Deputatii au decis, luni, la propunerea lui Eugen Nicolaescu (PNL), ca proiectul de lege privind programul de gestionare a cainilor fara stapan sa fie retrimis la Comisia de administratie pentru a fi reanalizat in termen de trei saptamani, anunta Mediafax.

Decizia a fost luata cu 70 de voturi pentru, 37 impotriva si 5 abtineri, fiind aplaudata de reprezentantii ONG-urilor care se ocupa de protectia ciinilor fara stapan si care se aflau in balcoanele destinate invitatilor. Reprezentantii ONG-urilor au purtat tricouri cu inscriptia "Alege viata!".

Deputatii au decis sa amane dezbaterea in plen a proiectului de lege sustinand ca se gandesc "la oameni, dar si la animale".

"Proiectul de lege este de mult timp in Parlament (din 2007 se afla in Camera-n.r.). Foarte multi colegi au pareri diferite, toti ne gandim la oameni, dar in acelasi timp ne gandim si la animale", a declarat liberalul Eugen Nicolaescu, care a cerut retrimiterea proiectului la Comisia de specialitate pentru a fi reexaminat si pentru a deveni "un proiect de lege echilibrat".

Dupa vot, Eugen Nicolaescu a reclamat ca democrat-liberalii ar fi votat impotriva.

"Nu putem sa tratam cu usurinta o lege care face diferenta intre viata si moarte, indiferent despre a cui este vorba. E din aceeasi categorie cu a decide pedeapsa cu moartea in cazul oamenilor. Nu avem niciun drept fata de nicio specie", a spus Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatii nationale.

Dupa vot, mai multi deputati au sustinut ca multi dintre parlamentari habar nu au ce prevede proiectul de lege sau ce prevede legislatia din Franta sau Germania pe tema cainilor fara stapan.

"Traim vremuri in care catelusii sunt mai onesti decat oamenii", a precizat deputatul PSD Ioan Damian.

Comisia pentru administratie a Camerei Deputatilor daduse aviz pozitiv asupra acestui proiect de lege, cu modificari prin care decizia privind tratamentul aplicat cainilor fara stapan revenea autoritatilor locale, ceea ce facea posibila inclusiv eutanasierea animalelor.

In forma initiala, legea prevedea doar posibilitatea eutanasierii cainilor bolnavi sau batrani, ceilalti urmand sa fie dusi in locurile de unde au fost ridicati dupa sterilizare si deparazitare.

Deputatii din Comisie considera ca modificarile avizate, care dau posibilitatea autoritatilor locale sa decida ce sa faca in cazul cainilor fara stapan, sunt o solutie mai buna la problema cainilor comunitari. Potrivit acestora, autoritatile locale pot decide fie sterilizarea animalelor si propunerea spre adoptie, fie pastrarea lor in centre, fie eutanasierea dupa un anumit numar de zile. Totodata, legea da posibilitatea incheierii unor parteneriate intre autoritatile locale si ONG-urile de protectie a animalelor.

Dupa decizia Comisiei, mai multe ONG-uri de protectie a animalelor au organizat proteste, o astfel de actiune avand loc, luni, la Camera Deputatilor.