Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat vineri ca modificarile la Codul Muncii sunt o noua forma de sclavagism, deoarece patronul poate concedia colectiv oricand si a doua zi sa angajeze alte persoane, transmite Mediafax. In opinia liderului sindical, singura sansa pentru salariati de a-si rezolva problemele este sa iasa in strada cu pietre si bate.

Iata cateva dintre declaratiile facute de Hossu dupa intalnirea cu premierul Emil Boc privind modificarile la Codul Muncii:

  • Guvernul nu a preluat ceea ce partenerii sociali au convenit.
  • Executivul doreste o dereglementare care sa raspunda intereselor unor speculatori, mai ales in domeniul IMM.
  • Prin modificarile dorite de Guvern la Codul Muncii se ajunge la o relatie anormala intre angajati si angajator, patronul putand concedia colectiv oricand si in acelasi timp sa angajeze a doua zi alte persoane, acest lucru fiind prevazut expres in Codul Muncii, ceea ce inseamna o forma de sclavagism.
  • Vom ajunge sa fim dati afara din UE, conceptele respective nu au nimic de-a face cu directivele europene.
  • In afara de Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania, toti partenerii sociali au dorit pastrarea contractelor colective de munca.
  • Azi am pus problema contractelor colective de munca, din nou cea mai importanta problema si singurii care se opun pastrarii acestora sunt cei de la Consiliul National al IMM-urilor. Toate celelalte prevederi scot sindicatele din IMM-uri si dau pe mana reprezentantilor angajatilor, care sunt persoane manipulate de angajatori.
  • Dupa aproximativ 20 de ore de discutii cu premierul, partenerii sociali au crezut ca textul final va fi cel convenit in timpul acestor discutii, dar este tot vechiul text, corectat putin.
  • Luni, toate confederatiile vor decide proteste mult mai violente ca pana acum.
  • Se pare ca numai violenta face legea in Romania. Orice cale de a incerca constructia unui dialog social normal constatam ca nu are eficienta. Se pare ca numai protestele sau iesirea lumii cu pietre si bate in strada sunt singurele forme care pot rezolva in Romania de astazi, pentru ca guvernantii au ramas la mentalitatea feudala, neintelegand ca pacea sociala inseamna constructia unui dialog social.

Premierul Emil Boc a afirmat, vineri, ca exista posibilitatea asumarii raspunderii Executivului asupra Codului Muncii, insa acest lucru trebuie discutat mai intai cu partenerii de Coalitie: "Exista aceasta posibilitate, urmeaza discutii in Coalitie si in Guvern", a afirmat Emil Boc, raspunzand unei intrebari referitoare la posibilitatea angajarii raspunderii pe Codul Muncii.