Partea de Nord a Bucurestiului a fost dintotdeauna o zona industrializata, in dezvoltare, care insa a avut, din nefericire, perioade de stagnare dupa Revolutie. In anii comunismului aici isi gaseau locul fabrici si intreprinderi care dupa 1989 au fost lasate in paragina. In ultimii zece ani peisajul s-a schimbat, iar locul fabricilor socialiste a fost luat de noile cladiri de birouri in care marile corporatii isi desfasoara activitatea. Un exemplu ar fi pe Bulevardul Barbu Vacarescu, unde, potrivit unui ghid al Bucureştiului din 1934, functiona o Fabrica de caramida.(Articol webPR)

SkyTowerFoto: Sky Tower

Foto: Fabrica de caramida - www.cartierulaviatiei.ro

In perioada socialista pe acest loc s-a construit Fabrica pentru Elemente de Automatizări (FEA) care si-a inceput productia in 1967 sub licenta unei firme japoneze. Dupa 1990, in perioada de inceput a tranzitei de la comunism la capitalism, FEA s-a transformat in societate pe actiuni si a fost privatizata sapte ani mai tarziu. In zece ani locul s-a degradat, iar timpul si-a lasat amprenta impregnata peste tot. Proprietarii au vandut apoi terenul, iar ramasitele fabricii au fost curatate pentru a face loc celei mai inalte cladiri civile construite pana acum in Romania.

Foto: FEA demolari - www.cartierulaviatiei.ro

De cativa ani au inceput lucrarile la fundatia celei mai inalte cladiri de birouri. Structura a fost finalizata la jumatatea lunii iulie a acestui an, turnul avand o inaltime de 137 de metri si 37 de etaje. SkyTower este o cladire cu o arhitectura moderna, cu zece lifturi de mare viteza, toate spatiile pentru birouri beneficiaza de lumina naturala si de un sistem BMS (building management system). La ultimele etaje vor fi amenajate sali de conferinte si un skybar cu o panorama asupra intregii Capitale. Pe terenul de aproape 4 hectare al fostei fabrici se ridica inca alte doua constructii : cladirea de birouri Floreasca Office Building si Promenada Shopping Center, un mall extins pe o suprafata de 55.000 de metri patrati. Costurile pentru construirea celor trei cladiri s-au ridicat la peste 250 de milioane de euro.

Foto: SkyTower

Specialistii se asteapta ca zona de nord a Capitalei sa isi intareasca si mai mult statutul de punct fierbinte al mediului de afaceri din Romania, odata cu apartitia SkyTower. Vorbim de cel mai important proiect de investitii din ultimii ani de pe piata locala de cladiri de birouri.

Foto: Intrarea principala in SkyTower

SkyTower redefineste astazi spatiul din zona de nord a Capitalei, turnul de birouri fiind construit in timp record.