Tineri sau foarte tineri, cu profil etnic imprecis dar cu apucaturi penale certe, bine organizati pe Blackberry, pentru care justie sociala inseamna o plasma furata, un mobil, ceva bunuri mai de soi carate din magazinul de cartier jefuit in creierii noptii. Majoritatea britanicilor care comenteaza scenele incredibile de jaf si violenta din Londra, Birmingham, Liverpool sau Bristol raporteaza aceste elemente comune, la fel presa. Cauza jafurilor devenite sport de seara la periferiile Londrei - stim deja asta - nu este uciderea taximetristului Mark Duggan de catre politisti. Nu cautati explicatii prea savante in saracie sau altele. Anglia ofera spectacolul de cosmar al unor infractori lasati sa zburde pe sub nasul unor politisti paralizati de groaza corectitudinii politice.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Totul a inceput sambata seara, cand 300 de persoane s-au adunat in fata unei sectii de politie din Tottenham, dupa ce un sofer de taxi de 29 de ani, Mark Duggan, tata a patru copii, a fost ucis joi intr-un schimb de focuri cu politia, fiind supectat ca ar membrul intr-o banda de cartier. Emotionant dar insuficient pentru a justifica violentele, incendierile si jafurile ulterioare.

Furtul in grup presupune o minima organizare. Asadar: cum s-au mobilizat atat de repede?

Potrivit blogului UrbanMashup, citat de mai multe publicatii britanice, inclusiv de BBC, "se pare ca mesaje BBM (BlackBerry Messenger) au inceput sa circule dupa impuscarea lui Duggan de catre politisti. Acestea au amplificat furia tinerilor care au iesit pe strazi. BBM a fost, de asemenea, canalul utilizat pentru a imprastia vestea inceperii revoltelor".

UrbanMashup explica de ce BBM si nu Twitter sau Facebook. "BBM este cunoscut drept un sistem de instant messenger care a devenit popular din trei motive: este rapid (normal), este gratuit si, spre deosebire de Twitter sau Facebook, asigurand confidentialitate ( ...) Punctul cheie aici este faptul ca aceste mesaje se raspandesc viral, via BBM fiind mai putin vizibile altora iar autorul greu de identificat".

A nu se intelege de aici ca BBM este un serviciu conceput pentru infractori. Este doar un canal preferabil altora, care poate genera retele sociale mai ascunse decat altele. Moartea lui Duggan a fost repede uitata. Ce se intampla de sambata seara incoace este criminalitate pura si violenta gratuita. Si totusi: de ce?

"Am vorbit cu jefuitorii, singura explicatie a comportamentului lor pe care ne-au dat-o a fost ca astazi n-au bani", spune un martor ocular citat de BBC in pagina online.

Un alt martor ocular citat de BBC relateaza cum cativa indivizi purtand casti de motociclist pe cap sau masti de ski "spargeau, aruncau tomberoane in strada si radeau".

In ciuda acestor detalii relevante, care ne indeparteaza definitiv de ideea de justitie sociala sau revolta legitima, presa continua sa vorbeasca abuziv despre "protestele" raspandite din Tottehnam in marile orase. Proteste impotriva cui?

Presa main-stream pastreaza tonul politic correct si nu pune accent pe chipul noilor vandali. Forumurile publicatiilor online abunda insa in descrierea brutelor de catre cititori. Multi dintre ei au trait in cartierul lor nopti de cosmar.

Jafuri la Londra

Jafuri la Londra

Foto: catchalooter.tumblr.com

Pe site-ul Guardian, un cititor care semneaza Keldorn relateaza: "Nu am observat particularitati demografice in cazul infractorilor pe care i-am vazut. In grupul initial, care a venit cu masini pe la 3.15 noaptea, erau toti negri si aratau de 20 si ceva de ani. Grupurile care au venit mai tarziu aratau mai tineri - cativa in mod clar copii - si, cand le-am putut zari fetele, am vazut reprezentate aproape toate etniile. Era chiar si un cuplu de moda veche (peste 40, cu aspect hippie) insotind unul din grupuri. (....) Distrugerea masinilor vecinilor mei nu este vreo declaratie impotriva sistemului. Este un act criminal pur si simplu - violenta de dragul violentei".

Unele comentarii pun, desigur, violentele din orasele Angliei pe seama saraciei, in carca sistemului nedrept sau acuza politicile de stanga care i-au invatat cu ajutoare. Altii dau vina pe imigranti, criza economica, pe saracie si somaj, pe "bancherii care fura tot ce le pica in mana la fel ca derbedeii de pe strazile Londrei".

Sa ascultam insa iarasi vocea bunului simt. Un martor ocular care posteaza pe forumul ziarului Guardian intocmeste portretul robot al infractorului scapat de sub control: "Sunt infractori oportunisti, majoritatea foarte tineri si cred ca jumatate dintre ei habar nu are cum au inceput protestele la Tottenham. I-am vazut pe fereastra jefuind Clapham Junction: au venit pregatiti cu genti masive si sacose jumbo-size, incarcand cutii in masini si demarand in tromba (...) Nu e curios cat de multe magazine de plasme TV, telefoane mobile si alte bunuri de firma scumpe au fost tinta acestor "protestatari"?

Majoritatea celor arestati de politia britanica sunt descrisi ca fiind tineri si foarte tineri. Desigur, incepem o intreaga dezbatere nationala despre lipsa sanselor, sistemul de educatie, criza locurilor de munca etc. Dar realitea simpla aici este cea pe care o vad ingroziti britanicii pe fereastra casei lor: acesti oameni fura si distrug pentru simplul motiv ca vor sa aiba totul, cat mai mult si cat mai repede, desi ar fost bine sa mai si munceasca pentru a avea.

Ce legatura are dezumanizarea si animalizarea cu ideea de protest impotriva sistemului? Niciuna, desigur. Cat de jos trebuie sa cobori pe scara evolutiei pentru a jefui pe cineva umplut de sange sub pretextul ca vrei sa-l ajuti? Cum mai pot fi numite fiinte umane?

Cei care se reped sa dea vina pe musulmanii care au invadat Londra sau pe diverse grupuri etnice ar fi bine sa revada acest filmulet edificator, sa reciteasca relatarile martorilor oculari. Vor afla, repede, ca infractiunea n-are culoare.

Politia britanica, in schimb, are si manifesta complexe. Intr-un excelent editorial publicat de The Telegraph, David Green scrie ca politistii britanici traiesc un complex rasial de cateva decenii bune, complextul "politiei albe" si manifesta retineri sau chiar paralizie totala in utilizarea fortei. Este doar una dintre posibilele raspunsuri la intrebarea: cum a fost posibil? Teoria victimizarii tinerilor defavorizati o gasim, desigur, elaborata aproape stiintific pe CNN.

La fel ca revolta mahalalelor pariziene din 2005, opera magrebienilor uitati in bidon-ville-uri, razvratirea gastilor de cartier din Londra sunt sindromul unui fenomen: armatele de saraci si tineri dezorientati din jurul marilor orase sau din inima lor vor mult, repede si usor. Vor sa traiasca utopiile consumului perpetuu predicate ani de zile pe post de religie, de catre guvernele de stanga sau de dreapta. Astazi, au aflat ca nu se mai poate. Ca utopia a luat sfarsit, ca lor nu mai are cine sa le dea gratis mai nimic, ca fericire maxima fara minim efort este doar o municiuna propagandistica frumos ambalata de politicieni sau de banci.

Pe noii vandali, criza economica i-a inmultit si vor fi si mai multi. Sedusi continuu de viata inaccesibila din jurul lor, ei vor fi adversarul nostru intern, difuz, tacut si mereu la panda, gata sa instaleze haosul si legea bunului plac la cel mai mic semn de slabiciune al autoritatii, in toate marile orase din Europa, nu doar la Londra sau Birmingham.

Iar ei, noii vandali, stiu ca se vor gasi oricand politicieni (de stanga sau ultra-populisti) care sa tipe dupa soarta lor nedreapta, sa denunte saracia si nedreptatea, sa acuze capitalismul putred sau taierile bugetare masive, sa planga dupa drepturile omului incalcate flagrant de o politie criminala, se le promita, in fine, o viata mai buna contra voturi.

Insa epoca acestor politicieni va apune odata cu lumea cu care ne-am obisnuit pana astazi, lumea consumismului de masa, mereu euforic dar fara crize majore, lumea deformata de sofisme democratice care au dus in final la aberatii egalitariste si colectiviste (credit si prosperitate pentru toti) in interiorul unor sisteme economice construite, doar teoretic, pe individualism si performanta.