Dan Voiculescu afirma ca exista premise parlamentare ca, pana la 25 martie 2011, presedintele Traian Basescu sa fie suspendat din functie. "Din momentul in care vom avea majoritatea in Parlament, va garantez ca Guvernul Boc si presedintele Basescu vor raspunde in fata romanilor. Sunt premise parlamentare ca, pana la 25 martie, Traian Basescu sa fie suspendat", a spus presedintele fondator al PC, intr-un interviu acordat Agerpres.

Dan VoiculescuFoto: AGERPRES

Voiculescu a precizat ca opozitia mai are nevoie de un singur vot in Senat pentru a obtine majoritatea.

Fondatorul PC este cel care propusese opozitiei in decembrie 2010 ca "pana la 31 ianuarie 2011 sa inregistreze la tribunal Alianta Social-Liberala".

Intrebat cum a reusit sa convinga PSD si PNL sa adere la acest proiect, in conditiile in care, in urma cu o luna si jumatate, nici social-democratii si nici liberalii nu pareau dispusi sa intre intr-o mare alianta, Dan Voiculescu a raspuns: "PSD, PNL si PC stiau bine ca doar actionand impreuna puteau rasturna actualul regim. Era insa nevoie sa se depaseasca anumite inertii, anumite diferente, anumite tensiuni chiar. Insa, discutand cinstit si transparent, fara mize ascunse, renuntand la prioritati individuale, am reusit sa depasim aceste diferente".

El sustine ca PC va juca un rol "semnificativ" in aceasta alianta, in conditiile in care "a avut o indelungata colaborare institutionala cu PSD" si "are afinitati doctrinare si programatice semnificative cu PNL".

Pasul urmator - schimbarea majoritatii si suspendarea lui Basescu

Voiculescu a infirmat din nou rolul jucat de trustul de presa controlat de familia sa in formarea acestei aliante, sustinand ca "libertatea de expresie este fundamentala intr-o democratie".

"Pacat, insa, ca unii dintre cei care se bucura intens de aceasta libertate, nu-si folosesc mai deloc o alta libertate fundamentala - libertatea de gandire. Daca ar gandi liber, macar din cand in cand, ar intelege ca rolul presei este sa critice puterea, iar Trustul Intact a facut-o inca de la infiintare, sub toate guvernarile, indiferent de parcursul politic al PC".

Liderul conservator a declarat ca urmatorul pas dupa formarea acestei aliante este schimbarea guvernarii.

"Am anuntat deja ca, dupa constituirea Aliantei PSD-PNL-PC, obiectivul urmator este schimbarea majoritatii. In Senat, Opozitia mai are nevoie de un singur vot. Sunt senatori din actualul arc guvernamental care nu mai accepta sa fie responsabili pentru dezastrele cuplului Basescu-Boc. Din momentul in care vom avea majoritatea in Parlament, va garantez ca Guvernul Boc si presedintele Basescu vor raspunde in fata romanilor. Sunt premise parlamentare ca, pana la 25 martie, Traian Basescu sa fie suspendat", a spus el.

O alianta fara Basescu, o alianta intre oameni cu minte sanatoasa

Intrebat cum comenteaza faptul ca niciuna dintre aliantele politice formate in Romania in ultimii 20 de ani nu a rezistat, Dan Voiculescu a spus ca diferenta semnificativa fata de experientele trecute este ca actuala formula este "fara Traian Basescu".

"De aceasta data, este o alianta fara Traian Basescu, fara proiecte ascunse de inghitire a adversarului, fara lacrimi false. Este o alianta intre oameni cu minte sanatoasa".

Dan Voiculescu se pronunta pentru reducerea TVA-ului la alimente, dar nu pledeaza pentru schimbarea cotei unice, pentru moment.

"Cota unica si impozitul progresiv sunt, in egala masura, solutii viabile. (...)Totusi, o regula economica elementara spune ca in criza nu se maresc impozite. Asadar, pe termen scurt, nu prevad o modificare a sistemului actual", a explicat el.