Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament, in data de 28 octombrie, pe Legea Educatiei, au stabilit, luni, Birourile permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor, transmite Mediafax. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat ca va trimite, marti dimineata, o sesizare catre Curtea Constitutionala in legatura cu existenta unui conflict intre institutiile statului in cazul acestei legi, intrucat actul normativ se afla in procedura legislativa la Senat si nu poate fi retras.

Legea Educatiei se afla in prezent in procedura dezbaterii parlamentare, la Senat, la Comisia pentru invatamant.

Declaratii Mircea Geoana:

  • Birourile permanente reunite au avut astazi o dezbatere destul de intensa privind angajarea raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei
  • Din punctul meu de vedere, ca presedinte al Senatului, aceasta angajare a raspunderii reprezinta o forma de incalcare a Constitutiei, in conditiile in care, la Senat, aceasta lege se afla intr-o faza avansata de dezbatere
  • Guvernul decide astfel sa intrerupa procedura de legiferare si desfiinteaza, practic, procedura legislativa, un gest pe care CCR l-a considerat, inca de anul trecut, neconstitutional
  • Voi sesiza Curtea Constitutionala in acest caz. Maine (n.r. marti) dimineata voi depune la Curte aceasta sesizare
  • E vorba de un conflict intre puterile statului si Curtea decide, in astfel de cazuri, intr-un interval destul de scurt

Conducerea Parlamentului a decis ca pana luni, 25 octombrie, sa fie depuse amendamentele la proiectul pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea.

Asumarea raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei va avea loc in data de 28 octombrie, la ora 10.00, in sedinta Camerelor reunite ale Parlamentului.

Astfel, angajarea raspunderii pe Legea Educatiei a fost programata la o zi dupa data stabilita pentru dezbaterea motiunii de cenzura depusa de Opozitie impotriva guvernului Boc.

Guvernul a decis, in sedinta de marti, sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru Legea Educatiei, iar miercuri a depus proiectul la Parlament.

Premierul Emil Boc a precizat ca Executivul va promova forma legii adoptata de Camera Deputatilor, dar ca isi manifesta disponibilitatea de a analiza toate amendamentele depuse de catre parlamentari.

Seful Guvernului a sustinut ca a apelat la "procedura taioasa" a angajarii raspunderii in conditiile in care proiectul Legii Educatiei este blocat in Parlament si orice tergiversare a adoptarii nu este benefica modernizarii sistemului educational.

Potrivit Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata.

Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.

In cazul in care presedintele Romaniei cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.