Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, intr-un interviu pentru Revista 22, ca "guvernul, in ansamblul lui, e perfect" si ca o remaniere guvernamentala "este necesara, dar la momentul potrivit". Intrebat daca remanierea ar trebui sa aiba loc la 1 septembrie, asa cum sugera seful statului, Videanu a raspuns: "Nu. Acela e un termen mai mult preluat de presa, ca al unei remanieri. O remaniere trebuie facuta intr-un moment de inflexiune a unui nou set de politici cu care vine guvernul. De la o cadere economica dramatica, drumul catre o relansare trece prin zero. Cand se va ajunge pe acel punct cu un nou proiect de relansare economica, eu cred ca e necesara o remaniere".

Adriean VideanuFoto: AGERPRES

Declaratiile lui Adrian Videanu pe tema remanierii apar in contextul in care un alt lider PDL, Elena Udrea, a declarat luni, la B1 TV, ca exista o "mare asteptare" in PD-L sa se faca evaluarea ministrilor. Ea a mai spus ca este posibil ca ministrii care nu si-au respectat obligatiile sa fie remaniati, de la 1 septembrie.

Presedintele Traian Basescu a declarat, pe 9 iulie, intr-un interviu la TVR, ca spera "ca la 1 septembrie sa constate, impreuna cu premierul, care dintre ministrii nu si-au restructurat institutiile din subordine". Seful statului a recunoscut ca exista o dificultate in relatia sa cu Guvernul legata de reducerea de cheltuieli bugetare. Detalii aici

Cele mai importante declaratii facute de ministrul Adriean Videanu in interviul acordat Revistei 22:

  • Nu va suparati, incepand cu 2010, guvernul cred ca a luat seturile de masuri pentru ceea ce inseamna reducerea cheltuielilor publice ca sa ne putem incadra in deficitul bugetar. Stiti ce cred eu? Romania a devenit tara in care realitatea este batuta de perceptia asupra realitatii. Perceptia este mult mai rea decat realitatea si alimenteaza dimensiunea psihologica a crizei.
  • De exemplu eu, la nivelul Ministerului Economiei, miercurea trecuta am aprobat hotararea de restructurare. Eu as putea ca, de luna viitoare, sa dau salariu integral angajatilor din minister, pentru ca mi-am dat afara cei 25%. Cred ca restructurarea sectorului public in Romania, realizata in cursul anului 2010, este, din punctul meu de vedere, o realizare chiar rapida a unei probleme destul de grele institutional.
  • A.P.: Trebuie facuta o remaniere? La momentul potrivit, cred ca e necesara. A.P.: Care e acest moment potrivit? Termenul de gratie dat de presedinte? Nu. Acela e un termen mai mult preluat de presa, ca al unei remanieri. O remaniere trebuie facuta intr-un moment de inflexiune a unui nou set de politici cu care vine guvernul. De la o cadere economica dramatica, drumul catre o relansare trece prin zero. Cand se va ajunge pe acel punct cu un nou proiect de relansare economica, eu cred ca e necesara o remaniere.
  • Sectorul public a inregistrat o diminuare cu 36.000 de oameni. Unde sa angajam clientela politica a PDL? Ca am dat afara. Eu, la Ministerul Economiei, nu stiu daca am angajat 3-4 oameni. Mi-am adus consilierii mei personali, care sunt in cabinetul demnitarului, in rest nu stiu daca am adus 3-4 oameni. 
  • Aceasta asa-zisa tripleta (nr. Videanu-Blaga-Berceanu) n-are nici o legatura cu realitatea, pentru ca dvs. o vedeti ca o chestie malefica, oculta mai bine spus, care hotaraste totul in partid. Va rog sa retineti si va fac o declaratie in premiera: eu n-am vrut sa intru in Cabinet. (...) Nu am vrut sa intru in Cabinet. Am intrat numai in urma unor discutii insistente cu primul ministru, in ideea de a da un sprijin pe zona de expertiza pe care o am si in aceasta zona sunt dispus oricand sa stau la masa pe viziune, pe strategii, pe solutii cu cine vreti dvs. 
  • L.M.: Are presedintele Basescu o dificultate cu guvernul sau cu vreunul dintre membrii Cabinetului, asa cum a spus? Sincer, eu nu stiu de vreo dificultate. Eu, cel putin, am comunicari normale cu presedintele pe ceea ce inseamna proiectele energetice, pentru ca trebuie sa-mi corelez agenda in functie de agenda d-lui presedinte. N-am sesizat acest lucru, sincer.
  • A.P.: Si inlocuitorul lui Traian Basescu in partid? Il cautati? Deocamdata nu-l avem. Poate ca asta e cea mai mare problema pe care o are partidul. Partidul in momentul de fata e constient de faptul ca, daca nu reuseste in actul de guvernare, daca nu reuseste sa scoata Romania din criza, poate sa caute mult si bine un inlocuitor.

Citeste integral interviul cu Adriean Videanu in editia online a Revistei 22