Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, joi, pentru Mediafax, ca deschiderea unei reprezentante a Tinutului Secuiesc la Bruxelles nu reprezinta un act anticonstitutional sau imoral si a intrebat daca, in ipoteza unui demers similar al Tarii Motilor sau Bucovinei, societatea romaneasca se va incendia.

Kelemen Hunor a explicat ca este vorba despre o initiativa a presedintilor Consiliilor Judetene din Harghita si Covasna care dateaza din urma cu 2-3 ani si care viza gasirea unui birou pentru a tine legatura cu institutiile de la Bruxelles, scopul fiind atragerea de fonduri in cele doua judete.

El a adaugat ca la acest demers s-a alaturat si judetul Mures.

Kelemen a explicat ca la Bruxelles sunt foarte multe astfel de birouri, "aproape la fiecare colt de strada".

Presedintele UDMR a precizat ca cei trei europarlamentari, Laszlo Tokes, Sogor Csaba si Iuliu Winkler, sustin acest demers si ajuta din punct de vedere al protocolului.

Kelemen a precizat ca UDMR cunostea aceasta initiativa si a sustinut-o.

"Nu trebuie sa ne inflamam degeaba, sa aruncam gaz pe foc. Si judetul Constanta, judetul Dambovita sau judetul Prahova, pentru Sever Voinescu, pot deschide un astfel de birou daca asa decide Consiliul Judetean si are si bani pentru a plati un om", a mai spus Kelemen Hunor, precizand ca nu este vorba despre o ambasada sau o reprezentanta diplomatica.

El a adaugat ca denumirea "Tinutul Secuiesc" este o denumire traditionala la fel ca si Tara Motilor sau Bucovina.

"Daca trei judete din Carpatii Occidentali decid sa deschida un astfel de birou si spun ca este pentru Tara Motilor, societatea romaneasca se va incendia instantaneu? Eu chiar nu inteleg aceasta agitatie, nu este nimic anticonstitutional, ilegal sau imoral", a mai spus liderul UDMR.

Membrii Parlamentului European au primit o invitatie din partea eurodeputatilor Laszlo Tokes, Csaba Sogor si Iuliu Winkler la o receptie ocazionata de deschiderea "reprezentantei Tinutului Secuiesc'' la Bruxelles, transmite Agerpres. Deocamdata nu este clar unde ar urma sa fie sediul acestei reprezentante.

Invitatia anunta ca receptia inaugurala va avea loc in Salonul membrilor din Parlamentul European la data de 31 mai, intre orele 17,00 si 19,00.

Invitatia este scrisa in limbile ungara si engleza si este semnata de ''Laszlo Tokes, vicepresedinte al Parlamentului European, Csaba Sogor si Gyula Winkler, membri ai Parlamentului European''. In partea de jos a invitatiei este trecuta sigla grupului Partidului Popular European (PPE) din PE, din care fac parte cei trei eurodeputati UDMR.