Presedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, a declarat vineri ca nu este de acord cu nicio incitare la violenta, insa considera ca "modul in care Traian Basescu si guvernul Boc se comporta este practic o incitare la demonstratii publice", transmite Agerpres. Social-democratul a spus, intr-o conferinta de presa desfasurata la Targu Mures, ca "nu-mi doresc sa ajungem ca in Egipt sau ca in alte tari din acea zona. Dar modul de comportare al regimului Basescu este identic". Pe de alta parte, Ponta s-a declarat convins ca Uniunea Social Liberala va castiga alegerile.

Victor PontaFoto: Agerpres

Iata cateva dintre cele mai importante declaratii facute de presedintele PSD, Victor Ponta:

Despre liderii de sindicat:

  • Deontologii domnului Basescu vor fi din nou socati cand spun ca eu ii inteleg pe sindicalisti. Asa cum am spus ca i-am inteles pe politisti atunci cand au manifestat in fata Cotroceniului. Evident ca nu o sa fiu niciodata promotorul niciunui fel de gest de violenta. Dar in acelasi timp cred ca modul in care Traian Basescu si guvernul Boc se comporta este practic o incitare la demonstratii publice.
  • In momentul in care vii si spui: vreau sa modific Codul Muncii, patronatele nu vor sa-l modifice, sindicatele nu vor sa-l modifice, FMI spune noi nu v-am cerut sa-l modificati, atunci intrebarea este: cine ti-a cerut sa-l modifici? Si domnul Boc nu poate spune niciodata adevarul pentru ca-l stim toti: Traian Basescu. De ce vrea Traian Basescu sa modifice Codul Muncii? Numai el stie.
  • Traian Basescu doreste modificarea Codului Muncii pe acelasi considerent pe care a modificat legea educatiei si legea pensiilor.
  • Am innebunit o tara intreaga doar pentru ca avea un razboi personal cu Andrei Marga de la Cluj si cu Ecaterina Andronescu de la Bucuresti? Pentru doi oameni modifici o lege? De ce a modificat Legea pensiilor si in special a pensiilor militare? Pentru ca avea un razboi de dus cu generalii care nu sunt in UNPR. Ca generalii din UNPR sunt buni. Domnul primar cu doua stele si altii care sunt in UNPR sunt buni. De ce faci legi ca sa te razbuni pe oameni?
  • In ultimul an si jumatate in Romania nu a mai existat niciun fel de dialog, totul a fost impus. Nici macar nu se mai adopta legile in parlament. In Parlament se vine cu angajarea raspunderii. Nici macar nu sunt lasati parlamentarii puterii sa voteze la motiunea de cenzura, sunt tinuti in banci. Cand nu ai dialog, este practic o incitare la manifestatie publica. Nu-mi doresc sa ajungem ca in Egipt sau ca in alte tari din acea zona. Dar modul de comportare al regimului Basescu este identic. Eu inca sper ca vom reusi prin mijloace democratice sa schimbam acest regim, desi sunt extrem de alarmat de ce se intampla.

Vineri, liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat ca modificarile la Codul Muncii sunt o noua forma de sclavagism, deoarece patronul poate concedia colectiv oricand si a doua zi sa angajeze alte persoane, transmite Mediafax. In opinia liderului sindical, singura sansa pentru salariati de a-si rezolva problemele este sa iasa in strada cu pietre si bate.

Despre UDMR:

  • Nu am discutat niciodata la modul ce dam noi ca sa vina UDMR-ul, este decizia UDMR-ului care nu cred ca se va lua in functie de cine ce da. Parerea mea si mi-o asum, nu este vinovat cel care cere, este vinovat cel care da. Cei de la UDMR pot sa ceara orice, schimbarea denumirii tarii, schimbarea imnului, e dreptul lor democratic. Nedemocratic si anormal este sa oferi orice, asa cum face dl. Boc, ca sa ramai la guvernare.
  • Dl. Frunda, sper sa nu ii fac rau fiindca il vorbesc de bine, are curajul sa spuna ca Romania nu mai este o tara democratica si ca Romania a deviat de la principiile democratice si europene la care ar fi trebuit sa adere. Si din punctul acesta de vedere sunt convins ca toti liderii UDMR si aici ii respect in egala masura pe si pe dl. Marko Bela si pe dl. Kelemen, pe dl. Laszlo Borbely si pe toti ceilalti, toti stiu ca Romania in acest moment este o tara deviata de la cursul democratic. Dl. Frunda isi permite sa o spuna ca nu are o functie guvernamentala.

Despre alegeri anticipate:

  • Pana ajungem la vot, ceea ce se va intampla in 2012, daca e corect si daca e bine, ar trebui sa avem alegeri anticipate. Dar probabil ca nu o se le avem pentru ca presedintele Traian Basescu nu vrea alegeri. Si atunci obligatia USL-ului este sa faca tot ce tine de noi ca guvernul Boc sa fie schimbat mult mai repede in ansamblu, ca doar daca se schimba Boc cu un alt Boc nu se rezolva nimic.
  • Guvernul PDL in ansamblu trebuie sa fie schimbat chiar inainte de 2012, iar daca putem sa facem acest lucru il vom face, cu orice pret aproape. Daca nu, o sa ne prezentam in alegerile locale, in alegerile generale si le vom castiga.
  • Basescu a castigat de fiecare data speculand partea rea din noi: PSD-istii sunt comunisti, ceilalti, necomunisti, trebuie sa lupte pacientii contra medicilor si medicii sunt rai, trebuie sa lupte elevii impotriva profesorilor, cei care muncesc inca - impotriva pensionarilor. A reusit si pe maghiari intre ei sa-i puna sa se bata. Tot timpul a speculat partea rea din fiecare dintre noi.

Despre Uniunea Social Liberala:

  • Pentru oameni era necesara alternativa: Ponta si Antonescu de-o parte, Traian Basescu si Emil Boc de cealalta parte. Oamenii asteapta foarte mult de la noi. Orice neintelegere in cadrul USL va fi o dezamagire pentru oameni.
  • Motorul care a stat in spatele deciziei de a construi opozitia unita a fost exasperarea tuturor celor care fac sau nu fac politica. Nu doar pentru inlaturarea de la putere a lui Traian Basescu, Emil Boc si a PDL, ci pentru a fi impreuna pana cand reusim sa reparam ce s-a stricat in aceasta perioada.
  • USL a fost gandita pe un termen lung, in sensul ca in politica sapte ani este mult, insa in acest interval trebuie platite datoriile externe ale tarii si, mai mult, ar trebui recladita imaginea oamenilor despre ce inseamna un presedinte de tara.
  • Daca in Moldova candidatii care vor castiga sondajele vor castiga si alegerile, in Ardeal situatia e alta.... USL poate castiga alegerile si in Ardeal, desi va fi mai greu.
  • Oamenii care au votat cu Traian Basescu si cu PDL sunt foarte dezamagiti, insa nu sunt pregatiti sa vina spre USL iar sarcina membrilor PSD este sa ii convinga pe fiecare ca orice vot pentru un primar PDL este un vot pentru Basescu.
  • Sunt convins ca le vom castiga. (...) Cele mai grele momente vor veni dupa castigarea alegerilor.