Propunerea legislativa a PSD care prevede ca presedintii, vicepresedintii, secretarii si trezorierii federatiilor si confederatiilor sindicale sa nu mai fie obligati sa depuna declaratii de avere si de interese, asa cum prevede, in prezent, Legea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), a fost scoasa in mod "misterios" de pe ordinea de zi a Senatului. Desi se afla in Senat din noiembrie 2010, votul pe actul normativ a fost amanat in repetate randuri. Intrebati de HotNews.ro de ce nu apare legea pe ordinea de zi, dupa cum ar fi fost firesc, senatorii au ridicat din umeri.

Plenul SenatuluiFoto: AGERPRES

Propunerea legislativa in cauza a fost initiata de opt deputati PSD si stipuleaza ca se abroga articolul din Legea ANI care se refera la obligativitatea presedintilor, vicepresedintilor, secretarilor si trezorierilor federatiilor si confederatiilor sindicale de a-si declara averea si interesele.

Proiectul legislativ a fost adoptat tacit in luna noiembrie 2010 de catre Camera Deputilor si a ajuns pe masa Senatului pentru a fi dezbatut si votat. Vezi aici parcursul legii in parlament.Legea care a trecut tacit de Camera Deputatilor nu poate trece la fel si de Senat, ea trebuind sa fie votata in plen.

In caz ca va fi adoptata, legea va merge spre promulgare la Presedintele Traian Basescu. Promulgarea se face in termen de cel mult 20 de zile de la primire. Inainte de promulgare, Presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii.

Actul normativ a fost dezbatut in plenul Senatului pe 23 februarie si de atunci a fost inscris pe fiecare ordine de zi a plenului pentru votul final. La sedinta de luni, 7 martie, propunerea legislativa a fost trecuta pe ordinea de zi la punctul 17. Sedinta plenului s-a oprit la punctul 15, "urmand ca miercuri sa dezbatem si sa votam in continuare punctele ramase", dupa cum declara si presedintele Senatului Mircea Geoana.

Cu toate acestea, pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte de plen de miercuri 9 martie, proiectul de lege nu s-a mai regasit. Intrebati de HotNews.ro ce s-a intmaplat cu el, senatorii au ridicat din umeri.

Ce spun senatorii

"Nu stiu de ce nu apare legea pe ordinea de zi. In mod normal trebuie sa apara. Poate a fost vreo eroare tehnica. Nu s-a discutat sa se scoata legea de pe ordinea de zi. Nu stiu ce s-a intamplat", a declarat Ioan Chelaru, vicepresedintele Biroului Permanent al Senatului, Ioan Chelaru (PSD).

La fel ne-a raspuns si senatorul PSD Toni Grebla, presedintele Comisiei jurdice. "Nu stiu de ce nu e pe ordinea de zi. Probabil pentru ca e vot pe o lege organica. (n.r. pe ordinea de zi stabilita pentru miercuri sunt mai multe legi organice programate pentru vot). Nu stiu", a declarat Grebla.

Cristian Radulescu, liderul grupului PDL, ne-a declarat ca o astfel de discutie nu a avut loc, iar o astfel de hotarare nu a fost luata.

"Nu stiu de ce nu apare pe ordinea de zi. Noi nu am discutat in Biroul Permanent sa o scoatem. Ar trebuie sa apara. Poate va aparea luni", a spus Cristian Radulescu.

Pe de alta parte, in sedinta de plen de miercuri s-a votat pentru zilele de luni si marti un program de activitati in circumscriptiile electorale, deci sedinta de plen de luni nu se va tine.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a precizat ca reprezentantii UDMR au solicitat, in sedinta de luni a Biroului Permanent al Senatului, ca marti, 15 martie, sa poata participa la evenimentele organizate in colegiile in care au fost alesi, motivand ca ''este o cutuma'' ca in preajma acestei zile senatorii sa aiba program de activitati in teritoriu.

O explicatie a venit insa de la Departamentului legislativ al senatului care a precizat ca pe ordinea de zi in care au fost inscrise 40 de legi si proiecte, actul legislativ care prevede exceptarea liderilor de sindicat sa depuna declaratii de avere ar fi fost scos pentru ca nu este o prioritate legislativa.

Intr-un interviu oferit pentru HotNews.ro in urma cu o saptamana, senatorul UDMR, Gyorgy Frunda a declarat ca este pentru transparenta averii demnitarului public, dar ca liderii sindicali nu fac parte din categoria demnitarilor publici.

"Sunt sunt pentru obligarea demnitarului public sa faca un bilant al starii sale materiale din momentul in care isi incepe mandatul pana isi termina mandatul si sa raspunda legal in situatia in care s-a imbogatit nelegal. Liderii sindicali nu sunt demnitari publici, ori legea spune clar: la ANI trebuie sa-si dea declaratie demnitarul public si functionarul public. Liderul sindical nu e nici una, nici alta", a declarat senatorul UDMR, Gyrorgy Frunda.

Legea ANI si liderii de sindicat

Legea ANI a fost adoptata, in 24 august, de plenul Senatului, in forma propusa de Camera, dupa ce senatorii au respins amendamentul privind exceptarea liderilor sindicali de la obligatia de a depune declaratii de avere. Senatul a votat atunci legea ANI cu 78 de voturi "pentru" si o abtinere. Legea a fost mai apoi promulgata si de presedintele Traian Basescu.

In forma adoptata in august 2010 de catre Senat, legea ANI revine la infiintarea comisiilor de ancheta de pe langa Curtile de Apel, si s-a stabilit un singur formular al declaratiei de avere, care, in forma in careeste facut public are datele de identificare blurate, pentru respectarea deciziilor Curtii Constitutionale.

Formularul declaratiei de avere contine date legate de bijuterii, conturi, case, singurul lucru care nu apare este adresa imobilelor. De asemenea, trebuie declarate contractele derulate cu statul de catre demnitari, in declaratiile de interese. In textul Legii ANI s-a reintrodus si termenul de trei ani in care Agentia poate face verificari.