Adrian Nastase a anuntat pe blog ca s-a hotarat sa "desecretizeze" scrisoarea transmisa presedintelui american George W. Bush in decembrie 2004, in calitate de premier, in care ii solicita ridicarea imunitatii diplomatice a militarului american care l-a accidentat mortal pe muzicianul Teo Peter, contrazicand declaratiile purtatorului de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, potrivit carora Ministerul Afacerilor Externe ceruse deja, pe 4 decembrie 2004, ridicarea imunitatii puscasului marin.

  • "Domnul Turcan, "desecretizatorul", incearca sa explice pozitia lui Traian Basescu referitoare la Teo Peter, mentionand ca la 4 decembrie 2004, Ministerul Afacerilor Externe ceruse deja ridicarea imunitatii diplomatice pentru puscasul american care il accidentase mortal pe Teo Peter. Si ca, dupa accea, lucrurile au evoluat conform declaratiilor date ambasadorului american de Traian Basescu.
  • Ceea ce omite sa spuna dl Turcan este faptul ca la acel moment eu eram prim-ministru si, in aceasta calitate, i-am scris presedintelui Bush pentru a cere ridicarea imunitatii militarului american. MAE nu a facut decat sa operationalizeze aceasta solicitare. De aceea, m-am decis sa "desecretizez" aceasta scrisoare (...) Mai inteleg, dintr-o telegrama ambasadei, publicata recent, ca demersul nu a fost pe placul ambasadei americane, care lauda, in schimb, pozitia concilianta a lui Basescu", a scris miercuri Adrian Nastase, pe blogul personal.

In scrisoarea trimisa presedintele SUA, fostul premier si-a exprimat ingrijorarea cu privire la circumstantele tragicului accident provocat de puscasul marin Christopher VanGoethem din cadrul ambasadei americane la Bucuresti si in urma caruia a murit Teo Peter, "un celebru muzician admirat de multi romani, dar si un prieten al sau".

Nastase mentioneaza in scrisoare ca "dovezile demonstreaza ca nu a fost un simplu accident rutier nefericit", intrucat, potrivit relatarilor, militarul american se afla sub influenta alcoolului si ar mai fi fost implicat intr-un alt accident rutier in Bucuresti.

"Imediat dupa incident, ambasada dumneavoastra l-a transferat pe dl. Christopher din Romania. Acest lucru m-a intrigat foarte mult si a indignat opinia publica din Romania", scrie Nastase in scrisoarea catre presedintele american.

"Insistam ca dl. Christopher sa fie supus unei anchete complete in Romania (...) Suntem hotarati sa cerem ridicarea imunitatii diplomatice pentru a permite deschiderea unui proces echitabil, in conformitate cu legile tarii noastre (...) Va asigur ca autoritatile judiciare din Romania garanteaza un proces echitabil si un tratament legal adecvat", se arata in scrisoarea trimisa de fostul premier.

Valeriu Turcan: Cazul Teo Peter s-a aflat in atentia presedintelui Basescu in mod constant, de la inceputul mandatului sau

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, a transmis marti, printr-un comunicat, ca problema soldatului american implicat in moartea lui Teo Peter "s-a aflat in atentia presedintelui Traian Basescu in mod constant inca de la inceputul mandatului sau, din 20 decembrie 2004".

"Urmare a accidentul din data de 4 decembrie 2004, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat in aceeasi zi autoritatilor americane ridicarea imunitatii diplomatice a angajatului care a produs accidentul, ceea ce ar fi permis inceperea urmaririi penale de catre autoritatile romane", se arata in comunicatul presedintiei.

"Avand in vedere refuzul partii americane, presedintele a intreprins demersuri in vederea revenirii in Romania a angajatului ambasadei pentru a fi judecat de instantele din tara noastra, urmand ca acesta sa ispaseasca pedeapsa in statul trimitator (SUA)", se mai arata in comunicat.

Reactia administratiei prezidentiale vine dupa publicarea unei telegrame Wikileaks care reda o discutie dintre ambasadorul SUA si presedintele Romaniei in care Traian Basescu ar fi spus ca soldatul responsabil de accidentul lui Teo Peter "va avea parte de un proces echidistant si nu ar urma sa faca nici o zi de inchisoare in Romania" .