Un sondaj de opinie realizat de IPP Data Research (divizia de cercetari sociologice a Institutului pentru Politici Publice (IPP) arata ca 65% dintre cetatenii cu drept de vot ar vota pentru demiterea presedintelui Traian Basescu daca ar avea loc un referendum. Impotriva demiterii ar vota 17%. Reamintim ca suspendarea presedintelui poate fi decisa de Parlament prin votul majoritatii parlamentarilor, urmind ca in maximum 30 de zile sa fie organizat un referendum care decide daca presedintele ramine in functie sau este demis. In ultimele luni au aparut tot mai multe declaratii ale liderilor Opozitiei despre initierea unei noi proceduri de suspendare a lui Traian Basescu.

In acelasi sondaj se mai arata ca voturile la alegerile parlamentare viitoare ar arata astfel:

  • PSD: 40%
  • PNL: 26%
  • PDL: 12%
  • UNPR: 7%
  • PRM: 7%
  • UDMR: 5%
  • Altul: 3%

Sondajul a fost realizat in perioada 9-16 iulie, pe un esantion probabilistic stratificat de 1040 de persoane. Sondajul a fost comandat de IPP pentru un proiect de cercetare, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Moraru, coordonatorul cercetarii.

Raportul de forte din Parlament

(1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.

(2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui.

(3) Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.

Constitutia Romaniei, art. 95

Constitutia prevede ca "Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale" (Art. 95, alin. 1).

Avizul Curtii Constitutionale este consultativ.

Astfel, pentru ca presedintele sa fie suspendat, ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.

Grupul PDL are, la Camera, 126 de membri (il includem aici si pe Silviu Prigoana, care desi a demisionat din partid, voteaza de regula conform directivelor de partid), PSD-PC - 94, PNL - 54, UDMR - 22, Minoritati - 18, Independenti - 16, fara apartenenta la un grup parlamentar - 4.

Grupul PDL are, la Senat, 52 de membri, PSD-PC - 43 (intre care si Catalin Voicu, aflat in arest preventiv), PNL - 22, UDMR - 9, Grupul Mixt - 10.

Daca toti cei de la PSD-PC si PNL vor fi prezenti si vor vota pentru suspendare, ar avea 212 optiuni "pentru". Astfel, pentru suspendarea presedintelui, Opozitia mai are nevoie de 24 de voturi favorabile.

Aceste voturi ar putea fi obtinute de la parlamentari din grupurile PDL, UDMR, UNPR, grupul minoritatilor sau de la deputatii fara apartenenta la un grup parlamentar de la Camera.

Precedentul din 2007

La 12 februarie 2007, grupul PSD-PC a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu initierea procedurilor de suspendare din functie a lui Traian Basescu, aflat la primul sau mandat de presedinte al Romaniei. La 28 februarie, Parlamentul a aprobat infiintarea unei comisii de ancheta privind suspendarea presedintelui, presedintele comisiei fiind ales Dan Voiculescu.

In martie 2007, comisia a facut public un raport care arata ca Traian Basescu "a incalcat Constitutia si este implicat in fapte de natura penala". La 5 aprilie, Curtea Constitutionala a dat un aviz negativ propunerii de suspendare. Avizul Curtii este consultativ.

La 19 aprilie 2007, Parlamentul a votat cererea de suspendare a lui Traian Basescu, cu 322 de voturi pentru.

Referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a avut loc la 19 mai. La referendum au participat 44,5% dintre cetatenii cu drept de vot, 74,4% dintre participanti votind impotriva demiterii lui Traian Basescu.

In intervalul in care Traian Basescu a fost suspendat, functia de presedinte interimar a fost detinuta de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu.

Cine cere suspendarea