UDMR avertizeaza ca nu va sustine in Parlament angajarea raspunderii pe proiectul regionalizarii dorit de PDL si Traian Basescu. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat la RFI ca subiectul asumarii raspunderii nu a fost discutat in coalitie, iar UDMR nu poate accepta aceasta reorganizare administrativa. Si vicepremierul Marko Bela a spus ca Uniunea nu va accepta varianta de regionalizare propusa de democrat liberali. Vineri, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a anuntat ca Guvernul isi va angaja raspunderea pe actul normativ care vizeaza reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei in opt judete.

Asumarea raspunderii Guvernului pe legea de reorganizare administrativa a Romaniei e greu de crezut ca va reusi, a declarat la RFI presedintele UDMR, Kelemen Hunor. Ministrul Culturii a spus ca subiectul asumarii raspunderii nu a fost discutat in coalitie, iar UDMR nu poate accepta aceasta reorganizare administrativa.

Iata cateva dintre declaratiile facute de Kelemen Hunor la RFI:

  • "Nu am discutat in coalitie o astfel de solutie, nu am discutat de fapt in coalitie de proiectul de lege in forma propusa de Partidul Democrat Liberal"
  • "Forma propusa cu cele opt regiuni transformate in judete din punctul nostru de vedere nu este acceptabila. Orice proiect trebuie discutat in coalitie, mai ales daca se doreste asumarea raspunderii pe acel proiect"
  • "Sigur, premierul poate sa decida si singur ca de aceea e premier, dar daca nu are sustinerea coalitiei atunci e greu de crezut ca asumarea va reusi. Noi in forma propusa de colegii din PDL nu putem accepta aceasta reorganizare administrativa"
  • "Putem gasi solutii, variante comune. Forma cu cele opt regiuni din punctul nostru de vedere nu functioneaza"
  • "Este dorinta domnului Ioan Oltean, dar de la dorinta pana la putinta mai e un pic"

Vicepremierul Marko Bela a declarat si el ca UDMR nu este de acord cu planul de reorganizare administrativa pe opt judete, indiferent daca va fi supus adoptarii prin angajarea raspunderii Guvernului sau prin procedura parlamentara normala.

"UDMR nu este de acord cu aceasta solutie si nu cred ca vom putea accepta - fie ca e vorba de asumarea raspunderii, fie ca e vorba de alte forme de legiferare - un astfel de proiect. Putem discuta reorganizarea administrativ-teritoriala, pentru ca este nevoie, dar in urma unor dezbateri si analize foarte serioase. Cu varianta de opt regiuni nu suntem de acord", a declarat Marko Bela pentru agentia Agerpres.

Vezi mai jos declaratii facute de Kelemen Hunor (UDMR) si de Crin Antonescu (PNL).