Hai sa iti spun o poveste din celalat punct de vedere. Iti descriu ce am facut eu in ultima garda a mea de luna asta pe urgente chirurgie. Mentionez ca de la 8 dimineata pana la 10 a doua zi nu am avut nici 10 minute pauza, dar sa mai si apuc sa dorm ceva.

De dimineata de la 8, pe banda rulanta, incep sa apara tot felul de indivizi taiati in toate felurile posibile. E sambata, toti tembelii au timp liber si se pun si lucreaza in gospodarie cu tot felul de scule taietoare pe care nu au habar sa le foloseasca. Doi taiati cu flexul pe maini, unu care si-a scapat o drujba in picior. Taiati in sticle, in cutite de bucatarie etc. Unu si-a bagat piciorul in masina de tuns iarba.

Am cusut la ei de mi s-a urat, si de fiecare data cand era unu pe masa mai erau 3-4 la usa. Fracturi deschise etc., tendoane taiate etc etc. O placere. La un moment dat apare unu cu o unghie incarnata la care ii dau cu flit sa revina in timpul saptamanii la clinica. Mai aveam in momentul ala doi de cusut la usa si cativa cu patologie gastro intestinala retinuti sub observatie prin urgente. Sunt convins ca asta cu unghia incarnata m-a injurat in gand. Pe cuvant daca imi pasa. Am prea multe pe cap ca sa imi consum 20 de min cu el.

Cand am intrat in garda aveam exact doua locuri disponibile pe care sa internam bolnavi daca era cazul. Practic te forteaza sa rezolvi in sala de mica chirurgie ambulator o gramada de chestii care poate ar trebui facute in sala de operatii. Si te forteaza sa lasi acasa dupa suturi o multime de cazuri care poate ar fi trebuit tinute macar o zi in supraveghere dupa aia. Esti obligat sa mizezi ca pacientii sunt destul de inteligenti sa stie sa revina daca ceva merge prost. Nu poti ocupa locurile cu prostii. Daca iti pica sa zicem un politraumatism, accident rutier ceva, splina rupta cu hemoragie interna?

Pe la amiaza treaba e clara, unul din gastro intestinali e mai mult decat clar apendicita. La ora 4 il operam, merge repede. Noroc cu cei de la urgente ca au fost amabili si ni l-au tinut postoperator la ei sa nu ne blocam noi cele doua locuri de internare. Totul e cam la limita legalitatii.

Pe la 5 revin in urgente, doi cu degete despicate, fracturi de falange, tendoane sectionate iara. Suna un spital din judet ca ne trimite o ocluzie intestinala. Clar, unu din locurile garzii se va ocupa cu el. Inca o apendicita. Ne milogim la telefon de 3 spitale diferite sa ni-l preia, nu puteam sa ne ocupam si al doilea loc asa. Cu greu gasim pe unii care sa il preia. Sunt convins ca bolnavul cu apendicita ne-a injurat ca nu l-am rezolvat noi pe loc, si de ce a tinut totul asa de mult plus ca de ce il transferam. Cum sa ii zici cum ne-am umilit pe la telefoane cu diverse alte clinici pana sa il ia unii?

Apare (probabil) o ischemie entero mezenterica. Toate tomografele din oras care ar fi putut clarifica 100% diagnosticul nu functioneaza in weekend. Nu la 8 seara. Nu poti nici sa intri in operatie orbeste pe un pacient de 80 de ani cu doua infarcte miocardice in antecedente. Asa ca nu ai un diagnostic 100% sigur, daca operezi ai oricum sanse sa decedeze pe masa. Nu te poti risca o operatie fara un diagnostic cert. Daca nu operezi asa ceva riscul e iara vital. Tot ce poti face e sa ocupi si al doilea loc a garzii si sa il tii sub observatie, maine speri sa se poata face CT.

Pe la 11 apare ocluzia intestinala, e rau. E si peritonita. La 12 se intra in sala de operatie cu el, e neoplasm de colon, e perforat, e o mizerie. Sanse slabe. Facem ce se poate.

La 3 iesim din sala. La urgente plin din nou. De unde naiba s-au adunat din nou atatia. Iti vine sa cedezi psihic. Batuti la clubbing. Un mos a incasat la o nunta o sticla de bere in fata. Betivi taiati in toate felurile. Scuterist baut care a cazut pe locul drept, fractura deschisa plantara.

Pe la 5 credem ca i-am cam rezolvat pe toti.

Pe la 5 cand in sfarsit credem ca i-am rezolvat dau o privire afara si ma ingrozesc. Iara e plin. Ce naiba cauta unul pe acoperis noaptea sa cada de acolo nu inteleg. De ce a venit unu din celalalt capat de tara aici doar ca sa incaseze un scaun in fata nu inteleg. Cum sa cazi in cada in miezu noptii sa iti sectionezi artera temporala iar nu inteleg. Nu mai doarme lumea noaptea ? Asta cu temporala e nasol. A pierdut mult sange, sange peste tot de la el, si pe pereti. Greu suturam. Mi-a umplut pantalonii cu sange, a umplut camera cu sange, nu vezi mai nimic. E hemoragie arteriala continua, ne chinuim serios sa oprim hemoragia.

Urmatorul pacient dupa el e unul care a dat un pumn intr-un geam. De ce dau pumni in geamuri oamenii la 4 noaptea nu inteleg. Ne injura de ce a asteptat atata. El a venit la 4 si abia la 6 jumate ne ocupam de el. Are prieteni in politic. Stie pe cineva la guvern. O sa ne calce controlul etc etc. Ii trag si eu niste Dumnezei in gand da il rezolv si pe el.

E dimineata. Inca mai avem doi suspecti de apendicita in observatie. Inca unul ar putea fi ocluzie. Noroc ca vine garda urmatoare si predam toata nebunia.

Sa traiti bine.

Acest text a fost postat ca un comentariu la articolul lui Cristian Roman

Tragi-comedie la Urgente intr-un mare spital din Irlanda: Cum sa-ti petreci 10 ore asteptind in van chemarea doctorului