“Nu am primit niciodata nici o citatie la ANI. Am aflat din Evenimentul Zilei, impreuna cu alti senatori, la mijlocul anului trecut. Nu am primit nici o invitatie, cu toate ca legea obliga ANI ca in momentul declansarii verificarilor sa instiinteze persoana verificata si sa o invite la agentie. Niciodata nu am fost instiintat, niciodata nu am fost invitat, dar stiu ca se strang date despre mine si despre multi altii. Strangerea datelor de catre ANI fara instiintarea persoanei verificate este nelegala si consituie o infractiune a agentului respectiv, sa fie clar”, a declarat Gyorgy Frunda in cadrul intalnirii online Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.10 si realizata de Dan Tapalaga. Vezi in text cum se apara senatorul UDMR de acuzatiile privind afacerile derulate de familia sa cu statul.

Descarca fisierul audio in format MP3

Principalele declaratii ale lui Gyorgy Frunda:

Despre investigarea sa de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI):

  • Nu am primit niciodata nici o citatie la ANI. Am aflat din Evenimentul Zilei, impreuna cu alti senatori, la mijlocul anului trecut.
  • Nu am primit nici o invitatie, cu toate ca legea obliga ANI ca in momentul declansarii verificarilor sa instiinteze persoana verificata si sa o invite la agentie. 
  • Niciodata nu am fost instiintat, niciodata nu am fost invitat, dar stiu ca se strang date despre mine si despre multi altii.
  • Strangerea datelor de catre ANI fara instiintarea persoanei verificate este nelegala si consituie o infractiune a agentului respectiv, sa fie clar.
  • Nu sunt impotriva Agentiei Nationale de Integritate. Sunt impotriva unor prevederi legale care sunt neconstitutionale. 
  • Sunt pentru transparenta averii demnitarului public; sunt pentru obligarea demnitarului public sa faca un bilant al starii sale materiale din momentul in care isi incepe mandatul pana isi termina mandatul si sa raspunda legal in situatia in care s-a imbogatit nelegal. 
  • Liderii sindicali nu sunt demnitari publici, ori legea spune clar: la ANI trebuie sa-si dea declaratie demnitarul public si functionarul public. Liderul sindical nu e nici una, nici alta. 
  • Voi fi fidel principiilor pe care le-am invatat in Romania si in strainatate. Trebuie sa pornesti de la prezumtia ca omul isi dobandeste legal averea si daca sustii ca nu si-a dobandit-o legal, dovedeste ca nu si-a dobandit-o legal. 
  • ANI nu este o lege penala, cum au incercat unii sa o faca, sa inverseze sarcina probei. Eu daca am un frigider in casa, chiar daca nu am nici o factura, frigiderul ala este dobandit legal de mine. 
  • Drepturile omului se incalca pas cu pas, iar problema mea cu legea ANI e faptul ca se infiinteaza instante speciale formate din doi judecatori si un procuror care se vor ocupa de averea celui verificat. Averea aceasta poate fi confiscata administrativ, ceea ce este inacceptabil intr-un stat de drept, [unde poate fi confiscata] numai penal.
  • Eu daca am o avere si am dobandit-o legal, dar nu mi-am platit impozitul, trebuie facut ceea ce spune ministrul actual, impozitarea sau supraimpozitarea.
  • Dar daca n-am comis o infractiune, de ce sa te atingi de averea mea? Potrivit Conventiei Europene a Drepturilor Omului, si Romania a semnat-o, averea e imediat dupa viata, al doilea lucru important in existenta unui om. 
  • Pledez pentru drepturile omului, nu impotriva ANI. Sa fie clar. Si a abuzurilor pe care le poate face ANI, impotriva faptului ca ANI sa devina un instrument politic impotriva adversarului politic sau functionarului public.

Despre afacerile firmei sale si ale firmei sotilei sale cu statul:

  • Dan Tapalaga: Am gasit in presa anul trecut ca Vass Levente, unul dintre consilierii ministrului sanatatii, a primt in 2009 de la policlinica Marmed, detinuta de sotia dvs., 330 de de lei cu titlul de prestari servicii medicale. Aici e o intrebare: nu e un conflict de interese?
  • Eu am o firma sau sunt actionar la o firma care se ocupa de dispozitive medicale. La mine vine X, bolnavul si-mi cere o stomie sau imi cere o orteza. I-o dau. El merge la Casa si Casa mi-o plateste in limita legala. Ce interes sau ce afaceri am eu cu statul?
  • Nevasta-mea are o policlinica in Targu Mures la care lucreaza vreo 20-20 si ceva de medici, printre care a lucrat si doctorul Vass. Pentru perioada in care lucreaza, primeste din partea firmei care plateste consultatia medicala o parte, iar o parte ramane la policlinica. Este absolut legal si absolut corect. De cand este consilier al ministrului, eu asa stiu ca domnul Vass nu are nici un contract cu nici o firma.
  • Eu nu am un contract direct cu statul. Nici nevasta-mea, prin Marmet, nici eu prin Ortoprofil. Si la ea, si la Ortoprofil vine bolnavul, ii face consultul medical si pe baza inregistrarii, Casa de Asigurari de Sanatate plateste consultul respectiv.
  • La mine bolnavul vine in functie de calitatea prestatiei pe care i-o fac, iar Casa de Asigurari de Santate plateste in tara asta la 240 de firme, daca stiu bine eu. Sunt una dintre cele 240 de firme. In functie de calitatea prestatiei mele voi avea sau nu bolnavi: daca am bolnavi mai multi, Casa imi plateste mai multi bolnavi. Problema s-ar pune daca eu as avea un contract-cadru cu Casa de Asigurari pentru o suma de si ei mi-ar trimite bolnavi. Atunci da, atunci s-ar pune problema influentei politice.
  • Pe doctorul Vass nu poti sa-l condamni ca inainte de a fi devenit consilierul Ministrului Sanatatii a fost director de spital, a fost la Targu Mures. Nu a fost angajat al firmei mele, a fost platit in urma unei colaborari.

Gyorgy Frunda este cercetat de Agentia Nationala de Integritate pentru un posibil conflict de interese in ceea ce priveste doua dintre firmele familiei sale, Marmet si Ortoprofil SRL, care incaseaza anual milioane de euro de la casele judetene de asigurari de sanatate pentru servicii medicale. In dosar este cercetata si posibila implicare a doctorului Vass Levente, fost director de spital la Targu Mures si colaborator al firmelor lui Frunda, in prezent consilier al ministrului sanatatii, conform AncheteOnline.ro.

Conform revistei Kamikaze, Frunda mai este cercetat si pentru ascunderea a peste 30 de counturi bancare, in care omul politic are depusi 330.000 de lei, 62.500 de euro si 14.000$. Gyorgy Frunda a fost unul dintre principalii sustinatori ai limitarii atributiunilor si puterilor Agentiei Nationale de Integritate. Anul trecut, Catalin Macovei, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, l-a acuzat pe Gyorgy Frunda ca “a legiferat in interes personal” pentru limitarea puterii organismului de control.