Coreea de Sud si Statele Unite au inceput duminica exercitii militare comune in peninsula coreeana, in timp ce locuitorii insulei Yeonpyeong, bombardata marti de artileria nord-coreeana, s-au refugiat in adaposturi de teama unui nou atac din partea Nordului, transmite AFP. Oficialii de la Beijing au cerut o intalnire de urgenta, la inceputul lunii decembrie, a reprezentantilor din cele sase parti implicate in negocierile legate de dosarul nuclear nord-coreean (China, Statele Unite, Japonia, Rusia, Coreea de Nord, Coreea de Sud).

Manevre militare Coreea de Sud-SUAFoto: Agerpres

La exercitiile militare desfasurate in Marea Galbena iau parte cel putin 11 nave de razboi, inclusiv portavionul american USS George Washington, care transporta 75 de avioane si are un echipaj de 5.500 de oameni. Americanii folosesc si un aparat de supraveghere US JSTARS, care monitorizeaza miscarile armatei din Coreea de Nord. Coreea de Sud participa cu sase vase de razboi.

Manevrele au fost anuntate inca din luna mai, dupa ce o ancheta internationala a descoperit dovezi ca o torpila lansata de marina nord-coreeana a scufundat un vas de razboi din Sud, intr-un incident care a avut loc in luna martie a acestui an. SUA au insistat ca exercitiile au un caracter "defensiv", insa urmaresc si sa trimita un mesaj Coreei de Nord.

AFP noteaza ca locuitorii din Yeonpyeong au relatat ca au auzit mai multe zgomote de explozii, despre care sustin ca au fost focuri de artilerie. Ministerul Apararii de la Seul a declarat ca niciun obuz nu a cazut pe teritoriul sud-coreean.

Agentia Yonhap a afirmat, citand o sursa guvernamentala, ca armata din Coreea de Nord a desfasurat rachete sol-aer langa frontiera comuna. Ministerul sud-coreean al Apararii nu a comentat informatia.

Exercitiile militare care au inceput duminica vin la doar cateva zile dupa ce Coreea de Nord (putere nucleara) a tras mai multe obuze asupra insulei sud-coreene Yeonpyeong. Incidentul a provocat moartea a patru sud-coreeni si ranirea altor 18, precum si cu distrugerea catorva zeci de cladiri. Trupele sud-coreene aflate pe insula au ripostat cu tiruri de artilerie.

Duminica, locuitorii de pe insula Yeonpyeong s-au refugiat in adaposturi de teama unui nou atac din partea Nordului.

Pe de alta parte, China a cerut o intalnire de urgenta, la inceputul lunii decembrie, a reprezentantilor din cele sase parti implicate in negocierile legate de dosarul nuclear nord-coreean (China, Statele Unite, Japonia, Rusia, Coreea de Nord, Coreea de Sud). Intalnirea ar urma sa aiba loc la Beijing.

Vineri, oficialii chinezi au lansat un avertisment asupra activitatilor militare in zona sa economica exclusiva, inaintea exercitiilor militare comune Coreea de Sud-SUA, programate in week-end ca un "spectacol de forta" impotriva aliatului Beijingului, Coreea de Nord.

"Ne impotrivim actiunilor militare de orice parte in zona noastra economica exclusiva fara permisiune", a declarat purtatorul de cuvant al ministrului chinez de Externe.

Si Coreea de Nord a avertizat vineri ca exercitiile militare americano-sud-coreene vor aduce Peninsula "in pragul razboiului".