Presedintele Traian Basescu a trimis joi o scrisoare presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, prin care solicita devansarea dezbaterii motiunii de cenzura, la trei zile calendaristice de la data prezentarii in plenul reunit. Seful statului atrage atentia ca data deja stabilita pentru dezbaterea motiunii (marti, 15 iunie) depaseste termenul constitutional.

Presedintele atentioneaza ca exista doua hotarari ale Curtii Constitutionale potrivit carora, pentru stabilirea termenului la care se dezbate o motiune de cenzura, "nu se calculeaza pe zile libere", ci pe "zile calendaristice, in sensul ca se include in termen si ziua in care el incepe sa curga si ziua cand se implineste...".

Astfel, in conditiile in care textul motiunii a fost prezentat miercuri in plen, ziua in care aceasta ar trebui sa fie supusa dezbaterii si votului parlamentarilor ar fi sambata.

Scrisoarea adresata de presedintele Traian Basescu presedintelui Senatului, Mircea Geoana, si presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase:

„In virtutea atributiei de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, prevazute la art. 80 alin. (2) din Constitutie, va atrag atentia asupra urmatoarei situatii:

In data de 7 iunie a.c., Guvernul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului pe proiectele de lege care vizeaza masuri de austeritate impuse de situatia economica a tarii. La data de 9 iunie a.c., motiunea a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului. Conform art. 113 alin. (3) din Constitutie, motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. Contrar acestei prevederi constitutionale, Parlamentul a stabilit dezbaterea motiunii in data de 15 iunie a.c., la 6 zile de la prezentare.

Cu privire la modul de calcul al termenelor pe zile prevazute de textele constitutionale, Curtea Constitutionala s-a pronuntat in jurisprudenta sa (Decizia nr. 233 din 10 decembrie 1999 sau Decizia nr. 89 din 26 ianuarie 2010) stabilind ca "sunt termene care privesc desfasurarea raporturilor constitutionale dintre autoritatile publice si, prin urmare, in masura in care nu se prevede altfel in mod expres, nu se calculeaza pe zile libere". In dreptul public, termenele se calculeaza "...pe zile calendaristice, in sensul ca se include in termen si ziua in care el incepe sa curga si ziua cand se implineste...".

In consecinta, va solicit, in temeiul atributiilor constitutionale pe care le am, respectarea procedurii stabilite de Constitutie si de Deciziile Curtii Constitutionale sus-mentionate.”