Reprezentantii UDMR consultati de HotNews.ro au cateva nemultumiri punctuale legate de proiectul PDL: primul ar fi acela ca UDMR nu a fost consultat, al doilea este ca implementarea proiectului nu poate fi realizata pana in 2012 si ca pentru un asemenea proiect se impune o consultare prin referendum a cetatenilor.

  • Borboly Csaba, presedintele Consiliului Judetean Harghita: UDMR nu va renunta la propriul proiect de organizare regionala si nici la Tinutul Secuiesc.
  • Petru Lakatos, deputatu UDMR: Daca proiectul PDL ar trece prin angajarea raspunderii Guvernului, un efect ar fi amanarea alegerilor locale din 2012 si ca va fi nevoie de un nou proiect de buget
  • Rozalia Biro, presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali: UDMR este pentru descentralizare, dar partidul nu va renunta la cele 16 regiuni care includ Tinutul Secuiesc.

Borboly Csaba, presedinte CJ Harghita, presedintele Consiliului National al Primarilor, sustine ca in acest moment UDMR nu renunta la formula propusa cu cele 16 regiuni printre care si Tinutul Secuiesc. Borboly Csaba spune ca in opinia sa nu exista o moneda de schimb pentru ca UDMR sa renunte la Tinutul Secuiesc si sa sustina eventual asumarea proiectului de reorganizare al PDL.

  • “Mai intai trebuie sa vedem care este interesul national si cel regional. Spre exemplu, in Harghita noi avem interese comune cu Covasna si Muresul, nu cu Alba, Sibiu sau Brasov. Interesul este sa atragem cat mai multe fonduri europene ori proiectele noastre se concentreaza pe aceste trei judete. Va dau un exemplu: anii trecuti cand mergeam la targul de turism cu oferte doar pe judetul Harghita nu avea atat de mult succes. Am mers apoi cu oferte pentru Tinutul Secuiesc si au fost achizitionate toate ofertele turistice”, spune Borboly Csaba, presedinte CJ Harghita.

Cat despre atributii extinse pentru primarii, deci inclusiv pentru alesii UDMR, in schimbul sustinerii proiectului PDL, Borboly Csaba este de parere ca nici acest argument nu va convinge partidul sa cedeze. “Sigur ca trebuie facuta o descentralizare, dar prea multa putere in mana unui singur om nu este buna fie ca vorbim de primar sau altceva. Da, trebuie sa sporim atribuitiile primarilor in unele domenii, dar in altele trebuie sa le luam. De exemplu, ma gandesc la cartile funciare unde primarul a devenit un fel de judecator. In schimb, la impartirea ajutoarelor sociale, primarul ar trebui sa decida”, a mai explicat acesta.

Borboly Csaba a mai declarat ca, in prezent, UDMR nu a primit din partea PDL vreo propunere si ca nici nu stie de negociere intre cele doua partid. “Maine va fi sedinta coalitiei la care voi participa si speram sa primim acolo documente si explicatii”, a mai declarat Borboly Csaba

Seres Denes, deputat UDMR, membru in Comsia de Administratie a Camerei Deputatilor:

  • “Din punctul meu de vedere nu cred ca putem negocia renuntarea la Tinutul Secuiesc. Nu e vorba doar de Tinutul Secuiesc ci si de alte zone, reorganizarea nu se poate face asa de pe seara pe dimineata. Cat despre sporirea atributilor primarilor, sigur ca UDMR este pentru descentralizare dar este greu sa faci asta atat de rapid. Dar trebuie sa asiguram primariilor si sustinera financiara asta este si regula in UE mai intai asiguri sustinerea financiara. In plus, s-au ales aceste capitale de regiune si noi cunoastem ce s-a intamplat in 68 cand au fost ale tot asa capitale de regiune. Orasele mari vor neglija orasele mai mici.”

Biro Rozalia, viceprimar Oradea si presedinte al Consiliului Reprezentantilor Unionali, sustine ca UDMR nu a luat inca o decizie daca sustine sau nu proiectul PDL dar spune ca este putin probabil ca maghiarii sa spjine o astfel de reorganizare. Nici macar prevederea care ar acorda atributii extinse primarilor nu poate reprezenta o moneda de schimb suficient de grea pentru ca UDMR sa renunte la impartirea in 16 regiuni cu Tara Secuilor. Vezi mai jos cele mai importante al viceprimarului Biro Rozalia:

Descarca fisierul audio in format MP3

  • “Nu cred ca putem vorbi de vreun schimb. Propunerea noastra privind reorganizare a regiunilor UDMR are o propunere fundamentata. Consideram ca cele 16 regiuni reprezinta o impartire prin care absorbtia de fonduri europene sa fie mai mare. Asta este propunerea noastra.
  • Daca analizam acum propunerea PDL privind reorganizarea judetelor nu cred ca putem avea o pozitie comuna cu partenerii nostri din coalitie.
  • Nu trebuie sa reinventam roata. Trebuie sa ne uitam la celelate tari din UE unde s-a dovedit ca reguinile sunt functionale daca au o populatie de in jurul a un milion de persoane. Or, sa luam ca exemplu judetul nostru (Bihor n.red): acum avem 600 si ceva mii locuitori ori. In varianta propusa de PDL populatia ar fi mult mai mare. O astfel de unitate administrativa va fi imposibil de coordonat.
  • Pe de alta parte, in opinia mea, Consiliile Judete au atributiile bine-definite. Regiunile vor fi functionale daca reusim sa miscoram dimensiunea acestora.
  • Administratiile locale ar trebui sa primaeasca mai multe responsabilitati dar si surse de finantare pe masura. Primariile sa primeasca mai multe domenii de activitate, asa cum s-a intamplat la politia comunitara, spre exemplu.
  • Nu demult am primit spitalele in administrare. Adrministratiile locale trebuie sa vada ce comasari sa faca pentru a fi eficiente, pentru a creste calitatatea serviciilor medicale. Asta e un exemplu bun.
  • Sa luam alt exmplu: fondurile neramburabile. Daca vorbim de Regiunea Nord-Vest. Este clar ca prioritatile Clujului vor fi diferite de cele din Oradea. Or, daca suntem in acesta regiune cu Satu-Mare, Baia Mare, Bihor atunci vom gasi numitorul comun mai usor decat inr-o regiune mai mare. Cand deciziile sunt mai aproape de noi este mult mai usor de ajuns la un compromis.
  • Nu cred ca am accepta nici un compromis pentru a sustine propunerea PDL. In primul rand, pentru ca nu se practica intr-o coalitie ca un partener sa vine cu un proiect fara sa se consulte cu partenerii. Apoi, nu cred ca ratiunile economice ale proiectului de reorganizare al PDL se sustin. Iar in ceea ce priveste atribuitiile extinse ale primarilor, acest lucru trebuie analizat in ansamblu, trebuie sa existe in prealabil o consultare.

Peter Lakatos, deputat UDMR, membru in Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, sustine ca este greu de crezut ca reorganizarea propusa de PDL s-ar putea realiza cu sustinerea UDMR. Deputatul este de parere ca proiectul de reorganizare ar putea fi facut dupa 2013 si ca, daca proiectul PDL ar fi trecut prin Parlament prin asumare guvernamentala, el va duce la amanarea alegerilor locale. Vezi mai jos principale declaratii facute de deputatul UDMR"

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Nu exista nici o motivare pentru a lua aceste masuri extrem de importante in mare graba, neanalizand cum va influenta asta mersul lucrurilor in 2012-2013. Toata lumea se cramponeaza pe schimbarea cartilor de identitate sau a numerelor de inmatriculare, chestiuni minore.
  • In plus, se va ivi urmatoarea situatie. Trebuie introdus in Parlament un nou buget, pentu ca se schimba ordonatorii de credite. Nici daca parlamentarii ar lucra toata vara nu ar putea sa adopte toate legile subsecvente acestui proiect de reorganizare. Acest lucru ar putea duce la amanarea alegerilor locale.
  • UDMR are un poroiect adoptat tacit de Senat si care sta in Camera Deputatilor de un an si ceva si nu s-a discutat. Ce a propus PDL este o noua impartire administrativ-teritoriala. Nu s-a discutat cu noi in coalitie si nici in Parlament.
  • Credeti ca exista vreo primarie care sa preia angajamentele financiare angajate de Consiliile Judete? Majoritatea Consiliilor Judetene au apelat la acesta forma de finanatare a proiectelor. Sunt multe asemenea exemple care arata ca o reorganizare nu merge asa, de pe o zi pe alta. Romania a ratificat Carta Autonomiei Locale care prevede clar la articolul 5 presupune consultarea celor in drept si organizarea unui referendum.

Kelemen Hunor: E greu de crezut ca asumarea raspunderii va reusi; Uniunea nu poate accepta legea PDL