Cand Papa Ioan Paul al II-lea va fi beatificat pe 1 mai, in fata a sute de mii de oameni stransi in Piata Sf. Petru din Vatican, evenimentul va stabili un nou record in ceea ce priveste perioada de timp in care s-a realizat canonizarea, mai scurta cu 15 zile decat cea in care Maica Tereza a fost ridicata la rangul de "sfanta". Multi au criticat graba cu care s-a realizat aceasta beatificare, tinand cont de felul in care a tratat Ioan Paul criza legata de abuzurile sexuale din Biserica Catolica.

Papa Ioan Paul al II-leaFoto: Reuters

Papa Ioan Paul al II-lea a condus o adevarata "fabrica de sfinti". In timpul celor 27 de ani petrecuti in fruntea Bisericii Catolice, a realizat mai multe beatificari (1338) si canonizari (482) decat toti cei 263 de Papi de dinaintea lui la un loc, potrivit Newsweek.

Avalansa de "aureole" a fost rezultatul unei politici deliberate. In anul 1983, Papa Ioan Paul al II-lea a revizuit procesul de beatificare pentru a-l face mai rapid si mai ieftin, prin renuntarea la numarul necesar de minuni savarsite de catre cel propus spre beatificare si prin eliminarea "avocatului diavolului" - numit de catre autoritatile bisericesti ca sa argumenteze impotriva canonizarii, oferind o perspectiva sceptica asupra caracterului candidatului si sustinand ca miracolele ce ii erau atribuite au fost frauduloase. Scopul lui Ioan Paul a fost ridicarea modelelor contemporane la rangul de sfintenie, pentru a arata lumii ca sanctitatea isi are locul si in vremurile actuale.

Cei mai multi dintre "alesii" lui Ioan Paul au trait in secolul XX, printre ei numarandu-se Padre Pio de Pietrelcina, Maica Tereza si Josemaria Escriva de Balaguer, fondatorul Opus Dei - o organizatie a Bisericii Catolice, care sustine ca toata lumea este chemata la sfintenie si ca viata obisnuita este o cale spre sfintenie.

Beatificarea rapida a Papei Ioan Paul al II-lea este un produs natural al politicilor sale, la care a aderat si succesorul sau, Papa Benedict al XVI-lea.

Ioan Paul al II-lea a fost Papa care a contribuit la caderea comunismului, omul care a fost vazut in persoana de catre mai multi oameni decat orice alta figura din istoria omenirii, cel care a revigorat catolicismul dupa o perioada de indoiala si de confuzie si cel care a dat nastere la o intreaga generatie de tineri preoti si episcopi dornici sa duca mesajul Bisericii in strada.

Multimile au scandat "Santo subito!" - "Canonizare acum!" inca din timpul slujbei de inmormantare, iar cardinalii care s-au adunat pentru alegerea noului Papa au semnat o petitie care cerea renuntarea la perioada normala de cinci ani de asteptare inaintea lansarii procesului de beatificare. Astazi insa, entuziasmul a fost temperat de dezvalurile recente despre rolul Papei si al consilierilor sai in criza legata de abuzurile sexuale, cel mai distructiv scandal care a afectat Biserica Catolica in ultimele cateva secole.

Este celebru cazul preotului mexican Marcial Maciel Degollado, fondatorul controversatului ordin religios conservator "Legionarii lui Hristos". Ioan Paul al II-lea a fost patronul spiritual al lui Maciel, admirandu-i fidelitatea pentru invatatura catolica, Roma si papalitate si succesul sau in descoperirea vocatiei printre tinerii catolici.

Totusi, la mijlocul anilor '90, a iesit la suprafata viata privata profund viciata a lui Maciel. O plangere a fost depusa atunci la biroul de la Roma, condus de catre Cardinalul Joseph Ratzinger, astazi Papa Benedict al XVI-lea. Maciel era acuzat de abuzuri sexuale asupra a numerosi fosti membri ai ordinului pe care il conducea, insa nicio actiune nu a fost luata impotriva sa pana dupa moartea lui Ioan Paul.

Chiar si atunci cand Ratzinger a inceput sa devina convins ca nu iese fum fara foc, Ioan Paul i-a oferit sprijin lui Maciel. Preotul mexican l-a insotit pe Papa Ioan Paul al II-lea in mai multe vizite externe si a fost numit de catre oficialii Bisericii Catolice drept un "model" pentru munca sa cu tinerii. Secretariatul de Stat de la Vatican a negat existenta unor acuzatii impotriva lui Maciel, exact in momentul in care biroul lui Ratzinger ajungea la concluzia ca preotul era vinovat.

In mai 2006, Papa Benedict al XVI-lea i-a ordonat lui Maciel sa se retraga la o viata de "rugaciune si penitenta", iar legionarii i-au recunoscut responsabilitatea pentru o gama larga de abuzuri si acte de abatere. In iulie 2010, Papa Benedict al XVI-a a numit un oficial al Vaticanului in fruntea Legionarilor lui Hristos, intrucat preotul Marcial Maciel Degollado era acuzat ca a molestat elevi, fiind tatal mai multor copii. Dupa o investigatie care a durat mai bine de 8 luni, Papa l-a numit pe Arhiepiscopul Velasio De Paolis ca delegat pontifical in fruntea legionarilor. Aceasta masura a fost luata pentru purificarea si reinnoirea acestei congregatii. Velasio De Paolis este expert in drept canonic si presedinte al Prefecturii pentru afaceri economice a Vaticanului. Numirea lui nu a fost intamplatoare, De Paolis avand expertiza legala si economica de a gestiona un ordin atat de mare si de bogat.

In ochii criticilor, cazul Maciel ilustreaza un model de obstructionare a justitiei in timpul lui Ioan Paul al II-lea. Sustinatorii lui Ioan Paul considera insa ca este nedrept sa il judecam dupa standardele de astazi si ca, dimpotriva, contributia sa la combaterea abuzurilor din cadrul Bisericii Catolice a inspirat o noua generatie de preoti dedicati invataturii catolice. Desigur, putini contesta viata mistica, cufundata in rugaciune a Papei Ioan Paul al II-lea sau credinta sa profunda si statornica.

Vaticanul neaga ca beatificarea lui Ioan Paul al II-lea este echivalenta cu ratificarea tuturor optiunilor politice din timpul pontificatului sau. De exemplu, in cazul beatificarii Papei Pius al IX-lea, in anul 2000, Vaticanul sustine ca acest demers nu inseamna aprobarea politicii evreiesti a acestuia, care a inclus trimiterea evreilor din Roma inapoi in ghetou si refuzul de a inapoia un copil evreu parintilor sai, dupa ce acesta fusese botezat in secret.

Papa Benedict al XVI-lea a confirmat oficial un miracol atribuit predecesorului sau, Ioan Paul al II-lea, deschizand astfel calea pentru beatificarea acestuia, care va avea loc pe 1 mai 2011. Vaticanul i-a atribuit miracolul vindecarii unei calugarite care suferea de Parkinson si care i s-a rugat. Boala acesteia i-a disparut in mod inexplicabil la doua luni de la moartea lui Ioan Paul al II-lea, care suferea el insusi de Parkinson. Procesul de beatificare, insemnand acordarea titlului de "binecuvantat", este un pas crucial inaintea sanctificarii, pentru care este nevoie de confirmarea unui al doilea miracol.

Ioan Paul al II-lea a murit in 2005, servind in fruntea Bisericii Catolice timp de aproape 27 de ani.