Presedintele Senatului, Mircea Geoana, i-a adresat presedintelui Basescu, joi, o scrisoare in care ii raspunde la solicitarea privind devansarea dezbaterii motiunii de cenzura, in care precizeaza ca, potrivit Constitutiei, dezbaterea are loc dupa 3 zile de la prezentare, adica nu inainte de 3 zile, transmite Mediafax.

"In legatura cu scrisoarea dumneavoastra de astazi, 10 iunie a.c, prin care atrageti atentia asupra faptului ca Parlamentul, in mod gresit, ar fi stabilit termenul pentru dezbaterea motiunii de cenzura, doresc sa va comunic ca stabilirea zilei in care se va acorda votul asupra motiunii de cenzura este atributul exclusiv al Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, cu respectarea Constitutiei, a Regulamentului plenului comun, precum si a legilor in vigoare. Organizarea interna a Parlamentului este de competenta exclusiva a Legislativului, liber de orice ingerinte ale celorlaltor puteri, conform principiului separatiei puterilor in stat", se arata in scrisoarea lui Geoana.

El mentioneaza ca in Constitutie se arata ca motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand aceasta a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

"Prin urmare, textul constitutional prevede ca motiunea de cenzura nu poate fi dezbatuta inainte de 3 zile de la data prezentarii acesteia in fata Parlamentului, insa poate fi dezbatuta dupa implinirea acestui termen la o data stabilita de Birourile permanente ale celor doua Camere. Mentionez ca ori de cate ori Constitutia a dorit stabilirea unor termene fixe sau precis determinate a folosit, de principiu, urmatorii termeni: "in cel mult " (a se vedea in acest sens dispozitiile art. 93 alin. (2) din Constitutie), "in termen de " (a se vedea spre exemplu dispozitiile art. 103 alin.(2) din Constitutie) sau "la implinirea unui termen de " (art. 78 din Constitutie).", se arata in scrisoarea lui Geoana.

El aminteste ca Birourile Permanente Reunite ale celor doua Camere au decis marti, cu acordul tuturor grupurilor parlamentare, ca dezbaterea motiunii de cenzura sa aiba loc pe 15 iunie.

"Mai mult, potrivit practicii si cutumei parlamentare, incepand cu 2005 nu mai putin de 8 motiuni de cenzura s-au dezbatut intr-un termen mai mare de 3 zile de la citirea lor in plenul Parlamentului. In concluzie, domnule Presedinte, doresc sa va reasigur de faptul ca votarea motiunii de cenzura in data de 15 iunie respecta intocmai termenele constitutionale. De asemenea, doresc sa va asigur de faptul ca, in calitate de Presedinte al Senatului Romaniei, voi respecta intotdeauna litera si spiritul Constitutiei, precum si legile in vigoare", se mai arata in scrisoare.

Presedintele Traian Basescu a trimis conducerii Parlamentului o scrisoare privind devansarea dezbaterii motiunii de cenzura, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, mentionand ca asteapta un raspuns din partea lui Mircea Geoana pentru convocarea Birourilor Permanente reunite.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, considera ca cererea presedintelui Basescu pentru devansarea dezbaterii motiunii este inutila, data discutarii in plen a demersului PSD fiind deja stabilita.

El a spus ca presedintele nu are nicio prerogativa in a face recomandari Parlamentului vizavi de datele la care se dezbat motiuni de cenzura.