Remanierea inevitabila la 1 septembrie, nemultumiri legate de masurile luate de Guvern si avertisment catre UDMR - sunt principalele mesaje pe care le-a transmis presedintele Traian Basescu in interviul acordat joi seara TVR, sustin democrat liberalii. Vicepresedintele PD, Sulfina Barbu a declarat pentru HotNews.ro ca nemultumirile presedintelui fata de Guvernul Boc sunt indreptatite si spune ca au la baza lipsa de comunicare intre Executiv si Administratia Prezidentiala. Deputatul PDL, Sever Voinescu este de parere ca remanierea Guvernului la 1 septembrie a devenit o certitudine.

Seful statului a declarat joi, intr-un interviu acordat televiziunii publice, ca "spera ca la 1 septembrie sa constate, impreuna cu premierul, care dintre ministrii nu si-au restructurat institutiile din subordine. Traian Basescu a recunoscut ca exista o dificultate in relatia sa cu Guvernul legata de reducerea de cheltuieli bugetare. Basescu a declarat ca nu a fost de acord cu masura guvernului Boc de a majora TVA-ul si a pledat pentru impozitarea pensiilor si a veniturilor.

Surse din interiorul PDL sustin ca, prin interviul acordat la TVR, presedintele Traian Basescu a transmis ca remanierea anumitor ministri la 1 septembrie este irevocabila. Sursele HotNews.ro sustin ca o parte din nemultumirea sefului statului vine din faptul ca s-au intarziat reducerile de personal la nivelul ministerelor, masuri care ar fi ajutat Guvernul sa economiseasca sume importante in bugetul de stat.

Surse: Blaga, Berceanu si Videanu au dorit cresterea TVA, Vladescu s-a opus

De asemenea, presedintele ar fi fost extrem de deranjat de faptul ca ministrii Blaga- Videanu -Berceanu au facut presiuni pentru majorarea TVA-ului si au refuzat propunerea sa de impozitare a tuturor veniturilor. "A fost o decizie politica a ministrilor PDL, fara a tine cont de presedinte si de ministrul Finantelor, Sebastian Valdescu, care s-au opus. Le-a fost frica sa-si asume un nou scandal mediatic si ca sa nu-si puna in cap UDMR-ul. Impozitarea veniturilor era o decizie grea pe care nu si-au asumat-o, iar presedintele a fost dezamagit ", sustin sursele democrat liberale.

In interviul dat televiziunii publice, presedintele i-a taxat si pe partenerii de Coalitie-reprezentantii UDMR declarand ca "a existat un partid care a spus ca iese de la guvernare daca se umbla la pensii". "Daca pretul nesacrificarii tarii este plecarea unui partid de la guvernare, sa plece", a precizat Traian Basescu.

Sursele HotNews.ro sustin ca presedintele s-ar fi referit la UDMR care nu ar fi fost de acord cu reducerea si impozitarea pensiilor.

Marko Bela: Nu avem nevoie de nici un fel de conflicte

In privinta unui eventual conflict UDMR-Basescu, presedintele Uniunii, Marko Bella sustine ca nu exista niciun fel de conflict si ca acum mai mult ca oricand este nevoie de solidaritatea clasei politice, indiferent ca este la putere sau in opozitie.

'In primul rand, de ce credeti ca avem un astfel de conflict latent sau ca am fi avut un astfel de conflict? Nu, in acest moment nu avem nevoie de niciun fel de conflicte, nu numai ca nu am avea nevoie de conflicte in cadrul coalitiei guvernamentale, in general in ceea ce priveste clasa politica am avea nevoie de o solidaritate mult mai mare inclusiv din partea opozitiei. Eu inteleg criticile din partea opozitiei, dar atunci cand ne critica pentru reducerea pensiilor si dupa aceea ne critica si pentru cealalta alternativa, majorarea TVA-ului, atunci nici eu nu mai inteleg ce vor sa ne spuna si ce vor sa ne propuna', a declarat liderul UDMR, citat de agentia Agerpres.

Senatorul care a avut un aport serios in macelarirea Agentiei de Integritate, Gyorgy Frunda, a explicat, pe 17 iunie, in cadrul unei emisiuni la Antena 3, de ce UDMR nu agreeaza taierea pensiilor: "Pe noi ne afecteaza mult mai mult, pentru ca electoratul nostru, in majoritate de 60-70 la suta, este format din pensionari".

Frunda a declarat in emisiunea "News magazine", de la Antena 3 ca, la viitorul Consiliu al Reprezentantilor UDMR, se va discuta despre retragerea UDMR din arcul guvernamental in momentul aprobarii bugetului de stat pe anul viitor, daca guvernul Boc nu va indeplini anumite conditii legate de masurile care s-au luat sau urmeaza sa fie luate din cauza crizei.

Basescu, deranjat de votul UDMR la ANI si Curtea Constitutionala

Conform surselor citate, nemultumirea presedintelui Traian Basescu la adresa reprezentantilor UDMR are legatura cu lipsa de solidaritate la legea ANI si la numirea judecatorilor la Curtea Constitutionala. In interiorul Coalitiei, PDL a avut probleme cu reprezentantii UDMR la legea ANI cand senatorul Gyorgy Frunda a macelarit atributiile institutiei.

O alta discrepanta a fost numirea judecatorilor la Curtea Constitutionala. La vremea respectiva deputatii UDMR au refuzat sa intre in sala de plen, la vot, pana cand premierul Emil Boc a venit de la Guvern sa discute cu ei. Totodata, votul judecatorului din partea UDMR, care a respins articolul care prevedea reducerea pensiilor cu 15%, a creat din nou nemultumiri in Coalitie.

  • Sulfina Barbu. vicepresedinte PDL: Cred ca presedintele Traian Basescu are o responsabilitate fata de tara, responsabilitate care, implicit se coordoneaza cu deciziile Guvernului. Chiar daca nu are atributii in Executiv, sa nu uitam ca presedintele isi asuma responsabilitatea prin semnarea decretului de numire a ministrilor si a premierului si sa nu uitam ca, de fiecare data cand Fondul Monetar a venit in Romania, a dorit sa se consulte cu presedintele tarii. Nemultumirea presedintelui fata de decizia Executivului de a majora TVA-ul cred ca vine, dupa pararea mea, din faptul ca a existat o comunicare slaba intre Guvern si Administratia Prezidentiala. Este normal ca presedintele sa fie deranjat sau nemultumit de aceasta decizie in contextul in care nu a fost anuntat de catre Executiv. Trebuiau parcursi anumiti pasi si trebuia sa existe un consens care, repet, in opinia mea, cred ca nu a fost dus pana la capat. Impozitarea pe pensii si venituri se putea face de catre Guvern in locul majorarii TVA, dar pentru asta trebuia si acordul partenerilor de Coalitie. Aici cred ca au existat probleme pe care insa premierul Emil Boc nu le-a comunicat catre Administratia Prezidentiala. Decizia privind majorarea TVA-ului trebuia clar explicata atat la nivelul Administratiei Prezidentiale, cat si la nivel public". 
  • Sever Voinescu, deputat PDL: Din punctul meu de vedere mesajul presedintelui este clar: la 1 septembrie se va face evaluarea ministrilor asa cum s-a stabilit la Snagov si  va avea loc restructurarea Executivului. Personal cred ca remanierea unor ministri este vitala, se impune, pentru ca suntem deja in intarziere.