Libertatea de informare si exprimare, inviolabila in randul democratiilor europene, devine o arma in mainile autoritatilor de la Moscova, in efortul lor de a discredita Uniunea Europeana, arata un raport recent al Consiliului Economic si Social European. Raportul prezinta o analiza a propagandei sponsorizate de Rusia si ofera o serie de recomandari prin care forurile comunitare si statele membre UE ar putea reactiona, altfel decat prin "contra-propaganda", la ofensiva informationala rusa.

Indre VareikyteFoto: Arhiva personala
  • Autoarea raportului, Indre Vareikyte, va raspunde intrebarilor de la cititorii HotNews.ro pe aceasta tema. Puteti pune intrebari la rubrica de comentarii a acestui articol pana vineri dimineata. HotNews.ro va prelua intrebarile in cadrul unui interviu cu Indre Vareikyte.

Raportul elaborat de lituaniana Indre Vareikyte a fost prezentat saptamana trecuta, in cadrul unui eveniment al Comitetului Economic si Social European. Documentul arata, intre altele:

  • Propaganda sponsorizata de Rusia, intensificata in contextul conflictului din Ucraina, este un fenoment deosebit de ingrijorator pentru societatea civila din Europa, tarile din vecinatatea estica si din Rusia.
  • Impactul dezinformarilor ruse este adesea subapreciat chiar si in tarile care se confrunta cel mai mult cu acest fenomen, dar la nivel UE si la nivelul statelor membre se constata o lipsa de actiuni care sa contracareze aceasta ofensiva.
  • Rusia investeste masiv in media controlata de stat, in timp ce media din Europa se confrunta cu efectele anilor de criza economica. Aceasta, in conditiile in care rolul media de a informa corect populatia este esential, deoarece "propaganda nu poate fi si nu trebuie sa fie contracarata prin anti-propaganda"
  • Institutiile UE si statele membre ar trebui sa elaboreze un plan de actiune privind comunicarea legata de actiunile Rusiei