clasa de mijloc.. apoi neo-comunistii cu retrocedarile fara cap si-au batut joc de agricultura si urbanism..
  • +9 (15 voturi)    
   Egoismul exacerbat (Vineri, 24 octombrie 2014, 14:23)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Pamantul asta nu il laum cu noi ci te ducem noi in el.
   Este o chestiune de educatie sa inveti sa respecti natura si pe ceilalti dar, cand nu te respecti pe tine, e greu sa i respecti pe altii.

   Eu am copilarit in Cartierul Militari si stiu ce inseamna sa nu exista parcuri si verdeata... acum locuiesc in diverse orase europene si ma bucur nespus de natura care EXISTA in orase, de parcuri, de racoare copacilor (fie ei si pe terenuri private).
   • -8 (10 voturi)    
    exact (Vineri, 24 octombrie 2014, 15:34)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

    Cand nu respecti proprietatea altuia, este greu sa te respecti pe tine. Si ca sa-ti folosesc si primul argument: tocmai ca nu-l luam cu noi ci ne ducem in el, inseamna ca trebuie sa ne bucuram de el.
    • +8 (10 voturi)    
     Aerul si apa (Vineri, 24 octombrie 2014, 15:04)

     VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     nu pot fi prietatea ta.
     Oricum te invit sa studiezi ce inseamna proprietatea si cat de solida este intelegerea acesteia, daca tot ne contrazicem.

     Nu te pot opri sa te otravesti (desi sunt legi si pt asta) dar nu vreau sa ma otravesti tu pe mine.

     Mai mult, dupa ce zici: "libertatea ta se termina unde incepe a altuia" ajung sa inteleg ca nu am ce sa discut aici, logica ta este ca un zid.
     • -8 (10 voturi)    
      :))))) (Vineri, 24 octombrie 2014, 16:29)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

      N-am zis-o eu, insa pot sa-ti multumesc pentru apreciere. I-as transmite direct ca are logica beton, dar se pare ca a murit de ceva timp.

      Mergand pe logica ta, NIMIC nu poate fi proprietatea ta. Pleci de la aer ca sa-ti argumentezi discutia despre pamant _proprietate_ si _expropriere_ cu tot ce implica ea? Misto, dar as zice ca te-ai cam limitat si cum sky is the limit, ai putea sa zici si sfantul duh ca argument. Fix aceeasi valoare si logica in economia discutiei.

      Si daca tot am ajuns la sfantul duh, nimeni nu sare de c.r in sus ca bor srl a betonat infinit mai multe parcuri si spatii verzi luate cu japca prin infigerea unei cruci in pamant si primite MOCA ulterior de la primarie. Dreptilor verzi care va dati...
      • +1 (3 voturi)    
       Dar tu aduci asta ca argument (Vineri, 24 octombrie 2014, 19:39)

       VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       Mai zice: “The only freedom which deserves the name, is that of pursuing our own good in our own way, so long as we do not attempt to deprive others of theirs, or impede their efforts to obtain it.”
       ― John Stuart Mill, On Liberty

       Oricum nu inseamna ca daca era filosof si a murit avea numai dreptate sau ca stim sa interpretam ce zice.

       Discutia despre proprietate e una lunga si dificila din punctul meu de vedere mai ales ca starneste o gramada de pasiuni.
       Dar e normal ca intr-o comunitate sa existe niste reguli si bunuri ca aerul si apa sa fie un bun comun.

       http://plato.stanford.edu/entries/property/#2
       • -1 (1 vot)    
        :D (Sâmbătă, 25 octombrie 2014, 17:55)

        Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

        Ma bucur ca ai descoperit google si poti sa adresezi aprecierile tale celui in drept, chiar si post mortem :D

        Inclusiv ceea ce mi-ai citat acum, spune fix acelasi lucru. Depinde daca poti sa-l citesti in ambele sensuri ;)

        Daca citesti toate comentariile, vei vedea ca eu ridic alta problema si majoritatea nu trece de varuirea convenienta a autoarei "verzi".

        Poza este a parcului Cuza, ex IOR. Nu-mi amintesc vreun articol legat de betonarea si construirea cu japca de biserici in el (vav magazin Titan). Nici macar pe teren proprietate (initial, ca dupa aia le-a fost donat de primarie, sic). Sau de cea de la Potcoava (una bucata javra pe post de popa), cea de langa policlinica (initial cort), etc.

        Statul poate proteja parcurile si spatiile verzi prin 2 metode re retrocedari: cercetarea si anularea celor ilegale si exproprierea la o justa valoare a celor legale. Cei din comisia juridica au spus fix asta, neasteptat intr-un fel, pentru ca nu ma astept la gandire in spiritul unei idei/legi/principiu la ei. In loc ca lumea sa protesteze ca statul nu aplica cele 2 metode, se repede ca turma sa atace chestii corecte zugravite manipulator prin titlu si articol.
  • +2 (10 voturi)    
   hehe (Vineri, 24 octombrie 2014, 15:19)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Asta înseamnă un adevărat om de dreapta, pentru care proprietatea este sfântă: „Am un cancer, dar e al meu!”
   • -6 (8 voturi)    
    true (Vineri, 24 octombrie 2014, 15:32)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    :))))
    dar nici nu-l dau altora ca sa ma bag pe reteta lor la tratament moca :D
    • +7 (9 voturi)    
     Dar poti sa il cauzezi (Vineri, 24 octombrie 2014, 15:05)

     VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     cand betonezi tot orasul.
     • -3 (5 voturi)    
      serios? (Vineri, 24 octombrie 2014, 16:03)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

      tu stii ce inseamn aia expropriere si ce presupune? Te-a amagit un articol cu un titlu manipulator si ai pus botul neconditionat. Nu este vorba de betonat TOT si poate ramane parc DACA se expropriaza. Este simplu si corect pentru ambele parti.
      • +3 (5 voturi)    
       Unde e vorba de parcuri? (Vineri, 24 octombrie 2014, 16:15)

       VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       E vorba de urbanism aici si de spatii verzi (care nu sunt neaparat parcuri).

       Nu ma intereseaza dilema Hotnews.
       • -3 (5 voturi)    
        credeam ca am comentat amandoi la celasi articol (Vineri, 24 octombrie 2014, 18:32)

        Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

        Incidental, pe hotnews, scris de reporterita de serviciu pe tema.

        Accentul se pune pe: parcuri si spatii verzi intre blocuri. Adica ceea ce am si comentat cu argumente. Poate prea logice si juridice, dar eu stau mai prost la inteligenta emotionala si ma ud greu.

        La fel as putea sa te intreb de unde ai dedus ca se betoneaza TOT orasul? Discutia tine de proprietati retrocedate si a te simti bine pe banii altuia cand ar fi datoria statului sa faca asta posibil furand mai putin si platind proprietarii in drept pentru conservare oras. Am zis in drept, pentru ca multe s-au retrocedat pe neve si acolo este vorba de alte institutii care nu si-au facut treaba sau tin dosarele la sertar. Asa frumos se uita cauza la noi si se repede lumea in efect... Dar daca suna bine si glorios...
        • +4 (4 voturi)    
         ce vad eu (Vineri, 24 octombrie 2014, 19:40)

         VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

         "Reamintim ca in urma cu cateva saptamani, Comisia Europeana a lansat procedura de infringement impotriva Romaniei deoarece tara noastra nu isi protejeaza cetatenii de poluarea cu particule fine (praf, PM 10) si a cerut autoritatilor sa ia masuri urgent. Una dintre principalele masuri pe care tara noastra ar trebui sa le ia este protejarea spatiilor verzi. Dupa cum se vede, acest lucru nu se intampla."
         • -3 (5 voturi)    
          WOW (Vineri, 24 octombrie 2014, 22:18)

          Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

          Exista si protejarea prin expropriere si da este in sarcina autoritatilor sa aloce si fonduri pentru asta. Mda... La partea asta nu te-ai gandit sau te-ai limitat numai la vazut. Ca eu parca nu am vazut ca iuropenii au zis ca toti cei care au ghivece pe balcon sa fie obligati sa le ude pe persoana fizica...
  • +8 (10 voturi)    
   Amice esti primitiv! (Vineri, 24 octombrie 2014, 16:12)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   A vazut vreodata vreo documentatie de urbanism din lumea civilizata. Acolo (si la noi) se stabileste cat/cum poti sa construiesti (CUT, POT, Inaltime...) si ce spatiu verde trebuie sa lasi. Da! Pe spatiul tau privat trebuie sa lasi spatiu verde. Practic legea asta interzice asa ceva. Poti sa scrii orice in documentatiile de urbanism numai spatii verzi nu! Avem urbanism pentru a armoniza interesele tuturor ca doar nu crezi ca traiesti singur in pestera! Daca ti-ai construit o casa cu gradina atunci casa cu gradina ai si trebuie sa mentii spatiul verde. La fel daca ai cumparat una! Daca ti s-a retrocedat un parc si ai acceptat cand puteai sa ceri despagubiri in schimb, atunci ai parc!
   • -3 (5 voturi)    
    oare? (Vineri, 24 octombrie 2014, 16:20)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

    Tu ai citit oare ca registrele alea erau facute din pix si la urgenta? Ti s-a luat pamant construibil, au crescut balarii pe el, eventual gazon si panselute puse pe bani multi de primarie, e botezat "spatiu verde" si Bucurestiul ramane verde pe banii tai. Parcurile nu trebuiau retrocedate asa, ci expropriate si despagubite.

    Parcurile alea din lumea civilizata sunt publice si tin de domeniul _public_. Este o diferenta intre a putea construi pe terenul tau lasand spatiu verde si a nu putea deloc.

    Chiar toata lumea sare peste cuvantul EXPROPRIERE? Doh... Ati citit titlul si vi s-a parut trendy, eco si frumos... Unii sunt mintiti cu tv-ul, altii se mint singuri "citind" presa. In loc sa "tipati" la cauza problemei, adica primariile care toaca banii pe orice nu conteaza, in loc sa plateasca pentru binele tuturor expropriind, va repeziti ca fetele mari la effect.

    Am copilarit langa ior si preferam sa nu se amenajeze la 20xcostul o parte, ci sa se foloseasca banii pentru a expropria ce s-a retrocedat si a-l pastra intreg. Negoita si altii betoneaza spatiul verde PUBLIC ramas si toate fiintele verzi si eco-"logice" zbiara la particulari.

    Principiile sunt greu de priceput daca nu sunt la moda si nu implica sa moara si capra vecinului sau ala de ce are si io nu.
    • +2 (6 voturi)    
     Hai sa nu mintim! (Vineri, 24 octombrie 2014, 18:36)

     EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Ce pamant construibil ti s-a luat, stimabile? Tu intelegi ce citesti sau esti unul dintre multii analfabeti functionali ai tarii: "Daca ti-ai construit o casa cu gradina atunci casa cu gradina ai si trebuie sa mentii spatiul verde. La fel daca ai cumparat una! Daca ti s-a retrocedat un parc si ai acceptat cand puteai sa ceri despagubiri in schimb, atunci ai parc! "
     Aici nu e vorba numai de parcuri ci de toate terenurile care apar ca spatii verzi in documentele de urbanism: spatii verzi de langa blocuri, gradini, etc... Oamenii care au construit s-au angajat prin documentatiile care le-au fost aprobate sa tina spatiu verde (cum e peste tot in lumea civilizata pe care o invoci dar nu o cunosti) si acum vor sa construiasca pe ele.
     • -3 (5 voturi)    
      hai sa citim (Vineri, 24 octombrie 2014, 20:05)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

      trebuie sa-ti dau copy/paste la tot articolul comentat?

      daca in 45 mi s-a luat construibil si acum este un parculetz in care va fi o biserica in 3 ani... ghici ce mi s-a luat. DOH. E greeeeu... Daca te deruteaza anul nationalizarii, pune si tu 46, 47, 48, xx. Ca la tine e totuna daca mi se iau pere si mi se dau mere si parca vad ca te repezi la anul dat ca _exemplu_.

      In lumea civilizata parcul de care vorbim este PUBLIC inclusiv ca forma de PROPRIETATE. Baga si tu un dexonline la EXPROPRIERE. Sa vezi ce mega surpriza o sa ai cand o sa descoperi diferenta intre public si particular/privat. O sa strigi bingo si domnu' geo cand o sa patinezi de bucurie pe tavan. Macar eu sunt functional... :D
     • +2 (2 voturi)    
      maestre (Vineri, 24 octombrie 2014, 21:02)

      Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

      Ai idee cate spatii verzi , pe bune, s-au tansformat in betoane in ultimul deceniu, prin proiecte de dezvoltare, prin aplicarea unor legi tembele (propuse si votate tot de ei). Ai idee cate spatii verzi, care apareau in pud uri puturi .. ca spatii verzi dar la cartea funciara dom primar nu s-a obosit sa faca modificari -ca nu-i ieseau spagi? Da a luat spagi pentru a pune in executare hotarari judecatoresti date ilegal, de stramutare pentru terenuri afalate la sute de km samd. Sau cate constructii pe PUDuri de 20-30% u ajunsla 120 -130% - plimba-te prin cartierele vechi si vezi cum in loc de o casuta de 100mp au aparut blocuri de cate 2-3000mp pe suprafete de 500. N-are nimic cu poprietatea sau comunismul - ci numai cu mitocania arivismul hotia ticalosia... tutuor de la parlamentari, primari pana la oameni ai legii, gata sa puna botul la un caltabos, cateva mii , cumparati de sa zisi oameni de afaceri in fat niste trogloditi combinatori de pretutindeni.
 • +6 (10 voturi)    
  pana in 2016 astia ne ara cu tractorul (Vineri, 24 octombrie 2014, 14:45)

  derblauereiter [utilizator]

  si orice-ai spune de "mafia transpartinica" toti talibanii lu' peste se trezesc ca ai lor sunt curati & uscati;

  uitati-va la lista: PC-PLR, PSD, PDL, PNL, UDMR, PP-DD si 2 jartele de minoritari - niciun vot impotriva.
 • +6 (10 voturi)    
  Comisia juridica! (Vineri, 24 octombrie 2014, 14:53)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Toata clasa politica este reprezentate in Comisia Juridica. PSD, PNL, PDL etc.. toti sunt acolo. Si-au dat mana. Pactic anuleaza interdictia de construire pe spatiile verzi. Pana cum nu se putea construi pe spatiile verzi declarate ca atare in registrul spatiilor verzi sau in documentatiile de urbanism. Acum accentul de muta la carte funcciara. Poate sa fie orice in planurile urbanistice sau in registrul spatiilor verzi, daca te intelegi cu cei de la cartea funcciara... betoane sa fie!
  • +5 (7 voturi)    
   Din pacate (Vineri, 24 octombrie 2014, 14:26)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

   mojoritatea nici nu intelege de ce tinem sa nu se construiasca pe spatiile verzi.

   Crescuti intre blocuri dar niciodata educati.
   Am o recomandare: mai plimbati-va prin lume si observati ce se intampla... poate va vin idei...
 • +5 (7 voturi)    
  ... unicul noroc .. (Vineri, 24 octombrie 2014, 14:56)

  Observatore [utilizator]

  .. este ca nu mai avem atitea fabrici de ciment ... .
 • +8 (10 voturi)    
  Betoane (Vineri, 24 octombrie 2014, 14:59)

  Maximus2014 [utilizator]

  betonati tot domnilor,nu va mai ganditi la copii si nepotii nostri care in viitor se vor intreba cum arata un copoc si vor fi cu masca de gaze pe figura deoarece nu vor mai avea suficient aer....betonati si distrugeti toata natura, calailor....uite asa incet, incet , va disparea viata de pe aceasta planeta.
  • -2 (4 voturi)    
   hai lasa (Vineri, 24 octombrie 2014, 22:27)

   andrei1245 [utilizator] i-a raspuns lui Maximus2014

   ca nu trebuie sa stati toti in bucuresti.

   inapoi la tara cu voi daca vreti aer curat
 • +1 (1 vot)    
  D-lor (Sâmbătă, 25 octombrie 2014, 8:25)

  Iai [utilizator]

  Scrie undeva in legile privind retrocedarea terenurilor fostilor proprietari (mostenitori) ca terenurile afectate de investitii se aloca din execedentul de teren ramas la dispozitia comisiilor de improprietarire?
  De ce nu se retrocedeaza terenul de sub casa poporului, ca si ala a apartinut oarecui? Sa plateasca parlamentul chirie, nu?
  Sau numa' edificatele-s investitii?
  Oare dotarile unui parc (alei, locuri de joaca, canalizari, mobilier, retele de apa, electrica, amenajare spatii verzi, etc) nu-s investii?
  S-au pus in posesie ilegal, cei care au incalcat legea sa plateasca, titlurile de proprietate anulate, aplicata legea (corect) privind improprietarirea si asa ajung spatiile verzi in proprietatea primariilor fara rascumparare. Legea a fost bine gandita, prost aplicata. Pe noul teren dobindit, legal de data asta, sa faca proprietaru' ce vrea.
  • -1 (1 vot)    
   exact (Sâmbătă, 25 octombrie 2014, 17:39)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Iai

   Retrocedarile ilegale trebuiesc atacate si nu o lege care este logica si corecta, aplicandu-se si celor care au dobandit legal, dar nu le convine unora pe principiul ca ei oricum nu au si nu li se aplica.

   La casa poporului as avea alta intrebare... de ce s-a dat terenul bor srl in loc sa se dea fostilor proprietari? Apropo de proprietate. Cred ca si daca se faceau vile, erau mai putine betoane. Dar de... unii verzi "e" cre s tini credinciosi...
 • +2 (2 voturi)    
  Minti inguste (Sâmbătă, 25 octombrie 2014, 12:09)

  bfc [utilizator]

  Asa vad eu tot ceea ce se intampla in ultima perioada.
  Si nu ma refer doar la clasa politica care "ne pazeste interesul", noua, cetatenilor. Citind nenumarate comentarii pe site-uri mass media, imi dau seama ca planul, clasei politice, de a schimba modul de gandire a unei generatii a functionat.
  Ne dam de ceasul mortii cand o lege care este menita sa ne protejeze este promulgata, dar apoi cand vedem ca de fapt suntem in pericol aruncam cu noroi ca de ce legea respectiva nu a mai fost pusa in vigoare.
  Nu stam sa ne gandim la viitorul copiilor; macar doua minute ganditi-va cum va fi cand copii sau nepotii vostrii nu mai au spatiu verde; doua minute sa va ganditi la ceea ce votati si ce faceti si o singura intrebare sa puneti: "cum va afecta actiunea mea pe cei din jur si pe copii mei?"
  Daca sunteti multumiti de raspuns, felicitari, daca nu, poate ar trebui facuta o alta actiune.
 • 0 (0 voturi)    
  Am senzatia ca exista o eroare fundamentala (Duminică, 26 octombrie 2014, 13:02)

  dbdb [utilizator]

  atat in articol cat si in comentarii - daca nu ma insel, legea cum ca nu se construieste pe spatii verzi a fost o propunere a guvernului Tariceanu, care nu a avut metodologii de aplicare si care a fost "anulata", la scurt timp, de guvernul Boc, prin urmare, cu adevarat nu a existat vreo interdictie care sa opreasca in mod real construirea pe spatii verzi urbane. De ex. - curtea Politehnicii Bucuresti, spatiu care a fost din totdeauna spatiu verde, gen parc - sunt in constructie acum vreo 3 imobile si alte 2 imobile au fost finalizate acum 2 ani - biblioteca si nu mai stiu ce. In Constanta, de ex., imediat dupa ce a dat legea Tariceanu, a iesit Mazare si l-a facut albie de porci, ca avea el niste socoteli cu niste parcuri si spatii verzi - toata povestea a tinut putin, in 2008 deja Mazare avea verde la constructii si sa te tii, a facut prapad, a dat autorizatii de constructie prin toate zonele verzi din oras, fara nici o jena, a inghesuit aiurea o gramada de lume, cu blocuri fara spatii de parcare, intr-un oras care are deja mari probleme cu parcarile!
 • -1 (1 vot)    
  legea 135/2014 (Miercuri, 5 noiembrie 2014, 18:43)

  AdrianHerghelegiu [anonim]

  Si eu am fost pus in posesie a unui teren intr-un parc in suprfata de 8700mp.In titlul de propietate figureaza ca teren curti constructii si platesc impozit pentru aceasta categorie de teren, insa primaria nu-mi elibereaza autorizatie de constructie spunaind ca e spatiu verde. IN prima faza am cerut autorizatie de constructie pentru imprejmuire si numar postal si mi sa aprobat. Ulterior nu au mai fost de acord administratia. Ce vina am euAsa ca legea asta este foarte buna, de acum incolo sa nu se mai elibereze titluri de propietate pe spatii verzi dar cei care sint propietari in prezent sa fie despagubiti.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by