Decizia Curtii Constitutionale (CCR) referitoare la neconstitutionalitatea unor prevederi ale Legii privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate a fost publicata in Monitorul Oficial, dupa ce senatorii din comisiile juridica si pentru drepturile omului au hotarat, miercuri, sa amane dezbateriile pe legea ANI pana cand hotararea CCR se va publica in MOf. In ciuda faptului ca presedintele Traian Basescu a cerut ca legea sa fie amendata cu prioritate in Parlament in maxim 10 zile, comisiile reunite au decis, cu opt voturi pentru si 7 impotriva, amanarea dezbaterilor.

La doar doua zile diferenta, Camera Deputatilor s-a mobilizat si a adoptat modificarile la legea ANI. Proiectul de lege a mers catre Senat care a stabilit ca dezbaterile la comisiile de specialitate sa se finalizeze pana la sfarsitul saptamanii iar pe 11 mai sa se dea votul final in plenul Senatului. Amanarea dezbaterilor de la comisii duce la un decalaj al termenului de 10 zile cerut de Traian Basescu.

Curtea Constitutionala a constatat, in 14 aprilie, ca anumite prevederi ale Legii 114, privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate sunt neconstitutionale, inclusiv articolul 13 care stabileste atributiile ANI, respectiv verificarea declaratiilor de avere si interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordantelor sau a nerespectarii hotararilor legale, constatarea incompatibilitatilor si sesizarea organelor de urmarire penala, dar si aplicarea sanctiunilor.

Curtea Constitutionala motiveaza declararea drept neconstitutionale a catorva articole din legea de functionare a ANI prin faptul ca Agentia ar avea atributii peste cele normale pentru un organ administrativ, creandu-se confuzie intre ancheta si judecata. In plus, CCR sustine ca, la data pronuntarii deciziei privind ANI, niciun judecator al Curtii nu a fost instiintat cu privire la desfasurarea vreunei proceduri de verificare in privinta sa de catre Agentia de Integritate.