Senatorii au respins, marti, legea lustratiei prin care ar fi fost limitat accesul persoanelor care au facut parte din structurile de putere ale regimului comunist la unele functii si demnitati publice, anunta Agerpres.

Senatorii au aprobat cu 75 de voturi pentru, trei voturi impotriva si doua abtineri raportul de respingere a legii, intocmit de Comisia juridica din Senat, in urma reexaminarii legii, care a fost declarata neconstitutionala in integralitatea ei de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), prin decizia din 7 iunie 2010.

In raportul Comisiei juridice a Senatului se precizeaza faptul ca, potrivit Constitutiei, "in cazurile de neconstitutionalitate care privesc legile, inainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat sa reexamineze dispozitiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia CCR".

Intr-o prima faza, Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a adoptat acest proiect de lege, cu amendamente, in anul 2006, iar Camera Deputatilor in anul 2010. In acelasi an, legea a fost trimisa spre promulgare.

Propunerea legislativa a fost initiata de Viorel Oancea, Eugen Nicolaescu, Mona Musca si Adrian Cioroianu.

Legea este organica, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.