Deputatul PSD, Marian Saniuta, care a demisionat ieri, in ziua in care Crin Antonescu si Victor Ponta puneau la punct, in biroul lui Adrian Nastase, ultimele detalii ale Aliantei PSD-ACD, a facut, in noiembrie 2010, o declaratie politica cel putin bizara de la Tribuna Parlamentului, intitulata Matrioska, din jucarie-cosmar. "Figurinele Matrioska incep cu o singura papusa mare, impozanta, in care isi au locul caldut celelalte. Ea este de obicei un asa-zis om de afaceri care isi pastoreste oameni politici, oameni de presa, oameni din diferite structuri importante ale statului, oameni de afaceri etc", declara Saniuta de la tribuna Parlamentului.

  • "Cat despre chipurile Matrioskai, va las placerea sa le descoperiti in jurul dumneavoastra si va rog sa veghem impreuna ca ele sa nu se transforme in Chucky, papusile ucigase de sperante pentru noi toti".

Cele mai interesante pasaje din declaratia politica sustinuta in 16 noiembrie 2010 de deputatul Marian Saniuta, care a demisionat marti, 1 februarie, din PSD. Vezi aici declaratia integrala din Camera Deputatilor

  • In politica romaneasca de azi, principiul inofensivei Matrioska incepe sa se contureze tot mai pregnant, tot mai acaparator, fara ca noi sa realizam acest lucru. In esenta, se vorbeste despre "moguli", "baieti destepti", "cercuri de interese", "afaceri mari", "manipulare", "tonomate cu bani", "majoritati toxice", "traseisti", "miliardari de carton", "licitatii trucate". De fapt, asa cum am mai spus-o cu ocazia unei alte declaratii politice, este clar ca economicul a ingenunchiat politicul si il trateaza ca pe un vasal, cerandu-i supunere oarba, neconditionata.
  • Asistam neputinciosi la privatizarea vietii noastre de zi cu zi. Consilii de Administratie ale vietii romanilor se intalnesc si decid cine sa fie primar, cine sa ajunga presedinte al Consiliului Judetean, cine sa castige o licitatie, cine sa fie prefect, cine sa fie parlamentar si chiar cine sa fie Presedintele Romaniei. (...)
  • Dar sa ne intoarcem la Matrioska! Pe parcursul primei parti a declaratiei mele am subliniat cateva cuvinte ce mi s-au parut a fi edificatoare pentru descrierea situatiei actuale. Asadar, figurinele Matrioska incep cu o singura papusa mare, impozanta, in care isi au locul caldut celelalte. Ea este de obicei un asa-zis om de afaceri care isi pastoreste oameni politici, oameni de presa, oameni din diferite structuri importante ale statului, oameni de afaceri etc. Dupa cum se vede, toti actorii unui astfel de joc sunt "oameni", pentru ca principiul "daca esti om cu mine sunt si eu om cu tine" lucreaza ca forma de organizare de baza. (...)
  • A nu fi azi in lumea in care traim intr-un cerc tip Matrioska inseamna ca nu existi, ca nu folosesti, ca uneori incomodezi. Ca ai principii...Iar sistemul creat pe principiile "papusii cuibarite" te da la o parte atunci cand glasul "papusii sef" se aude impotriva ta, pentru ca nu vrei sa te supui orbeste ordinelor venite "de sus" si nu accepti sa te uiti piezis la tine insuti dimineata in oglinda, sau sa intorci privirea pe strada, fata in fata cu oamenii. (...)
  • Cat despre chipurile Matrioskai, va las placerea sa le descoperiti in jurul dumneavoastra si va rog sa veghem impreuna ca ele sa nu se transforme in Chucky, papusile ucigase de sperante pentru noi toti.

Deputatul social-democrat Marian Saniuta si-a anuntat, marti, in plenul Camerei Deputatilor, demisia din Partidul Social Democrat (PSD), anunta Agerpres. El a precizat ca va activa ca deputat independent. Plecarea sa pe neanuntate, chiar in ziua parafarii Aliantei PSD-ACD, ramane un mister. "Permiteti-mi sa nu va pot raspunde la intrebarea ce m-a determinat sa plec din partid. Pot sa va spun urmatorul lucru: am simtit ca Victor Ponta nu doreste sa avem o relatie de durata", a declarat Saniuta pentru HotNews.ro.

Vezi detalii aici: Deputatul Marian Saniuta si-a anuntat demisia din PSD si va activa ca independent. De ce a plecat unul din oamenii cheie ai partidului din Prahova?