Locatarii blocului din Calarasi afectat de explozie si angajati ai cafenelei de la parterul cladirii sustin ca miercuri, inainte de producerea deflagratiei, doi lucratori ai Distrigaz au venit la fata locului pentru a verifica daca exista scurgeri de gaz, dupa ce oamenii le-au solicitat interventia, transmite Mediafax. Procurorii au deschis, joi, un dosar penal in care se fac cercetari pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si distrugere, in cazul exploziei produse miercuri seara intr-un bloc din Calarasi, fiind audiate deja mai multe persoane.

UPDATE 5: Un barbat care ar fi incercat sa se sinucida ar fi vinovat de explozia de la blocul din Calarasi. Potrivit Digi24, anchetatorii iau in calcul varianta ca barbatul in apartamentul caruia s-a produs explozia sa fi taiat furtunul de gaze cu un cutit.

UPDATE 4: Gabriel Oprea: Am dispus urgent constituirea unei celule de criza in cazul exploziei

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat joi ca blocul din Calarasi in care s-a produs o explozie in ziua de Craciun nu prezinta pericol de prabusire, anuntand ca a fost constituita o celula de criza, transmite Agerpres.

"In baza mandatului dat de domnul premier Victor Ponta, m-am deplasat aici. Am venit impreuna cu secretarul de stat Botos, cu domnul general Burlui, seful ISU la nivel national. Am dispus urgent constituirea unei celule de criza, din care mai fac parte, in afara persoanelor mentionate, si presedintele Consiliului Judetean, primarul, prefectul, toate organele abilitate din structurile competente", a precizat Gabriel Oprea intr-o conferinta de presa.

El a spus ca a fost desemnat un expert care a dat asigurari ca "blocul nu prezinta pericol sa cada".

"In urma evaluarilor efectuate la fata locului si cu factorii de decizie s-au luat urmatoarele masuri: desemnarea de urgenta a unui expert pe linia inspectiei in constructii si deplasarea de urgenta a acestuia de la Bucuresti la Calarasi. In speta, ne interesa sa stim daca blocul cade sau nu. (...) Este aici un om cu foarte multa experienta, domnul Branzoi, a inspectat locul si ne-a spus, din punct de vedere strict operational, blocul nu prezinta pericol sa cada. Incepand din acest moment, a inceput expertiza. (...) Am vorbit cu specialistii de la Distrigaz, maine (vineri - n.r.) dupa-amiaza vom sti exact daca dam drumul la gaze. In momentul in care specialistii spun ca putem da drumul la gaze in acel moment dam drumul si la curent electric si oamenii se pot muta inapoi in apartamente", a afirmat Gabriel Oprea.

Potrivit acestuia, incepand de vineri, Primaria Calarasi va incepe sa degajeze spatiul exterior.

"Pe scara de bloc unde s-a petrecut explozia este o ancheta penala in curs, iar rezultatele anchetei penale conteaza foarte mult si pentru despagubirile civile", a explicat Oprea.

Vicepremierul a spus ca, in urma expertizei facute Primaria Calarasi, Consiliul Judetean si Guvernul vor sprijini oamenii afectati de explozie.

"Sunt aici trimis de premierul Victor Ponta, am discutat cu presedintele Consiliului Judetean si cu domnul primar, toate aceste trei institutii cele locale, primaria, presedintia CJ si Guvernul, in momentul cand vom avea rezultatele expertizei, vom sprijini si noi acesti oameni care acum, in perioada sarbatorilor, au avut aceasta tragedie", a afirmat Oprea.

Presedintele CJ, Raducu George Filipescu, a precizat ca, impreuna cu primaria, se va implica in mobilizarea tuturor responsabililor pentru rezolvarea tuturor problemelor. "Vrem foarte repede sa facem reparatiile", a sustinut presedintele CJ.

La randul sau, primarul orasului Calarasi, Daniel Stefan Dragulin, a dat asigurari ca va descongestiona zona.

UPDATE 3: La fata locului s-a deplasat vicepremierul Gabriel Oprea: "M-a trimis premierul sa vedem cum putem sa-i ajutam pe oameni"

Vicepremierul Gabriel Oprea a mers joi dupa-amiaza la Calarasi, declarand ca a fost trimis acolo de premierul Victor Ponta si ca va discuta "cu cei in drept" pentru a se stabili ce masuri vor fi luate pentru a-i ajuta pe oameni.

Gabriel Oprea a spus ca a vorbit cu locatarii ale caror apartamente au fost distruse de explozia de miercuri seara, precizand ca oamenii vor fi ajutati.

"Mergem la Prefectura ca sa discutam cu cei in drept, sa vedem ce masuri luam. Suntem aici ca sa-i ajutam pe oameni la greu", a spus vicepremierul.

UPDATE 2: Reprezentantii Distrigaz Sud Retele spun ca, in urma primelor cercetari, s-a stabilit ca explozia de la Calarasi s-a produs ca urmare a unei acumulari de gaze pe instalatia de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului in care a avut loc deflagratia.

Echipele Distrigaz Sud Retele au fost sesizate cu privire la existenta de miros de gaze pe casa scarii din blocul in care s-a produs explozia, fapt pentru care angajati ai companiei s-au deplasat imediat la fata locului pentru a face masuratori, se arata intr-un comunicat de presa al companiei transmis joi si citat de Mediafax.

In urma investigatiilor tehnice nu au fost depistate scurgeri de gaze pe casa scarii si nici pe bransamentul blocului sau pe reteaua de distributie din zona inainte de producerea exploziei, potrivit sursei citate.

De asemenea, reprezentantii societatii de gaz spun ca, in urma primelor cercetari, "s-a constatat ca explozia s-a produs ca urmare a acumularii de gaze pe instalatia de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului numarul doi".

Societatea reaminteste ca exploatarea si intretinerea instalatiei de utilizare de gaze naturale revine clientilor.

Seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, general Ion Burlui, va merge, joi, la Calarasi pentru a analiza, impreuna cu autoritatile locale, reprezentanti ai Distrigaz si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, cazul exploziei de miercuri seara, sustin oficiali din IGSU.

UPDATE 1: Angajatii cafenelei de la parterul blocului in care s-a produs explozia au declarat ca, miercuri, au simtit miros de gaz imediat dupa ce au pornit sistemul de aerisire al localului, astfel ca au sunat la Distrigaz si au solicitat interventia echipelor societatii.

Potrivit sursei citate, la fata locului a venit un angajat de la Distrigaz care a facut verificari, insa acesta nu a sesizat nicio problema. La cateva ore de la plecarea angajatului, oamenii au simtit din nou miros de gaz si au sesizat societatea de gaz pentru o noua verificare.

Astfel, la blocul respectiv a venit un alt angajat de la Distrigaz care a facut verificari la fata locului, insa nici acesta nu a depistat probleme.

Locatarii blocului au spus ca la cateva minute dupa plecarea acestui angajat al societatii de gaz s-a produs explozia.

Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Calarasi, Ramona Tudor, a declarat ca audierile in cazul exploziei au inceput miercuri seara si vor continua si joi.

Ea a precizat ca vor fi audiate toate persoanele care se aflau in cafeneaua de la parterul imobilului in momentul deflagratiei, proprietarii apartamentelor afectate, dar si reprezentanti ai societatilor de distributie a gazelor si a energiei electrice.

Conform sursei citate, in acest caz procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Calarasi au deschis dosar penal in care se fac cercetari pentru infractiunile de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si distrugere.

Primarul din Calarasi, Daniel Dragulin, a spus ca deocamdata locatarii blocului nu pot intra in apartamente, intrucat la fata locului se afla comisia de ancheta care face verificari.

El a mai spus ca doi-trei locatari au venit cu reprezentantii firmelor de asigurari, urmand sa se stabileasca cate dintre cele opt apartamente afectate de explozie sunt asigurate.

O persoana a murit, iar alte sase au fost ranite, miercuri seara, in urma unei explozii produse intr-un bloc de locuinte din centrul municipiului Calarasi, mai multe apartamente fiind afectate de deflagratie, care nu a fost urmata de incendiu.

Patru echipaje de interventie ale ISU Calarasi si mai multe autospeciale medicale au intervenit la fata locului, iar cladirea a fost evacuata.

Pe scara blocului unde a avut loc explozia erau opt apartamente, iar deflagratia s-a produs la primul etaj. La parterul imobilului, care are patru etaje, sunt mai multe spatii comerciale, respectiv o cafenea si birouri.

In urma exploziei, o femeie de 46 de ani a murit, iar alte sase persoane au fost ranite, fiind transportate la Spitalul Judetean Calarasi.

Ulterior, una dintre persoanele ranite in explozia din Calarasi, aflata in stare grava, a fost adusa cu o masina de terapie intensiva cu echipaj SMURD la Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni" din Capitala, unde i s-a facut o tomografie, apoi a fost transferata la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri din Capitala. In prezent, aceasta este internata la sectia de terapie intensiva, avand arsuri pe 60% din suprafata corpului.

Celelalte cinci persoane ranite in explozie au fost externate din Spitalul Judetean Calarasi.

O mare parte dintre locatarii blocului afectat de explozia din Calarasi si-au petrecut noaptea la rude sau la prieteni, desi autoritatile locale le-au pus la dispozitie un spatiu de cazare provizoriu.

Primarul municipiului Calarasi, Daniel Dragulin, a declarat, joi, ca o comisie formata din specialisti din mai multe domenii vor stabili daca structura de rezistenta a blocului in care s-a produs explozia a fost afectata, apoi se va concluziona daca pot fi facute reparatii in imobil.

Dragulin a precizat ca Primaria Calarasi va asigura tot ce este necesar, in functie de competentele institutiei.

Primarul a mai spus ca un singur locatar din blocul afectat de explozie a fost cazat la caminul de elevi pus la dispozitie de autoritati, ceilalti alegand sa mearga la rude sau la prieteni.

El a adaugat ca a aflat de la locatari ca acestia ar fi facut sesizari la numarul de urgenta 112 in legatura cu posibile scurgeri de gaze.