Discutia de Luni. O emisiune HotNews.ro - RFI

Senatorul Gyorgy Frunda in discutie online cu cititorii: Ar trebui sa iesim de la guvernare si ar trebui sa incheiem un protocol cu USL

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 27 februarie 2011, 18:14 Actualitate | Politic


Gyorgy Frunda
Foto: AGERPRES
”Daca nu reusim sa avem rezultate pana la inceputul verii, daca nu se va revigora economia, trebuie sa reevaluam situatia si sa decidem asupra solutiei de viitor”, a declarat senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, sambata, la Congresul Uniunii, referindu-se la ramanerea Uniunii la guvernare. Reamintim ca sambata, la Congresul UDMR de la Oradea, Kelemen Hunor a fost ales in locul lui Marko Bela la conducerea Uniunii.

Gyorgy Frunda a discutat online cu cititorii HotNews.ro. Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.10 si realizata de Dan Tapalaga.

Nota redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.10 si realizata de Dan Tapalaga.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 lili

  Am citit azi pe Mediafax despre " un nou program economic" adoptat la Congresul UDMR care prevede masuri ptr relansarea economica prin modificarea Codului fiscal si mai spune Mediafax ca "documentul respectiv precizeaza că trebuie acţionat în mod hotărât împotriva evaziunii fiscale, împotriva fraudei fiscale, fiind nevoie de o administraţie fiscală eficientă şi de o corupţie redusă la minimum."
  Cum vedeti Dvs mai ales finalul documentului, adica partea referitoare la o administratie eficienta si mai ales la evaziunea fiscala si coruptie? Dl Mircea Cosea de la UNPR a afirmat zilele trecute ca potrivit estimarilor BM, in Romania evaziunea si contrabanda in vami se ridica la 5-6 miliarde Euro/an

  • Gyorgy Frunda

   Romania colecteaza doar 30% din impozitele si taxele datorate de contribuabili, persoane fizice si juridice. Si aici suntem pe ultimul loc in UE, unde media colectarii este in jur de 41%, iar in tarile mai avansate de 45 - 48%. In contextul disolutiei autoritatii institutiilor statului, cred ca este necesara o lupta impotriva evaziunii fiscale, atat prin medotde financiare de colectare, cat si prim metode penale, acolo unde este cazul. Dar aceasta nu scuteste guvernul de adoptarea unor masuri de relaxare financiara, atat pentru cetatean, cat si pentru societati, persoane juridice.

 • Întrebarea nr. 2 florin

  UDMR-ul a devenit vedeta politica nr. 1 in Romania. Pentru niste asa-zise drepturi etnice pe care le urmariti, sacrificati, prin pozitia dvs populatia -atat pe cea minoritara, cat si cea majoritara. Credeti ca merita sa sprijiniti un guvern incompetent pentru ca asa v-ati angajat. Veti rezista judecatii istoriei?

  Cu respect,
  Florin Popescu

  • Gyorgy Frunda

   Inaintea judecatii istoriei, trebuie sa rezist judecatii electoratului din 2012. Personal, sunt in opozitie in UDMR, deoarece consider ca ar trebui sa renuntam la parteneriatul cu PDL, ar trebui sa iesim de la guvernare si ar trebui sa incheiem un protocol cu USL. Pentru asta insa, USL ar trebui sa faca o oferta in domeniul economic, financiar si social si sa se raporteze la cerintele UDMR-ului, legea statutului minoritatilor nationale, redesenarea regiunilor economice si reprezentarea proportionala a persoanelor apartinand minoritatilor nationale la nivel local, regional si national.

 • Întrebarea nr. 3 Claudiu

  Buna ziua,
  Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
  - Conform datelor ultimelor sondaje de opinie, USD se bucura de peste 50% din optiunile electoratului. Credeti ca, renuntand la coalitia actuala veti mai putea obtine ceva avand in vedere faptul ca USL nu are nevoie de dumneavoastra?Pentru interesul uniunii ati santaja (cu iesirea de la guvernare sau altfel) guvernul daca acesta nu ar fi de acord cu vreo propunere de-a dumneavoastra?
  - Dumneavoastra personal ce va considerati: maghiar de nationalitate romana sau roman de nationalitate maghiara?
  Multumesc anticipat.(editat de HotNews.ro)

  • Gyorgy Frunda

   Pur si simplu sunt maghiar din Romania, sunt cetatean roman de nationalitate maghiara. Nu cred in politici oportuniste, n u as incheia coalitii sau aliante pe baza rezultatelor sondajelor de opinie. Inchei aliante sau coalitii in baza programelor compatibile si a strategiilor comune. Or, critica mea la adresa actualului guvern nu e legata de reducerea functionarimii din administratia publica locala si centrala, ci de rigiditatea in domeniul economic si financiar. Cred ca multi cetateni ar fi inteles si ar fi fost de acord cu o reducere a salariilor de 10% pe o perioada de un an, un an jumatate daca aceasta s-ar fi coroborat cu o relansare economica. Deci, nu pot critica deciziile guvernului, ci cred ca interventia UDMR-ului ca si aliat al PDL-ului trebuie sa se focalizeze in primul rand pe probleme economice, sociale si fiscale.

 • Întrebarea nr. 4 aurel d.

  Stimate domnule Frunda,
  sper ca ati vazut reportajul de la pro tv, cel cu taierea padurilor in Harghita (si in restul tarii). Ce masuri veti lua ca UDMR sa inceapa in sfarsit sa stopeze acest proces amplu de despadurire, ce va face ca in curind nici picior de turist sa nu mai calce in secuime? cind veti incepe condamnarea si luarea de masuri impotriva mafiotilor ce priveaza pe maghiari si romani deopotriva de acest frumuseti? e vorba si de sanatatea noastra! nu vreau un raspuns diplomatic, ci actiune.

  • Gyorgy Frunda

   Sunt ferm impotriva taierii padurilor si nu spun acest lucru ca sa va fiu simpatic. A fost o perioada de furt intensiv a padurilor. Din cate stiu eu, in ultima perioada, cel putin in judetul Mures de unde sunt eu, furtul de lemn a scazut mult. In acelasi timp, ministerul mediului condus de dl Borbely are o strategie nationala de plantare a pomilor in padurile defrisate, pe care il sustinem cu totii, si cred ca trebuie sa schimbam si mentalitatea oamenilor, in sensul respectarii padurii si a naturii in general.

 • Întrebarea nr. 5 Florin

  Domnule senator doriti ca dvs si maghiarii pe care-i reprezentati sa ramana pentru totdeauna cetateni romani? Sau vreti ca intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat sa devina cetateni maghiari?
  Evident nu prin emigrarea maghiarilor in Ungaria de azi ci prin revizuirea granitei dintre Romania si Ungaria, primul pas fiind acela ca teritoriul judetelor Harghita si Covasna, eventual si Mures, sa devina teritoriu maghiar. Vad ca la congresul UDMR s-a arborat steagul Ungariei, s-a intonat imnul Ungariei, Dl Kelemen doreste relationarea cu partide din Ungaria, nefacand vreo referire la partidele romanesti. Revizuirea Tratatului de pace de la Trianon din 1920 este obiectivul UDMR pe termen lung?

  • Gyorgy Frunda

   UDMR-ul nu doreste revizuirea tratatului de pace de la Trianon si nici modificarea frontierelor. Acest lucru figureaza in programul nostru si am spus-o in mod repetat. Sunt insa pentru o Europa federala, in care romani, unguri si alte 25 de natii putem convietui pasnic, respectandu-ne unii pe altii. Tonalitatea intrebarii dvs ma trimite la inceputul anilor 90, perioada pe care sper ca am depasit-o, in marea noastra majoritate, romani si unguri deopotriva.

 • Întrebarea nr. 6 andrein

  Ne poate explica d-l Gyorgy Frunda reactia colegului de la Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, la prezentarea informatiilor de catre reporterul de investigatii Alex Dima - PROTV (Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/romania-te-iubesc/marea-defrisare-cine-se-afla-in-spatele-dezastrului-din-paduri-partea-1.html). Se bazeaza conducerea UDMR (in noua formula) in continuare pe astfel de oameni "competenti" sau are in vedere aplicarea unor criterii de integritate şi competenţă pentru promovarea în funcţii publice?

  • Gyorgy Frunda

   Nu va pot raspunde, nu cunosc emisiunea la care faceti referire. Adresati-va va rog d-lui ministru Borbely, care dupa parerea mea este unul dintre cei mai buni ministri ai cabinetului actual, competent, foarte harnic si de incredere. Puteti conta pe ceea ce spune.

 • Întrebarea nr. 7 Peter Badesco

  Domnule Frunda, formatiunea din care faceti parte, (UDMR) reprezinta strict minoritatea maghiara, conform spuselor dumneavoastra. Totusi aceasta 'organizatie' , o numim asa pentru ca nu sunteti un 'Partid' poitic in acceptia generala a expresiei, face politica pentru comunitatea romana in ansamblul ei. Cred ca si pe dumneavoastra va pufneste rasul la o asa 'curiozitate'. Noi cei din Societatea Civila - Diaspora asteptam si speram ca Votul Uninominal (pur) sa fie implementat in Romania tocmai pentru ca in opinia noastra, acest lucru este singurua masura care va putea ajuta intreaga comunitate fie ea romana sau maghiara sa produca Statul de Drept pe care cu totii il asteptam. Va rog sa-mi raspundeti la intrebarea,...: Ce parere aveti despre Votul Uninominal (PUR) ,..? Vi se pare o idee buna ca cetatenii sa fie reprezentati de catre semenii lor , cei care locuiesc in comunitatea lor, cei care cu siguranta le cunosc problemele lor,....nu cei care ii reprezinta si stau in cartierul Primaverii, sau ma rog pe undeva prin Bucuresti. Sincer , ce parere aveti,..?

  • Gyorgy Frunda

   Sunt de acord cu dvs, in sensul ca comunitatile locale care formeaza un colegiu electoral sa fie reprezentat de un membru al comunitatii respective. Sunt impotriva "parasutarii" oamenilor politici de la centru, in special din Bucuresti in colegiile electorale, pentru ca in 20 de ani s-a dovedit ca asemenea parasutari sunt contraproductive din toate punctele de vedere. De aceea, eu as echilibra votul pur uninominal la care faceti referire cu o lista nationala, pentru ca diferentele de voturi obtinute de diferitele partide politice, in diferite judete trebuie echilibrate la nivel national, si trebuie sa reflecte rezultatul alegerilor la nivel national. Sau, o alta varianta ar fi votul preferential pe liste electorale. Adica, fiecare partid politic ar avea dreptul ca la nivel judetean sa prezinte de doua-trei ori mai multi candidati decat numarul efectiv de locuri pentru judetul respectiv (deputati si senatori), urmand ca alegatorul sa aleaga de pe aceasta lista un singur candidat. Cred ca ar fi solutia ce mai putin rea dintre cele multe prezentate.

 • Întrebarea nr. 8 Andrei T

  1. Este domnul G. Frundo reprezentantul gruparii socialiste sau social-democrate din cadrul UDMR-ului?
  ///
  3. Ce parere are despre actuala conducere a Ungariei?
  Cu multumiri(editat de HotNews.ro)

  • Gyorgy Frunda

   1.Sunt liderul grupului crestin - democrat din CRU

   2. Am o parera complexa si contradictorie. Nu sunt de acord cu unele decizii ale actualului partid de guvernamant din Ungaria, FIDESZ, cum ar fi: legea presei, reducerea atributiilor Curtii Constitutionale, retroactivitatea unui impozit de 98% a salariilor compensatorii. Cu astea nu sunt de acord. Si nici cu vanatoarea de vrajitori pe care o face in numele justitiei impotriva fostilor ministri socialisti si liberali.

 • Întrebarea nr. 9 PSD-erbedeul

  Ce măsuri propune UDMR pentru revigorarea economiei României ?
  Creşterea taxelor şi menţinerea unor taxe mari nu cred că reprezintă o soluţie !

  • Gyorgy Frunda

   Ce am propus pana acum (si s-a adoptat de catre Guvern): stergerea impozitului minimal sau forfetar si ajutorul de 10.000 de euro pentru IMM infiintate de tinerii de pana la 30 de ani. Ce mai e de facut, parerea mea, nu a UDMR: reducerea impozitului pe profit la 10%, altfel marii investitori din Romania vor migra spre Ungaria sau Bulgaria, unde s-a stabilit acest impozit de 10% pe profit. Doi: plata TVA la data incasarii facturii, nu la data emiterii ei; reducerea cotelor de asigurare cu cel putin 5 - 8% pentru angajatori.

 • Întrebarea nr. 10 Anonim

  1. Credeti ca mai suportam pana la vara sa vedem daca va merge economia?
  ////
  3. Credeti ca a fost normal sa inceapa congresul UDMR cu imnul Ungariei?(editat de HotNews.ro)

  • Gyorgy Frunda

   1. Da, suportam. In fiecare zi simtim pe pielea noastra in ce directie mergem. Masurile economice nu pot fi nici carpite, nici luate de la o zi la alta, ci pe baza unor analize economice serioase.

   3. Da. Este imnul ungurilor de peste tot. Este un verset din Biblie.

 • Întrebarea nr. 11 carat

  Domnule Frunda, intr-un interviu acordat in ziua Congresului UDMR pentru Realitatea TV ati facut afirmatia ca UDMR trebuie sa iasa de la guvernare si sa mearga alaturi de USL.
  Intrebare: Cum comentati dorinta dumneavoastra de afiliere cu struto-camila dreapta-centru-stanga (USL), la care se adauga si PRM - prin alianta facuta cu PSD-ul chiar inainte de a avea loc Congresul partidului dumneavoastra ? Ce considerente aveti in vedere cand propuneti asta?

  • Gyorgy Frunda

   In politica, trebuie sa inchei aliante pe termen mediu si lung, avand in vedere programul aliantelor politice care se nasc. Sunt convins ca, pentru Romania, ar fi mult mai acceptabila o alianta de centru - dreapta sau centru - stanga, n-are importanta, care sa prevada niste masuri economice de relansare reala, niste masuri fiscale care sa readuca marii investitori in Romania si, in acelasi timp si in aceeasi masura, sa ajute si investitorii autohtoni, care sa fie previzibile si stabile. Dar, pentru asta, si alianta USL ar trebui sa-si faca publice deciziile economice si fiscale pe care doreste sa la ia si masurile concrete pentru perioada imediat urmatoare. Vezi explicatiile la intrebarile anterioare.

   De altfel, aliante intre centru-stanga si centru -dreapta sunt destul de frecvente in tarile UE, ganditi-va la Germania inainte de ultimele alegeri, cand crestin democratii au fost in alianta de patru ani cu socialistii.

 • Întrebarea nr. 12 curios

  oridecate ori a fost in "pole-position" PSD a RESPINS participarea UDMR (si in 2001 si in 2009). De ce ar fi altfel de data aceasta?

  • Gyorgy Frunda

   in ultimii 14 ani, cand am fost prima data la guvernare cu PNTCD si altii, partidele romanesti din opozitie ne atacau, iar aliantii nostri de la guvernare, zambind sau strangand din dinti, acceptau intr-o masura mai mica sau mai mare cererile noastre. Probabil asa va fi si in viitorul apropiat, dar oricum, relatia dintre majoritatea romana si minoritatea maghiara din Romania a ajuns la un nivel de normalitate cand partidele politice romanesti accepta sa fie la guvernare cu UDMR si sa duca decizii importante consultand formatiunea noastra.

 • Întrebarea nr. 13 je

  USL-ul a spus ca primul lucru care il face dc ajunge la guvernare este cresterea pensiilor si salariilor bugetariilor la nivelul de dinainte de taiere, TVA-ul revine la 19%, dc sa presupunem o sa avem din vara alianta USL+UDMR la guvernare de unde o sa faceti rost de bani??O sa impozitati pe cei care lucreaza mai mult ( impozit de 40-80% ) ca sa dati la cei care stau??Devalorizati leul pana al un nivel 6, 7 lei pt un euro ???Asta pt ca USL-ul nu a venit cu nici o masura pt a creste economia si in plus Romania nu isi permite sa pompeze miliarde de euro in economia cum au facut alte tari.

  • Gyorgy Frunda

   Unele din promisiunile USL-ului sunt incacceptabile sau nerealiste. Nu poti sa revii nici la pensiile si salariile de dinainte de taiere, ci poti sa le cresti atat cat iti permite PIB-ul real al tarii. Ne pronuntam in continuare pentru impozit unic si egal pentru toti, pentru impozit mai mic pe profit si stabilizarea valorii leului de catre piata. Adica, sa avem o economie stabila si predictibila.

 • Întrebarea nr. 14 adrian corbu

  Desi faceti parte din minoritatea maghiara discursul dvs. este in general legat de rezolvarea problemelor socio-economice si mai putin legat de autodeterminarea pe probleme etnice asa cum fac colegii din UDMR.
  Sunteti mai realist decat colegii dvs. si mai ancorat in realitate sau sunteti un "tradator" al maghiarimii?
  De ce nu ati candidat la sefia UDMR pt. ca in opinia mea sunteti persoana cu cea mai mare experienta si cea mai respectata din aceasta formatiune?
  Cum vedeti o posibila colaborare cu PRM-ul?

  • Gyorgy Frunda

   am vorbit mai mult de problemele socio-economice pentru ca acestea sunt de actualitate imediata. In acelasi timp insa, sunt un autonomist convins (nu pe criterii etnice, dar cred ca autonomia locala, teritoriala pe baza delegarii a unei parti din puterile legislative si pe baza principiului subsidiaritatii va duce la cresterea nivelului de trai a cetateanului roman si la o concurenta sanatoasa intre regiunile economice. Cred ca avem obligatia unei solidaritati nationale prin colectarea unui impozit mic la nivel central, din care sa fie ajutate comunitatile defavorizate sau cele asupra carora se abat calamitati naturale, dar in acelasi timp cred ca trebuie incurajata concurenta economica reala si acei oameni care lucreaza mai mult si mai bine sa si traiasca mai bine.

 • Întrebarea nr. 15 bogdan

  Domnule Frunda , de ce opiniile Dvs. ( spre deosebire de cele ale majoritatii colegilor Dvs. din UDMR) sunt mereu asemanatoare sau identice cu cele ale PSD-PNL ?

  • Gyorgy Frunda

   Pentru ca sunt crestin democrat.

 • Întrebarea nr. 16 titi

  buna ziua d-le Frunda,

  am observat ca sunteti singurul politician care se exprima "presedintele republicii " atunci cand in discutie se face referire la d-nul Basescu.
  Care este motivul(sau motivele) care va determina
  sa va exprimati in acest mod?

  ps.din pdv-ul meu am apreciat, dar, as dori stiu opinia Dvs.

  o zi buna,

  • Gyorgy Frunda

   Constitutia. Presedintele Romaniei este presedintele republicii.

 • Întrebarea nr. 17 Catalin

  De ce nu ati candidat la sefia UDMR ? Cei 3 candidati erau pro-PDL si era nevoie de o alternativa !

  Va consider cel mai cu capul pe umeri UDMR-ist (de fapt...singurul). Dar, nu credeti ca ar fi mai bine daca ati iesi din UDMR si v-ati alatura de exemplu PNL ? Aveti o vasta experienta profesionala, si nu impartasiti decat in mica masura directia spre care se indreapta UDMR.

  Poate ar trebui sa va ganditi ca ati putea face mai mult pentru Romania (si implicit pentru maghiarii de aici) decat pentru comunitatea dvs. ? La ce bun va castigati dreptul de a invata in limba maghiara daca ne cufundam cu totii in saracie din cauza oportunismului UDMR (deghizat in diverse fraze pompoase) ?

  • Gyorgy Frunda

   Nu am candidat pentru ca sunt convins ca la nivelul conducerii UDMR-ului a fost nevoie si de o schimbare de generatie. Am inceput sa fac politica in 90 impreuna cu Marko Bela si, vorba unui mare contemporan in viata, ar arata ca dracu' sa-l schimb pe Marko cu Frunda.

   Ma gandesc serios sa fac mai mult pentru Romania. Masurile pe care le-am propus in domeniul economic, financiar sau social sunt la fel de importante si pentru romani, si pentru ungurii din Romania. Dar nu uit nici o clipa ca sunt ungur si trebuie sa lucrez pentru eliminarea discriminarilor care mai exista pe criterii etnice. Ceea ce este important e faptul ca astazi nu mai exista o contradictie intre interesele generale sau pe domenii ale Romaniei si interesele comunitatii maghiare din Romania. Si incerc sa raspund la ambele deziderate.

 • Întrebarea nr. 18 Agnes

  Daca aveti amabilitatea sa raspundeti la doua intrebari:
  1. Ca orice organizatie politica/culturala si UDMR are politicieni care au abuzat de functiile lor politice in parlament si guvern pentru a-si insusi foloase necuvenite. Nu credeti ca UDMR va avea de pierdut ca imagine si demers politic atata timp cat isi ascund si protejeaza coruptii? Vezi recenta ancheta PRO TV despre paduri si raspunsurile stupefiante ale d-lui Borbely si a senatorului UDMR!!!!
  2. Sunteti un politician cu vizibilitate si care s-a opus legii ANI si a oricaror forme de control asupra averilor parlamentarilor. Apropierea dvs. politica de PSD isi are ratiunea in maniera comuna cu a dvs. in care PSD priveste 'protectia" demnitarilor? Vezi discursul lui Ponta la recentul congres: NOI nu vom trimite in ancheta nici un ministru sau demitar in functie. Va multumesc!

  • Gyorgy Frunda

   1. Nu stiu ca vreun om politic important al UDMR sa fi fost condamnat sau macar acuzat de fapte de coruptie. Doar fostul ministru Nagy Zsolt are o cauza penala la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar sunt convins de nevinovatia lui. Despre dl Verestoy s-au spus multe, dar niciodata nu stiu sa fi avut vreun proces pentru vreo fapta penala. Iar pe dl Borbely il cunosc de aproape si pot garanta pentru corectitudinea si profesionalismul sau.

   2. Sunt un adversar al formei in care legea ANI a fost adoptata, pentru ca:
   a) nu a respectat deciziile Curtii Constitutionale din Romania si are prevederi neconstitutionale
   b) infiintarea instantelor speciale de control ale averii
   c) declaratiile publice pentru anumite bunuri (in conformitate cu decizia CC)
   d) modalitatea netransparenta de investigare din partea ANI. Nu uitati ca ANI nu verifica doar demnitarii de stat, ci si peste 1 milion de functionari si familiile lor, ceea ce poate sa fie un instrument politic impotriva acestora.

   Sunt insa un sustinator ferm al publicitatii averilor demnitarilor publici, asa cum e in oricare tara membra a Uniunii Europene. Pentru ca scopul transparentei trebuie sa fie prevenirea actelor de coruptie si imbogatirea ilegala a demnitarului public. Deci, trebuie sa ma intereseze averea pe care o are la inceputul mandatului si la sfarsitul mandatului. Iar daca diferenta de avere e mai mare decat veniturile realizate in aceasta perioada, demnitarul respectiv urmeaza sa raspunda legal, dupa caz, pentru imbogatirea sa.

 • Întrebarea nr. 19 Gabi M

  Prin toate opiniile prezentate de Dv. la TV ati fost si sunteti foarte apropiat de PSD.Ce va opreste sa va inscrieti in PSD daca UDMR nu va satisface?Si,cu ce propuneri concrete veniti Dv. pt. relansarea economiei?

  • Gyorgy Frunda

   Dupa parerea unora, sunt apropiat de PNL. Dupa parerea dvs, sunt apropiat de PSD. De fapt, sunt un crestin - democrat care incearca sa-si respecte principiile si ideologia, iar la UDMR nu vreau sa renunt pentru ca este prima si singura formatiune politica din care fac parte. Iar daca critic unele decizii ale UDMR nu o fac de dragul opozitiei in cadrul UDMR, ci de teama ca la viitoarele alegeri locale si parlamentare nu vom trece peste pragul de 5%. Am semnale concrete si zilnice, de la votanti ai UDMR-ului, care imi spun ca nu vor mai vota UDMR-ul datorita guvernarii din ultimul an. Iar potrivit convingerilor mele, nu-i acceptabil ca un guvern, nici macar daca face parte UDMR-ul din el, sa nu gaseasca alte metode de economisire a banului public, decat demiteri, taieri de salarii si alte venituri, mariri de taxe, impozite si cotizatii. Sunt convins ca exista si alte masuri la care m-am referit la intrebarile anterioare si cred ca ele trebuiesc aplicate.

 • Întrebarea nr. 20 Lotzi

  D-le senator va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
  1. Sunteti perceput ca fiind un foarte apropiat de PSD si PNL (cel de stanga). Aveti prin structura etnica mai multe informatii despre dezastrul guvernarii pe care stanga a facut-o in Ungaria (dar si in tot restul Europei). Dorti binele economiei romanesti cand pledati pentru solutiile propuse de USL sau v-ar avantaja politic un colaps economic pe care il pregateste USL Romaniei?
  2. O relansare ecomica trebuie analizata de specialisti si nu de politicieni (mai ales juristi). Economia nu este un robinet, ON-OFF pe care unii inchid si altii il deschid. Si ca sa pastrez metafora: presupunad ca PDL-UDMR l-a inchis ca sunt sinucigasi: Prietenii dvs. din USL de unde vor aduce apa pe teava daca e seceta mondiala? La ce bun un robinet deschis fara apa pe teava (adica bani)? Ma multumesc chiar si cu un raspuns - nu stiu!

  • Gyorgy Frunda

   1. La prima intrebare am raspuns adineaori, iar atunci cand fac propuneri de relansare economica, am in vedere parerea economistilor. Daca vreti parerea mea despre Ungaria, acolo s-a ajuns in situatia actuala din cauza masurilor gresite luate de toate guvernele de dupa 89, indiferent ca au fost de stanga sau de dreapta, si singurul premier ungar care a inceput o reforma reala a economiei din Ungaria a fost Gordon Bajnai.

 • Întrebarea nr. 21 JohnnyBGood

  Domnule Frunda,

  Este bine-cunoscut faptul ca politicieni UDMR, sau oameni de afaceri din sfera de influenta a acestora, se ocupa de exploatarea fara responsabilitate ecologica a padurilor.

  Are UDMR de gand sa intreprinda ceva concret si eficient pentru a stopa acest lucru?

  • Gyorgy Frunda

   Am raspuns mai sus.

3675 vizualizari

 • Buna ziua, dle Frunda (Duminică, 27 februarie 2011, 18:49)

  lili [anonim]

  Am citit azi pe Mediafax despre " un nou program economic" adoptat la Congresul UDMR care prevede masuri ptr relansarea economica prin modificarea Codului fiscal si mai spune Mediafax ca "documentul respectiv precizeaza că trebuie acţionat în mod hotărât împotriva evaziunii fiscale, împotriva fraudei fiscale, fiind nevoie de o administraţie fiscală eficientă şi de o corupţie redusă la minimum."
  Cum vedeti Dvs mai ales finalul documentului, adica partea referitoare la o administratie eficienta si mai ales la evaziunea fiscala si coruptie? Dl Mircea Cosea de la UNPR a afirmat zilele trecute ca potrivit estimarilor BM, in Romania evaziunea si contrabanda in vami se ridica la 5-6 miliarde Euro/an
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 11:33)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui lili

   Romania colecteaza doar 30% din impozitele si taxele datorate de contribuabili, persoane fizice si juridice. Si aici suntem pe ultimul loc in UE, unde media colectarii este in jur de 41%, iar in tarile mai avansate de 45 - 48%. In contextul disolutiei autoritatii institutiilor statului, cred ca este necesara o lupta impotriva evaziunii fiscale, atat prin medotde financiare de colectare, cat si prim metode penale, acolo unde este cazul. Dar aceasta nu scuteste guvernul de adoptarea unor masuri de relaxare financiara, atat pentru cetatean, cat si pentru societati, persoane juridice.
 • Domnule Frunda, (Duminică, 27 februarie 2011, 18:55)

  florin [anonim]

  UDMR-ul a devenit vedeta politica nr. 1 in Romania. Pentru niste asa-zise drepturi etnice pe care le urmariti, sacrificati, prin pozitia dvs populatia -atat pe cea minoritara, cat si cea majoritara. Credeti ca merita sa sprijiniti un guvern incompetent pentru ca asa v-ati angajat. Veti rezista judecatii istoriei?

  Cu respect,
  Florin Popescu
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 11:36)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui florin

   Inaintea judecatii istoriei, trebuie sa rezist judecatii electoratului din 2012. Personal, sunt in opozitie in UDMR, deoarece consider ca ar trebui sa renuntam la parteneriatul cu PDL, ar trebui sa iesim de la guvernare si ar trebui sa incheiem un protocol cu USL. Pentru asta insa, USL ar trebui sa faca o oferta in domeniul economic, financiar si social si sa se raporteze la cerintele UDMR-ului, legea statutului minoritatilor nationale, redesenarea regiunilor economice si reprezentarea proportionala a persoanelor apartinand minoritatilor nationale la nivel local, regional si national.
 • Strategia UDMR (Duminică, 27 februarie 2011, 19:20)

  Claudiu [anonim]

  Buna ziua,
  Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
  - Conform datelor ultimelor sondaje de opinie, USD se bucura de peste 50% din optiunile electoratului. Credeti ca, renuntand la coalitia actuala veti mai putea obtine ceva avand in vedere faptul ca USL nu are nevoie de dumneavoastra?Pentru interesul uniunii ati santaja (cu iesirea de la guvernare sau altfel) guvernul daca acesta nu ar fi de acord cu vreo propunere de-a dumneavoastra?
  - Dumneavoastra personal ce va considerati: maghiar de nationalitate romana sau roman de nationalitate maghiara?
  Multumesc anticipat.(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 11:39)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Claudiu

   Pur si simplu sunt maghiar din Romania, sunt cetatean roman de nationalitate maghiara. Nu cred in politici oportuniste, n u as incheia coalitii sau aliante pe baza rezultatelor sondajelor de opinie. Inchei aliante sau coalitii in baza programelor compatibile si a strategiilor comune. Or, critica mea la adresa actualului guvern nu e legata de reducerea functionarimii din administratia publica locala si centrala, ci de rigiditatea in domeniul economic si financiar. Cred ca multi cetateni ar fi inteles si ar fi fost de acord cu o reducere a salariilor de 10% pe o perioada de un an, un an jumatate daca aceasta s-ar fi coroborat cu o relansare economica. Deci, nu pot critica deciziile guvernului, ci cred ca interventia UDMR-ului ca si aliat al PDL-ului trebuie sa se focalizeze in primul rand pe probleme economice, sociale si fiscale.
 • strategie paduri (Duminică, 27 februarie 2011, 19:50)

  aurel d. [anonim]

  Stimate domnule Frunda,
  sper ca ati vazut reportajul de la pro tv, cel cu taierea padurilor in Harghita (si in restul tarii). Ce masuri veti lua ca UDMR sa inceapa in sfarsit sa stopeze acest proces amplu de despadurire, ce va face ca in curind nici picior de turist sa nu mai calce in secuime? cind veti incepe condamnarea si luarea de masuri impotriva mafiotilor ce priveaza pe maghiari si romani deopotriva de acest frumuseti? e vorba si de sanatatea noastra! nu vreau un raspuns diplomatic, ci actiune.
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 11:41)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui aurel d.

   Sunt ferm impotriva taierii padurilor si nu spun acest lucru ca sa va fiu simpatic. A fost o perioada de furt intensiv a padurilor. Din cate stiu eu, in ultima perioada, cel putin in judetul Mures de unde sunt eu, furtul de lemn a scazut mult. In acelasi timp, ministerul mediului condus de dl Borbely are o strategie nationala de plantare a pomilor in padurile defrisate, pe care il sustinem cu totii, si cred ca trebuie sa schimbam si mentalitatea oamenilor, in sensul respectarii padurii si a naturii in general.
 • UNGARIA MARE (Duminică, 27 februarie 2011, 20:08)

  Florin [anonim]

  Domnule senator doriti ca dvs si maghiarii pe care-i reprezentati sa ramana pentru totdeauna cetateni romani? Sau vreti ca intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat sa devina cetateni maghiari?
  Evident nu prin emigrarea maghiarilor in Ungaria de azi ci prin revizuirea granitei dintre Romania si Ungaria, primul pas fiind acela ca teritoriul judetelor Harghita si Covasna, eventual si Mures, sa devina teritoriu maghiar. Vad ca la congresul UDMR s-a arborat steagul Ungariei, s-a intonat imnul Ungariei, Dl Kelemen doreste relationarea cu partide din Ungaria, nefacand vreo referire la partidele romanesti. Revizuirea Tratatului de pace de la Trianon din 1920 este obiectivul UDMR pe termen lung?
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 11:43)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   UDMR-ul nu doreste revizuirea tratatului de pace de la Trianon si nici modificarea frontierelor. Acest lucru figureaza in programul nostru si am spus-o in mod repetat. Sunt insa pentru o Europa federala, in care romani, unguri si alte 25 de natii putem convietui pasnic, respectandu-ne unii pe altii. Tonalitatea intrebarii dvs ma trimite la inceputul anilor 90, perioada pe care sper ca am depasit-o, in marea noastra majoritate, romani si unguri deopotriva.
 • Noul Vechi UDMR (Duminică, 27 februarie 2011, 20:13)

  andrein [anonim]

  Ne poate explica d-l Gyorgy Frunda reactia colegului de la Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, la prezentarea informatiilor de catre reporterul de investigatii Alex Dima - PROTV (Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/romania-te-iubesc/marea-defrisare-cine-se-afla-in-spatele-dezastrului-din-paduri-partea-1.html). Se bazeaza conducerea UDMR (in noua formula) in continuare pe astfel de oameni "competenti" sau are in vedere aplicarea unor criterii de integritate şi competenţă pentru promovarea în funcţii publice?
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 11:44)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrein

   Nu va pot raspunde, nu cunosc emisiunea la care faceti referire. Adresati-va va rog d-lui ministru Borbely, care dupa parerea mea este unul dintre cei mai buni ministri ai cabinetului actual, competent, foarte harnic si de incredere. Puteti conta pe ceea ce spune.
 • Politica (Duminică, 27 februarie 2011, 20:46)

  Peter Badesco [anonim]

  Domnule Frunda, formatiunea din care faceti parte, (UDMR) reprezinta strict minoritatea maghiara, conform spuselor dumneavoastra. Totusi aceasta 'organizatie' , o numim asa pentru ca nu sunteti un 'Partid' poitic in acceptia generala a expresiei, face politica pentru comunitatea romana in ansamblul ei. Cred ca si pe dumneavoastra va pufneste rasul la o asa 'curiozitate'. Noi cei din Societatea Civila - Diaspora asteptam si speram ca Votul Uninominal (pur) sa fie implementat in Romania tocmai pentru ca in opinia noastra, acest lucru este singurua masura care va putea ajuta intreaga comunitate fie ea romana sau maghiara sa produca Statul de Drept pe care cu totii il asteptam. Va rog sa-mi raspundeti la intrebarea,...: Ce parere aveti despre Votul Uninominal (PUR) ,..? Vi se pare o idee buna ca cetatenii sa fie reprezentati de catre semenii lor , cei care locuiesc in comunitatea lor, cei care cu siguranta le cunosc problemele lor,....nu cei care ii reprezinta si stau in cartierul Primaverii, sau ma rog pe undeva prin Bucuresti. Sincer , ce parere aveti,..?
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 11:49)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Peter Badesco

   Sunt de acord cu dvs, in sensul ca comunitatile locale care formeaza un colegiu electoral sa fie reprezentat de un membru al comunitatii respective. Sunt impotriva "parasutarii" oamenilor politici de la centru, in special din Bucuresti in colegiile electorale, pentru ca in 20 de ani s-a dovedit ca asemenea parasutari sunt contraproductive din toate punctele de vedere. De aceea, eu as echilibra votul pur uninominal la care faceti referire cu o lista nationala, pentru ca diferentele de voturi obtinute de diferitele partide politice, in diferite judete trebuie echilibrate la nivel national, si trebuie sa reflecte rezultatul alegerilor la nivel national. Sau, o alta varianta ar fi votul preferential pe liste electorale. Adica, fiecare partid politic ar avea dreptul ca la nivel judetean sa prezinte de doua-trei ori mai multi candidati decat numarul efectiv de locuri pentru judetul respectiv (deputati si senatori), urmand ca alegatorul sa aleaga de pe aceasta lista un singur candidat. Cred ca ar fi solutia ce mai putin rea dintre cele multe prezentate.
 • cateva intrebari (Duminică, 27 februarie 2011, 20:55)

  Andrei T [anonim]

  1. Este domnul G. Frundo reprezentantul gruparii socialiste sau social-democrate din cadrul UDMR-ului?
  ///
  3. Ce parere are despre actuala conducere a Ungariei?
  Cu multumiri(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 11:51)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei T

   1.Sunt liderul grupului crestin - democrat din CRU

   2. Am o parera complexa si contradictorie. Nu sunt de acord cu unele decizii ale actualului partid de guvernamant din Ungaria, FIDESZ, cum ar fi: legea presei, reducerea atributiilor Curtii Constitutionale, retroactivitatea unui impozit de 98% a salariilor compensatorii. Cu astea nu sunt de acord. Si nici cu vanatoarea de vrajitori pe care o face in numele justitiei impotriva fostilor ministri socialisti si liberali.
 • Ce măsuri propune UDMR pentru revigorarea (Duminică, 27 februarie 2011, 21:01)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  Ce măsuri propune UDMR pentru revigorarea economiei României ?
  Creşterea taxelor şi menţinerea unor taxe mari nu cred că reprezintă o soluţie !
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 11:54)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui PSD-erbedeul

   Ce am propus pana acum (si s-a adoptat de catre Guvern): stergerea impozitului minimal sau forfetar si ajutorul de 10.000 de euro pentru IMM infiintate de tinerii de pana la 30 de ani. Ce mai e de facut, parerea mea, nu a UDMR: reducerea impozitului pe profit la 10%, altfel marii investitori din Romania vor migra spre Ungaria sau Bulgaria, unde s-a stabilit acest impozit de 10% pe profit. Doi: plata TVA la data incasarii facturii, nu la data emiterii ei; reducerea cotelor de asigurare cu cel putin 5 - 8% pentru angajatori.
 • UDMR (Duminică, 27 februarie 2011, 21:31)

  Anonim [anonim]

  1. Credeti ca mai suportam pana la vara sa vedem daca va merge economia?
  ////
  3. Credeti ca a fost normal sa inceapa congresul UDMR cu imnul Ungariei?(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 11:55)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

   1. Da, suportam. In fiecare zi simtim pe pielea noastra in ce directie mergem. Masurile economice nu pot fi nici carpite, nici luate de la o zi la alta, ci pe baza unor analize economice serioase.

   3. Da. Este imnul ungurilor de peste tot. Este un verset din Biblie.
 • BUNA ZIUA, (Luni, 28 februarie 2011, 0:26)

  carat [utilizator]

  Domnule Frunda, intr-un interviu acordat in ziua Congresului UDMR pentru Realitatea TV ati facut afirmatia ca UDMR trebuie sa iasa de la guvernare si sa mearga alaturi de USL.
  Intrebare: Cum comentati dorinta dumneavoastra de afiliere cu struto-camila dreapta-centru-stanga (USL), la care se adauga si PRM - prin alianta facuta cu PSD-ul chiar inainte de a avea loc Congresul partidului dumneavoastra ? Ce considerente aveti in vedere cand propuneti asta?
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 11:59)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui carat

   In politica, trebuie sa inchei aliante pe termen mediu si lung, avand in vedere programul aliantelor politice care se nasc. Sunt convins ca, pentru Romania, ar fi mult mai acceptabila o alianta de centru - dreapta sau centru - stanga, n-are importanta, care sa prevada niste masuri economice de relansare reala, niste masuri fiscale care sa readuca marii investitori in Romania si, in acelasi timp si in aceeasi masura, sa ajute si investitorii autohtoni, care sa fie previzibile si stabile. Dar, pentru asta, si alianta USL ar trebui sa-si faca publice deciziile economice si fiscale pe care doreste sa la ia si masurile concrete pentru perioada imediat urmatoare. Vezi explicatiile la intrebarile anterioare.

   De altfel, aliante intre centru-stanga si centru -dreapta sunt destul de frecvente in tarile UE, ganditi-va la Germania inainte de ultimele alegeri, cand crestin democratii au fost in alianta de patru ani cu socialistii.
 • pole-position (Luni, 28 februarie 2011, 7:34)

  curios [anonim]

  oridecate ori a fost in "pole-position" PSD a RESPINS participarea UDMR (si in 2001 si in 2009). De ce ar fi altfel de data aceasta?
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 12:01)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui curios

   in ultimii 14 ani, cand am fost prima data la guvernare cu PNTCD si altii, partidele romanesti din opozitie ne atacau, iar aliantii nostri de la guvernare, zambind sau strangand din dinti, acceptau intr-o masura mai mica sau mai mare cererile noastre. Probabil asa va fi si in viitorul apropiat, dar oricum, relatia dintre majoritatea romana si minoritatea maghiara din Romania a ajuns la un nivel de normalitate cand partidele politice romanesti accepta sa fie la guvernare cu UDMR si sa duca decizii importante consultand formatiunea noastra.
 • ??? (Luni, 28 februarie 2011, 8:06)

  je [anonim]

  USL-ul a spus ca primul lucru care il face dc ajunge la guvernare este cresterea pensiilor si salariilor bugetariilor la nivelul de dinainte de taiere, TVA-ul revine la 19%, dc sa presupunem o sa avem din vara alianta USL+UDMR la guvernare de unde o sa faceti rost de bani??O sa impozitati pe cei care lucreaza mai mult ( impozit de 40-80% ) ca sa dati la cei care stau??Devalorizati leul pana al un nivel 6, 7 lei pt un euro ???Asta pt ca USL-ul nu a venit cu nici o masura pt a creste economia si in plus Romania nu isi permite sa pompeze miliarde de euro in economia cum au facut alte tari.
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 12:03)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui je

   Unele din promisiunile USL-ului sunt incacceptabile sau nerealiste. Nu poti sa revii nici la pensiile si salariile de dinainte de taiere, ci poti sa le cresti atat cat iti permite PIB-ul real al tarii. Ne pronuntam in continuare pentru impozit unic si egal pentru toti, pentru impozit mai mic pe profit si stabilizarea valorii leului de catre piata. Adica, sa avem o economie stabila si predictibila.
 • Alegerile din UDMR (Luni, 28 februarie 2011, 8:28)

  adrian corbu [anonim]

  Desi faceti parte din minoritatea maghiara discursul dvs. este in general legat de rezolvarea problemelor socio-economice si mai putin legat de autodeterminarea pe probleme etnice asa cum fac colegii din UDMR.
  Sunteti mai realist decat colegii dvs. si mai ancorat in realitate sau sunteti un "tradator" al maghiarimii?
  De ce nu ati candidat la sefia UDMR pt. ca in opinia mea sunteti persoana cu cea mai mare experienta si cea mai respectata din aceasta formatiune?
  Cum vedeti o posibila colaborare cu PRM-ul?
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 12:05)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian corbu

   am vorbit mai mult de problemele socio-economice pentru ca acestea sunt de actualitate imediata. In acelasi timp insa, sunt un autonomist convins (nu pe criterii etnice, dar cred ca autonomia locala, teritoriala pe baza delegarii a unei parti din puterile legislative si pe baza principiului subsidiaritatii va duce la cresterea nivelului de trai a cetateanului roman si la o concurenta sanatoasa intre regiunile economice. Cred ca avem obligatia unei solidaritati nationale prin colectarea unui impozit mic la nivel central, din care sa fie ajutate comunitatile defavorizate sau cele asupra carora se abat calamitati naturale, dar in acelasi timp cred ca trebuie incurajata concurenta economica reala si acei oameni care lucreaza mai mult si mai bine sa si traiasca mai bine.
 • Nedumerire (Luni, 28 februarie 2011, 9:18)

  bogdan [anonim]

  Domnule Frunda , de ce opiniile Dvs. ( spre deosebire de cele ale majoritatii colegilor Dvs. din UDMR) sunt mereu asemanatoare sau identice cu cele ale PSD-PNL ?
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 12:07)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui bogdan

   Pentru ca sunt crestin democrat.
 • presedintele republicii/nedumerire (Luni, 28 februarie 2011, 9:47)

  titi [anonim]

  buna ziua d-le Frunda,

  am observat ca sunteti singurul politician care se exprima "presedintele republicii " atunci cand in discutie se face referire la d-nul Basescu.
  Care este motivul(sau motivele) care va determina
  sa va exprimati in acest mod?

  ps.din pdv-ul meu am apreciat, dar, as dori stiu opinia Dvs.

  o zi buna,
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 12:08)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui titi

   Constitutia. Presedintele Romaniei este presedintele republicii.
 • Domnule Frunda, (Luni, 28 februarie 2011, 10:28)

  Catalin [anonim]

  De ce nu ati candidat la sefia UDMR ? Cei 3 candidati erau pro-PDL si era nevoie de o alternativa !

  Va consider cel mai cu capul pe umeri UDMR-ist (de fapt...singurul). Dar, nu credeti ca ar fi mai bine daca ati iesi din UDMR si v-ati alatura de exemplu PNL ? Aveti o vasta experienta profesionala, si nu impartasiti decat in mica masura directia spre care se indreapta UDMR.

  Poate ar trebui sa va ganditi ca ati putea face mai mult pentru Romania (si implicit pentru maghiarii de aici) decat pentru comunitatea dvs. ? La ce bun va castigati dreptul de a invata in limba maghiara daca ne cufundam cu totii in saracie din cauza oportunismului UDMR (deghizat in diverse fraze pompoase) ?
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 12:12)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalin

   Nu am candidat pentru ca sunt convins ca la nivelul conducerii UDMR-ului a fost nevoie si de o schimbare de generatie. Am inceput sa fac politica in 90 impreuna cu Marko Bela si, vorba unui mare contemporan in viata, ar arata ca dracu' sa-l schimb pe Marko cu Frunda.

   Ma gandesc serios sa fac mai mult pentru Romania. Masurile pe care le-am propus in domeniul economic, financiar sau social sunt la fel de importante si pentru romani, si pentru ungurii din Romania. Dar nu uit nici o clipa ca sunt ungur si trebuie sa lucrez pentru eliminarea discriminarilor care mai exista pe criterii etnice. Ceea ce este important e faptul ca astazi nu mai exista o contradictie intre interesele generale sau pe domenii ale Romaniei si interesele comunitatii maghiare din Romania. Si incerc sa raspund la ambele deziderate.
 • Despre coruptie (Luni, 28 februarie 2011, 10:46)

  Agnes [anonim]

  Daca aveti amabilitatea sa raspundeti la doua intrebari:
  1. Ca orice organizatie politica/culturala si UDMR are politicieni care au abuzat de functiile lor politice in parlament si guvern pentru a-si insusi foloase necuvenite. Nu credeti ca UDMR va avea de pierdut ca imagine si demers politic atata timp cat isi ascund si protejeaza coruptii? Vezi recenta ancheta PRO TV despre paduri si raspunsurile stupefiante ale d-lui Borbely si a senatorului UDMR!!!!
  2. Sunteti un politician cu vizibilitate si care s-a opus legii ANI si a oricaror forme de control asupra averilor parlamentarilor. Apropierea dvs. politica de PSD isi are ratiunea in maniera comuna cu a dvs. in care PSD priveste 'protectia" demnitarilor? Vezi discursul lui Ponta la recentul congres: NOI nu vom trimite in ancheta nici un ministru sau demitar in functie. Va multumesc!
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 12:20)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Agnes

   1. Nu stiu ca vreun om politic important al UDMR sa fi fost condamnat sau macar acuzat de fapte de coruptie. Doar fostul ministru Nagy Zsolt are o cauza penala la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar sunt convins de nevinovatia lui. Despre dl Verestoy s-au spus multe, dar niciodata nu stiu sa fi avut vreun proces pentru vreo fapta penala. Iar pe dl Borbely il cunosc de aproape si pot garanta pentru corectitudinea si profesionalismul sau.

   2. Sunt un adversar al formei in care legea ANI a fost adoptata, pentru ca:
   a) nu a respectat deciziile Curtii Constitutionale din Romania si are prevederi neconstitutionale
   b) infiintarea instantelor speciale de control ale averii
   c) declaratiile publice pentru anumite bunuri (in conformitate cu decizia CC)
   d) modalitatea netransparenta de investigare din partea ANI. Nu uitati ca ANI nu verifica doar demnitarii de stat, ci si peste 1 milion de functionari si familiile lor, ceea ce poate sa fie un instrument politic impotriva acestora.

   Sunt insa un sustinator ferm al publicitatii averilor demnitarilor publici, asa cum e in oricare tara membra a Uniunii Europene. Pentru ca scopul transparentei trebuie sa fie prevenirea actelor de coruptie si imbogatirea ilegala a demnitarului public. Deci, trebuie sa ma intereseze averea pe care o are la inceputul mandatului si la sfarsitul mandatului. Iar daca diferenta de avere e mai mare decat veniturile realizate in aceasta perioada, demnitarul respectiv urmeaza sa raspunda legal, dupa caz, pentru imbogatirea sa.
 • Intrebari (Luni, 28 februarie 2011, 10:56)

  Gabi M [utilizator]

  Prin toate opiniile prezentate de Dv. la TV ati fost si sunteti foarte apropiat de PSD.Ce va opreste sa va inscrieti in PSD daca UDMR nu va satisface?Si,cu ce propuneri concrete veniti Dv. pt. relansarea economiei?
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 12:24)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabi M

   Dupa parerea unora, sunt apropiat de PNL. Dupa parerea dvs, sunt apropiat de PSD. De fapt, sunt un crestin - democrat care incearca sa-si respecte principiile si ideologia, iar la UDMR nu vreau sa renunt pentru ca este prima si singura formatiune politica din care fac parte. Iar daca critic unele decizii ale UDMR nu o fac de dragul opozitiei in cadrul UDMR, ci de teama ca la viitoarele alegeri locale si parlamentare nu vom trece peste pragul de 5%. Am semnale concrete si zilnice, de la votanti ai UDMR-ului, care imi spun ca nu vor mai vota UDMR-ul datorita guvernarii din ultimul an. Iar potrivit convingerilor mele, nu-i acceptabil ca un guvern, nici macar daca face parte UDMR-ul din el, sa nu gaseasca alte metode de economisire a banului public, decat demiteri, taieri de salarii si alte venituri, mariri de taxe, impozite si cotizatii. Sunt convins ca exista si alte masuri la care m-am referit la intrebarile anterioare si cred ca ele trebuiesc aplicate.
 • Despre relansare economica! (Luni, 28 februarie 2011, 11:06)

  Lotzi [anonim]

  D-le senator va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
  1. Sunteti perceput ca fiind un foarte apropiat de PSD si PNL (cel de stanga). Aveti prin structura etnica mai multe informatii despre dezastrul guvernarii pe care stanga a facut-o in Ungaria (dar si in tot restul Europei). Dorti binele economiei romanesti cand pledati pentru solutiile propuse de USL sau v-ar avantaja politic un colaps economic pe care il pregateste USL Romaniei?
  2. O relansare ecomica trebuie analizata de specialisti si nu de politicieni (mai ales juristi). Economia nu este un robinet, ON-OFF pe care unii inchid si altii il deschid. Si ca sa pastrez metafora: presupunad ca PDL-UDMR l-a inchis ca sunt sinucigasi: Prietenii dvs. din USL de unde vor aduce apa pe teava daca e seceta mondiala? La ce bun un robinet deschis fara apa pe teava (adica bani)? Ma multumesc chiar si cu un raspuns - nu stiu!
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 12:26)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lotzi

   1. La prima intrebare am raspuns adineaori, iar atunci cand fac propuneri de relansare economica, am in vedere parerea economistilor. Daca vreti parerea mea despre Ungaria, acolo s-a ajuns in situatia actuala din cauza masurilor gresite luate de toate guvernele de dupa 89, indiferent ca au fost de stanga sau de dreapta, si singurul premier ungar care a inceput o reforma reala a economiei din Ungaria a fost Gordon Bajnai.
 • Padurile (Luni, 28 februarie 2011, 11:08)

  JohnnyBGood [anonim]

  Domnule Frunda,

  Este bine-cunoscut faptul ca politicieni UDMR, sau oameni de afaceri din sfera de influenta a acestora, se ocupa de exploatarea fara responsabilitate ecologica a padurilor.

  Are UDMR de gand sa intreprinda ceva concret si eficient pentru a stopa acest lucru?
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 12:27)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui JohnnyBGood

   Am raspuns mai sus.
 • Trei intrebari intr-una... (Luni, 28 februarie 2011, 11:24)

  gigi praf [anonim]

  Domnule Frunda, nu credeti ca maghiarii din Romania sunt beneficiarii unei forme de discriminare pozitiva? Cum explicati ca grupul minoritatilor nationale din parlament se numeste 'Grupul minoritatilor nationale alta decat cea maghiara'? De ce nu ramane UDMR o organizatie culturala lasand maghiarilor sansa de a-si exercita optiunile politice (socialiste, liberale, crestin-democrate, ecologiste s.a.) in cadrul partidelor deja existente?
  Va multumesc!
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 12:27)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui gigi praf

   Intrebarea dvs este praf. Nu doresc s-o comentez.
 • Domnule Frunda, (Luni, 28 februarie 2011, 11:45)

  carat [utilizator]

  Revin cu inca o intrebare: Cum justificati ca ati fost si sunteti cel mai vehement oponent al legii ANI ?
  Va multumesc pentru raspuns.
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 12:30)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui carat

   Pentru ca sunt avocat, pentru ca inainte de 89 am aparat oameni care trebuiau sa-si justifice averea si, care daca nu aveau o factura, li se lua bunul respectiv sau i se confisca casa. Au fost oameni care s-au sinucis datorita faptului ca li s-au confiscat averile pe care le-au castigat legal. Pentru ca statul de drept porneste de la prezumtia dobandirii legale a averii, iar daca averea nu e totusi dobandita legal, acest lucru trebuie probat de reprezentantii statului, si nu de proprietarii bunului. Pentru ca, in principiu, pentru mine drepturile omului sunt mai importante decat politica, si ca intotdeauna voi incerca sa apar dreptul omului nu numai in proces, dar o sa incerc sa-l apar si impotriva posibilitatii harturii acestuia de oricare institutie a statului.
 • IESIREA DE LA GUVERNARE (Luni, 28 februarie 2011, 12:05)

  mircea sofronie [anonim]

  Domnule senator,
  De ani buni sunteti una dintre vocile grele ale parlamentului. Spuneti-mi va rog de ce nu sunt mai multi aderenti la punctul dvs. de vedere privind iesirea de la guvernare si schimbarea orientarii politice, lucru care ar face mult bine tarii dar si UDMR?
  • raspuns (Luni, 28 februarie 2011, 12:31)

   Gyorgy Frunda [hotnews.ro] i-a raspuns lui mircea sofronie

   Sunt in UDMR colegi care sunt de acord cu mine, din diferite motive nu-si fac publica opinia. Cred, insa, ca nu peste mult timp se va adeveri ca sustinerea mea este reala si CRU va decide in acest sens.
 • FELICITARI DOMNULE FRUNDA (Luni, 28 februarie 2011, 12:45)

  carat [utilizator]

  Nu pentru raspunsurile date cu care in parte nu sunt de acord ci pentru faptul ca pana acum, sunteti SINGURUL invitat care a raspuns tuturor intrebarilor puse de cititorii Hotnews, fara a omite niciuna.
 • Viraj la stînga? (Luni, 28 februarie 2011, 12:53)

  tan [anonim]

  La congresul UDMR dl László Borbély a stat exact lîngă dl Ponta .

  -Credeţi că cei doi au discutat de reportajul PROTV în pregătire ,privind tăierile de arbori , care ameninţa "autonomia maghiară" şi a PSD-ului în Harghita şi Covasna ?
  -E posibil ca reportajul PROTV să fie comandat chiar de USL pentru a forţa PDL-ul să deschidă un front de luptă pe care nu şi-l permite ?
  -Ce părere aveţi de soluţia de a ieşi din criză prin exploatarea un pic ilegală a masei lemnoase astfel ca "cetăţenii să aibă ceva bani în buzunar "?
 • ... (Luni, 28 februarie 2011, 14:35)

  Opposite [anonim]

  Ce parere aveti despre faptul ca propunerea dumneavoastra de slabire a atributiilor Agentiei Nationale de Integritate a fost dezavuata de mass-media si de institutiile europene responsabile cu monitorizarea evolutiei luptei impotriva coruptiei in Romania?
 • ANI (Luni, 28 februarie 2011, 14:52)

  George [anonim]

  Ati distrus ANi pentru a scapa de DNA, avand ca efect un raport negativ al Comisie Europene despre actiunea dumneavoastra politica. Actiunea dumneavoastra a fost contra interesului national si sentimentul lasat este ca ati virat spre stanga din cauza imposibilitatii de a interveni politic in propriile dosare asa dupa cum ati fost obisnuit pe vremea PSDului.
  Cum comentati afirmatiile Monicai Macovei, care v-a refuzat solicitarea de interventie in dosarul pe care il aveati deschis la DNA?
  In acest context, care este viziunea dumneavostra despre reformarea justitiei in Romania?
  La ce masuri sa ne asteptam de la dumneavostra in acest sens?
 • Sunt dejamagit (Luni, 28 februarie 2011, 17:47)

  Marius [anonim]

  Ii fac pe aceasta cale o marturisire d-lui Funda: sunt roman si am votat UDMR-ul dar chat-ul de azi m-a facut sa-mi schimb parerea. Domnia sa considera UDMR-ul un fel de alba ca zapada in domeniul coruptiei, ceea ce in politica este o miciuna pentru ca asa cum nu poti sa acuzi in grup tot asa nu poti sa garantezi cinstea si corectitudinea. Pornind de aici pot intelege apropierea de PSD care a fost si ramane un partid care sprijina pe fata toti coruptii care sunt membrii lor. Inteleg ca UDMR prin vocea sa are doua mari proiecte: unul nationalist care este ratiunea de fi a UDMR si altul de imbogatire sub protectia parlamentarismului. Eu cred ca UDMR isi joaca acum viitorul politic. Incearca sa stea intre doua partide mari romanesti antagoniste prin sirit si valori morale, PSD si PDL jucand la doua capete. Atata timp cat in plitica consecventa devine o chestie de conjuctura, trebuie sa-ti asumi si riscurile. Prin apropierea de PSD, UDMR va pierde toate cuceririle politice pentru minoritati si va fi supus unei actiuni de asimilare fortata, asa cum s-a intamplat si cu PSDR al lui Cunescu. PDL-ul simtindu-se tradat il va ataca din flacul opus, caci au suficiente dosare penale ale mai marilor din UDMR. Vom trai si vom vedea unde vor duce ideile lui Frunda UDMR-ul. Eu ii prevad un viitor trist si este pacat caci au oameni buni in care mi-am pus speranta.
 • Importanta cuvantului dat (Sâmbătă, 5 martie 2011, 14:12)

  Erdei Alexandru [anonim]

  Stimate d-le Frunda,
  Am urmarit cu interes aparitia dvs.in emisiunile TV.In mai multe emisiuni ati declarat ca,daca guvernul si in anul 2011 va aplica constrangeri:-taieri de salarii,taieri de pensii(-5,5%)si taxe impovaratoare UDMR iese de la guvernare.Aceleasi declaratii a facut si d-nul Marko Bela.Dansul,si urmasul dansului cand sunt Intrebati:Daca iesiti de la guvernare?Raspunsul este:Nu,conteaza cuvantul dat.Si acum intrebarea:Care cuvant dat :PDL-ului sau celor care v-au ales?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by