Monica Iacob Ridzi a trimis un punct de vedere Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, dupa aproape sapte luni de amanari bazate pe o scutire medicala si a unui concediu post-natal. Insa asta nu o impiedica pe fostul ministru al turismului sa-i acuze ea pe anchetatori ca trag de timp: "Procurorii au solicitat un aviz de perchezitie inutil, au tergiversat nejustificat procedurile de ancheta si au generat un circ mediatic in ce ma priveste", afirma fostul ministru al tineretului intr-o aparare intinsa pe 16 pagini, trimisa pe data de 7 septembrie deputatilor din Comisia Juridica. Ridzi se plange ca procurorii au omis sa spuna ca, prin perchezitionarea calulatorului folosit de ea la minister, ar intra in posesia unor date ce apartin predecesoarei ei, Sorina Placinta, si ca nici acest aspect nu ar fi in regula. In final, fostul ministru Ridzi sustine ca perchezitia informatica este un demers pur formal al procurorilor DNA.

In scrisoarea trimisa Comisiei Juridice din Camera Deputatilor pe 7 septembrie, Monica Iacob Ridzi si-a prezentat apararea impotriva celor doua cereri (una pentru perchezitie informatica si una pentru urmarire penala) formulate de DNA pe numele sau. Monica Ridzi spune in cele 16 de pagini adresate deputatilor juristi ca solicitarile DNA sunt neintemeiate si chiar acuza procurorii de abuz si interpretarea eronata a legilor.

Vezi mai jos scrisoarea trimisa de Monica Ridzi Parlamentului

Merged Document

La data de 9 februarie 2009, DNA a solicitat efectuarea unei cereri de perchezitie informatica, cerere pentru care este necesar un vot al Parlamentului. In scrisoarea adresata Comisiei Juridice, Monica Ridzi invoca dreptul la viata privata. "Necesitata protejarii vietii private a persoanei a condus la impunerea unor garantii suplimentare in cazul perchezitiei informatice", spune Monica Iacob Ridzi. In acest caz procurorii DNA au cerut perchezitia informatica a calculatorului folosit de Ridzi la Ministerul Tineretului.

In urma cu sapte luni, fostul ministru se arata total cooperant si se declara de acord cu perchezitia, dar intre timp si-a schimbat punctul de vedere. "Totodata, doresc sa subliniez ca sunt de acord cu efectuarea perchezitiei informatice atat in dosarul 232/P/2009 cat si in dosarul 147/P/2009. Arat ca acestea intrucat nu inteleg sa ma prevalez de imunitate pe acesta tema, prezenta declaratie reprezentand un accept expres pentru perchezitia informatica fara a mai fi necesar un aviz din partea Parlamentului Romaniei", 19 ianuarie 2010, scrisoare trimisa catre DNA.

Cateva luni mai tarziu, fostul ministru nu mai este chiar asa de acord, si se prevaleaza din plin de imunitatea parlamentara. In punctul de vedere trimis Comisiei Juridice pe data de 7 septembrie 2010, Ridzi scrie: "Procurorii au solicitat un aviz de perchezitie inutil, au tergiversat nejustificat procedurile de ancheta si au generat un circ mediatic in ce ma priveste".

Monica Iacob Ridzi mai sustine si ca procurorii au omis sa spuna ca prin perchezitionarea calulatorului folosit de ea la minister ar intra in posesia unor date ce apartin succesoarei la ministerul tineretului, Sorina Placinta, si ca nici acest aspect nu ar fi in regula. In final, fostul ministru Ridzi sustine ca perchezitia informatica este un demers pur formal al procurorilor DNA.

Punct de vedere Ridzi

Pe 9 februarie 2010, procurorii DNA au cerut, prin intermediul Ministerului Justitiei, un aviz din partea Parlamentului pentru inceperea urmaririi penale impotriva fostului ministru al Tineretului. Monica Ridzi se apara explicand ca procurorii au interpretat abuziv legile si ca, in esenta, nu este vinovata. Iata ce spune Monica Ridzi despre solicitarea procurorilor:

  • "Pentru toate aceste considerente apreciez ca procurorii DNA au realizat expuneri eronate ale situatiei de fapt, au realizat interpretari neaplicabile situatiei date si au facut grave confuzii referitoare la aplicarea unor texte de lege care nu au legatura cu situatia prezentata <...> Interpretarea a contrario a acestor dispozitii legale, ca si prezentarea tendentioasa a realitatii legale, demonstreaza, inca o data, modul deficitar in care ancheta este derulata de catre procurorii anticoruptie".

In final, desi nu le cere in mod clar deputatilor sa nu voteze pentru inceperea urmaririi penale, Monica Iacob Ridzi spune urmatoarele:

  • "Nu doresc ca, in spatele unor campanii concertate (si referate de ancheta) de tip mediatic si de plano contradictorii, sa fie decise responsabilitati si vinovatii nefundamentate. Asa cum nu doresc ca practicile de astazi ale procurorilor, si care se vor dovedi a fi pe langa lege ori bazate pe o interpretare a legii ori nefundamentate pe o procedura legala exact respectata, sa se transforme in practica de ancheta valabila si in cazuri viitoare". Cat despre avizul solicitat de Monica Ridzi il considera "doar un drept-garantie, si nu o cauza de blocare sau tergiversare a anchetei".

Saptamana viitoare Comisia Juridica din cadrul Camerei Deputatilor va intocmi raportul in cazul Ridzi. Deputatul PNL Alina Gorghiu, secretarul comisiei, a explicat pentru HotNews.ro ca votul final ar putea fi dat de deputati la finalul lunii septembrie.

  • "Procedural, Comisia Juridica urmeaza sa intocmeasca un raport, si apoi Camera Deputatilor sa voteze. Practic, este o formalitate pentru ca DNA sa poata efectua acea perchezitie informatica. Nu inteleg de ce a trebuit ca dosarul sa stea pe masa comisiei sase luni avand in vedere ca e vorba de o formalitate. Cred ca trebuie sa se intample mai repede pentru ca e o etapa prin care Parlamentul a fost decredibilizat. Si cred ca vina ii apartine doamnei Ridzi.", a declarat Alina Gorghiu.

Dosarul "Ridzi-2 mai" este blocat in Parlament de aproape 7 luni din cauza ca fostul ministru nu a dorit sa se prezinte la Comisia Juridica pentru a-si prezenta punctul de vedere. Singura explicatie a Monicai Ridzi a fost o scutire medicala. Cu toate ca a depus la Camera Deputatilor o cerere de concediu medical pe 14 iunie, Monica Ridzi a fost in parlament pentru a vota noii judecatori ai Curtii Constitutioanale. Vezi aici detalii.

In scrisoarea trimisa Comisiei Juridice, Monica Ridzi sustine ca starea sa de sanatate a impiedicat-o sa se prezinte la Parlament: "Dupa solicitarea DNA a avizului de incepere a urmaririi penale si perchezitiei fata de mine <...> eu ma aflam in luna a VII-a de sarcina. Este, asadar, regretabil modul in care unii politicieni si-au cladit retorica pe un fapt obiectiv tinand de sanatatea mea, incercand sa acrediteze aspectul nereal al unei fictive incercari de-a mea de a ma sustrage de la ancheta".

HotNews.ro a descoperit si o inregistrare in care, in 2006, Ridzi il acuza pe Adrian Nastase ca se prevaleaza de imunitatea parlamentara pentru a tergiversa o ancheta DNA. Vezi Video Mai jos.

Istoria cererii de perchezitie a DNA

Ministerul Justitiei a anuntat ca a transmis miercuri, 10 februarie 2010, presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie de incuviintare a unei perchezitii informatice in dosarul privind pe Monica Iacob Ridzi. Solicitarea a fost primita din partea DNA pe 9 februarie.

Ministerul precizeaza ca, potrivit Constitutiei si prevederilor legale in vigoare, in cazul ministrilor care, la data inceperii urmaririi penale, sunt si membri ai Parlamentului Romaniei, cererile de retinere, arestare sau perchezitie se incuviinteaza de Camera din care fac parte. Solicitarea se adreseaza presedintelui Camerei Deputatilor sau Senatului de catre ministrul Justitiei.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis marti, 16 februarie, sa transmita Comisiei juridice scrisoarea fostului ministru al Tineretului Monica Iacob-Ridzi privind concediul prenatal. Fostul ministru al Tineretului a transmis presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, o scrisoare in care arata ca se afla in concediu prenatal si nu poate sa vina la dezbaterile pe acest subiect din Comisia juridica sau din plen. De atunci, cererea DNA se afla blocata in Camera Deputatilor.

Ce contine dosarul Ridzi-2 mai

  • Cercetarea penala a fost declansata in urma anchetei publicate de Gazeta Sporturilor in 16 iunie 2009, potrivit careia festivitatile organizate de Ministerul Tineretului si Sporturilor cu ocazia Zilei Tineretului (2 Mai 2009), care au avut un buget de circa 600.000 de euro, au fost incredintate fara licitatie unor companii private.
  • Mai mult, cererea de oferta privind organizarea evenimentelor a fost trimisa de catre MTS catre trei firme, din care doua (Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL) aveau actionari comuni si sediul in acelasi apartament. Potrivit mass media, onorariile formatiilor care au concertat in cadrul evenimentului sau costurile scenelor utilizate au fost mult supraevaluate.
  • Potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, "in cauza exista indicii ca in cursul anului 2009, Iacob Ridzi Monica Maria, in calitate de ministru al Ministerului Tineretului si Sportului, impreuna cu alti functionari ai acestui minister, ajutati si de administratorii a doua firme private, au prejudiciat bugetul ministerului prin incheierea a trei contracte de servicii fara ca, in prealabil, sa fie organizata si derulata vreo procedura de atribuire potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006.
  • Totodata, exista indicii ca pentru ascunderea incalcarii dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice au fost intocmite, ulterior incheierii celor trei contracte, inscrisuri care sa ateste in mod nereal derularea procedurii de achizitie. Fostul ministru a solicitat administratorului retelei informatice sa stearga date informatice pentru a nu fi descoperite, scop in care, acesta a accesat fara drept sistemele informatice ale Ministerului Tineretului si Sportului si a sters inregistrarile."